Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het machtsapparaat van de staat wordt ingezet om een "brutale" zwarte man een lesje te leren

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Anti-zwarte piet activist voor de rechter

© 2016-09-22 08:46:13 DEN HAAG - Anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie arriveert bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterkla

De lulligheid van het Openbaar Ministerie is eindeloos
Er zijn van die dagen dat verbijstering zich van de beschaafde Nederlander meester maakt. Dat geldt zeker voor vrijdag zeven oktober, de dag waarop het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen het ontslag van rechtsvervolging van Jerry Afriyie, die ervan beschuldigd werd een politieman te hebben beschadigd.
Jerry Afriyie – alter ego Kno’legde Cesare – houdt er opvattingen op na over Zwarte Piet die in het licht van de feiten geen stand houden. Hij beschouwt hem als een racistisch verschijnsel. Dat laat hij merken door met geestverwanten te demonstreren tijdens de feestelijke intocht van Sint Nicolaas. Tot nog toe is dat vreedzaam gebeurd. De tegenstanders van Zwarte Piet geven stilstaand en zwijgend van hun verontwaardiging blijk. Dat is hun goed recht, want dit is een vrij land. Zo ook is er gedemonstreerd tijdens de intocht in Gouda. De gemeente had een godverlaten plek aangewezen waar de tegenstanders van Zwarte Piet hun standpunt kenbaar konden maken. Daarvan maakten de demonstranten geen gebruik. Ze verplaatsten hun zwijgend protest daarom naar de markt in de binnenstad, een enorm plein waar dat makkelijk kan zonder de verdere gang van zaken te verstoren. Niettemin trad de prinsemarij onmiddellijk op. Uit vele beelden blijkt dat de demonstranten op geen enkele wijze geweld gebruikten tegen de politie. De rechter heeft dat ook vastgesteld en het Openbaar Ministerie alle hoeken van de kamer laten zien.
Nu gaan de dames en heren van het Openbaar Ministerie in beroep. Ze gaan in beroep terwijl deze week is gebleken dat de agenten die verantwoordelijk zijn voor de dood van Mitch Henriques, door hun superieuren de hand boven het hoofd wordt gehouden, nu zonneklaar blijkt dat etnisch profileren schering en inslag is bij de politie. Zij weigeren hun verlies te nemen juist hier, in dit geval, in deze week, terwijl dit allemaal in Nederland ter discussie staat.
Jerry Afriyie is al brodeloos gemaakt omdat de blote aanklacht voldoende bleek om hem zijn baan als bewaker te ontnemen. Hij moet nu óók met een strafblad worden opgezadeld. Omdat hij iets niet pruimt wat veel Nederlanders dierbaar is. Het is mij ook dierbaar, maar dat is nog geen reden om juist hém uit te zoeken om een voorbeeld te stellen.
In de koloniale tijd trad het gezag Indië soms genadeloos op omdat anders het aanzien van Nederland er onder leed. Daar doet dit hoger beroep verdomd veel aan denken. Het machtsapparaat van de staat wordt ingezet om een “brutale” zwarte man een lesje te leren. Dit komt hopelijk niet uit haat voort maar uit lulligheid. De lulligheid van het openbaar ministerie is eindeloos.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.