Joop

Macrocijfers Nederlandse economie zijn financieel top maar verhullen wel schrikbarende microcijfers voor burgers

  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2553 keer bekeken
  •  
wimlex

De miljoenennota van het demissionaire kabinet Rutte IV laat goede financiële data zien over de economie van ons land. Deze macrocijfers over de hoogte van onze staatsschuld en het begrotingstekort afgezet tegen ons Bruto Nationaal Product zien er zonder meer goed uit. Weinig landen in de EU kunnen dit soort prachtige cijfers van hun economie tonen.

Voornoemde macrocijfers over onze economie leiden evenwel niet tot vergelijkbare klinkende microcijfers voor individuele burgers. Met een grote groep armen, waaronder steeds meer werkende armen en een groeiende groep middeninkomens die nauwelijks nog de financiële eindjes aan elkaar kunnen knopen. Met een toekomstperspectief waarin het maar de vraag is hoe snel aan deze wanverhouding tussen macrocijfers en microcijfers een einde wordt gemaakt.

Anders gezegd: de klinkende macrocijfers zouden normaliter hebben moeten leiden tot een samenleving waarin het goed toeven zou moeten zijn. Met voldoende betaalbare koop- en huurwoningen voor burgers, betaalbare energie, goede zorg en een fatsoenlijk werkende arbeidsmarkt. Waarbij werknemers fatsoenlijk betaald worden en netto overhouden om hun eigen boontjes financieel te kunnen blijven doppen.

De problemen kunnen niet opgelost worden door wat aan knoppen te draaien. Pieter Omtzigt probeert de kiezers ook duidelijk te maken dat het anders moet, maar dat dit wel tijd gaat kosten: een zeer realistische visie die door andere partijen ook gedeeld zou moeten worden om teleurstelling bij grote groepen kiezers te voorkomen.

Omtzigt heeft niet voor niets de situatie van de middeninkomens hoog op zijn veranderagenda geplaatst. Met het tijdelijk dempen van de groeiende armoede door toeslagen te verhogen zoals het demissionaire kabinet voorstelt, kom je er niet. Als middeninkomens massaal door het ijs gaan zakken, zal het toekomstperspectief voor alle burgers weinig rooskleurig zijn.

Voor alle kiezers in de laagste inkomensgroepen tot en met de middeninkomens zal het voorlopig nog behoorlijk financieel aanmodderen blijven. De nalatenschap van vier kabinetten Rutte heeft daarvoor teveel impact op onze samenleving gehad.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

badgast
badgast20 sep. 2023 - 11:56

Wat zal ik zeggen. VVD, CDA, en andere rechtse partijen propageren eigenlijk al jaren - sinds Ronald Reagan en Milton Friedman - de trickle down economics. En hele stapels kiezers geloven er nog steeds in. We wachten nog steeds op de eerste trickles. Kijk eens wat Robert Reich daarover heeft gezegd: https://www.youtube.com/watch?v=srJZHQHHT8g

Professor Zegellak
Professor Zegellak20 sep. 2023 - 9:23

De liberale partijen in ons land hebben diverse overheidstaken overgeheveld naar het bedrijfsleven. Maar die taken zijn niet voor niets ooit van het bedrijfsleven naar de overheid gegaan. Stel, je hebt een gebruiksvoorwerp dat heel duur is. Laten we zeggen, een magnetron. Dan zullen er figuren zijn die ook wel zoveel centjes willen verdienen en zij gaan ook een magnetron maken en verkopen. Vervolgens treedt de wet van vraag en aanbod in werking. Door de concurrentie daalt de prijs, waardoor meer mensen de magnetron kunnen kopen. Omdat de vraag stijgt, gaat ook de productie omhoog, waardoor de prijs nog verder daalt. Uiteindelijk zal de prijs blijven hangen op een evenwichtig punt. Een punt dat laag genoeg is, zodat iedereen het ding kan kopen. Nu nemen we een ziekenhuis. Gezondheidszorg is nu eenmaal enorm duur. Ook als je meer ziekenhuizen bouwt, blijft het gewoon enorm duur. Doe je niets, dan kunnen alleen rijke mensen zich een dokter veroorloven. En dus wordt er een ziekenfonds uitgevonden. Laag betaalde arbeiders kunnen nu ook een blinde darm operatie krijgen als dat nodig is. Maar sinds 1980 hebben de liberale partijen weer de meerderheid, zodat het minimum loon bijna is gehalveerd en het ziekenfonds is geprivatiseerd, waardoor vele mensen het eigen risico niet kunnen betalen en bang zijn om naar de dokter te gaan. Het zelfde proces is in onderwijs en woningmarkt gaande. Kijk, en dat is nu de oorzaak van armoede. Stemmen is geen spelletje.

Koenmaat
Koenmaat20 sep. 2023 - 7:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
TinoZ
TinoZ20 sep. 2023 - 10:48

Tot aan de energie/inflatiecrisis klopte dat inderdaad, zie o.a. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/49/opnieuw-minder-werkenden-met-armoederisico Echter, de afgelopen 2 jaren is die situatie wel gekenterd. Dankzij verschillende compensatieregelingen (o.a. voor energie) vallen de gevolgen tot nu toe nog wel mee, maar er wordt vooral gevreesd voor de effecten wanneer die regelingen aflopen.

Wiebx
Wiebx20 sep. 2023 - 5:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias219 sep. 2023 - 18:16

“Met een grote groep armen, waaronder steeds meer werkende armen” CBS: opnieuw minder werkende armen. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/49/opnieuw-minder-werkenden-met-armoederisico Kijk ook even naar dit plaatje en waar Nederland staat (dat verschrikkelijke en onleefbare land waar het zo enorm slecht gaat): https://x.com/mathijsbouman/status/1703484305446482124?s=46&t=HnZVdLv0Ow7VRcXvC7SaFw

5 Reacties
TinoZ
TinoZ20 sep. 2023 - 6:15

En dan kom je met een artikel van net voor de energie- en inflatiecrisis... Bedenk ook dat de enige reden dat het armoedeprobleem de afgelopen 2 jaar niet gierend uit de hand gelopen is, het feit is dat er veel gecompenseerd is. Maar ondertussen zie je wel dat ook lage middeninkomens het steeds moeilijker krijgen. Nivellering wordt in Nederland dan ook voornamelijk toegepast tussen de lage- en middeninkomens, terwijl hoge inkomens meestal uit de wind gehouden worden (door o.a. de VVD). Hierdoor blijft de Gini wel lekker laag. Zie o.a. de 'Parade van Pen' op https://www.awvn.nl/cao/publicaties/verdiend-en-verdeeld-2-inkomensongelijkheid/ en https://nos.nl/artikel/2422560-cpb-in-nederland-dragen-niet-de-sterkste-schouders-de-zwaarste-lasten En daarbij: kijk ook eens naar de vermogensongelijkheid in Nederland

Jozias2
Jozias220 sep. 2023 - 18:38

@tinoz Natuurlijk, maar nog steeds zal het zo zijn dat met alle compenserende maatregelen het in Nederland ondanks een klimaat, inflatie en corona crisis het ongelofelijk goed gaat in vergelijking met de rest van de wereld. Ik denk dat er weinig landen zijn waar je beter in 'armoede' kunt leven dan in Nederland. Armoede is ook altijd relatief. Het zou ook raar zijn als niemand ook maar iets zou merken van een corona, energie en inflatiecrisis. Dat neemt niet weg dat je zolang er nog armoede is deze moet bestrijden maar tegelijk hoef je het ook niet erger voor te stellen dan het is.

Jozias2
Jozias220 sep. 2023 - 18:39

@Tino En voor wat betreft de vermogensongelijkheid in Nederland: die is sinds de jaren 70 enorm gedaald en sinds de eeuwwisseling stabiel.

TinoZ
TinoZ21 sep. 2023 - 9:34

@Jozias2 "Ik denk dat er weinig landen zijn waar je beter in 'armoede' kunt leven dan in Nederland." Daar zal ongetwijfeld objectief gezien een kern van waarheid in zitten, maar als je eenmaal zelf in armoede leeft zal je dat misschien toch anders bezien. En dat het elders in de wereld slechter gaat ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om goed voor onze eigen burgers te zorgen (en daarnaast ook dmv ontwikkelingssamenwerking die andere landen te helpen). Dat er 800.000 mensen onder armoedegrens leven terwijl aan de andere kant er meer dan geld genoeg is is natuurlijk in een sociaal land als Nederland onacceptabel. "Armoede is ook altijd relatief." Armoede is inderdaad relatief, ook relatief ten opzichte van de kosten voor levensonderhoud die in Nederland gewoon ontzettend hoog zijn. "En voor wat betreft de vermogensongelijkheid in Nederland: die is sinds de jaren 70 enorm gedaald en sinds de eeuwwisseling stabiel." Een hoge ongelijkheid is nog steeds een ongelijkheid, zelfs al is die misschien iets minder hoog dan eerst. Maar ook hier verschillen de meningen: https://esb.nu/de-vermogensongelijkheid-stijgt-sinds-de-jaren-tachtig/

Jozias2
Jozias221 sep. 2023 - 15:14

@Tino Eens, ik zeg ook niet dat er geen armoede is of dat het niet verschrikkelijk is als je er in zit en we er niets aan hoeven te doen. Maar ik mis wel het plaatsen in het juiste perspectief alsof alles heel slecht gaat in Nederland en we een derde wereld land zijn

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2023 - 17:48

Ook met deze maatregelen zal de armoede al in 2024 bijvoorbeeld bij mensen met een uitkering enorm toenemen. Het zal niet veel beter worden. We moeten immers rekenen t.o.v. 2022 want alle extra maatregelen in 2023 genomen worden eerst ingetrokken voordat 'nieuw' beleid ingaat. 2024 is dus niet t.o.v. 2023. Fors gestegen prijzen en inflatie doen er voor deze club politici blijkbaar weinig toe , het geleverde staat nl. in geen enkele meer verhouding tot de naakte werkelijkheid. Armoede, daar wordt niets aan gedaan. Niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is.