Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Maatregelen geitenhouderij dringend nodig, regering neemt geen verantwoordelijkheid

  •  
14-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geitencarroussel
Het aantal gevallen van longontsteking veroorzaakt door geitenhouderijen wordt –alleen al voor Brabant en Gelderland- geschat op 'enkele duizenden gevallen per jaar'.
Rond geitenhouderijen komt vaker longontsteking voor en jonge bokjes hebben in Nederland een gruwelijk leven. Dat kreeg de Tweede Kamer woensdag te horen. Toch weigert de regering maatregelen te nemen. Dat laat ze liever over aan de provincies, en aan….. de geitenhouders!
Gistermiddag kwam prof. Dick Heederik, die onderzoek doet naar de gezondheidseffecten van de vee-industrie, de Kamerleden vertellen dat rond geitenhouderijen meer dan gemiddeld longontsteking voorkomt. Het aantal gevallen van longontsteking veroorzaakt door geitenhouderijen schatte hij –alleen al voor Brabant en Gelderland- op ‘enkele duizenden gevallen per jaar’. De oorzaak is volstrekt onduidelijk. Professor Heederik kondigde vervolgonderzoek aan om die te achterhalen.
‘Schrijnende’ toestanden bokjes In de avond debatteerde de Kamer over het leed van de jonge bokjes – het bijproduct van de geitenhouderij. Begin dit jaar filmde dierenbeschermingsorganisatie Eyes on Animals in een bokkenmesterij verwaarloosde en dode dieren en ook de hierdoor gealarmeerde NVWA trof bij enkele bokkenmesterijen ‘schrijnende’ toestanden aan. De sterfte in deze bokkenmesterijen is hoog: 20% is geen uitzondering en in minstens één bedrijf was ze zelfs hoger dan 60%.
Toekomstige regeringspartijen laten verstek gaan Opmerkelijk was dat de toekomstige regeringspartijen CDA en CU zelfs niet de moeite hadden genomen aan dit debat deel te nemen. De partijen die er wél waren (D66, GL, PvdD, PVV, SP, VVD) waren het erover eens dat er snel iets moet gebeuren om een eind te maken aan de wantoestanden in de bokkenmesterij. Daar was minister Kamp het mee eens. Toch ontraadde hij vervolgens alle ingediende moties die onder andere vroegen om maatregelen door de regering en om een tijdelijke, landelijke stop op de geitenhouderij. De regering vindt het voldoende dat provincies tijdelijk een stop op de geitenhouderij instellen, zoals Brabant en Gelderland onlangs deden. En dat de geitensector zelf met een plan van aanpak komt voor de bokjes.
Verantwoordelijkheid afschuiven Daarmee is het debatje van gisteravond het zoveelste voorbeeld van een centrale overheid die weigert haar verantwoordelijkheid te nemen. Zij neemt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s voor lief en staat toe dat tienduizenden dieren worden blootgesteld aan de gevolgen van financieel winstbejag. In plaats van het afschuiven van verantwoordelijkheid naar sector en lagere overheden is een sterk centraal beleid op zijn plaats. Dat twee van de beoogde regeringspartijen niet eens aan het debat van gisteren deelnamen is echter een teken aan de wand.

Meer over:

bio-industrie, opinie, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Juppé🎗
Juppé🎗16 sep. 2017 - 13:14

Het galt moeilijk te zeggen hoeveel ruimte en verzorging een bok of ander dier precies moet hebben, maar dat het zo niet (meer) kan moet toch voor iedereen dus ook 150 kamerleden duidelijk zijn. we zijn voor onszelf bezig om steeds strengere eisen te stelle, soms wel eens irreeel, maar voor dieren schiet het geen sylabe op.

adriek
adriek15 sep. 2017 - 8:31

"Opmerkelijk was dat de toekomstige regeringspartijen CDA en CU zelfs niet de moeite hadden genomen aan dit debat deel te nemen." Helemaal niet zo opmerkelijk: orthodox christenen kennen dieren geen ziel toe en dat impliceert blijkbaar dat ze ook geen gevoel of emoties hebben en dus mag je er mee omgaan zoals het je uitkomt. Maar dat kun je niet in de tweede Kamer verkondigen natuurlijk.

Robert Follon
Robert Follon15 sep. 2017 - 7:28

Vooruit met de geit..!! (ik kon het niet laten)

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 sep. 2017 - 4:04

Hetzelfde verhaal als toen met de Q-koorts. Boeren wordt de hand boven het hoofd gehouden als ze maar genoeg klagen. Zoals de melkveehouders waarvan 1 op de vijf miljonair is. En maar klagen en om subsidie vragen ( en krijgen) Om over de dieren nog maar niet te spreken. Ook zij zijn slachtoffer van onmensen. Laat Gods zegen over Gods akkeren vloeien, ja,ja, CU/ CDA en de biblebelt.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 sep. 2017 - 8:02

een deprimerende herhaling van zetten

polygoonjournaal
polygoonjournaal15 sep. 2017 - 10:46

Dus dan alle boerenbedrijven maar sluiten en opkopen? Om dan wat te bereiken? Dat we alles maar uit het buitenland laten komen, want daar is alles wel perfect? Of kweek jij alles in je tuin? Mooi, dan kom ik het wel bij jou halen, want jij hebt een tuin en ik niet, of maakt dan dat jou ook een boer?

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 sep. 2017 - 11:58

polygoonjournaal Heb ik dat gezegd. Dit is een valse tegenstelling.

Pater
Pater15 sep. 2017 - 2:02

Sterk verhaal. Natuurlijk wil Kamp niet ingrijpen, stel je voor dat een ondernemer niet kan uitbreiden! Dat is nou het economisme waar Klaver het altijd over heeft: het rendement boven alles.

Wittemuis
Wittemuis14 sep. 2017 - 21:48

Eerlijk gezegd vind ik dat men zeker wel verantwoordelijkheid neemt en terecht het aan hun provinciale staten laat. Wat ik eruit begrijp is dat de oorzaak nog niet bekend is , dat wordt nu onderzocht waarna maatregelen kunnen worden genomen . Het is serieus onder de aandacht , snap eigenlijk niet dat de man daar geen vrede mee heeft, zelfs PvdD vindt het schijnbaar een goede oplossing .