Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Maatregel belastingontwijking zo lek als een mandje

  •  
22-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
belastingdienst
Multinationals halen opgelucht adem: Nederland blijft een perfect doorsluisland om belasting te ontwijken.
Vorige week was het dan eindelijk zover, politiek Den Haag zou een einde maken aan belastingontwijking via Nederland. U weet wel, het faciliteren van belastingontwijking van grote bedrijven waardoor zij hun eerlijke bijdrage aan de staat kunnen ontlopen. In ontwikkelingslanden wordt dit het meest gevoeld, want multinationals spekken zo hun bankrekeningen ten koste van de broodnodige investeringen in gezondheidszorg en onderwijs. Maar het ging mis…
Na 30 uur vergaderen, 22 moties, 26 amendementen en de behandeling van 8 wetsvoorstellen is het belastingplan 2020 aangenomen. Genoeg tijd zou je zeggen, om de maatregelen goed door te lopen en de zwakke punten aan te pakken. Maar juist op de maatregel tegen belastingontwijking, de conditionele bronbelasting op rente en royalty’s, bleef naast wat kritische vragen van oppositiepartijen concrete actie uit. Deze maatregel bedoeld om belastingontwijking via Nederland naar belastingparadijzen aan te pakken is daardoor veel te zwak gebleven.
Het gebrek aan aandacht is tekenend want dit moest niet zomaar een wet worden, deze wet moest een van de belangrijkste wapenfeiten worden van Nederland in de strijd tegen belastingontwijking. En misschien nog belangrijker, het moest een einde maken aan die vervelende titel ‘Nederland Belastingparadijs’. Een controversiële informele titel die sinds dit jaar officieel is geworden toen het Europees Parlement Nederland ook als belastingparadijs classificeerde.
Een vervelende titel voor welk land dan ook, maar extra vervelend voor een land dat zich internationaal als het land portretteert waar het recht zegeviert. Maar juist in Den Haag, ‘de internationale stad van vrede en recht’, keek men weg toen er een gouden kans lag een einde te maken aan het onrecht dat Nederland andere landen en in het bijzonder ontwikkelingslanden aandoet door belastingontwijking te faciliteren.
Het voorstel is zo lek als een mandje. Van de term conditionele bronbelasting is het eerste woord het belangrijkste. Nederland stelt zoveel condities om iets te classificeren als belastingontwijking, dat het pas in actie komt als er echt geen ontkennen meer aan is. En zelfs dan biedt het bedrijven nog een uitweg. Hierdoor zal maar een klein deel van de belastingontwijking via Nederland worden aangepakt.
Waar het kabinet deze maatregel zal etaleren als een belangrijke overwinning tegen belastingontwijking zullen multinationals vooral gerust ademhalen. Het zwakke wetsvoorstel is zonder serieuze weerstand door het parlement geloodst. Nederland blijft ondanks de maatregel een perfect doorsluisland om belasting te ontwijken.
Het CPB heeft in opdracht van het Ministerie van Financiën onderzoek gedaan naar de te verwachten effecten en concludeerde afgelopen maandag dat Nederland – een land dat steevast in de top vijf doosluislanden staat – na de maatregel nog steeds voornamelijk in de top 10 zal prijken.
Net als bij eerdere maatregelen tegen belastingontwijking lijkt de insteek van het kabinet niet het stoppen van het onrecht dat we onschuldige mensen aandoen in ontwikkelingslanden te zijn, maar het oppoetsen van het imago. Want hoewel belastingontwijking zich verschuilt achter maatpakken en glimmende kantoren zoals op de Zuidas; belastingontwijking is enorm schadelijk. Zolang multinationals geen eerlijke belasting af willen dragen in ontwikkelingslanden zo lang zullen er mensen onnodig lijden door een schrijnend gebrek aan goede zorg.
In ‘de internationale stad van vrede en recht’ Den Haag is decennialang procederen tegen oorlogsmisdadigers aan de orde van de dag, maar voor eerlijke wetgeving die het onrecht van belastingontwijking echt stopt, is nog altijd geen meerderheid te vinden. Nederland pak je verantwoordelijkheid!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Frits Jansen
Frits Jansen26 nov. 2019 - 8:32

Het Nederlandse beleid is om het kleine beetje belasting dat die multinationals betalen wel in Nederland te laten neerslaan. Minister Verhagen bepaalde ooit dat naast eerzame technische sectoren als polymeerchemie ook "hoofdkantoren" tot "topsector" moesten worden gebombardeerd. Nederland wil de brievenbussen, laat anderen het werk maar doen!

Robles
Robles24 nov. 2019 - 18:44

Meeste vormen van belasting zijn sowieso onrechtvaardig en het opleggen er van welhaast crimineel dus ik ga me om dit soort zaken niet druk lopen maken. Past allemaal in het rijtje vrije individu in het gareel houden en protesten de kop indrukken met brood en spelen. Uiteindelijk als je maar lang genoeg doorgaat met mensen de duimschroeven aandraaien zijn straks alle leuke en productieve mensen weg. Wonen waar je als ondernemer nog wel wat ruimte hebt en blijft Nederland zitten met een land vol pro-pieten idioten en doldwaze ophitserige politici en opiniemakers. Veel plezier samen.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen26 nov. 2019 - 8:38

Door progressieve belastingen moeten werkgevers hun hogere werknemers onevenredig veel betalen - wat op den duur niet neer op te brengen is. Het systeem werkt als volgt: de werkgever bepaalt eerst een redelijk netto-salaris, dat voldoende hoog moet zijn om werknemers te motiveren naar promotie te streven. Vervolgens berekenen ze daaruit het bruto-salaris. Door de progressie in de belasting wordt dat al gauw heel hoog voor de hogere inkomens. En dan komt er een dag dat de werkgever zegt: jij bent al dat geld niet waard. Het overkwam mij. Zodat ik uiteindelijk ontslag nam, en ze mij als fijne bron van belastinggeld verloren. Nu denk ik ober emigratie. De belasting op kleine vermogens is verlaagd, maar op grote vermogens verhoogd. Zodat je er alleen nog positief uit kunt springen als je belegt in de wapen- en sigarettenindustrie.

Freek3
Freek323 nov. 2019 - 21:36

Gaten in wetgeving die belastingontwijking mogelijk maken kun je dichten, in de landen waar vandaan ontweken wordt.

1 Reactie
Wilma3
Wilma324 nov. 2019 - 11:09

Wat een bijzondere reactie. Maakt dat het feit dat wij het blijven faciliteren acceptabel? Graag uitleg.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 nov. 2019 - 20:34

De verplichting tot invoering van anti-misbruikgeving komt uit Europa. De nieuwe wetgeving moet aan die richtlijn voldoen (en doet dat volgens mij ook). De klacht dat ontwikkelingslanden nog steeds worden uitgebuit zit volgens mij aan de andere kant van de geldstroom, namelijk van ontwikkelingsland naar Nederland (waar dan een verdrag ter vermijding van dubbele belasting bestaat dat de bronheffing zoals geregeld in de belastingwetgeving van het ontwikkelingsland naar beneden brengt). Daar heeft deze wetgeving nooit op gezien en het is ook nooit aangekondigd als zodanig. Als het gaat om 'lege BVs dan is de regelgeving ten aanzien van trustkantoren in Nederland effectief. Maar dat er meer gedaan kan worden om fiscaal onaantrekkelijk te zijn is waar: zolang je Frankrijk niet hebt ingehaald qua heffingen blijft er ruimte.

Gi Raf
Gi Raf22 nov. 2019 - 22:56

''Maatregel belastingontwijking zo lek als een mandje'' Ja wat wil je? De ''progressieven'' zijn weer eens zo links als het maar zijn kan voor de bühne. Maar als er gestemd moet worden dan kiezen ze toch voor het rechtse pluche. Ook als ze in de oppositie zitten. https://www.pvda.nl/nieuws/kabinet-pas-belastingplan-aan-of-gooi-het-weg/

1 Reactie
Wilma3
Wilma324 nov. 2019 - 11:13

U weet dus wat de 9 parlementsleden van de PVDA hebben gestemd? Een rechtse stemuitslag bij een voornamelijk rechts parlement is niet zo verwonderlijk toch?

O3
O322 nov. 2019 - 17:06

Even fantaseren. De miljarden worden niet uit de 3e wereld weggesluisd. Er wordt belasting afgedragen voor veiligheid, scholing, gezondheidszorg, rechtszekerheid, corruptiebestrijding, innovatie, stimulering lokale ondernemers. Mensen hebben minder economische redenen, om te migreren. Wie zou dat willen?

1 Reactie
Wilma3
Wilma324 nov. 2019 - 11:14

Ikke!

Uitgekleed
Uitgekleed22 nov. 2019 - 16:39

Nu zou de EU in actie moeten komen om alsnog te bewerkstelligen dat Nederland zich daadwerkelijk aan zijn afspraken houdt.

JaapBo
JaapBo22 nov. 2019 - 15:40

Op zulke momenten schaam ik mij dat ik NL-er ben!

1 Reactie
Wilma3
Wilma324 nov. 2019 - 11:14

Dat had ik als reactie neer willen zetten maar het staat er al!

Martinel
Martinel22 nov. 2019 - 13:41

Belastingontwijking moet worden gekoppeld aan prestatiedwang. Ik zou Mevrouw van Ark (VVD) maar eens op de zaak zetten.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037122 nov. 2019 - 22:32

Inderdaad, de VVDgangsters gooien een bom. Van Ark denkt dat ze eigenhandig bevoegd is om wetten te veranderen en is alleen bezig om de jacht op de aller armsten en het opleggen van dwangarbeid te rechtvaardigen met leugens en dooddoeners. Ondertussen, in het donker, faciliteert de rest van het roversgilde het grootkapitaal. Misdadigers die niets voor de gewone man hebben gedaan.

chwiedijk
chwiedijk22 nov. 2019 - 10:28

Hun god is Geld.

Martin108
Martin10822 nov. 2019 - 10:27

Je kan toch niet verwachten dat de heren en dames politici hun toekomstige werkgevers voor het hoofd stoten.

1 Reactie
Wilma3
Wilma324 nov. 2019 - 11:16

Dat geldt zeker voor de VVD, CDA en D66.