Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Macron: 'Europa is geen supermarkt'

  •  
22-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
34519512695_afeacbb408_o

© cc-foto: Jeso Carneiro https://flic.kr/p/UAnwtZ

In een interview met acht Europese kranten heeft de nieuwe Franse president Emmanuel Macron een toelichting gegeven op zijn ideeën over de Europese Unie, het verbond waar hij een groot voorstander van is. Hij is uit op een verdergaande integratie van de lidstaten en hoopt dat de ‘renaissance’ die Frankrijk nu beleeft ook zijn uitwerking heeft op Europa en angsten worden omgezet in ‘hernieuwde energie’ en er ‘nieuwe ambities’ ontluiken.
Hij wil samen met Duitsland werken aan het verbeteren van de sociale zekerheid voor de lagere middenklasse en de steun voor Europa vergroten. “We moeten een Europa promoten dat naar meer economisch en sociaal welzijn streeft.” Anders dreigt het Europese project weggevaagd te worden door onvrije democratieën en autoritaire regimes, tekent Politico op.
Voor de landen in Europa die tegenstribbelen bij het naleven van Europese rechten heeft hij een boodschap:
“Europa is geen supermarkt. Europa is een gezamenlijke toekomst. Die verzwakt als zijn principes worden afgewezen. De landen in Europa die de regels niet respecteren moeten daar de politieke gevolgen van ondervinden. En dat is niet alleen een oost-west-discussie.”
cc-foto: Jeso Carneiro

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Riedel2
Riedel223 jun. 2017 - 8:51

Wij van Bildenberg adviseren meer Bildenberg.

Don Quichote
Don Quichote23 jun. 2017 - 8:50

Macron is slim, heel slim. Hoe meer Europa één is, hoe meer steun er moet komen voor de partners die het nodig hebben om op gelijke hoogte te komen met de Europese toppers. Frankrijk heeft geld nodig, heel veel geld! Om te hervormen en te moderniseren, om de migranten in Frankrijk een kans te geven en de autochtone arbeiders, om de vakbonden rustig te houden en de pensioenen op peil te brengen. Europa moet één zijn! Een enorme kluis met geld, opgebracht door hen die het goed hebben voor hen die het goed moeten krijgen. Alle pensioenen moeten in één lijn zijn. De grootste pensioenpot (die van ons) is natuurlijk erg goed gevuld! en om alles gelijk te trekken is dan ook meer dan normaal dat de rijksten afstaan aan de armsten (zij die hun boekhouding nooit op orde kregen). Europa één !! en de rekening?....

2 Reacties
watsgebeurt
watsgebeurt23 jun. 2017 - 9:28

Ik zal nooit een cursus van een van onze oudste partners vergeten. Hij zei in 1999/2000 al dat Europa likkebaardend naar onze gigantisch gevulde pensioenpot zat te kijken en dat deze als sneeuw voor de zon zal verdampen als er geen acties werden genomen voordat de Euro van start ging. Helaas heeft Nederland geen actie genomen, terwijl de oplossing zo makkelijk was.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 jun. 2017 - 5:04

Klopt Don. Ik ben er ook allerminst gerust op dat onze pensioenpot ,die nu reeds onder EU-toezicht valt, bij deze rasopportunisten in veilige handen is. Ik voel ook de bui al hangen dat de Fransen onder Macron hun pro-EU koers koppelen aan ruimhartige Europese financiele steun. Nederland zal als relatief grootste netto-betaler zoals gebruikelijk wel weer het haasje zijn.

Phil2
Phil223 jun. 2017 - 7:18

Nee, maar EU moet ook geen vrijbrief worden om alles tot een centrale ruif te maken. Wat denk je dat gebeurt met een EU minister van financiën die verregaande bevoegdheden heeft. Op een gegeven moment komt ook die rijke oudedagvoorziening van NL in het oog, waar de Fransen die niet hebben, als een nieuwe verplichte financieringsvorm richting landen die te weinig discipline hebben getoond.

Jantje68
Jantje6822 jun. 2017 - 21:54

Ja mooi gesproken, helemaal mee eens. Maar hoop dat hij beseft dat zijn grootste taak in Frankrijk ligt als het over nakomen van regels gaat. Een gezamenlijk Europa kan niet bestaan met FREE riders.

Tom Meijer
Tom Meijer22 jun. 2017 - 20:25

Hij krijgt het moeilijk maar hij verdient, vind ik, een kans. En voor al die opgewonden standjes op deze pagina: zullen we voordat we onze eigen kleine meninkjes geven niet eens afwachten of Macron er iets van bakt?

6 Reacties
Derck Walters
Derck Walters22 jun. 2017 - 21:48

In zijn bijkans Zonnekonig-positie, Franse presidenten eigen, helemaal met het parlementare mandaat wat hij heeft verkregen en zich ook evident toeëigent, is een spreken over "Hij krijgt het moeiljk maar hij verdient, vind ik, een kans" bizar. Europeanen, niet anders dan nationaal soevereine burgers, van vooral noordelijke EU-landen die door al jaren toegepaste bezuinigingsmaatregelen wèl voldoen aan het ophouden van eigen broek krijgen door Macron's geëiste (!)! "solidariteit" een rekening die niet alleen voor de huidige opgebouwde schuldenlast van zuidelijke EU-landen geldt maar ook zeker structureel voor de niet zomaar te veranderen cultureel bepaalde mentaliteit samenhangend met veelal nationale volksaard die hooguit deels pluriform bestaatbop EU-niveau.

Jhonathan
Jhonathan22 jun. 2017 - 22:01

@ TomMeijer 22 juni 2017 at 22:25, > "En voor al die opgewonden standjes op deze pagina: zullen we voordat we onze eigen kleine meninkjes geven niet eens afwachten of Macron er iets van bakt?" Als u nu zelf eens begint met uw eigen advies op te volgen.

Django3
Django323 jun. 2017 - 6:36

Jhonathan Ja ik las het dat ook met verwondering. De dubbele standaard staart je zo schaamteloos in het gezicht bij dit soort figuren. En als je erover begint dan weten ze van niks, snappen ze niet wat je bedoelt en is het allemaal niet waar. Maarja, als je eigen grote gelijk zo fel schijnt en je applaudiseert zo hard voor je eigen morele superioriteit dan raak je wat doof en blind voor de realiteit, het is hem vergeven.

Tom Meijer
Tom Meijer23 jun. 2017 - 7:07

Jullie leggen niet uit wat er bizar en dubbel is aan wat ik schrijf. En ik had het misschien niet over opgewonden standjes moeten hebben maar zo komen een aantal hier wel degelijk over. En Jhonathan & Django: kennen jullie de betekenis van 'we' niet? Wie heeft er hier nou een balk in de ogen?

M4
M423 jun. 2017 - 8:54

TomMeijer, in dit geval ben ik het met u eens, de man verdient een kans. Zeker als hij er in slaagt om een aantal maatschappelijke/sociale zaken in Frankrijk los te trekken. Als hij daar eerst mee begint en successen boekt, dan wordt er ook verder naar hem geluisterd. Derck Walters/Django, het is ook een groot belang van Nederland/Duitsland en andere landen met een exportoverschot om landen zoals Frankrijk en Italië bij de EU en de financiële les te houden. Bij een splitsing in een Neuro en een Zeuro hebben deze landen/wij, qua export veel te verliezen. Af en toe pappen en nathouden is niet altijd verkeerd.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer223 jun. 2017 - 20:56

"zullen we voordat we onze eigen kleine meninkjes geven niet eens afwachten of Macron er iets van bakt?" Nee hoor, men mag prima vanaf dag 1 forse kritiek leveren. Waarom niet?

Kepler
Kepler22 jun. 2017 - 18:59

Haha hij durft over principes te spreken. Als die ergens ontbreken is dat in de EU en Brussel. Walgelijk!! Ik spuug erop. Er is geen integriteit meer, zelfs niet in zijn eigen team.

Jhonathan
Jhonathan22 jun. 2017 - 18:24

De EU waarschuwde voor Rusland omdat deze de verkiezingen zou manipuleren, en vervolgens doet de EU dat zelf. Grappig is wel dat iedereen geloofde dat de Russen dat zouden doen, en niemand dat de EU dat heeft gedaan. Macron is in het zadel gehesen, dat moge duidelijk zijn. Slaap lekker.

3 Reacties
arjenZH
arjenZH22 jun. 2017 - 20:24

En jij wordt gefinancierd door Donald Trump om tweedracht in Europa te zaaien. De bewijzen stapelen zich op.

Jhonathan
Jhonathan22 jun. 2017 - 21:54

@ arjenZH 22 juni 2017 at 22:24, Eerder dat uw reactie mijn stelling onderbouwd.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz23 jun. 2017 - 9:35

Pardon? Ik wil niet veel zeggen maar de kraakheldere overwinning van Macron is buiten iedere twijfel verheven. Misschien leeft u in een droomwereld?

PieterVreugd
PieterVreugd22 jun. 2017 - 17:30

Citaat : "De landen in Europa die de regels niet respecteren moeten daar de politieke gevolgen van ondervinden." Frankrijk ondertekent wel de regels van de Eurozone, maar houdt zich er vervolgens al 12 jaar niet aan. Ik ben benieuwd of de président net zo streng voor zijn eigen land is, en het "de gevolgen ervan laat ondervinden".

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 jun. 2017 - 17:30

Frankrijk heeft de EU zelf als een supermarkt gebruikt qua staatsschuld tussen 3 en 5%. 2016 was het 3.4% in 2016 dus staan ze al jaren in het rood (en er is nog nooit een boete over geheven). Daarentegen de landbouwsubsidie potjes weet de Franse boer uitstekend te vinden. Frankrijk is een van de grotere gebruikers van landbouwsubsidie. Het is ook wel nodig de Franse boer is volledig uitgezogen door de tussenhandel. En het zijn zeer klassieke boeren die het woord ruilverkaveling maar van verre hebben gehoord. De verbintenis van Emmanuel Macron met Brussel is stevig maar kwetsbaar 3 van zijn 4 opgestapte ministers moeten dat vanwege sjoemelen met EU gelden. Ik voorzie een geldstroom naar Frankrijk toe waarbij Griekenland een lachertje is. En dat terwijl het land met de moderniseringsplannen van Emmanuel Macron op zeker plat gaat (hij wil tienduizenden ambtenaren ontslaan). De strijd Emmanuel Macron vs de vakbonden gaat beslist een grimmige worden, temeer de werkeloosheid in Frankrijk nu al zo'n 10,2% is De kosten daarvoor gaan net zo als bij Air France gewoon door naar KLM haha. Zelf geloof allang niet meer in Brussel, maar begrijp me goed een gezamenlijk optreden van de Europese landen zie ik zeker zitten maar niet via het neoliberale instituut met de meest ondemocratische grove opportunisten die Europa ooit heeft gezien. Voorzie een zelfde probleem met Emmanuel Macron als met president Barack Obama. Terugkijkend op die zijn regeerperiode viel hij na al het hosanna geroep knap tegen, en was het een gemiddeld presterende president. Zeker niet wat progressief Amerika had verwacht. Ben heel bang dat we een teleurgesteld Franse bevolking kunnen verwachten, een vruchtbare grond voor ultra links of rechts.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2017 - 16:45

Ik wens hem succes! https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/21/nieuwe-norm-kost-ministers-kop-11206846-a1563995

Dirruk53
Dirruk5322 jun. 2017 - 16:27

Vergeleken met de supermarché die Macron gewend is, waar letterlijk alles te koop is, zijn de lidstaten souvenirwinkels met alleen maar hun nationaliteit in de aanbieding. Wat Macron verkoopt is de chantage met Le Pen. Als Europa Frankrijk nu niet geeft waar het om vraagt, dan zal Le Pen alsnog aan de macht komen en dat kan het einde van de EU betekenen. Hij "moet" dus slagen, want niet alleen het financiële en monetaire systeem - waar Macron aan de boezem lag - kan niet falen, óók Frankrijk kan niet falen, want dan faalt Europa.

1 Reactie
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz23 jun. 2017 - 9:37

Beetje negatief verhaal, Macron heeft wel meer te bieden, namelijk durf, elan en idealisme. Dat, tegen alle bange en geïntimideerde leiders zoals Rutte, die met meel in de mond praten over Europa om de Wilders stemmers maar niet te irriteren. Macron heeft daar schijt aan en je ziet wat een steun hem dit oplevert. Eindelijk een leider die keihard tegen dat domme populisme ingaat, en wint!

Django3
Django322 jun. 2017 - 16:14

Laat Macron eerst maar eens proberen om de boel in zijn eigen kabinet bij elkaar te houden.

2 Reacties
Harba Lorifa
Harba Lorifa22 jun. 2017 - 22:38

Cocos macron

Django3
Django323 jun. 2017 - 6:37

Ja lekker, trek in.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon22 jun. 2017 - 16:12

Macron heeft, net als dat andere Franse eigenzinnige opdondertje uit het verleden, de neiging om te ver voor de troep uit te lopen zonder om te kijken of zijn onderdanen nog volgen. Zullen we diepere integratie en federalisering eerst eens voorleggen aan alle EU-burgers? Ik denk trouwens dat ook een meerderheid van de Fransen dit absoluut niet wil.

3 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon22 jun. 2017 - 16:14

Troepen

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz23 jun. 2017 - 9:38

Niet waar, de parlementsverkiezingen heeft hij ook met een landslide gewonnen, dus steun heeft hij genoeg. Nu de uitvoering nog..

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jun. 2017 - 12:43

@ Doofenschmirtz 11.38 Veel Fransen hebben vooral tegen Le Pen en met fikse tegenzin voor Macron gestemd. Die pro-Europese gekkigheid en zijn neoliberale agenda namen ze maar voor lief.

Bert Vlierman
Bert Vlierman22 jun. 2017 - 15:55

Europa is geen supermarkt maar een wingewest voor de financiële sector, waar Macron volwassen is geworden. Daarnaast is Europa voor Macron de beurs die kan worden gebruikt om de Franse staatsschuld te verminderen. Macron is de Trump in schaapskleren.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte22 jun. 2017 - 17:25

Is dit niet nogal vooringenomen. Feiten ontbreken. Zouden we niet eens gewoon afwachten.

Kees Halt
Kees Halt22 jun. 2017 - 15:27

Het is wel duidelijk waarom Macron zo op de EU blijft hameren. Zonder eerst in Frankrijk zelf orde op zaken te stellen. De bankier zoekt poen om zijn plannetjes te financieren en die poen zit in Duitsland. De vraag is natuurlijk of Duitsland bereid is de plannen van Macron voor afbreken van ontslagrecht/pensioen en belastingverlaging voor de rijke elite wil financieren. Voor je het weet heb je Griekse toestanden met een Macron die zijn schulden niet terug kan betalen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jun. 2017 - 15:25

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Derck Walters
Derck Walters22 jun. 2017 - 20:13

"het gemis van een democratisch gekozen regering" En Erwin, als je het zo eens bent met dit alles, waarin je dan dus niet meer bent dan een enkele nationaal, en zeker nie europees, soevereine burger als wij allen. Dan vind je dus dat de soevereine burgers in vaak noodzakelijke tweederde meerderheid per natie de gelegenheid horen te krijgen zoals de nationale grondwetten voorschrijven bij iedere verandering van nationale grondrechten en iedere vorm van overdracht van nationale naar europese soevereiniteit (die dus nog in geen enkele vorm bestaat) bindend geraadpleegd moeten worden zoals al eerder had moeten gebeuren. Een van de weinige gelegenheden waarbij dit democratisch noodzakelijke recht geëerbiedigd werd stemden bevolkingen van EU-naties voor eurofiele ideologen ongewenst en werd openlijk verklaard de soevereine nationale volken dit democratische grondrecht te onthouden totdat zulke dwingende omstandigheden gecreëerd waren dat er "a point of no return" was bereikt.

Derck Walters
Derck Walters22 jun. 2017 - 14:39

Macron speelt een kwalijk dubbelspel. Enerzijds zegt hij d.m.v. stevige hervormingen de Franse publieke, semi-publieke, en in ietwat mindere mate ook de publieke potverterende sectoren zover te krijgen dat er eindelijk een einde komt aan het structurele overheidstekort en de oplopende staatsschuld. Het is echter zeker dat zelfs een naar voorbeeld van EU-buurlanden voorgestelde normalisering van de werkweek naar 38 uur en een progressieve verandering naar een pensioensleeftijd van 68 jaar de Fransen het land massaal met stakingen plat zullen leggen. Dit zal behalve de voorgenomen hervormingen zeer waarschijnlijk tot niet meer dan compromissen doen verwateren ook bijdragen aan enorme extra kosten door de geleden schade van de stakingen. Anderszijds denkt Macron deze pijn te vergulden en zo de hervormingen meer acceptabel te maken door de Franse staatsschuld te laten opkopen door de EU. Hij heeft de EU-partners zelfs gezegd zulks te eisen. Dit zal ongetwijfeld leiden tot de door steeds spaarzamer gebleven noordelijke EU-landen gevreesde transferunie waar zij gaan opdraaien voor schulden van zuidelijke EU-landen. De noordelijke EU-landen die middels bezuinigingen gedragen door de eigen nationale bevolking binnen de 3%-norm zitten waar de Fransen nooit zelfs maar in de buurt zijn gekomen zullen zo structureel gaan betalen voor de vooral door cultuur bepaalde zwakke mores van zuidelijke EU-landen als Frankrijk, Italië, Griekenland, e.a. Er is maar èèn weg de die echt recht doet aan het belang van een behoud van de EU èn die van haar nu nog slechts nationaal soevereine bevolkingen en dat is minstens een in tweeën gedeelde Euro.

2 Reacties
ton14024
ton1402423 jun. 2017 - 10:45

En liefst in 28 stukjes? En we noemen haar EU Totally Not Applicable.

Derck Walters
Derck Walters23 jun. 2017 - 14:48

Ik had het over minstens twee meer passende delen om het geheel van de EU juist te behouden in meer een Galapagos-vorm. Wie bekend is met dit eilandenrijk weet dat sommige eilandengroepen zodanig nabijstaan dat er ook ruimschootse kruisbestuiving plaatsvindt waar er met andere ook op deze wijze bestaande eilandengroepen een meer beperkte uitwisseling van een en ander plaats heeft. Toch is het geheel van de Galapagos, inclusief deze interne diversiteit door gedeeltelijke scheiding, ook karakteristiek.

Von Frikschoten
Von Frikschoten22 jun. 2017 - 14:32

Streven naar sociaal welzijn betekent dus gewoon nivelleren.

rbakels
rbakels22 jun. 2017 - 14:27

Europa moet volgens mij vooral twee dingen doen: 1) De bevoegdheden van de EU moeten expliciet worden vastgelegd, en niet zoals nu in een abstract "subsidariteitsbeginsel". Zulke lijsten staan al in de Amerikaanse grondwet (1789) en in de Duitse (1949). Ze hoeven alleen maar "deelstaten" door "lidstaten" te vervangen. Dat is volgens mij een adequate reactie op klachten dat de EU sluipenderwijze haar bevoegdheden uitbreidt. En een zeurkous die nog roept tegen een "federaal" Europa te zijn mag er op gewezen worden dat in de Duitse grondwet staat da Duitsland altijd een federatie moet blijven, en dat landen als België en Spanje gered zijn door verregaande federalisering. Dat betekent namelijk dat de deelstaten méér bevoegdheden hebben gekregen. .. 2) Er moet een aparte Europese nieuwszender komen die betrouwbaar nieuws brengt over het Europees Parlement en de Europese commissie. Dat zal in het begin wel op weerstand stuiten, maar dat is nodig om tot verbetering te komen. Uit het oog, uit het hart. Geen mens kan volgen wat er in het Europees Parlement gebeurt. Als sommige dingen misschien het daglicht niet kunnen verdragen dan is het het beste ze bloot te stellen aan daglicht!

2 Reacties
rbakels
rbakels22 jun. 2017 - 14:29

Ik vergat te zeggen dat Duitsland een federatie moet blijven (dus een staat met relatief veel macht bij de deelstaten) omdat ze nooit meer een nazi-tijd willen meemaken met een dominant Pruisen.

ton14024
ton1402423 jun. 2017 - 10:38

Liever geen EU propaganda maar gewone berichten. Noodzakelijke discussie over democratisering van de EU verdient publiciteit.

BingoGrubb
BingoGrubb22 jun. 2017 - 14:22

en nog steeds vind ik dat we er mee moeten stoppen. om het vervolgens op een goede manier op te bouwen die oude kliek zelfverrijkers daar moeten we van af vind ik. en die zal echt niet uit eigen beweging op stappen. dus daarom zeg ik stoppen er mee en weer van de grond af op bouwen naar iets wat het moet zijn.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje522 jun. 2017 - 16:53

Zit wat in maar denk dat het teveel kost, zowel in tijd als geld. Er is ontzettend veel in elkaar verworven wat allemaal eerst ontward moet worden en daarna weer allemaal 27x los een verdrag sluiten met elkaar. Maar de werkeloosheid is wel in 1 keer opgelost met alle onderhandelaars die nodig zijn. Misschien nu wat kleine maar positieve veranderingen waar de meerderheid van de bevolking blij van wordt. Daardoor kunnen bij volgende verkiezingen de meer EU hervormings partijen groter zijn geworden en dan echt goed gaan hervormen.

Okke2
Okke222 jun. 2017 - 14:18

Welke 'renaissance' beleeft Frankrijk op het moment? Europa is wat Macron betreft wellicht geen supermarkt, maar Europa is wat Frankrijk betreft een grote subsidie pot om hun boeren mee te betalen (>10Mrd eu per jaar), opdat ze de Afrikaanse landen lekker in de wielen kan rijden.

4 Reacties
rbakels
rbakels22 jun. 2017 - 14:36

Ook Nederland krijgt veel landbouwsubsidie. Daarom zijn groenten spotgoedkoop - eigenlijk een moeilijk versproduct. Maar willen we dat de Franse wijn voortaan uit Afrika komt? Het is al vaker gezegd: ontwikkelingshulp is in veel landen helemaal niet nodig als we ze niet met de andere hand beroven. Het landbouw-Europa heeft een lange geschiedenis. Ouderen zullen zich nog Sicco Mansholt herinneren. Misschien kan daar een einde aan komen nu het CDA op sterven na dood is. Al is de Duitse CDA sterker dan ooit.

Philip Tielsen
Philip Tielsen22 jun. 2017 - 16:08

@Okke 22 juni 2017 at 16:18 De renaissance van het struisvogelgedrag en van het problemen voor je uit schuiven.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jun. 2017 - 17:17

"Ook Nederland krijgt veel landbouwsubsidie. Daarom zijn groenten spotgoedkoop" Ik vroeg me al af waarom ze in supermarkten boontjes uit Kenia en dergelijke verkopen. Maar dat is dus omdat de Nederlandse groenten door landbouwsubsidie spotgoedkoop zijn. Overigens: Groninger herenboer Mansholt was niet van het CDA maar van de PvdA.

ratio2
ratio222 jun. 2017 - 17:56

@Frits Jansen Je zuigt het zo uit je duim. Nederland krijgt weinig landbouwsubsidie. Nederland is ongeveer 5% van de Europese economie, en we krijgen max 2% van alle landbouwsubsidies.