Joop

Machtsstrijd breekt uit onder antivaxers

  •    •  
05-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8512 keer bekeken
  •  
5420644712_9e42523a5b_k

© cc-foto: Ben Roffer

Sinds de uitschakeling van Willem Engel is een machtsstrijd uitgebroken onder antivaxers over wie van hen zich de nieuwe capo mag noemen. In besloten Telegramgroepen wedijveren troonpretendenten om besmettingen, bedreigingen en complottheorieën, blijkt uit gelekte chats.

“Vorige week wat grieperig geweest, geen enkele test gedaan en gewoon doorgewerkt als huisarts zonder mondmasker”, snoeft een zekere FP4 in de chat. Zijn achterban feliciteert hem met frases als ‘wat een lutsers die patiënten van jou, je rochelt ze zo in hun smoel en ze durven niks te doen’ en ‘goed gedaan man, hopelijk scoor je wat IC-punten’.

Twee andere mogelijke opvolgers, die luisteren naar de namen Alice en Hommel, proberen in de chat hun achterban op te stoken door in te zetten op wilde complotten en desinformatie. Alice krijgt veel applaus voor het door haar verspreide bericht dat Taylor Hawkins, drummer van de Foo Fighters, een fatale hartaanval kreeg door zijn vaccinatie, maar daarover zweeg uit vrees uit de band gezet te worden. Hommel richt zijn pijlen op het zaaien van twijfel over overheidsinformatie. “En als ze erover klagen zeg ik gewoon dat corona niet bestaat en dat je er dus niet over kunt liegen, ha ha ha.”

Status en geld

Opvallend is dat de prominente antivaxers in de chatgroep een scorelijst blijken bij te houden. De meeste punten zijn te verkrijgen als iemand door jouw advies op de IC belandt of zelfs overlijdt. Kleinere scores zijn er voor het aanzetten tot bedreiging van viroloog Marion Koopmans of het verspreiden van zulke hardnekkige lariekoek dat een landelijke krant zich genoodzaakt voelt een factcheck te publiceren. Op dit moment staat FP4 bovenaan.

“Het draait allemaal om status en geld”, zegt antivax-socioloog Martin Keulemans. “Vaak zijn het gesneefde huisartsen en would-be virologen die vinden dat ze weinig kansen hebben gehad in het leven. Die zien Willem Engel relaxen in de riante Spaanse villa die hij aan zijn antivax-campagne heeft overgehouden. Dat willen ze ook. En daarvoor zijn ze bereid over lijken te gaan. Tegelijkertijd zie je dat ze handig genoeg zijn om niet zelf de wet te overtreden.”

Keulemans waarschuwt ervoor dat de scorelijst vermoedelijk niet al te letterlijk genomen moet worden: “Het kan ook allemaal duimzuigerij zijn om ego’s op te blazen. Je kunt antivaxers waarschijnlijk het best vergelijken met drillrappers. De leiders zijn degenen die het hardst blaffen, maar te slim zijn om te bijten. Hun achterban bestaat vooral uit meelopers die afhaken zodra de leiders een andere belangstelling krijgen. Maar je loopt altijd het risico dat er eentje werkelijk een mes trekt. De leiders zullen ontkennen dat ze dit gewild hebben, maar ze incasseren natuurlijk graag de bijbehorende erkenning. Als de overheid eerder aan mijn hitserij had toegegeven, was de dader niet zo wanhopig geworden, beweren ze dan, dus het is niet mijn schuld dat de dader opgefokt is geraakt, maar die van de autoriteiten.”

cc-foto: Ben Roffer 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

oproerkraaier
oproerkraaier8 dec. 2022 - 22:58

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2022 - 13:22

Gelukkig beseffen veel mensen, dat satire over dit onderwerp naar twee kanten werkt. Het longcovidfonds op linkedin postte vandaag, dat door crowdfunding vanaf december studenten biomedisch onderzoek gaan doen bij longcovid patiënten. Spierafbraak door autoimmuunsysteemreactie. Ook bij kinderen wordt nu long covid vastgesteld. De werkelijkheid is niet antivax. De werkelijkheid is ook niet provax. De werkelijkheid is kritisch naar de feiten kijken. Beter voorzichtig zijn als mensen proberen te alarmeren. Hoevelen zijn nu ziek door dat gestook van virus”waarheid”. Hoeveel schade is nu de maatschappij berokkend? Pieter Omtzigt doet dringende oproepen naar het onderzoek naar oversterfte…. Niet een Wappie onderzoek! Geen vaccinschade, postcorona viraal syndroom……

Gio Servas
Gio Servas6 dec. 2022 - 8:25

Het gevaar dan dit stukje is dat het kleine woordje "satire" nogal makkelijk over het hoofd zou kunnen worden gezien, aan de opmerkingen hieronder te zien is dat ook wel duidelijk. Er is nogal een verschil tussen een anti-vaxxer en een aandachtzoeker, echter wordt dit in dit stukje nogal verwaterd.

2 Reacties
Adaestuo
Adaestuo6 dec. 2022 - 12:01

Wanneer je niet kan zien dat dit satire betreft is het echt zwaar mis met je bevattingsvermogen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 dec. 2022 - 13:03

Mwah, een of twee hierbeneden. 'Er is nogal een verschil tussen een anti-vaxxer en een aandachtzoeker, echter wordt dit in dit stukje nogal verwaterd' Ik denk dat het verstandig is deze begrippen zo dicht mogelijk bijelkaar te houden. Wat is daar mis mee?

Adaestuo
Adaestuo6 dec. 2022 - 7:46

Ik weet overigens van horen vertellen dat Willem Engel in januari zal afreizen naar Afrika. In een groot aantal landen daar gaat hij met een informatie-karavaan de plaatselijke bevolking uitleggen dat ebola tussen de oren zit...

Zandb
Zandb6 dec. 2022 - 7:30

Hoe kom je er op: Iemand die na een fatale hartaanval er het zwijgen toe doet.

dirkzeeman
dirkzeeman5 dec. 2022 - 20:52

Sorry, Christiaan Jongeneel, maar de Wet van Poe heeft het gewonnen. Alleen aan de tag 'satire' kon ik zien dat je verhaal satirisch bedoeld is. Want tegen de bizarre antivax-gekte in de echte wereld, kan helaas geen internet-satire meer op. "De Wet van Poe (Engels: Poe's law), genoemd naar haar bedenker Nathan Poe, is een internet-adagium dat het idee weergeeft dat het zonder een duidelijke blijk van de bedoeling van de auteur moeilijk of onmogelijk is om het verschil te zien tussen oprecht extremisme en een overdreven parodie op extremisme."

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 dec. 2022 - 16:00

'Oprecht extremisme'? bedoel je 'echt extremisme'?

Pera71
Pera715 dec. 2022 - 20:20

Deze satire mist de plank, omdat 70% van de berichten een op een wordt overgenomen en de waarheid al zodanig ontluisterend is, dat de rest, het bijhouden van scoringslijstjes ed, ook waar zou kunnen zijn.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 21:54

Wat bedoel je? je praat in raadsels zoals een goede wap betaamt.

IkHebOokEenMening
IkHebOokEenMening5 dec. 2022 - 19:07

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DaanOuwens
DaanOuwens5 dec. 2022 - 17:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 5 dec. 2022 - 17:11

Satire die het op bepaalde punten niet haalt bij de werkelijkheid. En ik weet zeker dat er hier reageerders zijn die dat gaan bewijzen.

Ontheemde
Ontheemde5 dec. 2022 - 17:05

Wat een raar verhaal. Mensen die willen dat mensen ziek worden of doodgaan, ik dacht dat die mensen juist dat wilden voorkomen? Ik snap er niks meer van.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 21:55

Nee, sommige mensen gaan over lijken: Viruswaanzin en FvD springen in het oog.

Dehnus
Dehnus5 dec. 2022 - 16:12

Over de laatste alinea:Dat heet ook wel stochastisch terrorisme. Oh en verder: Je bent huisarts, hoeveel meer wil je hebben! Je behoort al tot de elite van de maatschappij.

Sam V
Sam V5 dec. 2022 - 15:29

Het zou zomaar waar kunnen zijn. Het is toch het internet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 dec. 2022 - 15:19

Twijfelen over overheidsinformatie, het moet niet gekker worden Dat kan natuurlijk nooit gebeuren, in een liberale democratie.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 21:57

Antivaxers zijn veel slimmer dan de wetenschap. LOL. Als het niet zoveel onnodige doden opgeleverd zou hebben zou ik er om kunnen lachen. Het cynisme is hemeltergend.

BramvanH
BramvanH6 dec. 2022 - 10:39

We worden zo schandalig voor de gek gehouden en het wil maar niet doordringen bij de babyboomers met hun afbetaalde huizen en fijne pensioenen op Joop.nl. De gemiddelde drugscrimineel is betrouwbaarder dan de Nederlandse overheid.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 dec. 2022 - 12:22

Antivaxers zijn veel slimmer dan de wetenschap. Jullie leggen mij de hele tijd woorden in de mond. Ik zeg niet dat 'anti vaxers' slimmer zijn dan 'de wetenschap'. Anti vaxer, is al een bizar woord. Omdat deze mensen niet anti de vaccins zijn, maar ze zijn wel tegen vaccinatie dwang Wat mij betreft neem jij negentien 'boostertjes' per maand, als het mij maar niet door de strot geduwd wordt.

WIE-o-W1E
WIE-o-W1E5 dec. 2022 - 15:07

“ blijkt uit gelekte chats” Het bericht van de huisarts is toch gewoon een openbare tweet? Hij heet ook geen fp4. Ik kan overigens nergens vinden dat hij de nieuwe capo wil worden.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier5 dec. 2022 - 21:58

hahahahaha. wie-o-wie herkent geen satire. lol. Domme meningen heeft hij wel.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 dec. 2022 - 12:23

Er is niet echt een 'capo' in de 'wappie' wereld. Het is een vormloze beweging. Het is geen organisatie, bedrijf, maffia of partij. Er zijn 'wappies' die bekend zijn, maar zij hebben geen gezag over de andere 'wappies' Het is een beetje hetzelfde als antifa. Antifa heeft ook niet een specifieke 'capo'. Maar, antifa bestaat uit vele mensen die allemaal tegelijk bij demonstraties komen etc.