Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Maandsalaris van 50 euro vinden wij te veel'

  •  
25-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
903 keer bekeken
  •  
wibra_300.jpg
UPDATE Ronald Kahn (Coolcat) reageert in Pauw en Witteman ... Minister Ploumen zet drie kledingketens op zwarte lijst ... Bedrijven weigeren betere beloning textielarbeiders Bangladesh
Minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt publiekelijk welke Nederlandse modeketens weigeren hun arbeiders in Bangladesh een minimumloon van 50 euro per maand te betalen. De bedrijven, Wibra, Coolcat en Prénatal, hebben herhaaldelijk een overeenkomst afgewezen. Vrijdag nog dreigde Ploumen met het wapen van reputatieschade, nu zet ze het middel in.
RTEmagicC_wibra_620_279.jpg
Ploumen zegt in het AD  over de bedrijven:
Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog, of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten”, aldus Ploumen. “Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen.
Het verdrag om een textielarbeiders een minimumloon van 50 euro per maand te bieden is opgesteld na de rampzalige fabrieksbrand in april van dit jaar. 1100 arbeiders kwamen daarbij om het leven.
Andere bedrijven als C&A, Hema en V&D hebben de overeenomt wel getekend. H&M tekende zelfs als een van de eerste bedrijven. Ploumen wijst er op dat de kleding in deze winkels niet duurder is dan bij de uitbuiters van Wibra, Coolcat en Prénatal. “Zij weten betaalbare kleding op een fatsoenlijke manier te maken, ook al is dat soms moeilijk. Zij zijn mijn bewijs dat er geen excuses meer mogelijk zijn.”
Coolcat zou inmiddels ‘overwegen’ mee te doen met het akkoord. Coolcat-oprichter Ronald Kahn behoort tot de 500 rijkste Nederlanders volgens Qoute. Hij verklaarde daarover tegen het blad:
“Ik ben gek op geld, maar het is geen doel, het is een tool. Geld is een middel om succes te hebben, en om een leuk leven te hebben.
Een leuk leven is voor zijn Bengaalse textielarbeiders te hoog gegrepen. Volgens deskundigen heeft een arbeider in Bangladesh 62 euro per maand nodig om te kunnen voorzien in noodzakelijke levensbehoeften, onderwijs voor de kinderen en eenvoudige medicijnen. Het akkoord dat nu is bereikt zit daar nog 12 euro onder. Voor Kahn is dat teveel.
Wibra is een Nederlandse keten. De eigenaren Arnoud, Ronnie en René Wierdsma bezitten volgens Quote zo’n 100 miljoen euro. Prénatal is een Italiaanse multinational die zich richt op babykleding. Het AD schrijft:
26 euro. Bij Prénatal kan je er nog geen baby voor aankleden maar de makers van de schattige kleertjes moeten er in Bangladesh een gezin van onderhouden. Het is hun maandsalaris.
De zwarte lijst van Ploumen komt op de dag dat overheden, bedrijven en vakbonden praten over ‘leefbare lonen’. Bij die conferentie in Berlijn staan de salarissen in onder meer de textielindustrie centraal. Aan het congres, waarvan Ploumen mede-organisator is, doen ook bedrijven als H&M en Primark mee.
Vrijdag verklaarde Ploumen nog op haar website :
Moderne ondernemers vinden het normaal om fatsoenlijke lonen te betalen en de arbeidsomstandigheden goed te regelen. Maar er zijn ook praktische overwegingen. Wie misstanden accepteert, riskeert in het internettijdperk grote reputatieschade.
Ze laat het niet bij woorden en zet dat laatste nu zelf in gang.
Update 12.00 uur: Roald Kahn, directeur van Coolcat, laat het er niet bij zitten en vergelijkt de minister op BNR  met een zeemeeuw:
De minister is net een zeemeeuw: ze schijt op je hoofd en dan vliegt ze door.
Volgens Kahn gaat de discussie helemaal niet over salarissen en gaat hij daar ook niet over: 
De boel ligt helemaal op z’n kop. Het gaat niet om een convenant over salarissen, het gaat om een convenant over brandveiligheid van fabrieken. Wij tekenen geen convenanten over salarissen, dat doen vakbonden, landen en bedrijven. Wij zijn een heel kleine producent in Bangladesh. Wij hebben helemaal, helemaal geen invloed op de arbeidsomstandigheden, behalve dan dat we zelf kunnen kiezen met welke fabrieken we zaken doen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor