Joop

Macron na gesprek met Poetin: ‘Het ergste moet nog komen’

  •    •  
03-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
FRANCE - UKRAINE - RUSSIA - CONFLICT - AID - SOCIAL

© A picture of monitors taken in a media control room in Paris on March 2, 2022, shows French President Emmanuel Macron speaking from the Elysee Palace during a televised address on the general

Vladimir Poetin wil volledige controle over de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Dat heeft de Russische president donderdag gezegd in een telefoongesprek met Emmanuel Macron. “We verwachten dat het ergste nog moet komen”, vatte het Élysée het gesprek samen.
De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft tijdens een persconferentie aangeboden om zelf met Poetin te gaan onderhandelen. Het lijkt uiterst twijfelachtig of de Russische president op dat aanbod zal ingaan. Poetin is volgens het Élysée “bereid om alles te doen” om de macht in Kyiv over te nemen. Macron liet Poetin weten dat hij daarmee een “enorme fout” maakt waarvoor Rusland een dito prijs zal betalen.
Na het vertrek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Macron haar functie als onofficiële leider van Europa overgenomen. Donderdagavond maakte hij bekend dat hij opnieuw zal opgaan voor het presidentschap. Hoewel niemand twijfelde aan zijn ambities, was zijn kandidatuur tot nu toe nog niet officieel. “Ik vraag om uw vertrouwen voor een nieuw mandaat als president”, schrijft Macron in een open brief.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Ivan61
Ivan614 mrt. 2022 - 9:10

Dat is heel dun gezaaid met echte leiders in Europa laat staan in VS. Macron promoot zijn natte droom en dat is EU leger om NATO te vervangen. Oerdom eigenlijk. Dat steeds erger gaat worden is vanzelfsprekend. De ellende wordt per seconde erger. De angst en onzekerheid maken de mensen extra scherp en oerinstinct komt naar boven. Doden of gedood worden, andere optie is er niet. Er is niemand die stapt op en zegt tegen Poetin, tot hier en niet verder. Niet bellen met hem dat is tijdverspilling. Deden zij ook destijds met Milosevic. Dat onze politici elke contact met werkelijkheid kwijt zijn bewijst ook Timmermans met zijn groene agenda terwijl kinderen omkomen in Oekraine.

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté4 mrt. 2022 - 12:58

@sarajlija [Macron promoot zijn natte droom en dat is EU leger om NATO te vervangen] Wil Macron een EU leger ter vervanging van NATO, of een EU leger dat zelfstandig kan optreden, en tegelijkertijd lid is van NATO? En waarom zou het een seksuele droom van Macron zijn en niet een rationele doelstelling? [Er is niemand die stapt op en zegt tegen Poetin, tot hier en niet verder] Dat gebeurt - tot de grote schrik en woede van Poetin - wel degelijk. Wellicht niet op de manier die jij voor ogen hebt, maar dat is misschien omdat jij je niets wil aantrekken van het NAVO verdrag en de spelregels die daarbij gelden. Poetin verwachtte een 'walk in the park', vergelijkbaar met zijn Krim avontuur. In werkelijkheid kreeg hij een verenigd front van onder meer Europa, GB, VS en Japan tegenover zich. Dat front is nu bezig om - binnen de mogelijkheden die artikels 4 en 5 van de NAVO bieden - Rusland economisch te verlammen. Het doel hiervan is onder meer om een langdurige oorlog voor de Russen onbetaalbaar te maken, zijn directe getrouwen tegen hem op te zetten, en om druk uit te oefenen op binnenlandse democratische en militaire krachten om een 'paleisrevolutie' te ontketenen. Er zijn zijn uiteraard ook wat ijzervreters en haviken die een directe inmenging in het conflict promoten, maar een analyse van dergelijke alternatieven leidt al heel snel tot een scenario van nucleaire escalatie. Als je het goed vindt, mijn beste Sarjlija, dan wachten we daar nog even mee. Tot slot jouw suggestie dat de de groene agenda van Timmermans een bewijs zou zijn voor het verlies van contact met de werkelijkheid onder 'onze politici' is in zichzelf juist volstrekt losgezongen van de werkelijkheid. De desastreuze en levensbedreigende gevolgen van de klimaatopwarming gaan immers door, oorlog of geen oorlog. En het getuigt daarom dus van grote wijsheid om ook op dat gebied door te gaan met het nemen van maatregelen. Ter vergelijking: als je broertje klappen krijgt, dan ga je uiteraard helpen en ervoor zorgen dat de boosdoeners berecht en bestraft worden. Maar je verlangt niet van anderen dat ze in de tussentijd alles laten vallen en ophouden met de zorg voor hun eigen kinderen.

Ivan61
Ivan614 mrt. 2022 - 14:39

@ Le Chat Botte, EU leger is heel dom idee. Het kost vermogen maar dat is niet de enige, NATO is niet voor niks in leven geroepen. Als elke land eigen contributie netjes betaalt dan is niks aan de hand. Als ik goed heb loopt Frankrijk achter met betalingen. Misschien moet hij eerst deze schuld aflossen. Wat NATO en de rest van de wereld doet is te weinig en niet genoeg. Deze sancties zijn prima maar dat moet veel harder. De dreiging van nucleire oorlog is zeker aanwezig en als dat zo ver is dan gaan wij met ons allen naar de klote. Poetin gebruikt deze angst om nog steeds meer slachtoffers te maken en desnoods nieuwe gebieden te verovveren. Oorlog is duur maar als hij genoeg mensen en gebieden in beslag neemt dan heeft hij genoeg arbeidskrachten en kannonvoer. In tussentijd blijven wij toekijken. Ik weet uit eigen ervaring hoe snel het klimaat verandert door de oorlog. Dat gebeurt nu ook in Oekraine en dat betekent dat wij dat ook gaan voelen. Timmermans blijft pleiten voor groene energiebronnen hier in EU. Vind jij dat logisch op deze moment? Bijvoorbeeld Polen is een grote vervuiler met kolenmijnen en centrales maar zij hebben nu iets anders te doen voorlopig. Vluchtelingen opvangen namelijk. Denk jij dat zij nu tijd hebben om naar Frans en zijn gezwam te luisteren? Ook andere EU landen in het Oosten hebben zelfde probleem. Als mijn broertje klappen krijgt dan ben ik de aanklager,rechter en beul voor boosdoener. Zo eenvoudig is dat. Niemand komt ongestraft aan mijn familie. Tot slot : De andere moeten vooral doen wat zij nodig vinden en waar zij van genieten.

Kuifje3
Kuifje36 mrt. 2022 - 1:45

@Sarajlija: Een Europees leger is dom. Daar ben ik het mee eens. We hebben al een NAVO en daar zitten een paar grootmachten in zoals vooral de VS die als wij aangevallen worden ons komen helpen. Of een Europees leger erg duur is betwijfel ik. We hebben al legers en het enige wat misschien gebeuren moet is om de commandostructuur te wijzigen. Misschien is het zelfs wat minder duur omdat we voor overleg niet steeds de hele wereld over moeten en omdat er simpelweg minder landen in dat overleg aanwezig hoeven te zijn.

JanB2
JanB24 mrt. 2022 - 0:48

Het is in de huidige situatie van het allergrootste belang dat Macron aanblijft.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2022 - 9:02

Dat lukt wel

adamgmail
adamgmail4 mrt. 2022 - 10:10

Daar ben ik niet van overtuigd. Macron heeft zijn hele leven gewerkt als de bankier van de rijksten der aarde, en zijn handen zijn vies van het tellen van al het zwarte geld van de Rothschilds. Ik denk niet dat hij sterk genoeg is om Putin te kunnen weerstaan, heb meer vertrouwen in de Duitsers en druk op Putin vanuit China (als zij tenminste hun financiële belangen bedreigd zien worden).

Juppé🎗
Juppé🎗4 mrt. 2022 - 12:25

@ Danielle en Jan. We doen ons best.

Uw Psychiator
Uw Psychiator4 mrt. 2022 - 17:58

@ JanB (01:48u) - op dit moment en te midden van deze chaos heb je volkomen gelijk. Ik ben in het geheel geen supporter van Emmanuel Macron. Een neoliberaal pur sang, gezien zijn ontwerp voor 'flexicurité', en zijn buitengewoon disproportionele geweld tegen de Gilets Jaunes. (Er is een recent boek over de man: "The Last Neoliberal: Macron and the Origins of France's Political Crisis" door Bruno Amable & Stefano Palombarini (David Broder, vertaling) (Verso Books, 199 p.) - aanbevolen) Maar, maar... politiek onttrekt zich in crises aan een al te snel oordeel, alleen op gevoelens van affectie of weerzin gebaseerd. En daarom heb je gelijk.

Juppé🎗
Juppé🎗4 mrt. 2022 - 18:51

« en zijn buitengewoon disproportionele geweld tegen de Gilets Jaunes.« ……dat viel relatief nogal mee, maar was nodig toen de Gilets Jaunes geen Gilets Jaunes meer waren maar over genomen door plunderaars, Daarvoor hadden ze ook mijn symphatie.

Kuifje3
Kuifje36 mrt. 2022 - 1:48

Macron is niet zo bijster populair. Toch maakt hij een redelijke kans aangezien de vele partijen op rechts niet gezamenlijk optrekken. Ook in Frankrijk: Glas, plas was.

nikita72
nikita723 mrt. 2022 - 20:23

Ik denk dat hij een geschikt moment gekozen heeft om zijn kandidatuur bekend te maken: Als er gevaar dreigt, wil het volk graag duidelijkheid. En hij heeft net laten zien dat een machtig persoon als Poetin nog met hem praat.

1 Reactie
Leman
Leman3 mrt. 2022 - 21:41

En hij heeft net laten zien dat een machtig persoon als Poetin nog met hem praat. Onze politieke leiders bezitten deze vaardigheden niet. Ze reageren emotioneel-primitief en amateuristisch. Voor Nederland kan dit wel eens zeer slecht uitpakken als je opgescheept zit met dergelijke stuitende zwakheid en arrogante onnozelheid. Denk alleen maar aan uitspraken van Mark Rutte de laatste tijd. Het levert niets op om Poetin paranoia te noemen. En het levert niets op als D66 Jetten roept dat we geen Russisch gas meer moeten gebruiken terwijl we contractueel vast zitten aan Gazprom die een Nederlandse vestiging heeft Waarom overkomt ons dit nou. Corona was al een ramp. Maar de bestuurlijke ramp die Nederland nu al meer dan 10 jaar teistert wordt steeds banaler. Het kan ons wel eens zwaar opbreken met dit soort fantasiefiguren.

wittecisnoot
wittecisnoot3 mrt. 2022 - 20:17

Ik ben blij dat we dit soort politici in de EU hebben. Los van de grootste mobilisatie en invasie, sinds ww2, was er weinig om Putin zijn plannen met Kiew uit af te leiden. Macron is een grote ziender.... Dan die woorden over dat Rusland een grote prijs gaat betalen, Poetin moet wel stervensbang zijn. Volgens ingewijden heeft Poetin een glas met valium langs zijn bed staan om niet van angst om te vallen vanwege de wrake van Jupiter. De vraag is wat het volgende doelwit gaan zijn: Georgië? Met dit soort vijanden gaat Poetin dit prima lukken....

9 Reacties
JasDon
JasDon3 mrt. 2022 - 20:56

Macron heeft zich altijd gericht op het grotere plaatje. Ik ben het op de nodige punten met de man oneens, maar hij lijkt een eerlijk leider te zijn.

watcher3
watcher33 mrt. 2022 - 21:57

"Volgens ingewijden heeft Poetin een glas met valium langs zijn bed staan om niet van angst om te vallen vanwege de wrake van Jupiter." Joh laat dit soort onzin toch svp achterwege.

JanB2
JanB24 mrt. 2022 - 0:56

Volgens ingewijden heeft Poetin een glas met valium langs zijn bed staan om niet van angst om te vallen vanwege de wrake van Jupiter. "Hoedt u voor de de Idus van Maart"

JanB2
JanB24 mrt. 2022 - 0:58

"Poetin moet wel stervensbang zijn" Dat is hij waarschijnlijk ook. Dat zijn binnenlandse repressieapparaat in overdrive gaat is daar een teken van.

Kuifje3
Kuifje34 mrt. 2022 - 10:30

@Watcher: Laat dat vingertje toch een keer achterwege “joh”. Wittecisnoot geeft een mening en die is nog best aardig. Waarom toch dat betweterige toontje weer. Doe een keer normaal “joh”. @witte: Het volgende doel is Macedonië. Dat is eenvoudig te pakken nu de troepen daar al zijn. Om Ukraine af te sluiten aan die kant is dat niet eens zo stom (met de bril van de Russen) om te doen. Ook Macedonië heeft sinds 2016 een verdrag met de EU, maar is militair lang niet zo sterk.

watcher3
watcher34 mrt. 2022 - 15:54

Kuifje: Als je je al ergens mee wilt doe het dan op basis van feiten en niet op basis van leugens. wittecisnoot gaf geen mening toen hij schreef: "Volgens ingewijden heeft Poetin een glas met valium langs zijn bed staan om niet van angst om te vallen vanwege de wrake van Jupiter." Dat is puur feitenloos gebazel.

OlavM
OlavM4 mrt. 2022 - 17:54

@ Kuifje: [Het volgende doel is Macedonië. Dat is eenvoudig te pakken nu de troepen daar al zijn.] Wat een kletskoek! Wel eens in een atlas gekeken?

Kuifje3
Kuifje34 mrt. 2022 - 22:11

@Olav: je hebt helemaal gelijk…ik bedoelde Moldavië natuurlijk.

Kuifje3
Kuifje34 mrt. 2022 - 22:14

@Watcher: Beeldspraak. Wel eens van gehoord? Ach dat snap je niet? Mag dat niet? Joh! Wees het gerust niet eens met mensen, maar probeer ze een beetje te snappen als ze zaken benoemen die niet in je straatje passen. Dat vingertje steeds… behh.