Joop

Maarten 't Hart over de massa's die achter rare figuren aanlopen

  •  
22-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Maarten ’t Hart las de nieuwe biografie van Hitler, opgeschreven door de Duitse historicus Volker Ullrich. De schrijver van bestsellers als ‘Een vlucht regenwulpen’ vermoedde niets nieuws te gaan lezen omdat hij eerder al een kloeke biografie van de nazi-leider las. “Als je er eenmaal in begint, kan je er niet in ophouden. Het is toch ongelofelijk hoe dat allemaal zijn beslag heeft kunnen krijgen. Hoe het allemaal gebeurd is, dat de mensen achter deze verschrikkelijke man zijn aangelopen. Massaal in Duitsland. Maar ja, je ziet het vandaag de dag weer gebeuren. Rare figuren, ook in Nederland, duiken op en daar loopt iedereen achteraan. En je vraagt je af wat daarvan terecht moet komen. Ik zal geen namen noemen maar het is afschuwelijk.
h/t: Tzum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

JanB2
JanB223 mei 2019 - 0:45

Heb zelf de Hitler-biografie geschreven door Ian Kershaw. Dat zijn 2 pillen van ditzelfde formaat met eveneens, in nog grotere letters, de tekst "HITLER" op de rug. Het maakt de aanblik van je boekenkast wel enigzins "weird" moet ik zeggen. Ter zake nu. Ik heb 4 jaar in Duitsland gewoond. Dan rijst na verloop van tijd eerst de vraag hoe het allemaal daar heeft kunnen gebeuren en vervolgens het besef dat het dan waarschijnlijk overal kan gebeuren. Vergeet de onzin van lieden die het allemaal afdoen als een typisch duitse aberratie. De NSB bewees destijds feitelijk al het tegendeel. Het is nu dan ook vooral zaak dat er geen toekomstige bewijzen bij komen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 mei 2019 - 15:02

Een aanvulling: Het tegenwoordig dominante neoliberalisme is "De opstand van de elitaire horden". Woeki Hypo.

Hugo van Heerewaarden
Hugo van Heerewaarden22 mei 2019 - 13:20

De visuele overeenkomst tussen een voormalig Duits kanselier en de brullende, met de vuist zwaaiende heer Brusselmans, is inderdaad opmerkelijk.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2019 - 19:34

kostelijk, dat 'voormalige Duitse kanselier' (je vergeet helemaal op te merken dat hij, vooral na zijn dood (de lafbekken), behoorlijk gedemoniseerd is)

Me, Myself and I
Me, Myself and I22 mei 2019 - 13:05

Het leuke is natuurlijk dat voor een ieder een ander persoon de krankzinnige is. Er zijn dus mensen die achter Klaver, Rutte, Wilders of Baudet lopen en daar vindt een ieder wel een krankzinnige in.

Grietje Genot
Grietje Genot22 mei 2019 - 11:27

Tja, het is triest, treurig en droevig. Maar we weten sedert pakweg (ik doe een willekeurige greep uit de 'krankzinnigen') Thatcher, Reagan, Lou de Palingboer, Janmaat, Marijnissen, Wilders, Ché, Trump, Poetin, dat m'n d'r graag achteraan loopt, achter malloot en halfgaar en wezenloos, achter bedriegers, poseurs en oplichters. We waren dus weer gewaarschuwd, maar 't heeft niet mogen baten.

8 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot22 mei 2019 - 11:39

Natuurlijk ben ik Jezus, Mohammed, Bolkestein, Boeddha, Bhagwan, Zwarte Piet etc niet vergeten, maar die zijn net iets minder actueel, nu.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat22 mei 2019 - 12:35

Vergeet je de ergste nog. Che Guevara - Persoonlijk heel veel mensen vermoord, met zijn groepering verantwoordelijk voor rond de 100.000 doden. Vandaag de dag zie je nog mensen met T-shirts van hem. Lenin - zijn beleid heeft ook heel wat doden opgeleverd. Wil je het bij Nederland houden, dan heb je natuurlijk den Uyl, Pechtold, Klaver, Jetten. Om maar eens een greep te doen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2019 - 17:57

'Wil je het bij Nederland houden, dan heb je natuurlijk den Uyl, Pechtold, Klaver, Jetten. Om maar eens een greep te doen.' En jezelf dan ook nog 'inhoudelijk debat' durven noemen. Types als Klaver als Jetten lullen iemand als jou in een één op één debat binnen 5 minuten onder tafel.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout22 mei 2019 - 18:13

@ Inhoudelijk debat `Che Guevara – .... Vandaag de dag zie je nog mensen met T-shirts van hem' Ja je hebt gelijk, zò ouderwèts, daarom heb ik een nieuw T-shirt besteld met Maduro erop!

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2019 - 19:44

@Inhoudelijk? 'Thatcher, Reagan, Lou de Palingboer, Janmaat, Marijnissen, Wilders, Ché, Trump,' Op 7 slechts, maar eerlijk is eerlijk: GG heeft niet gezegd dat het om een top tien ging dus graag niet een ranking hieroin lezen. Nu inhoudelijk Je vergeet TB helemaal? En het inhoudelijik debat rondom TB's standpunten schreeuwt erom gevoerd te worden? laten we beginnen met (jij mag kiezen) Meldpunt linkse leraren ontslagverzoek professor boekbespreking Houellebecq (TB: = niet mijn mening (en we mogen de tekst van de boekbespreking gebruiken) homeopatisch verdunnen Gaarne eerst hierop ingaan, want dat gebeurt echt nooit door jou en de jouwen

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2019 - 19:46

tju, het gaat zo snel allemaal toevoeging 'ich habe es gewusst' gebruiken en dan de associaties ontkennen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 mei 2019 - 18:12

Dank je wel Inhoudelijk Debat. Je bent de zoveelste FvD verdediger die de handschoen niet oppikt Nadat je zelf vraagt om dat debat (toch?) nota bene. Zoals TB hem ook nooit oppikt, maar zijn stinkende ideeen altijd als proefballonnetjes presenteert om het debat te zoeken. En de rest van NL blijft hem maar verkeerd begrijpen. Moet best wel zwaar zijn voor die jongen. Oh, en voor je het niet snapt: een debat met andere rechtse-conservatieven dat gaat over 'de plek van het hek' is geen inhoudelijk debat over je ideeen. Daarvoor nodig je echte tegenstand uit. En ja, daar heeft TB een broerje dood aan (zie ontslagverzoek professor, meldpunt linkse leraren)

MountEverest
MountEverest3 jul. 2019 - 9:10

@stock "En ja, daar heeft TB een broerje dood aan (zie ontslagverzoek professor, meldpunt linkse leraren" Zowel links als rechts dringen regelmatig aan op het ontslag van hoogleraren van de "andere kant". Zo wordt er regelmatig het ontslag van Cliteur en Elian geëist. De Leidse rector magnificus vertelde ooit als hij gehoor zou geven aan deze verzoeken, hij dagwerk zou hebben aan het ontslaan van hoogleraren.

Eric Minnens
Eric Minnens22 mei 2019 - 10:51

En nu maar hopen dat die achter-krankzinnige-idioten-aanlopers dit filmpje zien. Ze hoeven het boek niet eens te lezen om te besluiten niet meer achter zo'n krankzinnige idioot aan te lopen. Wél een mooie Godwin trouwens van onze Maarten, deze vergelijking van onze huidige krankzinnige idioten, en hun aanhangers, met een erkend idiote krankzinnige, plus zijn aanhang, van vóór (en tijdens) WO2. Slim gebruik van deze biografie. Toch zou je kunnen verwachten dat de huidige achter-krankzinnige-idioten-aanlopers best geïnteresseerd zijn in een biografie over de krankzinnigste idioot van de 20e eeuw, en dat boek dus wél gaan lezen. Hopelijk werkt dat dan therapeutisch en lopen ze nooit meer achter een van onze eigentijdse krankzinnige idioten aan.

9 Reacties
Libertain
Libertain22 mei 2019 - 11:21

@Eric, mooi he, hoe Hitler en Godwin in elkaar toe overlopen.

adriek
adriek22 mei 2019 - 11:22

Deze keer is het Anders. Deze Grote Leider heeft het Beste met Iedereen voor. Dat in tegenstelling tot de gevestigde orde die het land kapot willen maken. Dat weet toch Iedereen? (Ik heb het boek niet gelezen, maar woorden van gelijke strekking zullen er ongetwijfeld in staan.)

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mei 2019 - 13:12

Als het al een Godwin is, dan toch een omgekeerde. Die wet luidt immers, in't kort: "Naarmate discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi's of Hitler tot 1." In dit geval begon de discussie echter juist met Hitler, wiens biografie 't Hart, immers gelezen had. Waarna wij voorzichtig de Vice-Versa-Godwin mogen introduceren: "Als iemand over Hitler begint, kun je er gif op innemen dat het binnen de korste keren over Wilders, Baudet en hun onfrisse geestverwanten gaat." Overigens doen mensen vaak alsof een Godwin een drogreden is. Dat is natuurlijk niet zo. Vergelijkingen met Hitler zijn heel vaak volkomen terecht en zelfs noodzakelijk.

Satya
Satya22 mei 2019 - 19:27

Nick Godwin vindt dat zelf ook terecht.

Eric Minnens
Eric Minnens22 mei 2019 - 20:01

@Nick "Als het al een Godwin is" Op de keper beschouwd is het dat inderdaad niet. Maar jou omkering klopt dan óók niet. Voor een Godwin is immers (internet-) discussie nodig, en in dit geval begint Maarten 't Hart zélf over Hitler, om vervolgens ook zélf zijn punt te maken over huidige krankzinnige idioten; geen discussie dus, maar een betoog. Ik ben overigens geneigd het begrip Godwin te gebruiken voor (een taboe op) elke vergelijking van de huidige tijd met de nazi-tijd.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 mei 2019 - 20:09

Eric Minnens 22 mei 2019 at 22:01 Tsja, maar aangezien het een omgekeerde Godwin is - Niwdog mag ook, is korter - is het niet raar dat eerst de vergelijking wordt gemaakt, om vervolgens pas te leiden tot discussie. Dus. Anyways: je zult je als nazi maar moeten verdedigen tegen vergelijkingen met de GBL en De Boreale.

Eric Minnens
Eric Minnens23 mei 2019 - 6:17

Godlose of Devilwin lijken me ook niet gek. Allebei uitgesproken op zijn Engels natuurlijk.

Eric Minnens
Eric Minnens23 mei 2019 - 6:30

Of liever iets in het Duits, bijvoorbeeld Gottverdammt of Verdammtnochmal. Dat zou in nazi immers roepen als hij het verliest van de Boreale... ☺️

Nick the Stripper
Nick the Stripper23 mei 2019 - 11:54

@Eric Dan heeft Godlose mijn voorkeur - de tegenstelling God vs Duivel doet mij niet zoveel. Het omgekeerde van God is namelijk Dog - zo hield Johnny Lydon ons al eens voor: Stained glass windows keep the cold outside While the hypocrites hide inside With the lies of statues in their minds Where the Christian religion made them blind Where they hide And prey to the God of a bitch spelled backwards is dog Maar goed, ik dwaal af.

kipzonderkop
kipzonderkop22 mei 2019 - 10:37

Altijd lachen met 't Hart. Slingert achteloos een mega godwin in de welwillende media en het is weer genieten. Die kunnen VVD, CDA en CU dus in hun zak steken. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/leden-vvd-cda-en-cu-willen-onderhandelingen-met-forum-zuid-holland-stoppen Spijtig dat 't Hart niks heeft gezegd over de hypocrieten die de abortus reli waanzin in de VS ter discussie stellen. Dat is tenslotte zijn specialiteit.

3 Reacties
madbako
madbako22 mei 2019 - 13:21

Spijtig dat ’t Hart niks heeft gezegd over de hypocrieten die de abortus reli waanzin in de VS ter discussie stellen. Dat is tenslotte zijn specialiteit. Hij heeft het letterlijk over: ..die achter deze idioten aanlopen, OOK in Nederland. Mijn dunk dat hij dus aan je wens voldoet

kipzonderkop
kipzonderkop22 mei 2019 - 15:58

Als je het zo wilt begrijpen madkabpo. 't Hart vindt die lieden die nu achter de hypocriete idioten die de abortus reli waanzin in de VS ter discussie stellen ook maar helemaal niks. En terecht natuurlijk. Het wachten is op de presidentskandidaat (democraat of republikein) die duidelijk zegt: en nu is het afgelopen met reli waanzin want ik wil daar helemaal niks mee te maken hebben. Reli waanzin is OK achter de eigen voordeur en zolang niet in strijd met de wet en zonder overlast/schade/vrijheidsbeperking toe te brengen aan die ander.

madbako
madbako23 mei 2019 - 15:23

@kipzonderkop 22 mei 2019 at 17:58 Als je het zo wilt begrijpen madkabpo. Gaat er niet om hoe ik het begrijp. Het gaat er om hoe Hart het gezegd heeft. Dat jij dat dan niet wil of kan begrijpen is jouw probleem.

Bernie2
Bernie222 mei 2019 - 10:31

Maarten op zijn best en hij heeft wat mij betreft het grootste gelijk van de wereld. Ik ga dat boek lezen..! Jaren geleden interviewde ik liedjesmaker/theaterman Bram Vermeulen bij hem thuis. Hij bleek ook te schilderen. Opvallend veel werken met 'polonaise' als thema. In het interview kwam dit steeds terug. Voor hem was de polonaise een hoofdthema in zijn leven. Hij zag het toen al als herhaling van een eerder doemscenario: mensen lopen domweg achter elkaar en de hoofdpopulist aan.

Norsemen
Norsemen22 mei 2019 - 10:24

Het is bizar dat al die Baudet aanhangers maar niet snappen dat ze achter een gevaarlijke idioot aanlopen. Iedereen die tot 10 kan tellen zou dit toch moeten snappen.

3 Reacties
JanB2
JanB223 mei 2019 - 0:50

Het rekenonderwijs is al jaren niet meer wat het was.

Norsemen
Norsemen23 mei 2019 - 10:02

Blijkbaar is het überhaupt nooit veel geweest.

adriek
adriek23 mei 2019 - 11:33

Mensen lopen achter leiders met een zeker charisma aan. Blijkbaar vinden velen Thierry inmiddels leuker dan Geert. Er lijkt voor die groepen heden ten dage veel samenhang te zijn met de spitsvondige tweets en aanverwante oneliners waarmee de gevestigde orde om de oren geslagen dan wel te kakken gezet wordt. Gevaar wordt al helemaal niet gezien, we leven al behoorlijk lang zonder al te ernstige ongeregeldheden en oorlog raakt ons nauwelijks ongeacht of de het zich in Game of Thrones of in Irak afspeelt. (correctie: de oorlogen in GoT raken veel mensen dieper dan die in de echte wereld en dat is best wel schokkend ...)