Joop

Maar meende Blok wat hij zei?

  •    •  
05-09-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Blok wacht zwaar debat in Kamer

© 2018-09-05 12:12:56 DEN HAAG - Klaas Dijkhoff (VVD) en Minister Stef Blok voor Buitenlandse Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer over de omstreden uitspraken van Minister Blok over de

In de eerste termijn van het debat rond de verbijsterende uitspraken die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok begin van de zomer deed, ontpopte zich een soort Hollands Blok van PVV en FvD die de VVD’er proberen over te halen lid te worden van hun partij. Zowel Wilders als Hiddema spraken lovende woorden over de ideeën die Blok verspreidde tijdens een bijeenkomst met diplomaten en medewerkers van internationale organisaties. De SGP, vertrouwd met hypocriet en verborgen handelen, vond het alleen bezwaarlijk dat de woorden van Blok naar buiten waren gekomen.
Blok stelde tijdens die bijeenkomst onder meer dat multi-etnische samenlevingen volgens hem niet vreedzaam kunnen zijn. Hij trachtte dat te onderbouwen met een beroep op genetica. Ook sprak hij beledigende woorden over een tiental landen. Toen de toespraak van Blok werd onthuld door het BNNVARA-onderzoeksprogramma Zembla , betuigde hij spijt.
Het debat werd geopend door Tunahan Kuzu van Denk die er op wees dat Blok had gezegd dat hij xenofobie “pragmatisch benadert”. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff snelde daarop naar voren om aan de interruptiemicrofoon te beweren dat Blok die woorden nooit gebruikt had. Even later toverde Jesse Klaver het bewuste citaat uit de transcriptie naar voren. Blok zei letterlijk: “Over xenofobie ben ik, vrees ik, zeer pragmatisch.”
Pechtold opende schijnbaar de aanval op Blok in een scherpe bijdrage. Hij stelde dat de uitspraken van Blok in strijd zijn met het regeerakkoord en las daar uit voor:
"“In Nederland gaan individuele vrijheden en een hecht collectief hand in hand…”. “Ons doel is om een sterk land nog beter te maken voor iedereen, nadrukkelijk ook voor mensen die nu het gevoel hebben dat de overheid er niet meer voor hen is….” Deze twee zinnen staan op pagina één van het regeerakkoord van Rutte III. Twee zinnen die alle bewindspersonen van dit kabinet niet alleen moeten lezen, maar zich eigen moeten maken, diep van binnen moeten voelen. En wat mij betreft ook in eigen bewoordingen moeten uitdragen."
Pechtold eist dat de minister antwoord geeft op vier vragen:
  • Neemt hij álle gewraakte uitspraken terug? Niet alleen de slechte woordkeuze maar ook de inhoud van zijn woorden?
  • Biedt hij daarvoor zijn excuses aan?
  • Maakt hij duidelijk dat hij die uitspraken niet meent?
  • En hoe verwoordt hij zelf de kracht van onze multiculturele, diverse samenleving, namens dit kabinet en namens alle Nederlanders?
Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) voorzagen dat in de harde taal een ontsnappingsventiel zat ingebouwd. Blok kan er mee weg komen als hij maar sorry zegt. Ze wilden vervolgens weten wat Pechtold doet als blijkt dat de minister zijn woorden weliswaar terugneemt maar zelf nog gelooft in wat hij beweerde. Het aandringen op een antwoord leidde tot duidelijk irritatie bij Pechtold. Hij wilde volgens eigen zeggen niet vooruitlopen op de tweede termijn.
Dijkhoff sloeg in het verweer van Blok wild om zich heen met termen als ‘deugbrigade’ en ‘capuchonklootzakjes’. Hij vond het vooral erg dat iemand opnamen had gemaakt van de zogenaamd besloten bijeenkomst.
Marianne Thieme constateerde dat Nederland de failed state in deze is. “We debatteren hier en ondervragen de minister maar weten tegelijk ook al wat de uitkomst zal zijn.” Ze sloot met haar kritiek aan op de eerdere analyse van Jan Terlouw , zonder hem te noemen overigens, en wreef zo en passant nog meer zout in de wonde bij Pechtold.
Update:
Blok heeft excuses aangeboden voor zijn woorden, schrijft de NOS :
"De minister zei in de Kamer verder dat hij de uitspraak dat “het diep in onze genen zit dat we een overzichtelijke groep willen hebben en dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met onbekende mensen” niet had moeten doen. Het debat daarover had hij aan wetenschappers en aan biologen moeten overlaten, zegt hij nu."
NRC schrijft dat Blok zijn in de speech uitgesproken denkbeelden over xenofobie nu verwerpt:
"Blok kwam zojuist terug op zijn uitspraak op de bijeenkomst dat hij over xenofobie “vrees ik, zeer pragmatisch” ben. Blok zegt dat dit “niet de juiste bewoordingen” waren. Xenofobie is volgens Blok helaas “alomtegenwoordig” en “altijd verwerpelijk”. De minister vindt het “onze opgave xenofobie helder te benoemen, en waar dat aan de orde is, die aan te pakken”."
Zijn geloofwaardigheid als minister is niet aangetast vindt hij.
"Hij zegt dat hij na de ophef direct contact heeft opgenomen met een aantal landen die door zijn uitspraken beledigd waren. De afgelopen weken heeft hij zijn “gewone werk gedaan” en weer tientallen collega’s gesproken, en hij ziet geen verschil in hoe collega’s op hem reageren. “Daar waar fouten worden gemaakt, herstel je die”, zegt Blok. Hij zegt dat alleen Suriname zijn excuses niet heeft geaccepteerd."
Fouten kun je herstellen was ook de lijn die premier Rutte eerder hanteerde in de affaire.
Update:
DENK-fractievoorzitter Tunahan Kuzu diende een motie van wantrouwen in tegen minister Blok. Coalitiegenoten CDA, D66 en ChristenUnie lieten al direct weten vertrouwen te houden in de VVD’er, net als uiteraard diens eigen partij. Uiteindelijk hielden ook oppositiepartijen 50Plus, SGP, PVV en het Forum voor Democratie vertrouwen in de minister. Die laatste twee zagen in de xenofobe uitspraken van Blok een ideale gelegenheid voor de minister om zich bij hun partijen aan te sluiten. Slechts 45 Kamerleden stemden vóór de motie. GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren waren met DENK wél van mening dat de positie van Blok onhoudbaar is geworden.
Volgens PvdD-leider Marianne Thieme stond de uitkomst van het debat vooraf echter al vast. SP, PvdA en GroenLinks vonden de excuses van de minister bij lange na niet oprecht. PvdA-leider Asscher liet na afloop weten dat het debat duidelijk maakte dat de minister ongeschikt is gebleken álle Nederlanders te vertegenwoordigen. Desondanks is met het debat een einde gekomen aan de onzekerheid over Bloks aantreden als bewindspersoon. Blok blijft.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (129)

Libertain
Libertain7 sep. 2018 - 8:03

Het is nu voor iedereen duidelijk dat Blok de genen voor de Ministeriële post niet heeft. (blok satire)

Hiltermann
Hiltermann6 sep. 2018 - 19:24

Voor een voormalig medewerker personeelsbestrijding (Unilever) heeft Rutte een erg ongelukkige hand bij het vinden van deelnemers aan Rutte II en III. Na Zijlstra werd grijze muis Blok naar voren geschoven voor BuZa. Kan niet fout gaan. Dus toch. Blok ontpopte zich tot en man met stevige uitspraken waarvan hij in zijn onnozelheid dacht dat die beperkt zouden blijven tot het selecte gezelschap genodigden. Normaal gesproken is de schade onherstelbaar hoe vaak Blok ook beweert dat hij het niet zo bedoeld heeft. Nu zat er 8 weken tussen zijn ontboezeming en de behandeling van zijn blunder in het parlement. Die 8 weken hebben ongetwijfeld bijgedragen aan zijn overlevingskansen. Blok blijft, voorlopig althans. Nu nog zien dat Rutte III de dividend kwestie zonder kleerscheuren door komt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 sep. 2018 - 16:02

Op Wonen en Rijksdienst tijdens het vorige kabinet bakte Blok er ook niet veel van, op V en J heeft hij weinig schade kunnen aanrichten, kortom een bestuurder van top tot teen vvd waardig, als een partij hier in dit land het predicaat failstate verdient dan is het de vvd wel, als de een na de ander de laan uitvliegt met een tempo waar ze zelfs in Suriname duizelig van worden kan je gerust spreken van een deep fail state met een zelfreflectie van een krokodil.

Martinel
Martinel6 sep. 2018 - 13:47

Heer Blok is een sprekende robot. Al naar gelang zijn publiek, draait en liegt hij. Een soort van Rutte dus. Zonder empathie, zonder enige zelfreflectie. Deze Blok gaat zeker meerdere 'foutjes' maken.

1 Reactie
Martinel
Martinel6 sep. 2018 - 14:07

En natuurlijk meende hij zijn stupide uitspraken. Jammer voor hem, dat de media ze oppikten....,had hij in zijn stupiditeit even geen rekening mee gehouden. Rutte: 'Jee Blokje, hier moet je je toch echt zelf uitlullen, ik zal je met tranen omhelzen als die domme Tweede Kamerleden je wegsturen.., maar gaat niet gebeuren, want Alexander steunt je en wat te denken van Gert Jan en Sybrand? Laat die genen ons Kabinet niet de kop kosten.'

Mark Huysman
Mark Huysman6 sep. 2018 - 12:14

‘Dijkhoff – een ‘baardklootzakje’ zonder weerga’, wat een prachtige typering. Bedankt Grietje!

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 15:07

@ Mark Huysman - sluit me graag bij je aan!

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2018 - 1:51

Hij is niet meer dan een straatvechter in een maatpakje die humor nodig heeft om de leegte te verhullen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 sep. 2018 - 11:28

Maar meende Blok wat hij zei; Volgens mij niet. Ik zou eigenlijk hebben willen zeggen Nee. Je moet het echter bij jezelf houden. Pechtold heeft hem precies voorgekauwd welke zinnetje hij moest gebruiken om er vanaf te kunnen komen. En toen was het goed. Een kinderhand is gauw gevuld.

Libertain
Libertain6 sep. 2018 - 10:56

("Dijkhoff sloeg in het verweer van Blok wild om zich heen met termen als ‘deugbrigade’ en ‘capuchonklootzakjes’.") Heeft Dijkhoff hetzelfde bewoording gebruikt toen hij belaagd werd door de ultrarechtse brigades van "Pro-Holland" in de Drentse Oranje noodgedwongen terug moest keren?

Huberts2
Huberts26 sep. 2018 - 10:12

Kijkende naar cijfertjes kunnen bloks uitspraken wel onderbouwd worden, het is natuurlijk echter niet netjes zo tekeer te gaan.

Anoniempje5
Anoniempje56 sep. 2018 - 10:03

Is Blok niet gewoon de opvolger van Halbe? Iemand moest het Halbe geluid wel overnemen om diens stemmers aan VVD verbinden. Filmpje is bewust gelekt door VVD?

Bouwman2
Bouwman26 sep. 2018 - 9:08

De vraag hier gesteld is of iemand verplicht is te zeggen wat hij meent. Dat komt regelrecht bij Pim Fortuyn vandaan: ik zeg wat ik denk... In die vraag echoot het populisme. Het antwoord op die vraag luidt ontkennend, en iedereen ook doet niets anders. Stel je voor dat het wel zo was, dan zou het land nog stukken minder hoffelijk zijn dan het nu al is. Taal is ook je woorden kiezen. Blok deed dat spontaan. hij bedoelde te zeggen dat samenleven niet simpel is omdat dat schuurt. Dat is helder, voor iedereen duidelijk. Blok wilde het deftiger stellen en verkoos het woord "genen" te gebruiken.Dat had ie dus beter niet gedaan. Arend Jan Boekestijn, van de VVD die ooit uit de Kamer weg moest, vond dat woord"genen"wel erg op genetisch lijken en haalde in zijn emotie zelfs eugenese te voorschijn. Een voorbeeld van spaakverwarring, aan de toornige God te verwijten. Een staaltje verkeerd kiezen waar iedereen een rood hoofd zou dienen te krijgen en meteen excuses voor zou maken. De minister Blok had ook met een beetje humor kunnen zeggen: verdraagzaamheid is iets wat je door gestaag blokken moet léren. Maar hij koos het woord genen, precies het verkeerde woord, genen is zo ongeveer het omgekeerde van leren. Ik weet dat -even terzijde- niet zeker, ik ben geen geneticus.. Wat er gebeurde was een strijd tussen reckelijken en preciezen, een soort Chemnitz maar dan zonder echte stenen. De uitkomst was duidelijk: waar de ene kant vond dat Blok niet ver genoeg was gegaan in de genendiscussie vond de ander zijde het verregaand. En niemand zei: "dit is een semantisch kwestie, het gaat over woordgebruik. Effe dimme." Ik miste die worstenmaker net zo erg als die banketbakker. Het was dus weer een surrealistische vertoning vooral toen de Kamer er ook nog eens over ging stemmen. Nederland staat terecht in de top van de landen die door het surrealisme worden bezocht en maar even onder Engeland. Ik heb niet gekeken, ik kijk wel link uit. Ik kijk ook zelden direct naar Nederlandse voetbalclubs, ik lees de nabeschouwingen wel in de krant.

Mostafa
Mostafa6 sep. 2018 - 7:42

De heer Blok is een blok aan het been van onze democratische multiculturele samenleving.

Frank1234
Frank12346 sep. 2018 - 7:37

Vreemd dat het voor veel mensen moeilijk te accepteren is dat ons gedrag (voor een deel) een genetische achtergrond heeft. Dat zou het namelijk veel makkelijker maken om dit gedrag aan te passen. Dat Blok dit onderwerp aansnijdt als minister was zeker niet handig. De behoefte echter van het parlement om de relatie tussen genen en gedrag te ontkennen is bizar en onwaardig voor dit parlement. Er is niets fatalistisch aan het erkennen van de genetische lasten die we met ons meedragen. Mensen hebben we namelijk ook een intellect geëvolueerd waarmee we deze lasten kunnen onderdrukken.

6 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon6 sep. 2018 - 8:50

Precies. Gedrag is deels biologisch bepaald, dit ontkennen is onzinnig. Genen en memen evolueren. Zo zie je bv dat in landen met een rijk koloniaal verleden en die al eeuwen contacten onderhouden met andere culturen minder xenofobe sentimenten aanwezig zijn dan in landen die niet een dergelijke geschiedenis kennen.

Anoniempje5
Anoniempje56 sep. 2018 - 10:31

@Frank, niemand die ontkent dat gedrag deels genetisch wordt bepaald, echter dit xenofobische gedrag, stellen dat alle mensen bang zijn voor onbekende mensen iets genetisch zou zijn is onzin. Kijk naar baby's/peuters, die spelen gerust met onbekende andere baby's en peuters onafhankelijk welke kleur of godsdienst hun ouders hebben. Het is aangeleerd gedrag dus pas vanaf een bepaalde leeftijd gaat vreemdelingen angst spelen. Maar lang niet bij iedereen wat genetisch bij elkaar al uitsluit. Of zit u echt ergens op het hutje van de hei bang te zijn voor alles en iedereen wat u niet kent? Want toen u geboren werd was natuurlijk iedereen nog onbekend. Hoe wilt u trouwens, nog gemakkelijk ook, het volgens u genetische defect/foutje gaan herstellen? Of vindt u het geeneens een defect? Maar wellicht kunt u verder gaan met waar ene dr. Mengele was gebleven, die zat ook ongeveer in deze richting te denken.

kindval
kindval6 sep. 2018 - 11:28

Precies!

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 12:01

@ Frank1234 - het parlement ontkent helemaal niet dat er een verband is tussen genetische aanleg en gedrag, hoe kom je daarbij? Je schrijft: 'voor een deel'. Mijn vraag aan jou: voor welk deel dan, en op welke levensgebieden? Je bezondigt je aan een ziekte die ons al die hele domme, vervelende, en belastende moderniteit lang bedreigt: rationaliseren en kwantificeren op terreinen waar al dat verklaren en rekenen niets te zoeken heeft. Daar is in het verre en nabije verleden ongelooflijk veel narigheid, geweld, en oorlog uit voortgekomen. Het menselijk leven kent vele mysteries, en juist daarom is er zo iets moois en wonderlijks als onze geest, onze ziel. Het is strikt af te raden om te trachten die mysteries met een telraam of rekenmachine in kaart te brengen, en je conclusies (die tesamen genomen een ziektebeeld vormen) van toepassing te verklaren op de hele mensheid.

Frank1234
Frank12346 sep. 2018 - 12:53

@Anoniempje >> "niemand die ontkent dat gedrag deels genetisch wordt bepaald" Het werd in het debat gisteren duidelijk dat Klaver en Pechtold dit wel degelijk ontkennen. @Cliff Clavin >> "Het is strikt af te raden om te trachten die mysteries met een telraam of rekenmachine in kaart te brengen" Ik voel er niets voor terug te keren naar de tijd waarin wetenschap als blasfemisch werd beschouwd. Wetenschap kan je positief en negatief gebruiken. Gegeven de welvaart die we nu kennen is de balans hierbij naar mijn mening positief.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 sep. 2018 - 14:59

@ Frank1234 - ik vroeg niet om een 'terugkeer in de tijd'. Als ik vragen mag: wanneer werd wetenschap als blasfemisch beschouwd?

GMatth52
GMatth526 sep. 2018 - 7:09

Grietje Genot: "Die lekker joviale Dijkhoff – een ‘baardklootzakje’ zonder weerga, als je het mij vraagt – bewijst andermaal dat de VVD’ers ideologisch gezien (...) de erfgenamen van Auschwitz zijn. " Ik zou niet alle VVD-ers over een kam scheren: Jozias van Aartsen en Arend Jan Boekestijn geven er blijk van de rechtsstaat hoog te willen houden. Maar ik ben bang dat ik u voor het toonaangevende deel van de VVD-top gelijk moet geven, zeker waar het de heer Dijkhoff en Stef Blok zelf betreft. De VVD-top staat als één blok achter de minister, die zichzelf in opspraak heeft gebracht door ideeën, die in deze kringen opgeld doen, zo openlijk uit te spreken.

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot6 sep. 2018 - 9:55

Dat is zo: er bestaan enkele rechtschapen domoren en VVD'ers- zie Boekestijn, Van Aartsen, Dijkstal - die oprecht menen dat het liberalisme niet noodzakelijkerwijs in fascisme en eugenetica en nacht en nevel en prikkeldraad en deportatie en slavernij hoeft uit te monden. Daar kunnen we verder niks mee.

Grietje Genot
Grietje Genot6 sep. 2018 - 10:41

... Bestaan en bestonden: Dijkstal (vzmh)

Hiltermann
Hiltermann6 sep. 2018 - 7:01

Dit zijn de kernwaarden en uitgangspunten van Rutte III die zelfs door meneer Segers van de CU worden onderschreven: Liegen mag, geen enkel probleem mee. Beloften intrekken mag, geen enkel probleem mee. Multinationals laten meeregeren mag, geen enkel probleem mee. Rutte III maakt schaamteloos misbruik van de immuniteit die het kabinet heeft in strafrechtelijke zin. Bedrijven die op soortgelijke wijze te keer zouden gaan komen wegens oplichting in aanraking met de strafrechter. Rutte III kent geen enkele schaamte, heeft 0,0 ethisch besef. Nog geen 2% van de Nederlanders is lid van een politieke partij. Minder dan de helft van de kiesgerechtigden maakt gebruik van het stemrecht. Dan hebben politici nog de moed zich daar over te verbazen. Het kan niet gekker.

BramJ
BramJ6 sep. 2018 - 6:31

In de titel wordt de vraag opgeworpen of Blok meende wat hij zei. Dat is helemaal niet relevant. Als minister (van Buitenlandse Zaken) mag je immers niet alles zeggen wat je vindt. Het gaat erom of hij dit in de hoedanigheid van minister had moeten zeggen. Het antwoord daarop is volmondig nee, omdat het zijn functioneren in de internationale diplomatie schaadt. Dat hij een dergelijke mening (ook al deel ik die niet) als politicus is toegedaan, doet echter volstrekt niet ter zake, laat staan of hij het meent.

Anoniempje5
Anoniempje56 sep. 2018 - 6:31

"Blok blijft" Niet verassend en compleet logisch, hij net terug van vakantie.

angsthaas2
angsthaas26 sep. 2018 - 6:29

Natuurlijk blijft die zitten. Dat kon je van te voren al weten. De vvd met haar dubbele moraal. Altijd de mond vol over hard straffen e.d. Maar de criminelen in eigen gelederen worden buiten schot gelaten. Of de hand boven het hoofd gehouden. Met veel gelul draaien ze zich eruit. Maar nog erger zijn de mensen die op de criminele bende stemmen. Bah wat een vieze bende.

Andrew G
Andrew G6 sep. 2018 - 5:02

Echter, wat het ook is, het is geen Xenofobie. Het is net zo Xenofobisch als wanneer ik zou zeggen dat witten verantwoordelijk waren voor de slavernij. Punt 1 woon ik in Nederland en ken ik de witten redelijk goed, dus is het al niet vreemd en een feit aanduiden is niet fobisch, dus is dit dan weer een gewone populaire uitspraak om all impopulaire uitspraken te kunnen wegzetten? Suriname een failed state? Ik denk van wel. Welk land kiest nu een president die nog geen 40 jaar daarvoor gewoon zijn eigen volk aan het vermoorden was? Hoe kan het ook dat regeringen daar keer op keer ondanks veel geld van Nederland enorm corrupt zijn en Nederland daar van de schuld geeft? Dat kan je niet echt succesvol noemen. Verder de andere uitspraken die we graag als xenofobisch bestempelen..... Wel eens in landen geweest waar er sprake is van een bijna gelijkwaardige multicultuur? Hutu's en Tutsi's? Sunitische moslims en shi'itische moslims? Joegoslavie? Ga zo maar door.... Ik had toch echt het idee dat, alhoewel het niet leuk is om te horen, dat Blok het daar over had.

3 Reacties
Krek
Krek6 sep. 2018 - 9:42

Geachte AndrewG, Een failed state heeft bepaalde kenmerken waaraan Suriname niet voldoet. Dat op Suriname wel het een en ander aan te merken is, doet daaraan niet af. Minister Blok vloog dus zeker uit de bocht toen hij de uitdrukking gebruikte en de excuses aan Suriname waren volkomen terecht. Overigens ben ik van mening dat het aanblijven van Minister Blok redelijk is. Mensen maken fouten en na excuses moet het klaar zijn - vooropgesteld dat het niet nogmaals gebeurt.

Mark Huysman
Mark Huysman6 sep. 2018 - 11:27

[Suriname een failed state? Ik denk van wel. Welk land kiest nu een president die nog geen 40 jaar daarvoor gewoon zijn eigen volk aan het vermoorden was?] Of Suriname al of niet een ‘failed state’ is, is de kwestie niet. Ik vind Nederland in veel opzichten ook een ‘failed state’. De kwestie is dat Blok dat zogenaamd ‘falen’ koppelde aan de etnische diversiteit van Suriname. Verschillende etnische groepen kunnen in zijn ogen niet samenleven want dan mislukt de staatsopbouw. Dat is een pleidooi voor Apartheid. [….. Wel eens in landen geweest waar er sprake is van een bijna gelijkwaardige multicultuur?] Laten we even bij Suriname blijven. Daar is immers sprake van een ‘bijna gelijkwaardige multicultuur’ (in tegenstelling tot een aantal voorbeelden die jij er nu zelf bijhaalt). Ben jij het eens met Blok dat die Surinaamse multicultuur een groot probleem is?

Dunya2
Dunya27 sep. 2018 - 10:01

Precies zoals Mark Huysman het zegt. Het ging er om dat Blok het falen van de staat koppelde aan de etnische diversiteit van Suriname en niet aan de corrupte overheid/staat van Suriname. Je moet de context wel kunnen begrijpen, waarbinnen het verteld wordt. Bovendien zit Blok in het kabinet als minister van Buitenlandse Zaken en als hij geen geloof heeft in de multiculturele samenleving en samenwerken dan zit hij op de verkeerde post.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 sep. 2018 - 0:10

Goh, dat had ik nu niet verwacht! D66 moet zich diep, heel diep schamen. Of is dit tegenwoordig 'progressief'.

1 Reactie
MichelD
MichelD6 sep. 2018 - 17:32

Net als bij vele andere partijen, geldt (denk ik) ook bij D66 dat zij zich alleen zouden moeten schamen als zij zich niets gelegen lieten liggen aan gemaakte commitments (in dit geval niet alleen aan achterban maar ook aan het regeer akkoord). Ik denk dat de achterban van D66 best kan leven met de door Pechtold gevoerde discussie, en de uitkomst. Of D66 wel of niet progessief genoemd zou moeten worden, is een andere vraag.

Auslander
Auslander5 sep. 2018 - 20:51

Blok verwoordde wat institutioneel al verankerd is in Nederland: racisme. Dus wat hem kwalijk wordt genomen is niet zijn racisme maar de ideologische afwijking om vanuit overheid instituties de gemene belang, de witte privilege, bloot te leggen. Dus hij biecht en blijft hij en zijn racisme gewoon aan. Maar het legt ook tegelijk bloot dat met deze institutioneel racisme geen plek is voor vrede onderling in Nederland. Dus Blok in zijn racisme is eigenlijk bevestigt. De rest was gewoon een show.

13 Reacties
Libertain
Libertain6 sep. 2018 - 6:18

Precies! Blok vertegenwoordigt persoonlijk het Nederlandse cultureel fenomeen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon6 sep. 2018 - 7:01

Hij heeft boude uitspraken gedaan en onhandige formuleringen gebruikt. Maar ik kan daar geen racisme in zien. Monoculturele samenlevingen zijn overwegend harmonieuzer en stabieler dan multiculturele samenlevingen. In een multiculturele maatschappij hoeft de dominante cultuur is niet per definitie Westers te zijn maar kan ook islamitisch, boeddhistisch of een ander zijn, dit is m.i. geen diskwalificatie van etnische minderheden in dergelijke landen. Hij had zich natuurlijk verre moeten houden van uitspraken over genen want dat ligt nogal gevoelig en de wetenschappelijke consensus ontbreekt veelal. Ik ben geen bioloog, maar de mens heeft nu eenmaal een genetisch gepredisponeerde voorkeur voor de etnische groep waartoe men behoort. Deze voorkeur geldt voor alle etniciteiten en is, mogelijk zonder dat men zich daar van bewust is, ook aanwezig bij nieuwkomers.

GMatth52
GMatth526 sep. 2018 - 7:12

Auslander: "Blok verwoordde wat institutioneel al verankerd is in Nederland: racisme. Dus wat hem kwalijk wordt genomen is niet zijn racisme maar de ideologische afwijking om vanuit overheid instituties de gemene belang, de witte privilege, bloot te leggen." U zegt het precies. Duidelijker kan het niet

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon6 sep. 2018 - 8:18

@ Z_edje Krek hoe ik hierover denk. Het gemakzuchtige gebruik van geimporteerde terminologie uit de VS die "een-op-een" wordt toegepast in de Nederlandse context werkt in veel gevallen op de lachspieren en getuigt van intellectuele luiheid.

Mark Huysman
Mark Huysman6 sep. 2018 - 12:07

[…racisten malen niet eens om een multiculturele samenleving, die willen niet dat die bestaat en/of zullen hem actief bestrijden.] Ze malen er dus wel om anders zouden ze hem niet actief bestrijden. Een goed voorbeeld is de Amerikaanse neonazi Richard Spencer die naar een zogeheten ‘etnostaat’ streeft. Streeft Blok daar ook naar? Dat zou je wel denken aangezien hij niet gelooft dat mensen met verschillende etnische achtergrond met elkaar kunnen leven. [Met de uitspraken van maar één minister in de hand heb je geen bewijs voor institutioneel] Auslander zegt ook niet dat de uitspraken van Blok het bewijs vormen, hij zegt dat Blok ‘verwoordt’ dat ‘institutioneel verankerd is in Nederland’. [Hier nog eens de Wikipedia definitie:”Institutioneel racisme (ook bekend als structureel racisme, staatsracisme of systemisch racisme) is rassendiscriminatie door overheden, bedrijven, religies of onderwijsinstellingen of andere grote organisaties met de macht om het leven van veel individuen te beïnvloeden. ”] Wil jij beweren dat dit niet bestaat in Nederland? Er zijn al zoveel onderzoeken geweest die laten zien dat mensen met een ‘buitenlands’ klinkende naam minder kans maken bij sollicitaties dan mensen met een ‘Nederlandse’ naam. Er is zelfs gebleken dat bedrijven de voorkeur geven aan veroordeelde ‘autochtone’ Nederlanders boven Nederlanders met een migrantenachtergrond zonder strafblad. [Waar zie jij dan institutioneel racisme van de overheid?] Er zijn diverse aanwijzingen van institutioneel racisme bij de politie. Zelfs de voormalige korpschef van de Nationale Politie was daar van doordrongen. Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/11/korpschef-moslimagenten-door-collegas-uitgesloten-en-gekleineerd-a1417153 [Er is geen geschiedenis van witte kolonisten die hier is neergestreken en vervolgens de zwarte bevolking is gaan onderdrukken…] Ten eerste is dat geen voorwaarde voor (institutioneel) racisme of ‘white privilege’. Het is heel goed denkbaar dat ‘gastarbeiders’ in een land structureel minder kansen krijgen dan oorspronkelijk bewoners. Ten tweede is Nederland zelf misschien niet gekoloniseerd (althans niet recentelijk) maar het land heeft natuurlijk wel andere gebieden gekoloniseerd. En het heeft een belangrijke rol gespeeld in de slavenhandel. Slavernij en kolonialisme werden ideologisch gelegitimeerd door het idee van verschillende ‘rassen’ die in een hiërarchische verhouding ten opzichte van elkaar staan. Werkt dat vandaag de dag nog door? Ik denk zelf van wel, hoewel ik de term ‘white privilege’ problematisch vindt.

Mark Huysman
Mark Huysman6 sep. 2018 - 13:42

Correctie: hij zegt dat Blok 'verwoordde wat institutioneel al verankerd is in Nederland'

Auslander
Auslander6 sep. 2018 - 17:36

@ Gadfly Het discussie over mono- of multicultuur heeft op zich niks met racisme te maken. Ook tegen monocultuur (zijn) getuigt niet per definitie van racisme. De conclusies die naar aanleiding van zo’n discussies getrokken worden kunnen zeer beladen zijn. Wie in globaliserende tijdperk zich tegen multicultuur keert of monocultuur als ideaal ziet beland ook praktisch en meestal in zijn conclusies in racisme. VVD is de pleitbezorger van neoliberalisme waarin globalisering de ruggengraat daarvan is. Dus dat Blok zo’n uitspraak doet over multicultuur is al op zich verdacht. Zonder globalisering is VVD gewoon de PVV. Dat is hun scheidingslijn (en niet populisme of iets anders). “… de mens heeft nu eenmaal een genetisch gepredisponeerde voorkeur voor de etnische groep waartoe men behoort.” Nee. In een “wij-samenleving” bestaat wel een (culturele) voorkeur voor eigen leden. Dat levert veel voordelen voor elk lid. In “ik-samenleving” is de sociale wij-verband weggevallen maar maar de drang om ergens voor een voorkeur te hebben bestaat nog. Als gevolg van het ontbreken van een moderne sociale verbintenis, ontstaat een illusiebeeld van wat ooit een “wij” vormde. Dat zijn meestal op “ras” of etnische wortels gebaseerde percepties. Mijn wortels liggen in vier verschillende (etnische) culturen. Ik heb geen voorkeur voor een daarvan. Ook mijn kinderen niet die inmiddels een vijfde culturele wortel (Nederland) bij gekregen hebben. Alleen mensen die kunnen met een “ras” of met een etnische wortel zichzelf identificeren glijden in racisme. Dus het heeft niks “genetisch” in zich maar een sociaal-culturele reactie is.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon6 sep. 2018 - 19:18

@ Auslander Je kunt je idd afvragen waarom Blok de vraag over multiculturele samenleving stelde en wat hij daarmee beoogde, maar de vraag "an sich" was niet racistisch. De voorkeur voor de eigen etnische groep is niet uitsluitend genetisch bepaald maar wordt ook cultureel overgedragen, daar heb je een punt. In jouw geval is het uitermate complex als je afstamt van voorouders met zoveel verschillende etniciteiten [ wel interessant!]. Dan gaan al die theorieën sowieso niet op.

Auslander
Auslander6 sep. 2018 - 19:30

@ Z_edje Beste @ Z_edje, is een racistisch uitspraak anders dan een domme praatje? Achter bijna alle menselijke ellendes gaat de domheid van mens schuil. Tegen multicultuur zijn betekent niet perse racisme. Daarmee wordt niemand een racist. Maar racisten zijn per definitie anti (andere/multi)cultuur. Hoewel racisme kan “structureel”, “staatkundig” of “systemisch” geuit worden, maar de institutioneel racisme is nog erger. Ik geef twee definities die het correctere uitleggen dan NL-Wikipedia: “Institutional racism is a form of racism expressed in the practice of social and political institutions. Institutional racism is also racism by individuals or informal social groups,[1] governed by behavioral norms that support racist thinking and foment active racism. It is reflected in disparities regarding wealth, income, criminal justice, employment, housing, health care, political power and education, among other factors. Whether implicitly or explicitly expressed, institutional racism occurs when a certain group is targeted and discriminated against based upon race. Institutional racism is mostly implicit in our ideas and attitudes, so it is often unnoticed by the individual expressing it (see implicit bias). (https://en.wikipedia.org/wiki/Institutional_racism) “In onze samenleving wordt er institutioneel vanuit een homogeen denkkader gekeken naar migranten. Het is een denkpatroon dat inhoudt dat de ideale samenleving zo gelijkvormig mogelijk is en dat wil zeggen dat ´zij´ zich moeten aanpassen aan ´ons´. Er is binnen dit discours geen plaats voor verregaande diversiteit. Woorden als integratie, inpassing en inburgering hebben gemeenschappelijk dat de nadruk wordt gelegd op wat wij van de vreemdelingen mogen eisen ter compensatie van de rechten die zij genieten. Integratie wordt zo een taak voor de ‘ander’.” (https://intercultureelburgerschap.wordpress.com/institutioneel-racisme/) Kortom, institutioneel racisme is vooral een sociaal-culturele constructie. Dat heeft het minste te maken met hoe we met de “anderen” / “vreemden” omgaan dan hoe we onszelf definiëren of gedefinieerd hebben. Want ons sociaal leven, onze cultuur en onze instituties worden niet op basis van onze omgangsvormen met vreemden gevormd maar volgens onze eigen interpretaties van onze kenmerken (wit) en onze behoeftes. Daarmee bepalen we ook tegelijk wat onze rechten (privileges) zijn wat we de anderen niet gunnen. ‘White Privilege’ is niet anders dan de wat voorbehouden is aan de witte volk (van Nederland). De multicultuur is de breuk met dat witte eigenbeeld. Wie en met welke reden dan ook deze afkeurt vanwege de witte eigenbeeld is natuurlijk niks anders dan een racist. Zo ook de Blok, Wilders of Baudet. Men hoeft geen zwarten, Turken of Marokkanen erbij halen om uit te leggen wat de witte racisme of de witte privilege is. Nederland kan niet wit en tegelijk multicultureel zijn!

Auslander
Auslander7 sep. 2018 - 7:44

@ Z_edje “Daar heb je het al, er niet in geloven is niet hetzelfde als hem actief bestrijden.” Duidelijke voorbeeld van hoe latent racisme werkt. De institutioneel racisme zorgt ervoor dat politiek racisme (actief bestrijden) overbodig raakt. Dat veel partijen Wilders bestrijden zegt niet dat zij zijn racisme bestrijden. Zij zijn vooral tegen zijn “activistische” “actief bestrijden” van de niet witten. Het latent racisme geeft voorkeur aan institutioneel tegengaan van de niet witten. Daarmee garanderen ze het voortbestaan van establishment en ook het racisme van het (wit) volk! Dit laatste vormt de basis van de witte privilege. Daarvoor hoeft men niet “import” begrippen produceren. De witte privilege enkel beperken tot een “bevoorrechte witte bovenlaag” getuigt van een domme (linkse) visie die een rechtse thema (racisme en antiracisme) wilt met klassenstrijd uit te leggen. Het mankement van deze valse visie is dat het latent racisme gedoogt en zo zichzelf verlamt in strijd tegen politiek racisme (SP?). Daarmee bedient het de kapitalistisch establishment maar ook het racisme van eigen (wit) volk! “voor alle problemen in de multiculturele samenleving de schuld ligt bij de witte man” Nee, de schuld (verantwoordelijkheid) ligt bij de meerderheid. Dat deze meerderheid “wit” is helpt alleen om haar motivatie beter bloot te leggen. De ergernis tegen de multiculturele samenleving komt door protectionisme of door nationalisme en in laatste plaats door racisme. “Als je maar stug blijft geloven dat niet het gebrek aan scholing maar de boze witte man voorkomt dat iemand aan werk…” Waarom stel je niet de vraag waarom er een “gebrek aan scholing” is ontstaan, om erachter te komen hoe institutioneel racisme werkt? Je blijft nog blind voor de werking van institutioneel racisme omdat je het er niet ziet, omdat je niet in staat ben de witte privilege waar te nemen. Als de persoon in kwestie een witte man zou zijn, zou je waarschijnlijk ook de reden van zijn ongeschoold zijn niet in het systeem maar in persoonlijke motivaties zoeken. Zo’n benadering is een rechtse visie die het systeem en establishment bedient en de “schuld” altijd bij de slachtoffers zoekt.

Auslander
Auslander8 sep. 2018 - 18:36

@ Z_edje “je nog steeds niets meer aanvoert als ‘bewijs’” In het ontbreken van apartheid en raciale doodskaders kan niks anders dan het institutioneel racisme de oorzaak zijn van het niet bestaan van gelijke behandeling van wie als “anders” gekenmerkt is. Je vraagt mij “bewijs” voor datgene waarmee de intentie van zijn ontstaan is om dagelijks niet te worden waargenomen, althans door eigen gewone zielen. Als je niet in staat ben de langdurige ongelijke behandeling van (anders dan wit getinte) migranten waar te nemen dan leef je in feite in het neppaleis van je wit privilege. Ook mannen tot begin vorig eeuw ontkenden met allerlei smoesjes dat sekse ongelijkheid bestaat niet (omdat sekse gelijkheid praktisch niet bestaat). Zo was het mogelijk om de institutionele ongelijke behandeling van vrouwen goed te praten. Ik geef je een tip: rijkdom en armoede zijn niet overdraagbaar. Als de kinderen en kleinkinderen van uit dorpen van Anatoli of Atlas gebergte vertrokken gastarbeiders nog steeds tot de onderste lagen van de samenleving behoren en de migranten nog geen sterke, met de witten vergelijkbare middenklasse hebben dan heb je er een institutioneel probleem die op de gezamenlijke kenmerk van deze migranten reageert: hun anders dan wit getinte uiterlijk! “fout in je logica … een tegenstrijdigheid in je redenering.” Ik denk die fout in je waarneming en in je eigen begrippen zit. Er kan geen institutioneel racisme door een regering, een politieke partij of een individu “bedreven” worden. Het institutioneel racisme is de sociaal historische constructie die de bestaande denkkaders, structuren, regels, verwachtingen, handelingen enz. van politiek, overheid en zijn instituties of instanties richting geven. Deze richting in Nederland is gericht op een volk die raciaal en cultureel als “wit” gedefinieerd is. De rest behoren er niet bij. Ze zijn hooguit een etnische minderheid die dienen politiek, economisch en sociaal op afstand gehouden worden. Het streven van “multicultureel beleid” waarin de verwachting voorgehouden werd van assimilatie van de gehele bevolking naar een nieuwe “natie”, bleek ook niet passen binnen de tot de bot racistisch ingerichte institutioneel bestaan van de witte meerderheid. In globaliserende tijdperk is de mogelijkheid ontstaan om van natieconstructie afstand te nemen en de diversiteit als basis van ons institutioneel bestaan te gebruiken in onze denkkaders, structuren, regels, verwachtingen, handelingen enz. Maar daarvoor moet het racisme van huidige constructies geweigerd worden. De indicatie dat het wel gebeurd is het ontstaan van een sterke middenklasse bij migranten. Tot dusver zijn we nog niet gekomen. “Latent racisme” versus “actief racisme” Het feit dat eeuwen na kolonialisme en slavernij er nog steeds (hoe passief/latent ook) racisme bestaat laat zien hoe diep deze denkwijze/visie/ideologie in NL geworteld is. De enige verklaring hiervoor kan zijn dat ons institutioneel bestaan deze (latent) racisme reproduceert. Ook het omslaan van deze passiviteit naar politiek racisme en tot staatsniveau enkel mogelijk is als de politieke en overheid daarmee al begaan (voorbereid) is. “En stel dan dat we het probleem maar grondig oplossen door alle bevoordeelde witten hier in Nederland op te ruimen” Je begrijpt nog steeds niet hoe de witte privilege werkt. In huidig Nederland worden nog steeds de privileges ideologisch toegekend. Dat betekent wie het kapitalistisch systeem beter bedient krijgt natuurlijk ook een bevoorrechte positie (elite). Hoewel de meeste dienaren van kapitalisme tot de witte volk behoren, toch heeft deze niks met de witte privilege te maken. De witte privilege werk niet individueel maar sociaal en geeft geen gunst aan iemand maar zet de niet witten buiten “ons”, hen die volgens de wet gelijk dienen behandeld te worden. Daar vallen de niet witten structureel niet onder. “een meerderheid past zich doorgaans niet aan een minderheid aan, … Er zijn mensen in Nederland die Urdu spreken, maar dat is dan wel een minderheid.” Sorry hoor. De Urdu of NL vult niemands buik vol en maakt niemands toekomst rooskleuriger. Het is echt de gelijke behandeling van mensen die hen ook gelijke kansen biedt. Deze gelijkheid wordt in het geval van migranten gemist. “white privilege … in Nederland, gewoon een schep gebakken lucht is.” Ach ja, het is ook niet bedoeld om racisme ontkenners ergens over overtuigen. Dat “theorietjes” zijn vooral bedoeld om migrantenjongeren, migranten intelligentsia en de antiracisten een beeld geven van hoe de zaken in Nederland in elkaar zitten. Dankzij dit soort “theorietjes” komen we meer dan ooit op voor de gelijke rechten, gelijke behandeling en meer kansen voor alle burgers in Nederland. Maar het is duidelijk: jij valt niet hieronder!

Auslander
Auslander9 sep. 2018 - 12:53

@ Z_edje “Er is in Nederland racisme” Waarom? Welke belangen dient het racisme? En wat is de economisch profijt van racisten? Als je deze vragen kan niet beantwoorden dan je racismekritiek is juist “onderbuik” politiek dat je de feitelijke racismebestrijders toekent. Het racisme kan natuurlijk overal zich voordoen. Het is immers een ideologie/wereldvisie en dus over te nemen. Maar politiek racisme kan alleen in maatschappijen tot stand komen waar de nodige structuur daar aanwezig is en bovendien het racisme onlosmakelijk is van de identiteit en sociaal leven van het volk. In dit geval praat men over institutioneel racisme. Ik vermoed dat jij mensen van andere kleur uitschelden en soms hen klappen verkopen als racisme ziet. Verder begrijp je niks van institutioneel ongelijkheid. Anders had je de overeenkomsten tussen sekse ongelijkheid en raciale ongelijkheid zelf waargenomen en de volgende opmerking niet gedaan: “Het is me volledig onduidelijk wat ik met je tip aan moet en wat je voorbeeld voor relevantie heeft voor het onderwerp dat we bespreken.” “suggestie in dat er op basis van huidskleur in het Nederlands onderwijs dus stelselmatig bewust wordt tegengewerkt” Klopt! Maar dat is niet te verwijten aan “onderwijzers” maar aan mono culturele onderwijssystematiek die (mede) in dienst staat van institutioneel racisme. “Wat je zegt is dat racisme niet bedreven kan worden maar het er wel is. De lamp staat uit maar geeft wel licht.” Je begrijpt er nog steeds niks van. Leg eens uit: wat betekent de natie in Nederland? Je kan niet verzinnen dan een (meerderheid) witte bevolking met een joods-christelijke cultuur. En in dat kader passen Turken, Marokkanen en de rest van migranten niet. Met deze leg je eigenlijk ook uit hoe dat institutioneel racisme en de witte privilege in elkaar zit. En als men je vraagt wat racisme is heb je niet meer dan een paar losse uitschelders om het uit te leggen! “je ontkent het nog maar eens een keer maar de feiten spreken je verhaal gewoon domweg tegen” Ach man! Heb je niks anders dan een promotieonderzoek om je verhaal te bevestigen? Van cbs bijvoorbeeld? Daar spreken ze met geen woord daarover, want daarmee ze zullen op hun eigen voet schieten! “Je cirkelredenering mist elke vorm van overtuigingskracht.” Nou ja, ik hen nergens een bevestiging gezien dat de naties in Europa anders dan wit zijn en ook nergens heb ik gelezen dat men in Europa zelf geproduceerde ideologieën te niet hebben gedaan of verboden. Daar vallen ook raciale ideologieën. Jij negert alle historische feiten en noem je mij zonder “overtuigingskracht”? “artikel1” Sterker nog, er zijn zeer verzwaarde strafmaatregelen in de strafwet tegen racisme, als sinds 1980! Maar ik kan je geen een geval melden van een veroordeling op basis van deze strafmaatregelen! Hoe komt dat? “het feit dat hier witten de meerderheid vormen is niet direct het equivalent van white privilege” Maar hoe zij zichzelf en eigen positie in NL definiëren is degelijk van belang. Kijk naar natie problematiek hier boven! Je redeneringsniveau is uitstekend: “als ik Urdu ga spreken tijdens mijn sollicitatie…” “En je hebt er nog steeds geen enkel deugdelijk bewijs voor geleverd.” Het ontbreken van een middenklasse bij migranten en dat zij in meerderheid tot onderste lagen behoren! “de wereld opdeelt in witten en niet witten” Is het ook hierbuiten anders? Zijn die China, Rusland of Brazilië die de wereld onveilig maken of de witte westen? Dus volgens je het praten over de witte privilege biedt “een basis voor segregatie” en “de multiculturele samenleving hindert”? Wat een “goodwil” heb je. Dus het is niet het Hollandse racisme die segregeert en multicultuur dood verklaart maar de strijders tegen dit racisme? Goede conclusie voor je lange ontkenning training!

Auslander
Auslander9 sep. 2018 - 21:38

@ Z_edje (ik ben geen aanhanger of pleitbezorger van Malcolm X.) “Zuid Afrika of de zuidelijke staten van de VS” Daar was geen sprake van institutioneel racisme maar apartheid. Voor een institutioneel bestaan heb je een sociaalhistorisch verklaring nodig plus een werkende systematiek waarin iedereen kan deelnemen zonder openlijke discriminatie! “Kom dan eens met een echt voorbeeld van concreet aangetoond en bestraft institutioneel racisme in Nederland in de afgelopen 40 jaar.” Als de wet in staat was de institutioneel racisme tegen te gaan of racisme te bestrijden dan was er geen sprake van het institutioneel bestaan daarvan. Het feit dat in 1980 zijn de straffen voor racistische discriminatie erg verzwaard is een bevestiging van brede racisme in samenleving. Maar ook het feit dat deze wetten nooit iemand getroffen hebben duidt aan systematische witte privilege en dat het systeem niet in staat is zichzelf bestraffen. Mar concreet is de werking van institutioneel racisme wel. Naast structurele achterstelling en benadelen van niet westerse migranten in onderwijs, arbeidsmarkt, media, politiek en rechtssysteem, ook het ontbreken van een brede/sterke middenklasse onder deze migranten (wat je continue weigert erop te reageren) en de noodlottige concentratie van hen in achtergestelde en probleemwijken, zijn concrete kenmerken van het functioneren van een institutioneel racisme. Blijf maar dit alles ontkennen! “Maar we kunnen … alle 200 culturen die ons land inmiddels rijk is iedere dag uitgebreid bedienen” Hahaha… Niemand vraagt ook daarop. In 21ste eeuw men dient een onderwijssystematiek hebben die acultureel gericht is. Nu dient het onderwijs de Nederlandse cultuur en erfgoed waarin de hele diversiteit van volkeren gewoon niet een issue is. Of ga je nu ook beweren dat het niet zo is en ik moet voorbeelden noemen? “Omdat je selectief naar de feiten kijkt” Ik moet erg lachen op je voorbeeld van 30 uur takstraf! Ach man. Er worden binnen onderwijs talloze jongeren naar verkeerde richting gestuurd, en vele jongeren die hun kansen op een geschikte baan missen, en je noemt een 30 uur taakstraf als voorbeeld hoe het strafrecht tegen racisme werkt? “je kan Nederlanders niet ineens verbieden Nederlander te zijn” Ja ja… Ik ben ook een Nederlander en behoor tot die “ineens opgedoken” minderheden dat je opsomt de witte meerderheid als hun meerdere accepteren! Mooi niet! Of beter gezegd niet meer! Wen eraan! Bovendien de wit is geen persoon maar een identiteit. In Nederland wonen geen “witten” maar een gedeelte van bevolking met een witte identiteit, oftewel hen die actieve of latente racisme met zich dragen. Ik zou natuurlijk blij zijn als er een brede segregatie komt tussen Nederlanders en die “witten” van jou! Daar ben ik hoopvol. Ook Blok heisa laat zien dat die scheiding (hoewel langzaam maar zeker) er komt. Dankzij hen die het racisme in al zijn vormen en gedaantes blijven aankaarten.

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2018 - 19:59

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
korheiden2
korheiden26 sep. 2018 - 8:20

@Tommy : 'intussen zit Nederland met een MinBuZa die feitelijk in het buitenland niet meer serieus genomen wordt en dat betekent dat Nederland internationaal eigenlijk helemaal niets meer te vertellen heeft ' Volgens mij hebben ze in het buitenland meer aan hun hoofd en kan Blok gewoon zijn werk blijven doen, behalve wellicht in Suriname. Nederland heeft internationaal natuurlijk al heel lang iets te vertellen. We willen graag een grote broek aantrekken met deelname aan allerlei vredesmissies en we hebben graag baantjes bij de EU. Maar de dienst wordt uitgemaakt door de grote jongens en meisjes als Merkel en Macron. Blok heeft zijn mening gegeven en dat had hij niet moeten doen. Klaar.

Krek
Krek6 sep. 2018 - 9:59

Geachte Tommy T, Buiten Suriname heeft het buitenland weinig tot geen belangstelling getoond voor minister Blok's woorden. Suriname daarentegen heeft er een groot belang bij de uitspraak hoog op te nemen aangezien er nogal wat gesteggel is over een onderzoek naar witwaspraktijken aldaar waarbij de regering van Suriname probeert Nederland een complot in de schoenen te schuiven. "Nederland lijkt bezig met een poging om de economie van Suriname te ontwrichten," zegt parlementariër Amzad Abdoel. Abdoel is lid van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) en voorzitter van de vaste commissie voor financiën. Ook minister Gilmore Hoefdraad van Financiën zou in een besloten zitting van het Surinaamse parlement gezinspeeld hebben op een politiek complot van Nederland." https://nos.nl/artikel/2242511-de-euro-wordt-in-suriname-minder-waard-door-inbeslagnames-nederland.html

Geert4
Geert45 sep. 2018 - 19:38

Deze zaak is ondertussen genoeg uitgemolken, over tot de orde van de dag.

1 Reactie
Kruimeltjes2
Kruimeltjes25 sep. 2018 - 21:07

Mijn melkkan is nog niet vol, dat zal pas gebeuren als Blok en zijn VVD companen niet meer in een regering zitten. Dus blijven melken!

Hiltermann
Hiltermann5 sep. 2018 - 19:31

Wat een armoede dat die kneus blijft zitten. Rutte/VVD zijn te bang dat met Blok het hele zootje moet inpakken. Zou een mooi moment geweest zijn met dat dividend dingetje erbij dat de gemoederen flink verdeelt. Een totaal gebrek aan eergevoel en geloofwaardigheid van de kant van Blok. De man heeft 0,0 gezag meer na zijn kruiperige mislukte verontschuldigingen.

Zapata
Zapata5 sep. 2018 - 19:29

Die arme Segers moet nu zo langzamerhand bowlingballen inslikken inplaats van meloenen. Jammer dat zijn kerk er geen glaasje wijwater bij serveert. Maar zonder dollen. Met de fractie dicipline en het regeren belangrijker vinden dan principes of zelfs morele overtuiging is de democratie tot een farce verworden en al de debatten in de kamer zijn zinloze excercities. Het zal dan ook met het debat over de UWV fraude dan wel weer nergens op uitlopen. Een VVDer was in die jaren leidinggevende van het UWV. En ze wisten het al vanaf 2009. Vergeet een formuliertje op tijd in te vullen bij het UWV en je wordt kapot gemaakt, hou miljoenen fraudes onder de pet bij het UWV en informeer de kamer niet en je mag blijven zitten.

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 sep. 2018 - 21:14

"Die arme Segers moet nu zo langzamerhand bowlingballen inslikken inplaats van meloenen." Ik mag hopen dat ze hem de volle 4 jaar ook als zodanig op z'n maag liggen (letterlijjk).

geronimo3
geronimo35 sep. 2018 - 19:20

@Raymond, Ik herhaal nogmaals,Blok geeft een mening die erg populair is tegenwoordig, Buma doet dit misschien subtieler, maar vergis je niet,alle partijen in deze coalitie gaan in principe akkoord met Blok zijn discriminerende woorden en hij komt er mee weg,alles is geoorloofd om zo de regering te behouden. U bent toch niet de gedoogregering van hetzelfde Christelijke CDA vergeten met Geert Wilders? Niks nieuws onder de zon, iemand die het erg mooi kon verwoorden en met humor was Marianne Thieme, via youtube te beluisteren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 sep. 2018 - 19:19

Wat een machteloze woede en verontwaardiging spreekt er toch weer uit de commentaren en columns over deze storm in een glas water.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman5 sep. 2018 - 20:07

Je hebt gelijk, brave Frans. Machteloos als een bewindsman duidelijk ongeschikt is voor z'n job en hem dan toch behouden. Uiteraard verontwaardiging over deze wandaad van de regeringspartijen. Misschien een storm in een glas water, maar dan wel een storm waar een groot deel van de bevolking gekwetst wordt. O ja, ik bedoel natuurlijk bewindspersoon.

Hiltermann
Hiltermann6 sep. 2018 - 6:53

@ Frans A, Het is wel een storm in een heel groot glas water.

W-74
W-745 sep. 2018 - 19:04

“Marianne Thieme constateerde dat Nederland de failed state in deze is. “ Toemaar, die legt de norm voor een failed state nog lager dan Blok. Thieme’s normering dan zo volgend is elk land op deze wereld een failed state. Een statement waar we dus niks mee kunnen.

2 Reacties
Satya
Satya5 sep. 2018 - 20:52

Hoezo? Dividend, liegende politici, grote groep burgers zonder normen en waarden, geschiedsvervalsing, roof etc. Gaat lekker of niet?

punt2
punt26 sep. 2018 - 7:15

@Satya, wanneer dat de componenten zijn van een failed State had Blok het toch goed.

johannn2
johannn25 sep. 2018 - 18:52

Citaat: " Dijkhoff sloeg in het verweer van Blok wild om zich heen met termen als ‘deugbrigade’ en ‘capuchonklootzakjes’. Hij vond het vooral erg dat iemand opnamen had gemaakt van de zogenaamd besloten bijeenkomst. " De boodschapper krijgt de schuld, plus direct op de man spelen als antwoord op critici. Als dat de verdediging is... Alleen dat verdient al een motie van wantrouwen. Citaat: " Fouten kun je herstellen was ook de lijn die premier Rutte eerder hanteerde in de affaire." Gaar Rutte nu ook zo ruimdenkend zijn in de kwestie van Lili en Howick ? .

johannn2
johannn25 sep. 2018 - 18:43

Blok blijft. Ooit aan getwijfeld? Hij past toch prima binnen dit stel. .

Komtgoed
Komtgoed5 sep. 2018 - 18:34

Ha ha ha haaaaaaa.

realpolitiker2
realpolitiker25 sep. 2018 - 18:28

Cave Canem. "Op straat is het een non-issue" Mee eens. Hij had het is zijn hoedanigheid als minister echter nooit mogen zeggen. Besloten bijeenkomst of niet. Verder is het veel commotie om weinig. Het is meer vvd-standpunt in verkiezingstijd wat hij verkondigt. Als je de zinsnede "genetisch bepaald" laat vallen lijkt iedereen onmiddellijk in een kramp te schieten. Hij verkondigt nergens dat het ene ras superieur is aan het andere. Als ik sommige reacties lees en ook vandaag in debat weer hoor, lijkt het wel of hij of hij het over schedelmetingen heeft. Het is deels genetisch bepaald dat mensen meestal aansluiting zoeken bij mensen waar ze zich het meest verwant voelen. Dat kan op basis van gedachtengoed, maar ook religie, gender, etniciteit, noem maar op. De bubbels waar we het tegenwoordig zo vaak over hebben. Probeer eens buiten je bubbel te treden. Dus heb je als lid van progressieve bubbel moeite met pvv'ers en vice versa. Dat is dus wel degelijk genetisch bepaald. Alles wat afwijkt van de gemeenschappelijke norm binnen groep wordt toch vaak vijandig bejegent. Dit gebeurt uit bescherming. Men ziet de ander als bedreiging. Ieder mens heeft dit in meer of mindere mate. Heeft niks met ras of wat dan ook te maken. In de dierenwereld zie je precies hetzelfde. Dit hoeft echter geen vreedzame samenleving in de weg te staan. Het kost alleen wat meer moeite om uit je eigen bubbel of comfortzone te treden. Wel zul je steeds meer paralelle samenlevingen krijgen. Het zal in de toekomst steeds meer naast elkaar als met elkaar samenleven worden.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 sep. 2018 - 18:14

Je kunt onmogelijk iemand zijn mening afnemen, en dat is maar goed ook. Dat de heer Blok zijn mening in zo'n korte tijd volledig herziet is dat een lachertje. Dus excuses/spijt zijn niet op z'n plaats. Hij had een kerel moeten zijn en zijn mening moeten verdedigen. Dit maakt van de heer Blok een manipuleerbare man zonder scrupules en dat is verschrikkelijk jammer. Of je het wel of niet eens bent met die uitspraken doet in deze niet terzake.

geronimo3
geronimo35 sep. 2018 - 18:08

Ben slechts een Nederlandse burger, een Minister Blok die zegt wat hij echt denkt en dat mag hij van mij, maar na die gekozen woorden,die hij koos in alle vrijheid, erop terugkomt en dat vind ik nog veel zwakker want hij mag vinden en denken wat hij wenst van mij maar die denkbeelden die hij heeft vind ik wel zo ernstig want hij vertegenwoordigd Nederland en moet alle Nederlanders vertegenwoordigen, door die gekozen woorden had hij echt moeten aftreden maar Rechts Nederland vind het juist prachtig en dat is natuurlijk geen verrassing,Blok, wat een persoon.

Thuiszitter
Thuiszitter5 sep. 2018 - 18:06

Dat zat er dik in al had ik toch de hoop dat hij zou vertrekken. De man gevolgd vandaag op politiek 24 kanaal, oei die had het moeilijk, trillende handjes , hard naar de adem snakkend tussen zijn volzinnen door.

Joop den Uil
Joop den Uil5 sep. 2018 - 16:22

Blok reist nu onder curatele met handen op de rug gebonden en pleister op de bek langs de handelslanden van Nederland. Morgen heeft hij een media stunt in gedachten: gratis voetbalkaartjes voor de Armeense kinderen.

Cave Canem
Cave Canem5 sep. 2018 - 16:19

In mijn naïviteit koester ik op zwakke momenten nog wel eens de gedachte dat onze volksvertegenwoordigers zich vooral bezig houden met de belangen van ons volk. Onze welvaart, onze zorg, bejaarden, onderwijs, nestrijding criminaliteit, etc. Nee dus, wekenlang gaat het over een opmerking van een minister. Twintig en meer keren wordt om excuses gvraagd. Er wordt een dag lang zinloos gedebatteerd, waar vooral moreel ernstig ontspoorde politici als Wilders, Klaver en Kuzu het kwijl in de mond loopt. Op straat is het een non-issue. Daar gaat het nu veeleer over de steekpartij op het CS en de uitkeringsfraude van de vele Polen. Voor de meeste politici blijkbaar duidelijk minder relevant.

4 Reacties
RosaLange
RosaLange5 sep. 2018 - 17:27

Er zijn nu eenmaal mensen die geloven dat als je maar blijft hameren op de zwakke punten van je tegenstander, de kiezers vanzelf weer jouw kant opkomen. Dat heeft nog nooit gewerkt, maar het blijft een hardnekkige strategie van de verliezer.

MichelD
MichelD5 sep. 2018 - 17:56

Voor veel partijen stond vandaag de politieke geloofwaardigheid op het spel. Daar ging het in werkelijkheid over. En inderdaad, dat leidt af van belangwekkender zaken. Tel uit je winst.

W-74
W-745 sep. 2018 - 18:45

Rosa Voornamelijk van de verbitterde verliezer gespeend van enige introspectie.

Zapata
Zapata5 sep. 2018 - 19:31

@lange, Bij de PvdA heeft dat aardig gewerkt.

madbako
madbako5 sep. 2018 - 15:55

Natuurlijk meent Blok helemaal niets nada niente van wat hij in de kamer heeft gezegd. Wat hij meende heeft hij in die bierkelder gezegd. Waarvan akte

2 Reacties
W-74
W-745 sep. 2018 - 18:48

Bierkelder? Da’s meer iets voor shagrokende SP’ers dan VVD’ers.

Geert4
Geert45 sep. 2018 - 19:38

Was geen bierkelder, hoe kom je daarbij?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon5 sep. 2018 - 15:50

Ik heb het debat amper gevolgd maar ik vraag mij nog steeds af wat Blok bewoog om deze spraakmakende uitspraken te doen. Het is helemaal niet "des Bloks" om prikkelende stellingen te poneren, past totaal niet bij de bedachtzame en technocratische stijl van deze dossiervreter pur sang. Het lijkt erop dat MR hem na het vertrek van Zijlstra zag als Zijlstra's opvolger die de rechtervleugel van de VVD moest representeren. Vervolgens heeft MR Blok ingefluisterd om wat rechtsige uitspraken te doen om de conservatieve elementen binnen de partij te pleasen. Stef is in zijn enthousiasme een tikkeltje te ver gegaan. Wat volgt was pure damage control.

2 Reacties
W-74
W-745 sep. 2018 - 18:59

Het was tijdens een conferentie georganiseerd door een bureau verbonden aan zijn ministerie. Hij waande zich daar veilig genoeg om zulke dingen te zeggen omdat hij in de veronderstelling was dat het een besloten bijeenkomst betrof (zie de kritiek van de SGP vandaag over de gang van zaken). Ik denk dat deze technocraat net als andere technocraten zeer gevoelig is voor aandacht, erkenning en wellicht verering. En aandacht had hij in grote mate toen hij daar die zaal stond toe te spreken. Maar aandacht moet je zien te verleiden, voor je winnen, naar je toe trekken en -vooral- weten te behouden. Dus deed hij in zijn opgezweepte enthousiasme wat gewaagde en sensationele uitspraken. En die werden dus gefilmd.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon5 sep. 2018 - 20:22

@ W-74 Ik ben op de hoogte van de setting waarin de uitspraken zijn gedaan. Een besloten bijeenkomst is geen garantie dat zijn uitspraken niet naar buiten zouden worden gebracht, dat zou een ervaren rot als Blok toch moeten weten. Op de beelden zie je dat hij zichtbaar geniet van de aandacht en er nog even een schepje bovenop doet, politici zijn net mensen. Wel een minister onwaardig.

Poezenmens
Poezenmens5 sep. 2018 - 15:46

Dijkhoff, zijn uitdrukkingsloze gelaat tijdens het spreken in de Kamer bezorgt me de koude rillingen.

2 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes25 sep. 2018 - 17:32

Idd, dat is een enge man. Een echte wolf in schaapskleren. Hij doet zich aardig voor en gedraagt zich popi, maar trommelt op een zeer rechtse trom. De trom die voorop loopt in de ondermijning van een sociaal ingerichte maatschappij.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 sep. 2018 - 21:19

Weer zo'n `hip' iemand die zich verschuilt achter een volle baard. Scheren kerel, laat zien wie je bent. Zodat we je lip kunnen zien trillen als je een halve waarheid debiteert.

JanBakker2
JanBakker25 sep. 2018 - 15:08

Heb vanmiddag eens de Kamerdebatten gevolgd. Wat een nutteloze poppekast. Omdat de tv aanstond nu net Omtzigt van CDA gehoort over belastingconstructies. Deze man doet wat een volksvertegenwoordiger moet doen.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart5 sep. 2018 - 15:44

Ach, ja, Omzigt, ook zo'n clown die met desinformatie heeft rondgestrooid en al lang en breed met de noorderzon vertrokken moeten zijn; - als dat onzalige partijkartel niet de heilige hand boven zijn lelijke tronie had gehouden. Altijd mooi, die blinde verering en vleesgeworden partijdiscipline. We prijzen de goeiegod.

JStokx
JStokx5 sep. 2018 - 15:07

Klaver heeft me echt weten te overtuigen vandaag. Ik vind de multiculturele samenleving nu volledig geslaagd en Suriname een voorbeeldland.

4 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart5 sep. 2018 - 15:47

Poetin ontvangt je met open armen hoor.

madbako
madbako5 sep. 2018 - 15:56

Winst. Welkom in onze multiculturele maatschappij. Zelfs jij bent nog te overtuigen. Is allemaal niet zo moeilijk. Vooral niet als je geen ruggegraat hebt

Cave Canem
Cave Canem5 sep. 2018 - 16:21

Inderdaad. Vooral omdat daar een president van volstrekt onberispelijke levenswandel de scepter zwaait.

Gaitj
Gaitj5 sep. 2018 - 16:30

Precies! Ook in Nederland kan een veroordeelde drugscrimineel prima de hoogste functie van het land bekleden.

Nico de Mus
Nico de Mus5 sep. 2018 - 15:05

.Andere Politici hebben ook afwijkende meningen,maar houden deze voor zichzelf. (Blok dus niet) Met alleen maar wat deug meningen verkondigen schiet niemand wat mee op.

2 Reacties
madbako
madbako5 sep. 2018 - 15:58

Dan moet Blok ballen tonen en gewoon achter zijn uitspraken blijven staan. Dan was het mijn held geweest. Nu is het een geslachtsloze lulhannes die draait en draait.

Karingin
Karingin5 sep. 2018 - 17:09

Dus jij vind jouw mening niet deugen? Waarom heb je 'm dan? Rare jongens die rechtse rakkers.

korheiden2
korheiden25 sep. 2018 - 15:05

Blok kan nog een week lang excuses maken en de blaren op zijn tong praten, zijn standpunten zijn echt niet gewijzigd. Hij zal niet aftreden en we gaan vervolgens verder tot de orde van de dag. Intussen heeft Anne Lok haar lidmaatschap van D66 opgezegd na een gestrande relatie met Pechtold. Ze stapt ook uit de gemeenteraad van Meppel. Wat heeft dat met Blok te maken? Niets, maar het leidt wel lekker af.

1 Reactie
Joop den Uil
Joop den Uil5 sep. 2018 - 16:27

ja, Pechtold is een kei in decoy … toen Blok de eerste keer onder vuurlag, kwam Pechtold hem helpen met een illigaal appartement … 3x scheepsrecht … de stunt van Pechtold wordt dan de moeder der afleiders …. zijn bekering tot soefie schat ik in

JanBakker2
JanBakker25 sep. 2018 - 14:50

Links heeft een vuist gemaakt maar ja met ca 40 stemmen heeft een motie van wantrouwen weinig kans van slagen. Gaan weer over tot orde van de dag. Lijkt mij dat er belangrijkere zaken zijn dan een debat waar iedereen de uitkomst al van weet.

Joop Schouten
Joop Schouten5 sep. 2018 - 14:25

Onze 'Rechtse Ballenregering' wenst in het zadel te blijven en zal nog meer vertrouwen kapot maken. Wat een triest zooitje.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker25 sep. 2018 - 17:02

Ik zou zeggen bekijk de peilingen.

Frank1234
Frank12345 sep. 2018 - 14:16

Pechtold vat de excuses van minister Blok samen op een onjuiste manier. Duidelijk is het dat het Pechtold niet gaat om wat er gezegd is door de minister maar wat Pechtold had willen horen. Een beetje zoals een moeder tegen haar kinderen zegt, dus we spreken af dat [...]. Dit terwijl de kinderen hier niets over afgesproken hebben. Al met al tenenkrommend en bijzonder betuttelend. De politiek is wederom een stukje van zijn geloofwaardigheid verloren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 sep. 2018 - 14:07

Eerlijk gezegd vind ik de misstap van Blok nog meevallen als je ziet welke bagger Buma precies een jaar en een dag geleden uitbraakte in z’n Schoo lezing, als je Buma in het verantwoordingsdebat vandaag met Blok een quasi rechtschapen rol ziet vervullen ga ik over m’n nek bij zoveel schijnheiligheid, Blok een padvindertje in vergelijking met het betoog van Buma voor meer onverdunde fascistoïde homeopathie als ik lees: “Kort samengevat stelde Buma dat de waarden van gelijkheid en vrijheid niet de fundamenten van onze samenleving zijn; dat Nederland in essentie nog steeds een christelijk land is en dat we moeten terugkeren naar onze tradities en cultuur; dat ‘de gewone Nederlander’ bedrogen en in de steek is gelaten door de elite en migranten; en dat een verlichte Islam een ‘ijdele hoop’ is gebleken.” https://www.groene.nl/artikel/het-eenmalig-veroordelen-van-buma-s-schoo-lezing-is-niet-genoeg Dat deze ideologie breder gedragen wordt getuigt de Schoo lezing van Schippers een jaar eerder, die twee partijen vallen dus af ondanks het bezweren van xenofobische aantijgingen. Ik heb het debat tot dusver bij vlagen kunnen volgen, Pechthold en Segers ( met voorbehoud, ik heb niet alles gezien } kwamen redelijk oprecht op me over, Asscher vond ik er goed inzitten, Klaver gaf me een gemengd beeld, is de ingezette lijn effectief, Marijnissen vond ik ronduit zwak, een presentatie van een natte dweil, Karabulut had toch denk ik meer overtuiging aan de dag gelegd voor de doorgaans onhaalbare eisen, politiek gezien, ook Kuzu vond ik zwak, werd vakkundig door ome Theo Hiddema afgepoeierd die zoals een Fvd politicus betaamt strooide met feitjes om een betoog tegen samenleven van verschillende etnische groepen kracht bij te zetten.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart5 sep. 2018 - 13:09

En die eeuwige Wilders en die nog oudere, louche en aftandse advocaat van de duivel maar hengelen naar nieuwe leden. Alsof er niet genoeg cabaret is in de land. Het is in ieder geval weer glas helder en dito duidelijk: die revolutie van P. Fortuyn heeft onze grondvesten niet doen schudden.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart5 sep. 2018 - 13:13

..dit land...

reforcer
reforcer5 sep. 2018 - 13:05

De heer Blok meende natuurlijk alles wat hij zei in die bewuste bijeenkomst. En dat de kamerbijeenkomst daarop ter verantwoording een totale farce is, is voor iedereen wel duidelijk. Een soort van raamambtenaren discussie met een totaal nutteloze uitkomst omdat hij toch mag aanblijven, anders wordt de coalitie opgeblazen. Gelooft er nu werkelijk iemand dat deze nutteloze circusact echt geloofwaardig is voor het gewone volk? Hebben die parlementariërs nou echt niets beters te doen dan het belazeren van alles en iedereen? Ga iets nuttigs doen!

6 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter5 sep. 2018 - 14:25

Hoezo wordt de coalitie opgeblazen wanneer hij aftreedt ? Komt gewoon een ander poppetje voor in de plaats.

JanBakker2
JanBakker25 sep. 2018 - 14:55

Tuurlijk Blok zei dat water nat is maar links vindt dat water niet nat is en Blok deelde mee dat zijn stelling dat water nat is wel erg bout was.

madbako
madbako5 sep. 2018 - 16:01

@JanBakker 5 september 2018 at 16:55 Tuurlijk Blok zei dat water nat is maar links vindt dat water niet nat is en Blok deelde mee dat zijn stelling dat water nat is wel erg bout was. Water is wetenschappelijk aangetoond nat. Als Blok meedeelt dat zijn bewering, dat water nat is wel erg bout was, dan is Blok dus echt gewoon een randdebiel

Satya
Satya5 sep. 2018 - 16:01

JanBakker Dank je jan. Mijn ouders werken hard in Nederland, mn moeder heeft zelfs blanken in dienst. Ik werk ook hard. Praat over jezelf en je fascistisch gedachtengoed. Er zijn genoeg mensen met verschillende culturele achtergronden die prima samenleven. Racisten, blank of zwart, verpesten het. Jij maakt me met deze opmerking helemaal duidelijk waar jij staat. Nooit zal jij overwinnen, alleen weer een zwarte bladzijde aan de geschiedenis toevoegen.

Mohawk2
Mohawk25 sep. 2018 - 16:25

Kijk, Jan Bakker vindt ook dat Nederland géén voorbeeld is van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Hoe is het daar bij jou in de loopgraven, Jan? Je bent toch niet al van je huis en haard verdreven door al die kleurlingen in je woonplaats? Je hebt deze dag hopelijk toch nog wel overleefd...

Piet de Geus
Piet de Geus5 sep. 2018 - 16:38

"De heer Blok meende natuurlijk alles wat hij zei in die bewuste bijeenkomst." Daar ben ik niet van overtuigd. Hij was op een besloten bijeenkomst een beetje corpsballerig aan het brallen om te provoceren. Of hij het meent kun je daar niet uit afleiden. Wel dat het gedrag is dat een minister niet past, ook niet in besloten kring. En ook niet als hij lid is van dezelfde partij als typetjes als Hans van Balen.

Bouwman2
Bouwman25 sep. 2018 - 12:23

Ik hoor juist dat meneer Wilders juist instemmend heeft geknikt toen hij zag wat meneer Blok vertelde. Hij was helemaal niet verbaasd, hij vond het helemaal tof.Hij had het zelf kunnen zeggen. Ik heb wel eens gehoord dat meneer Wilders over een schare volgelingen beschikt die zo ongeveer in omvang die van Jezus Christus over treft. Ik dacht altijd dat je toch wel minstens een beetje serieus met dat gegeven kunt omgaan? Veel mensen denken het en Blok zei het. Pim Fortuyn, toch de slimste mens van Nederland zei precies hetzelfde. Ik zeg wat ik denk...., ik hoop dat dat ik hem juist citeer. Ik vond dat een transparente haast lucide gedachte. Maar als Blok dat een keertje doet als ie zich onbespied waant , hup meteen de fractievoorzitters naar de Kamer, want Blok wordt ook genoemd in het rijtje VVDers die weg moeten. Alsof met wegzenden het probleem is opgelost terwijl het probleem onoplosbaar is. Je denkt wel dat verandering altijd een verbetering is. Dat die nieuwe wasmachine beter wast dan die ouwe. Nou laat mij je dan zeggen dat het een verkooptruc is. Laat degenen zonder zonde gerust de eerste steen werpen, maar gooi even terug, wil je?

Thuiszitter
Thuiszitter5 sep. 2018 - 11:46

Tuurlijk meende hij het hetzij volgens hemzelf “ prikkelend “ bedoeld om discussie los te maken.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks5 sep. 2018 - 11:38

[Hij vond het vooral erg dat iemand opnamen had gemaakt van de zogenaamd besloten bijeenkomst.] Tja, de echte VVD moraal. Zolang je niet betrapt wordt mag je doen wat je goeddunkt. Dat geldt voor criminelen en poltici gelijk en eventueel ook voor criminele politici, tenzij die natuurlijk, hoe onwaarschijnlijk ook, geen VVDer blijken te zijn.

Meta  Foor
Meta Foor5 sep. 2018 - 11:34

- P begint nu ook al te draaien, in de wetenschap dat bij een kabinet-plof, D66 niet meer aan de bak zal komen . Het bizarre is dat door afgelopen gebeurtenissen, B voor een klein gedeelte nog gelijk kreeg ook ... is nu een deel-sorry voldoende ?

Grietje Genot
Grietje Genot5 sep. 2018 - 11:33

Die lekker joviale Dijkhoff - een 'baardklootzakje' zonder weerga, als je het mij vraagt - bewijst andermaal dat de VVD'ers ideologisch gezien - en mocht je dat tegen de ingevallen borst stuiten, vervang dat dan door 'publicitair technisch & retorisch gezien' - de erfgenamen van Auschwitz zijn. Het klinkt cru, maar het is niet anders, en nieuws is het ook, maar toch moet je er zo nu en dan op wijzen.

3 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot5 sep. 2018 - 11:39

Je moet altijd mild zijn tegen die de graai-, bonnetjes-, leugen-, en zedenklootszakjes.

Grietje Genot
Grietje Genot5 sep. 2018 - 11:41

Die ss in 'klootSszakjess' iss daar vanwege een haperend toetsssenbord. Dat u niet denkt dat ik grappenderwijss ietss anderss bedoel.

JanBakker2
JanBakker25 sep. 2018 - 14:57

Over haatzaaien gesproken.

MG1968
MG19685 sep. 2018 - 11:24

"VVD-fractievoorzitter Dijkhoff noemt de uitspraken "ondiplomatiek". "We hebben ze eerder al lomp genoemd". Hij zegt dat de vrijheid van meningsuiting niet geldt voor ministers die in functie zijn. "Ik weet zeker dat als hij had geweten dat hij op camera was, hij het nooit zo had gezegd." Hier kan ik alleen maar uit opmaken dat in elk geval Dijkhof denkt dat Blok meende wat hij zei.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 sep. 2018 - 12:21

@ MG1968 - ik ook. Ik vraag me af of Dijkhoff de uiteindelijke consequenties van zijn eigen woorden wel begrijpt. Hij denkt hier te zeggen dat de publieke Blok ook een 'eerlijke' Blok is, en dat diens echte mening in het openbaar kenbaar wordt gemaakt. Maar het is anders: de ware Blok kwam juist via deze opnames van een besloten bijeenkomst naar voren.

JvanDeventer
JvanDeventer5 sep. 2018 - 11:20

Meende Blok wat hij zei? Wat denkt u zelf?

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 sep. 2018 - 11:18

De naam Dijkhoff bezorgt me tegenwoordig een heel nare smaak in de mond - die gaat Wilders rechts inhalen. Een ordinaire straatvechter, met een zekere gevaarlijke charme, voor wie daar ontvankelijk voor is. Wie weerloos is (arm, ziek, oud), dient bijzonder goed op zijn hoede te zijn voor deze man. We zijn diep gezonken, heel erg diep.

6 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 sep. 2018 - 12:41

Cliff, over Dijkhof, dat denk ik ook. De man laat de moraal voor wat het is. Hij is alleen geïnteresseerd in de uitkomst, het resultaat. Een typische zuiderling om het maar eens in de termen van Blok te zeggen. Die hebben een andere moraal dan de andere Nederlanders. Het zuiden is moreel gezien een failed state. Nergens kennen we meer misdaad, nergens kijken de anderen meer weg dan in het zuiden. Ik kan het weten want ik kom er vandaan.

Fred444
Fred4445 sep. 2018 - 14:26

De eerste keer dat ik Dijkhoff op TV zag was me al duidelijk dat het mannetje niet deugt. Extreem rechts en ueberheblich.

Nico de Mus
Nico de Mus5 sep. 2018 - 14:57

@MartinvanderLinde 5 september 2018 at 14:41 !!Nergens kennen we meer misdaad Echt waar ? als ik toch eens wat cijfers bekijk dan staan Noord en zuid Holland toch boven aan. Met Amsterdam voorop.

H.Witte
H.Witte5 sep. 2018 - 16:13

Martin van der Linden, was u een half jaar toen u er wegging? Inderdaad, de drugscriminaliteit speelt voornamelijk in het zuiden. Maar er zijn nog een paar vormen, weet u.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 sep. 2018 - 0:08

MartinvanderLinden Bedankt!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 sep. 2018 - 14:30

Buiten de randstad neemt Brabant een wel hele speciale plaats in. Maar okee, ik overdrijf maar alleen om te laten zien dat er ook in Nederland grote culturele verschillen zijn. En op grond van Bloks visie je zou kunnen spreken van een failed state. Waarom deed hij dat niet en pakt hij, onbewust misschien, wel een multiculturele samenleving als de Surinaamse. Dat zegt veel over zijn mind set.