Joop

Macron: Russische inval is keerpunt in onze geschiedenis

  •  
24-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
macron

© Beeld: screenshot video Macron

Emmanuel Macron, die zich de afgelopen weken het vuur uit de sloffen liep om een oorlog in Oekraïne te voorkomen, oordeelt spijkerhard over wat hij een Russische “oorlogsdaad” noemde. De inval is een “keerpunt in de geschiedenis van Europa”, zei hij tijdens een tv-toespraak. Morgen zal hij het Franse parlement toespreken.
Volgens de Franse president is de invasie “de ergste aanval op de vrede en stabiliteit in Europa in decennia”. Hij waarschuwde dat de gevolgen ervan op onze levens “langdurend en groot” zullen zijn. “We zullen niet twijfelen bij de steun voor Oekraïne. We zullen de soevereiniteit en veiligheid van onze bondgenoten beschermen.”
Macron sprak het volk toe, terwijl achter hem de Franse, Europese en Oekraïense vlag zichtbaar waren. Hij beloofde een “eensgezind antwoord”. Vanavond overlegt hij in Brussel met andere leiders over de sancties die de Europese Unie tegen Rusland zal nemen.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (de Groenen) kondigde “enorme sancties” aan. Volgens haar zal de wereld “deze dag van schaamte niet vergeten”. Eerder deze week haalde Duitsland al een streep door de goedkeuring van Nordstream 2. Baerbocks partij was al langer tegen deze gaspijpleiding waarmee Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland kan worden getransporteerd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

FredD2
FredD225 feb. 2022 - 5:03

Zodra een land het voorbeeld van de Navo volgt en door middel van leugen en bedrog een ander land aanvalt is dit plotseling een keerpunt in de geschiedenis. Die keren dan dat de Navo dit deed? Was dat dan niet verkeerd of een keerpunt? Hmmm nee dat laatste niet, anders was het wel bij 1x gebleven. Putin is een kl**tzak, maar de westerse leiders zij hetzelfde maar dan ook heel dom. Ze hebben niet eens in de gaten dat Rusland exact dezelfde truukjes en leugens gebruikt als dat de Navo bij de vele illegale mensenrechtenschendende invallen van soevereine staten heeft gedaan.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers25 feb. 2022 - 9:57

Het gebruikelijke wegwijzen door net te doen alsof dit te verantwoorden is.

Déjà vu
Déjà vu25 feb. 2022 - 11:09

Spijkers Hypocrisie aan de kaak stellen heeft niets te maken met wegkijken.

adriek
adriek25 feb. 2022 - 14:41

Er is een belangrijk verschik Fred: De Navo is 'wij' en Rusland is 'zij'. Wat wij doen is per definitie goed, en voor de wereldvrede enzo, wat zij doen is per definitie onwettig, agressief en gemeen.

Déjà vu
Déjà vu25 feb. 2022 - 1:01

In plaats van de zaak te de-escaleren, voeren politici in West-Europa de oorlogsretoriek op. Deze gekkies bezorgen ons, als we niet oppassen, het laatste avondmaal! Het voordeel daarvan is, dat we ons dan niet meer druk hoeven te maken over het klimaat. N.b. Het blijft echter wrang dat ik een uitvaartverzekering heb afgesloten, terwijl dat.atoombommetje straks gratis en voor niets mijn uitvaart zal verzorgen!

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers25 feb. 2022 - 9:59

Onzin. Ben je doof? Geen NAVO troepen naar Oekraine.

adriek
adriek25 feb. 2022 - 14:43

De meeste verzekeringen sluiten zaken als natuurrampen, oorlogs- en atoomgeweld uit, dus het is (financieel) verstandig te overlijden vóór het echt uit de hand loopt ...

Kuifje3
Kuifje324 feb. 2022 - 14:29

Dat is ferme taal van Macron. Als hij deze woorden waar gaat maken dan gaat Frankrijk zich daadwerkelijk bemoeien met deze strijd. Net zoals het Frankrijk was dat samen met de Britten bij de inval in Polen in 1939 acteerde.

1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen24 feb. 2022 - 18:48

Straks gebruikt Macron deze inval om te pleiten voor een Europees leger. Op zich zou dat wel een knipoog naar de geschiedenis zijn, de grande armée waarmee Napoleon Rusland binnentrok was ook zeer multinationaal. Maar voorlopig denk ik dat Oekraïne er alleen voor staat.