De stembus in Frankrijk is net gesloten, maar nu al is duidelijk dat de zittende president Emmanuel Macron ook de komende vijf jaar het ambt mag vervullen. De prognoses laten zien dat de extreemrechtse pro-Poetin-kandidaat Marine Le Pen is blijven steken op iets meer dan 40 procent van de stemmen.
In 2017 ging de strijd ook al tussen Macron en Le Pen, maar waar die eerste destijds nog met een ruime marge de verkiezingen wist te winnen, is de kloof tussen die twee nu aanmerkelijk kleiner geworden. Le Pen heeft haar verlies inmiddels erkend. In een korte toespraak zei ze de uitslag als een persoonlijke overwinning te zien.
Macron leek zelf te geloven dat hij zonder al te veel moeite zou worden herkozen. In aanloop naar de eerste stemronde stak hij dan ook weinig energie in zijn campagne. Pas toen daar bleek hoe impopulair hij was, zette hij in aanloop naar de tweede ronde een tandje bij.
De opkomst was iets lager dan in 2017. Toen kwam 74,5 procent van de stemgerechtigden opdagen, nu was dat 72,8 procent. In mei is de officiële ceremonie waarbij Macron opnieuw geïnstalleerd wordt als Franse president. In juni volgen de parlementsverkiezingen. Een coalitie van Macrons LREM en twee kleinere middenpartijen heeft daar nu nog een meerderheid.
Mélenchon
In de eerste ronde van de verkiezingen scheelde het maar weinig of de linkse oppositieleider Jean-Luc Mélenchon was de strijd om het presidentschap aangegaan. Hij eindigde uiteindelijk als derde achter Marine Le Pen. Dit weekend liet hij al weten in plaats van het presidentschap, dan maar het premierschap te ambiëren. Hij heeft de Franse kiezers opgeroepen om bij de parlementsverkiezingen op zijn partij La France Insoumise te stemmen.
Mélenchon herinnerde de kiezers eraan dat het uiteindelijk de premier is en niet de president die regeringsdecreten ondertekent. "Als ik premier word, ben ik dat niet bij de gratie en gunst van Macron of Le Pen, maar omdat de Fransen dat wilden", zei hij. Ook beloofde Mélenchon dat wanneer hij premier wordt, de president “op de tweede plek” komt te staan. Alle onderhandelingen met de nieuwe president zijn dan volgens Mélenchon uit den boze.
De Croo: Verkiezing Macron keuze voor democratie
De Belgische premier Alexander De Croo heeft in een uitgebreide verklaring Macron gefeliciteerd met zijn overwinning op Le Pen. Daarin schrijft De Croo dat met de herverkiezing van Macron Frankijk de keuze heeft gemaakt ‘voor democratische waarden, de waarden van de Verlichting, met een diep geloof in de vooruitgang van elke mens waarbij iedereen – ongeacht achtergrond of afkomst – een eerlijke kans krijgt:
‘Meer dan ooit moeten alle democratische krachten zich verenigen tegen extremisten die mensen tegen mekaar opzetten, onze democratische rechtsstaat uithollen en Europa willen verzwakken.’
In Nederland heeft PVV-leider Geert Wilders, een vriend en politiek partner van Le Pen, voor zover bekend nog niet op de uitslag gereageerd. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat Twitter zijn account heeft opgeschort wegens haatzaaien.
Eerder:
In Frankrijk zijn zondagochtend om 8 uur de stembussen geopend voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Die draait om de strijd tussen de zittende president Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National. In de peilingen heeft Macron een voorsprong op Le Pen.
Beide kandidaten zijn uitermate impopulair in Frankrijk. In de eerste verkiezingsronde stemde zo’n 50 procent van de kiezers op geen van beide kandidaten. De verwachting is dan ook dat de opkomst zondag zeer laag zal zijn. Ook voorspellen analisten dat veel kiezers die wel de gang naar de stembus maken, een leeg en dus ongeldig biljet zullen indienen. Vooral aanhangers van de kandidaat die als derde uit de vorige stemronde naar voren kwam, de linkse Jean-Luc Mélenchon, hebben laten weten blanco te stemmen. Wanneer dat in groten getale gebeurt, kan dat nadelig uitpakken voor Macron die de linkse stemmen hard nodig heeft.
Rond 12 uur ’s middags had ongeveer 26 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht, iets minder dan in 2017 om die tijd. Dat jaar ging de strijd ook tussen Macron en Le Pen, waarbij de zittende president met 66 procent van de stemmen won. In de huidige peilingen gaat Macron met 57 procent aan kop. Zondagavond om 8 uur sluiten de stembussen. Dan worden ook de eerste prognoses verwacht.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Prima dat Macron gewonnen heeft hoor. Los van de persoon heeft hij simpelweg meer geschikte ministers en een betere politieke organisatie om zich heen. Dit is denk ik van de twee de meest geschikte president. Waarom dan le Pen als Kremlin-kandidaat te noemen is wel erg vreemd. Juist Macron kan het (evenals Rutte en onze koning toch?) goed vinden met de persoon Putin. Was het niet Macron die voor en tijdens de oorlog regelmatig belde met de Rus en was het niet juist Putin die hem als een van de eersten na zijn herverkiezing van harte feliciteerde?
Vind het eigenlijk zeer kwalijk dat Macron heeft kunnen winnen door steun van mensen die tegen Le Pen zijn. Dat geeft nogmaals het failliet weer van de huidige mainstream politiek en haar beleid de afgelopen decennia. Dat de mensen die de doorslag hebben gegeven beseffen dat een stem op extreem rechts een brug te ver is, doet hier niets aan af. Macron was gelukkig wel zo wijs om dat ruiterlijk te erkennen. Wellicht gaan de ogen open en doet men werkelijk wat met de ontevredenheid.
@ RaymondenJoop Jij schrijft: Wellicht gaan de ogen open en doet men werkelijk wat met de ontevredenheid. Waarom zou men da moeten doen. Het is geheel duidelijk wat de ontevredenheid wegneemt, namelijk Le Pen benoemen en haar programma uitvoeren. Dat maakt weer anderen ontevreden. Het is geen failliet van mainstream politiek maar het failliet van het idee dat er een soort consensus is onder burgers waar het land in he algemeen naar toe zou moeten.
hopelijk doet Macron het de komende jaren beter en weet een plan te creëren zodat er meer eenheid en minder controverse ontstaat. m.i. lukt dat met betere uitleg / betere communicatie met de mensen. de kandidaten zijn altijd in staat om in mysteries te praten maar woorden / slogans te gebruiken die aanspreken, en zo lopen velen in een val. waar zien we dat nog meer? macht, status, geld zijn blijvende factoren. op dit moment is er een duidelijk voorbeeld van een goede communicator, Zelenski, die zelfs in het westen overal gerespecteerd wordt. mogelijk kan Macron daar wat van leren? en Rutte & co?
Le Pen maakt Macron president. Dat is volgens mij de beste samenvatting. Net als Trump van Biden de president heeft gemaakt. Macron is een zeer zwakke president en hij had ongetwijfeld verloren als hij niet tegen zo'n extreem slechte en incompetente tegenkandidaat had moeten strijden. Of het nu in Frankrijk, Duitsland of Nederland is. Overal faalt dit "soort rechts". Eeuwig zonde dat het geen strijd was tussen het neoliberalisme en links. Net als in Nederland mondt het altijd uit in een strijd tussen neoliberalisme en xenofoob rechts. In heel veel gevallen leidt ultra rechts ook tot voortzetting van de status quo. Ik heb daar vorig jaar maart al op gewezen. Toen Rutte eindeloos in debat wilde met Wilders. Dat leidde maar tot 1 ding. Rutte die premier werd Voor de rest is het prachtig. Op Nederland en Hongarije na is Frankrijk het meest ( ultra) rechtse land van Europa. Heel fijn dat ze verloren hebben. Als ik Fransman was had ik met alle liefde tegen Le Pen gestemd. Ook mooi dat heel ultra rechts in Europa en Amerika nu een slechte dag hebben. Dat die pijn maar lang mag voortduren
[Eeuwig zonde dat het geen strijd was tussen het neoliberalisme en links. Net als in Nederland mondt het altijd uit in een strijd tussen neoliberalisme en xenofoob rechts.] Ja keuze tussen de pest en de cholera zoals veel Fransen het noemen. Ik begrijp dat Melenchon hard gaat inzetten op de parlementsverkiezingen van juni en in onderhandelingen is met andere linkse krachten. Het zou mooi zijn als Macron geen meerderheid in het parlement krijgt waardoor zijn neoliberale contra-hervormingen tegen gehouden kunnen worden.
@ Mark Huysman Jij schrijft: Ik begrijp dat Melenchon hard gaat inzetten op de parlementsverkiezingen van juni Ik ook, Melenchon is net als Le Pen Poetin sympathisant. En de sympathie van Le Pen voor Poetin was voor veel Fransen reden toch maar Macron te stemmen. Zo'n 40% van de Macron stemmers stemde tegen Le Pen. Die gaan dus zeker niet op Melenchon stemmen. Jouw reactie laat zien dat mensenrechten voor jou onderschikt aan jouw ideologie. De levens van de burgers in Oekraïne zijn ondergeschikt aan de Franse socialistische heilstaat.
> Natuurlijk is het fantastisch nieuws dat Marine niet heeft gewonnen. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat zo'n rechtse draak wél wint. Het is zaak dat links en het midden het electoraat snel een échte keuze gaan bieden. Tot op heden zijn de partijen die zich als progressief profileren vooral goed in het de anderen vertellen hoe het moet. Kaag viel door de mand, de PvdA is opnieuw stuurloos, de interne kritiek op ‘democratie’ binnen GroenLinks was snoeihard, bij Volt is kortsluiting en de SP mist daadkracht. Niet zo gek dus dat kiezers die vanuit de onderbuik stemmen richting rechts trekken. Ze hebben het gevoel dat de figuren als Baudet en Wilders de gevestigde orde van het pluche wil stoten. Dat ze de 'islam' het land uit zullen werken. En stoppen met de voor juist deze doelgroep onbetaalbare investeringen in warmtepompen en andere duurzaamheidsinitiatieven. Links zal in de spiegel moeten kijken, schoon schip moeten maken en weer écht moeten gaan luisteren naar het electoraat. Links zal met hen in gesprek moeten. Stoppen met zenden. Starten met heldere discussies.
In dit verband snap ik niet, hoe er actief wordt beargumenteerd, dat de SP populistisch is en er niet werd en wordt begrepen, dat we een grote sterke linkse beweging nodig hebben. Groen voor het klimaat. En Rood voor het eerlijk verdelen van de lasten. Als ik Rutte goed begreep, gaat men de vermogensbelasting verhogen. Advies: verhoog jullie loon en daardoor gaat er meer inkomstenbelasting naar de schatkist…. De prijzen zullen stijgen denk ik dan en de consument kan weer minder kopen. Meeregeren met Rutte heeft links de das omgedaan!
@ Jonkheer Le Pen staat de komende vijf jaar buitenspel. In Frankrijk ben ik er dus niet zo bang voor. Naar mijn mening is het radicaal rechtse tij een beetje gaan liggen. PVV en FvD kiezers zijn nu waar mensen zoals ik al in 2004 bij de PVV was en in 2016 bij Forum. Ze kunnen hun extreme ongelijk niet erkennen. U bent nu juist zo type die de opkomst van Hitler aan het gedrag van de geallieerden bij het verdrag van Versailles had geweten. Die de Weimar Republiek en de gevestigde orde verantwoordelijk had gesteld voor Hitler Wat is het volgende? Als je dronken in de sloot ligt is het de schuld van Heineken? Als je vreemd gaat is het de schuld van de vrouw, want die heeft het met haar gedrag veroorzaakt? Een bizarre redenatie die u er op na houdt. Je stemt gewoon geen Forum of PVV. En dat is geen vinger wapperij. Het gaat om grenzen. Stem je op dit soort intens foute partijen dan ga je over die grens. We hebben in dit land overal grenzen. Dat u dit soort grensoverschrijdende partijen goed praat, laat duidelijk zien in welk kamp u zit. Voor de rest heeft links problemen en doet links genoeg fout. Maar dat is geen enkele rechtvaardiging om dan maar op narcistische charlatans te stemmen. Laten we daar echt eens mee stoppen. Het klopt ook voor geen meter wat je zegt trouwens. Want juist Melenchon werd heel groot. En de reden dat Le Pen nog enigszins mee deed, was omdat haar achterban zo enorm dom was die "linkse" leugens van haar te geloven. Een ruk naar links dus
[Jouw reactie laat zien dat mensenrechten voor jou onderschikt aan jouw ideologie.] De enige voor wie dat geldt ben jij. In een andere discussie bagatelliseerde je de illegale inval in Irak nog en weigerde je massamoorden op ongewapende burgers oorlogsmisdaden te noemen.
@ Mark Huysman Jij schrijft: In een andere discussie bagatelliseerde je de illegale inval in Irak Ik bagatelliseerde het niet, ik heb jou uitgelegd dat er geen bevoegd orgaan is dat kan vaststellen of een inval illegaal is. En je schrijft: en weigerde je massamoorden op ongewapende burgers oorlogsmisdaden Mensen die het slachtoffer van een aanval zijn zonder beoogd doelwit te zijn kunnen nooit slachtoffer zijn van oorlogsmisdaden. Slachtoffers van oorlogsmisdaden zijn mensen die doelbewust gewond of gedood worden door de daders. Zoals in Boetsja is gebeurd. Je produceert weer flauwekul en je bagatelliseert daarmee de Russische misdaden. Waarvoor je overigens nog nooit je verontwaardiging hebt uitgesproken. Je schaart jezelf dus gewoon onder de extreemrechtse en conservatief linkse sympathisanten van Poetin.
Dat is wel door een bevoegd orgaan vastgesteld. Het werd niet door iedereen aanvaard, dat is wat anders.
Hele goede ontwikkeling natuurlijk. Gefeliciteerd. Democratie wint telkens weer iedere verkiezingsronde. Extreemrecht blijft de verkiezingen telkens weer verliezen.
Democratie wint? Volgens mij is niemand echt blij met de uitslag. Als er een vakje had gestaan "die maar geen president, dat is beter dan deze twee", dan was er mogelijk geen president geweest.
MLP of EM, is een beetje als kiezen tussen het amputeren van je linker of je rechter been.
Macron heeft inmiddels de Franse verkiezingen gewonnen. Een keuze tussen een liberaal of een fascist is natuurlijk niet moeilijk, dan kies je de liberaal. Misschien moeten de linkse partijen de volgende keer eens samen gaan werken zodat ze iemand die via een, van een aan het Kremlin verbonden bank miljoenen heeft geleend en ook nog op geweest bij grote vriend Poetin, een oorlogsmisdadiger, niet meer de tweede ronde kan bereiken. En dat de kandidaat van links dan zelf kans maakt tegen Macron...
De overwinning van Macron is goed voor Frankrijk, goed voor Europa en goed voor de Europese veiligheid. Le Pen wilde immers Frankrijk uit de geïntegreerde militaire structuur van de NAVO halen. Ook wilde ze na de oorlog de banden met Rusland weer aanhalen. Dat zou een ramp voor Europa zijn geweest. . Sinds 24 februari weten we dat de NAVO haar leden beschermt tegen Russische agressie, daarom willen Zweden en Finland hun neutraliteit opgeven en lid worden van de alliantie. Het is opvallend dat tegenstanders van de VS en de NAVO zich op beide uitersten van het politieke spectrum bevinden. Toch weer het hoefijzermodel?
Ultraguurrechts kan traditioneel slecht tegen verlies. Dat zagen we ook in de US na het sneue debâcle van de figuur Trump. Dus kan het zómaar zijn dat het fascistoïde rassemblement national met pek, veren en gele hessen het Elisée gaat bestormen. Waar zagen we dit ook al eerder? Echte democraten blijven op hun hóede!
Felicitaties voor McKinsey, hun propaganda apparaat, het Franse TOTAL (Yamal, Sabetta)dat nog "vrolijk" de Genocide in Oekraine ondersteunt. Dus Vive La France, et bien sur, vive le democratie. Ajourd'hui. https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:5795153/mmsi:209351000/imo:9768526/vessel:NIKOLAY%20ZUBOV Bon nuit.
Wat een dom geratel. Laat Europa eerst maar hun gas import stoppen uit Rusland voordat je aan bedrijven gaat vragen het gas niet meer op te pompen en te vervoeren. Als Total daar nu weggaat dan gaat AL het geld naar Rusland, want dan worden hun assets staatseigendom. Macron is overigens een groot voorstander van kernenergie en andere alternatieven om onafhankelijk van Russische energie te worden en de carbon footprint te verkleinen. Verder; ' La démocratie', 'bien sûr' en 'bonne nuit'
Hoezo Kremlin-kandidaat? Heel wat EU-landen verkochten afgelopen jaren wapens aan Rusland, ondanks embargo Een deel van die verkoop gebeurde waarschijnlijk legaal, omwille van een achterpoortje in de wet die toeliet dat contracten van voor het embargo toch nog geleverd konden worden. Sinds 2015 verkochten de 10 EU-landen voor om en bij de 350 miljoen euro aan wapens. 152 miljoen euro aan wapens kwam van Frankrijk alleen. Toen de minister van defensie in Frankrijk gevraagd werd naar het wapenembargo, antwoorde die dat Frankrijk het embargo “strikt toepast” en de uitvoer gradueel is verminderd tot bijna niets, maar de minister zweeg daarbij zedig over de grote piek in 2015. Frankrijk voorzag zo thermische camera’s voor meer dan 1.000 Russische tanks, navigatiesystemen en infrarood detectors voor straaljagers en helikopters. Bij de bedrijven die hiervoor verantwoordelijk zijn, Safran en Thales, is de Franse overheid hoofdaandeelhouder. Net na het embargo reikte Frankrijk heel wat licenties uit om wapens te verhandelen aan Rusland.
Die piek is omdat het tijd duurt om iets intevoeren. De embargo was voor alle nieuwe contracten. Niet voor de al lopende. Vandaar de licenties net na de uitroep dat er een embargo begint. Ook is een sat nav etc niet op zich een wapen. Iedere auto heeft er een. De defensie sector gebruikt ook papier en stoelen. Onder de categorie voor die miljoenen zit vanalles, en wat er verkocht werd waren ter over-over-grote merendeel NIET raketten, tanks, bommen, kogels, etc. Maar gewoon wat er nog overbleef aan handel tussen landen die verwacht werden via het internationaal recht zich te gedragen, zoals men nog over Rusland voor 2014 dacht. Het is niet genoeg voor de UE om iets te roepen. De landen moeten het ook voor elkaar krijgen. Je doet net alsof wanneer er besloten is om een brug te bouwen hetzelfde is als een brug te hebben gebouwd. Nou, inderdaad, dingen gebeuren, voordat ze gebeurt zijn. Je kunt geen totalitaire of goddelijke absoluutheden van menselijke bedrijvigheden verwachten.
Macron heeft inmiddels de Franse verkiezingen gewonnen. Een keuze tussen een liberaal of een fascist is natuurlijk niet moeilijk, dan kies je de liberaal. Misschien moeten de linkse partijen de volgende keer eens samen gaan werken zodat ze iemand die via een, van een aan het Kremlin verbonden bank miljoenen heeft geleend en ook nog op geweest bij grote vriend Poetin, een oorlogsmisdadiger, niet meer de tweede ronde kan bereiken. En dat de kandidaat van links dan zelf kans maakt tegen Macron.
Tsja, onze premier had met zijn partij ook maar 34 zetels van de 150 , heel veel mensen wilde Rutte niet als president.
Wij hebben als een van de eersten gestemd. Tegen Le Pen, maar toch ook echt wel voor Macron. Ik denk dat het voor Europa en de rest van de wereld nog belangrijker is dan voor Frankrijk dat hij verder gaat. Hier hebben we al eerder een flapdrol en een slaplul overleefd. Positiever kan ik Sarkozy en Hollande niet zijn. Zij hadden gelukkig goede eerste ministers die de schade beperkten. De peilingen lopen de laatste tijd positief, maar dat leidt mogelijk tot meer mensen die thuisblijven en dat is bedenkelijk, want goed voor Le Pen. Hier mag er voor 8 uur niets bekend worden, maar de zwitserse TV houdt zich daar niet aan en ook niet de Tribune de Genève, dus die hebben vandaag heel veel franse kijkers. Idioot dat Le Pen zoveel stemmen krijgt, twintig jaar geleden was het een schok toen haar vader 20% kreeg, men gaat er aan wennen.
Wij hebben ook Macron gestemd. We vinden hem een goede president. De mensen die Le Pen stemmen willen dat alles anders moet. Gek genoeg zijn het diezelfde mensen die het hele land blokkeren als een regering grote hervormingen wil doorvoeren.
Goed verwoord. Macron verdient alleen al een pluim omdat door zijn toedoen al 2 keer is voorkomen dat een president Le Pen is verkozen. En ook met u eens dat het totaal idioot is dat mensen zo van het paadje zijn dat ze Le Pen gaan stemmen. Ik weet dat Melenchon erg links is, maar met een stem op Melenchon heb je wel een kans dat er een frisse wind door Frankrijk gaat waaien. Le Pen wordt nooit president. Het enige goede wat haar vader voor elkaar heeft gekregen. Die heeft de naam dermate besmet dat veel normale Fransen Marine Le Pen tot het bot wantrouwen. En dat is 100% terecht
« Ik weet dat Melenchon erg links is,« ….dat valt erg mee. Op gebieden als natuur, gelijke rechten en vrijheden is dat voor hem in ieder geval’geen prioriteit. Het grootste deel van zijn doelgroep zij dezelfde mensen als die van Le Pen en die zitten daar ook niet op te wachten. Die willen alleen van hem horen dat het hun schuld niet is en simpele oplossingen die kort werken en dan meer narigheid geven. Populisme dus. Aan de andere kant zal Macron deze keer geen meerderheid in de Assemblée krijgen ook niet met links liberalen en groenen samen. Samenwerking met andere groenen en de PS ligt voor de hand. Die hebben nu maar weinig stemmen gekregen, maar dat komt omdat hun kiezers uit ongerustheid (voor de nachtmerrie Le Pen vs Mélenchon) al in de eerste ronde Macron kozen. Die zullen in de eerste ronde van de Législatives wel weer meer stemmen krijgen. Dat geldt ook voor de conservatieve liberalen. Wel zal er iets gedaan moeten worden om de onvrede bij veel mensen weg te nemen. Maar dat bereiken we niet op de manier van Le Pen en Mélenchon. Die hebben daar ook geen belang bij.
« Wij hebben ook Macron gestemd. We vinden hem een goede president.« …….Mee eens, er hebben met corona en Poutine ook nogal dingen tegen gezeten. In de eerste ronde had ik Yannick Jadot eerst een stem willen geven, maar mijn echtgenote heeft me omgepraat. Enfin die komen nu waarschijnlijk de volgende ronde aan de beurt.
“Frankrijk kiest president die maar weinig mensen willen”. Serieus? De meerderheid kiest. Wat nou weinig mensen. Of wordt de opkomst bedoeld? Hoe weinig mensen zouden dan echt achter de E.U. in de huidige vorm staan?
is een direkt gevolg van het franse democratische systeem: eerst zijn er meerdere kandidaten, en kan iedereen "zijn" kandidaat kiezen. Als niemand de 50% haalt gaan de twee meest gekozen kandidaten door. De andere kiezers moeten nogmaals kiezen, maar kunnen niet kiezen op de kandidaat van eigen keuze. Een meerderheid verkiest Macron boven Le Pen, maar een meerderheid wil een andere president dan Macron.
Het is toch wel duidelijk wat er mee bedoeld wordt. Het is kiezen tussen twee kwaden. Macron is het wat minder erge kwaad. En voor de rest kan je niets met uw vraag. Ik weet ook niet wat voor of tegen de EU nu precies inhoudt. Ik ben bijvoorbeeld tegen een superstaat, maar uit de EU stappen vind ik ook te ver gaan. De EU moet zeker over belangrijke kerntaken gaan, maar ze moeten ook weer niet alles beslissen. Ik denk dat Verhofstadt mij een euroscepticus zou noemen. Om maar even aan te geven hoe loos die laatste zin van u is. Voor de rest staan alleen troosteloze ultra rechtse kiezers achter iets. Die staan achter hun "leider". En verdedigen als een soort Justin Bieber achtige groupies hun leider. En hun partij. Het is iets "rechts". Wat mij betreft is alleen al dat genoeg voor eeuwige politieke verbanning tot de zijlijn ;) . Dat mensen een voetbal team steunen is prima of een zangeres of zanger, maar een politicus verdedigen. Hoe treurig is dat. Ik sta niet achter de EU. Achter Marijnissen of Kuiken. Ik sta niet achter of voor dingen. Net als vele normale kiezers stem ik op partijen. En zelfs bij D66 is het EU standpunt voor mij geen breekpunt geweest om er in 2009 en 2010 op te stemmen. Heel lang terug dus. Normale kiezers staan niet ergens achter of voor.
r v b Dat soort compromissen gebeuren in elke democratisch systeem. Bijvoorbeeld, je kiest op een partij, niet per beleid of minister.
Opeens heeft niemand 't meer over #stemopeenvrouw. Snap er niets van.