Joop

Maatregelen tegen nationalistisch parlementslid in België na twitteren staatsgeheimen

  •    •  
06-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Theo_Francken_N-VA

© cc-foto: Wikpedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Francken

Theo Francken, voormalig staatssecretaris en nu parlementslid voor de nationalistische N-VA, wordt door het Belgisch parlement geweerd uit alle Kamercommissies waar een geheimhoudingsplicht voor geldt. Ook krijgt hij een korting van 20 procent op zijn parlementaire vergoeding. De maatregel geldt voor de rest van het parlementaire jaar.
Francken, die deel uitmaakte van de Commissie voor de opvolging van buitenlandse missies, twitterde in maart geheime informatie die hij in de commissie had gehoord van de minister van Defensie. Voor de commissie geldt geheimhouding omdat er gevoelige informatie over bijvoorbeeld troepenbeweging met de volksvertegenwoordigers wordt gedeeld. Franken twitterde na een vergadering dat het Belgische leger dit jaar niet zou deelnemen aan operatie Barkhane, een Franse missie in Mali om het land te beschermen tegen islamistische terreurbewegingen. Frankrijk was nog niet op de hoogte van het Belgische besluit toen Francken het openbaarde.
Francken ontkent dat hij de geheimhouding heeft geschonden omdat hij vindt dat de informatie niet gevoelig was. Een meerderheid van de commissie en Kamervoorzitster Eliane Tillieux oordeelde anders. Francken kwam al vaker in opspraak wegens racistische en homofobe kwesties.
cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Bouwman2
Bouwman28 mei 2021 - 8:00

N-VA zit niet in de federale regering maar is de grootste partij in het Vlaams paarlement en levert ook de eerste minister. Confereralisme is een vorm van staatshervorming die door Bart de Wever wordt bepleit in federaal België. Francofoon België wil daar niet van weten. In daar is de PS weer de grootste. Kortom, in België is het verder zoeken.naar staatshervorming. Oude sentimenten spelen weer op die zelfs teruggaan op de Guldensporenslag en oude leus "wat walsch is valsch is, slaet al doet." Dit probleem terugbrengen tot een simpel woord nationalisme, je gaat over je eigen woorden, maar ik ben er geen voorstander van om het te gebruiken voor een buitengewoon gecompliceerd probleem.van de Belgen dat de Belgen zelf moeten oplossen. Een ander gecompliceerd probleem is dat van Ugenda versus het ontslagnemend kabinet. Daarover rept De Volkskrant. Elders is het vooreerst stil, Dat vind ik ook goed.. Nadenken is altijd wel juist, want voor je het weet laat je e poppetjes dansen. .

3 Reacties
LaBou
LaBou 8 mei 2021 - 16:22

Voor iemand die hier geen oordeel over wil geven maakt bouwman er wel erg veel woorden aan vuil.

Poeha
Poeha8 mei 2021 - 19:54

Labou, we weten inmiddels dat jij iets heel snel “veel woorden” vindt.

LaBou
LaBou 8 mei 2021 - 21:02

Kouwe drukte kan beter met zijn kinderen gaan discussiëren. Dat is tenminste een niveau dat hij aankan. En lijstjes opzoeken want die mis ik hier ook.

nikita72
nikita727 mei 2021 - 10:34

Mij lijkt het ook geen gevoelige informatie. (behalve als Mali op het punt stond om onder de voet te worden gelopen door marsmannetjes, en de marsmannetjes zich alleen koest hielden uit angst voor het Belgische leger). Hoogstens zal Frankrijk klagen dat de Belgische regering belangrijk nieuws eerst op straat gooit, en daarna pas de partners inlicht.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mei 2021 - 11:36

Beetje tegenstrijdig, of probeer je je mindset van 'doe het gewoon en als anderen er last van hebben des te beter' in het zonnetje te zetten?

Satya
Satya7 mei 2021 - 10:23

"Franken twitterde na een vergadering dat het Belgische leger dit jaar niet zou deelnemen aan operatie Barkhane, een Franse missie in Mali om het land te beschermen tegen islamistische terreurbewegingen." Dit zijn Afrikaanse stammen die in Noord Niger van hun grondgebied zijn verjaagd zodat Franse staatsbedrijven uranium mijnen kunnen ontginnen. De bescherming draait niet om Mali maar Franse staatsbedrijven. De geschiedenis van Afrika wordt door Frankrijk met frames telkens weer herschreven. Toen kritisch journalisten nog bestonden werd er tenminste wel naar het doel gekeken. https://trends.knack.be/economie/beleid/frankrijk-beschermt-economische-belangen-in-sahara/article-normal-245179.html Theo Francken is onbetrouwbaar. Als onderhandelaar aan de Marrakesh verklaring is hij zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de verklaring. Die hij ook altijd presenteerde als wat het was, onderdeel van het Rabat process wat gericht is op het stoppen van migratie. Nadat Francken de populistische winst zag voor Baudet veranderde hij zijn toon en keerde zich tegen wat hij zelf heeft onderhandeld. Dit toont hoe gevaarlijk nva is, voor macht liegen en bedriegen ze. Van Francken's blog. https://theotuurt.wordpress.com/2018/05/15/verklaring-van-marrakesh/

Norsemen
Norsemen7 mei 2021 - 8:32

Nationalisme is een ander woord voor dom.

8 Reacties
Kuifje3
Kuifje37 mei 2021 - 9:03

Zeg dat vooral ook tegen de Schotten... dom

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen7 mei 2021 - 9:35

@Kuifje U maakt hier een vergissing. Schotland is een land dat zich juist wil losmaken uit het nationalisme en zich weer wil voegen bij de Europese familie.

Mini2
Mini27 mei 2021 - 10:42

@Alfred Hoe gaan ze dat financieren?

Bouwman2
Bouwman27 mei 2021 - 10:53

En tegen de Catelanen, maar dan terecht. Maar u was me weer voor, Blokhuizen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mei 2021 - 11:40

@Mini een speciale heffing heb ik begrepen, 2 euro per stomme vraag. Ik begrijp dat sommigen zich daar meer zorgen over maken dan anderen, maar het geld moet ergens vandaan komen Mini.

Mini2
Mini27 mei 2021 - 13:26

@Stockkickhuysen Ik zou zeggen, kijk eens naar de olieprijs. Verder is je reactie nogal pijnlijk, en niet voor mij.

EenMening
EenMening8 mei 2021 - 11:07

Schotland als zelfstandig land is meer dan 3 eeuwen teruggaan in de tijd (1707). Schotland heeft een heel eigen cultuur en ook een eigen rechtssysteem. Sinds 1999 geniet het een grote mate van zelfstandigheid, inclusief een eigen parlement (devolution). Dat zijn goede uitgangspunten voor zelfstandigheid. OP economisch vlak ligt het iets anders. Schotland is erg afhankelijk van Engeland. Het is niet duidelijk in hoeverre Engeland Schotland nu subsidieert. Daarnaast is het leefbaar houden van de dunbevolkte Hooglanden en kostbare zaak. Schotland beschikt over olie en kan het toerisme verder ontwikkelen. De Schooten zullen zich waarschijnlijk wel redden als onafhankelijk land. De toelating tot de EU kan een probleem worden als Spanje dwars ligt vanwege Catalunya.

EenMening
EenMening8 mei 2021 - 12:35

Schooten = Schotten

Bouwman2
Bouwman27 mei 2021 - 8:09

Theo Francken is bekend om zijn onconventionele stijl, N-VA om het confederalisme. Deze kwestie gaat over het niet willen steunen van een Franse militaire missie in Mali die nog niet in Parijs was ontvangen. Het gaat over een procedurekwestie en niet over troepenbewegingen. Daarom is Francken misnoegd en klaagt hij over hem in discrediet brengen door de PS, de partij van Kamervoorzitter Mme Tillieux en mindef Mme Dedonder. en vindt hij de sanctie buitenproportioneel. N-VA maakt geen deel uit van de coalitie van minpres De Croo, PS en sp.a wel. Een poging overeenstemming tussen Bart De Wever en Paul Magentte mislukte, en maakte de weg vrij voor de Vivaldocoalitie. na 541 dagen, een - nog steeds ongebroken -record. . België te besturen is eigenlijk werk dat grijze haren oplevert. Vraag dus niet aan mij om daarover een oordeel te hebben.

3 Reacties
LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 10:16

"Maar de dinosaurussen Ford en Volkswagen en BMW dokken elk miljarden per jaar om hun inferieure shit aan de straatstenen te slijten." Dat doen we dan ook helemaal niet. En toch staat daar het oordeel van bouwman.

Bouwman2
Bouwman27 mei 2021 - 12:31

As je me niet begrijpt, mevrouw LaBou , kunt u gewoon uw vinger opsteken. Ik kijk echt niet naar de kleur van uw nagellak.

LaBou
LaBou 8 mei 2021 - 5:07

De zelfbenoemde dominee laat hier zien hoe raak mijn reacties op zijn nietszeggende verhalen zijn.

Break on through
Break on through7 mei 2021 - 5:44

Goeie actie voor als je opgescheept zit met figuren als Francken. Kunnen we hier in het parlement desnoods ook best invoeren natuurlijk. Ik bedoel, wij hebben ook een stuk of wat ongeëvenaarde en onverantwoorde spraakwatervallen in de kamer, Baudet, Wilders. Kun je ze als het echt niet anders is alsnog buitensluiten. Maar goed. Nederland word linkser en linkser en rechtse politiek is volledig voorbij. Rechts Nederland is absoluut morsdood, gelukkig.

1 Reactie
LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 10:17

"Maar goed. Nederland word linkser en linkser en rechtse politiek is volledig voorbij. Rechts Nederland is absoluut morsdood, gelukkig." Humor voor om te lachen.

PVDB2
PVDB26 mei 2021 - 21:22

Dat krijg je als je een lid van behoorlijke rechtse partij hebt die dermate goedgelovig bent dat je denkt dat dit geen geopolitieke gevoelige informatie is. Een vertrouwensbreuk tussen België en de rest van de (Europese) NAVO landen. Ook in ons eigen land kan een rechts clubje niet altijd duidelijk zijn dat ze het landsbelang te dienen (terwijl men dat wel heel vaak beweren) maar mogelijk andere landen voor op stellen. Onze eigen peroxide boy werd oor de AIVD doorgelicht een jaar of 10 geleden op verdenking van gevaar voor de staatsveiligheid. Geertje word gefinancierd vanuit het buitenland en voor wat hoort wat. Voor grote vriend Poetin een geschenk die op een manier wel beloond zal worden, net als bij capo di tutti wappi, Baudet. Zo gek is het dan ook weer niet met de NVA in België. Maar daar hebben ze weer het Vlaams Belang waar aardig personen rondlopen met nazi sympathieën. En als de binnenlandse inlichtingendienst je gaat doorlichten en volgen, of zelfs een mol plaatsen, doen ze dat niet omdat het zo'n gezellig kaartclubje bent. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/aivd-onderzocht-is-wilders-lange-arm-israel https://www.knack.be/nieuws/belgie/vijftien-nazisympathisanten-kandidaat-voor-vlaams-belang/article-normal-1374091.html?cookie_check=1620335281 https://www.gva.be/cnt/aid1329748

1 Reactie
Mini2
Mini27 mei 2021 - 13:25

'Onze eigen peroxide boy werd oor de AIVD doorgelicht een jaar of 10 geleden op verdenking van gevaar voor de staatsveiligheid. Geertje word gefinancierd vanuit het buitenland en voor wat hoort wat. Voor grote vriend Poetin een geschenk die op een manier wel beloond zal worden, net als bij capo di tutti wappi, Baudet.' Dat zijn beschuldigingen van landverraad die je niet kunt staven.