Joop

Maakt bomenkap wegen veiliger of juist niet?

  •  
02-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Duizenden bomen langs provinciale wegen worden gekapt. Zo moet worden voorkomen dat automobilisten zich doodrijden tegen een boom. Maar zorgt de bomenkap echt voor meer veiligheid? Pointer dook in de kwestie. “Er staan ook lantaarnpalen en verkeersborden. Moet alles weg?”, wil natuurliefhebber Hanneke van der Giesen weten.
“Het gaat niet om veiligheid. De provincie wil van dit stuk een weg maken waar 80 kilometer per uur kan worden gereden in plaats van 60”, legt Ralf Embrechts uit. Bij wegen waar 80 kilometer mag worden gereden, moet 4,5 meter naast de weg vrijgehouden worden van obstakels. Tegelijkertijd neemt bij hogere snelheden de kans op ernstige ongelukken toe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

P Haan
P Haan3 mrt. 2021 - 6:57

We gaan het niet met minder mensen doen, we gaan niet minder rijden dus kappen maar. De rest van de wereld doet aan bomen tsunamis, wij aan babybooms. O, dat is dubbel grappig zie ik. Maar waarom daar stoppen? Aan de kust zijn schilderachtige weggetjes, waar je dus met de dikke zinlose bak overheen moet rijden voor je insta-avontuur en dat past niet. Ook daar; bomen. En laverend tussen de elektrische fietsen, hersendode wielrenners en de enkele bewoner is ook maar weer zo iets, dus kappen! Hoe ouder hoe beter. En de oude eiken zorgen voor prachtig rookhout, ook daar dubbel voordeel.

Daniel Blank
Daniel Blank2 mrt. 2021 - 20:17

Betutteling van de overheid. Bomen rijden niemand aan, dat doen mensen. Toename van verkeersdoden komt mede door mobiele telefoon, meer oudere verkeersdeelnemers op de fiets, etc. Deelnemen aan het verkeer is een risico. Je rijdt in een moordwapen en om je heen rijden ook moordwapens. Daar moet met bewuster van zijn. Toenemende comfort in auto's doet ook de snelheidsbeleving verminderen. Dus rij je makkelijk harder of ' doe je er andere dingen naast' ......

1 Reactie
adriek
adriek3 mrt. 2021 - 8:46

Je stelt dus eigenlijk dat we nieuwe auto's geen abs, airbags, kreukelzones, veiligheidsgordels enzovoorts meer moeten geven opdat mensen veiliger zullen gaan rijden? (Het zou veel gewicht en daarmee brandstof schelen...) Als je het aantal verkeersdoden door de jaren heen bekijkt lijk je ongelijk te hebben. Veertig jaar geleden stierven er jaarlijks zo'n tweeduizend mensen in het verkeer terwijl we met ons allen heel veel minder kilometers reden.

rvb2
rvb22 mrt. 2021 - 18:55

Gewoon die bomen laten staan, en max snelheid terugbrengen tot 50 km/u. Dat levert de automobilist nog geld op ook, doordat de auto dan zuiniger is.

Poeha
Poeha2 mrt. 2021 - 15:58

Gewoon omver halen. Het bosgebied neemt alleen maar toe. nos.nl/artikel/2339646-nederland-heeft-er-1-6-miljoen-bomen-bij-en-dat-is-nog-maar-het-begin.html

2 Reacties
Archie Bunker
Archie Bunker3 mrt. 2021 - 7:16

Onzin. Aanplant is veel minder dan kap. Staatsbosbeheer is een commerciële club en bij de biomassa centrale moet de schoorsteen ook blijven roken.

Poeha
Poeha3 mrt. 2021 - 17:59

Waar baseer je dat op? www.vice.com/amp/nl/article/7bga3d/kijk-hoeveel-groener-europa-is-geworden-op-deze-geanimeerde-kaart

Berend5
Berend52 mrt. 2021 - 14:01

Bomen zijn favoriet bij links, dat is, voor sommigen, voldoende reden om ze te kappen.

Ryan2
Ryan22 mrt. 2021 - 13:25

Tja, als je in Brabant woont, dan ben je bomen langs de weg wel gewoon. Overigens is Brabant lang niet zo bomenrijk en groen geweest als tegenwoordig. Zo'n 200 jaar geleden was het maar een kale bedoening. Waarom dan al die bomen langs de Brabantse wegen? Wel, dat had militaire redenen. In vroeger tijden had je veel hout nodig om verdedigingswerken te bouwen. Zelfs tot vlak voor de tweede wereldoorlog oefende het leger in het opblazen van bomen, op zo'n manier dat ze meteen als wegversperring neer zouden vallen. Verder zijn de Brabantse bossen ook oersaai. Mastenhout wat bedoeld was voor de mijnen in Limburg. Het heeft allemaal weinig met natuur te maken. Daarom maak ik me er ook niet zo druk over. Veel mensen denken nogal raar over de natuur. Men overdrijft verschrikkelijk.

1 Reactie
Harba Lorifa2
Harba Lorifa23 mrt. 2021 - 6:56

Brabant zou eigenlijk vol moeten staan met Eik en Taxusbomen. Tegenwoordig zie je eigenlijk alleen nog maar Den en Populier. 2 'uitheemse' soorten. Gelukkig hebben we de knotwilg nog.

Hakkepuf
Hakkepuf2 mrt. 2021 - 12:42

Een boom is een kostenpost. Wanneer je een boom kapt, dan kost het één keer geld en dan ben je er van af. Anders kost de boom ieder jaar een x bedrag aan snoeien, bladeren opruimen etc. Gewoon de ijskoude provinciale rekenmachine (of spreadsheet) bepaalt het lot van het groen langs de provinciale wegen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mrt. 2021 - 15:59

Dat argument wordt in de steden ook gebruikt.

Eric Minnens
Eric Minnens2 mrt. 2021 - 12:35

Ik heb slechts vijf minuten van het filmpje bekeken, maar weet al genoeg. Kappen jongens, kappen! Ja maar dat doen we toch al? Nee, kappen met dat kappen! bedoel ik. Kappen met de afbraak van Holland. Marsman zag nog 'rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan'. Dat waren nog eens tijden. Maar houen zo, zou ik willen zeggen. Zoveel mogelijk. Of zijn jullie al stiekem aan het voorsorteren op de plaatsing van opslag- en fabrieksloodsen langs deze onschuldige provinciale wegen? Om het uitzicht, ooit, van Marsman nog verder af te breken? Gaat het om de veiligheid? Ach wat, neoliberale smoesjes! Dan kun je beter drempels in die wegen aanbrengen. Maar nee, ik zie de eurotekentjes al in de ogen van de projectontwikkelaars en de bouwbazen oplichten. Sowieso blij dat Rutte nog voor vier jaar gaat bijtekenen. Afbraak verzekerd. O gaat Rutte niet over de provincies? Ha, zijn VVD-doctrines reiken verder dan je denkt hoor.

1 Reactie
Sustainaboy
Sustainaboy2 mrt. 2021 - 14:30

"Marsman zag nog ‘rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan’. Dat waren nog eens tijden." Die zijn ondertussen allemaal omgewaaid. Iets oudere populieren zijn al heel gauw een risico in een storm. Voor de rest eens: niet onnodig bomen kappen. Dan maar rustig 60 rijden!

henk-alexander
henk-alexander2 mrt. 2021 - 12:35

Met elke gekapte boom verdwijnt a.h.w. een ecosysteem. In mijn gemeente is men de laatste jaren fanatiek bezig met bomenkap. Volgens mij niet zozeer uit veiligheidsoverwegingen maar om in de behoefte te voorzien van de biomassacentrales die voor 11,4 mld. aan subsidies opstrijken en waar de gemeente ook wat van meeprofiteert. Wat levert een kuub versnipperde boom exact op?

2 Reacties
adriek
adriek2 mrt. 2021 - 14:29

"Wat levert een kuub versnipperde boom exact op?" Ik denk niet dat bomen kappen een verdienmodel voor gemeenten is. Mannen met kettingzagen zijn best duur, er moeten borden geplaatst worden, de rommel moet afgevoerd worden. Vraag maar eens offerte voor het verwijderen van een boom, ik denk dat je zult schrikken. Zoals ik elders ook schrijf: na een jaar of vijftig beginnen de meeste boomsoorten spontaan om te vallen bij een beetje wind en zijn ze aan vervanging toe, daar moeten we niet te moeilijk over doen, zolang er maar een degelijk plan voor herplanten is. In de buurt van een kennis moesten alle berken van de bewoners verdwijnen want ze waren de rommel in de straat zat... het zijn niet alleen gemeenten en waterschappen, burgers zijn nu eenmaal nimby's.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mrt. 2021 - 16:07

[Vraag maar eens offerte voor het verwijderen van een boom] wel eens gedaan (oa. ongewenste grote conifeer). Niet geschrokken. Vooral oudere eikebomen vormen een compleet ecosysteem. Mijn gemeente herplant wel. Oa. beukenlanen.

Salama.
Salama.2 mrt. 2021 - 11:52

In mijn omgeving is de laatste jaren op veel wegen de snelheid teruggebracht van 80 naar 60 km/h, ook op wegen waar helemaal geen bomen langs staan. Dan is het wel vreemd dat elders bomen gekapt worden om de snelheid juist weer te verhogen. Raar beleid. En of het veiliger wordt zonder bomen vraag ik me ook af. Een weg door een kale vlakte nodigt juist uit tot harder rijden en dan knallen ze alsnog tegen een tegenligger op of schatten de bocht verkeerd in en belanden ondersteboven in de sloot.

4 Reacties
adriek
adriek2 mrt. 2021 - 14:24

De richtijn is: wegen met gemengd verkeer (geen vrijliggende fietspaden) worden zestig kilometer, (doorgaande, verbindings) wegen met vrijliggende fietspaden kunnen als ze breed genoeg zijn naar tachtig. Langs tachtig kilometer wegen wil je liever geen bomen, die zijn bij die snelheid dodelijk als ze plotseling oversteken. Een klap met zestig overleef je met een beetje geluk. We moeten niet al te neurotisch doen over bomen als zodanig. Na dertig tot vijftig jaar zijn de meeste laanbomen aan het eind van hun levensduur. Wel netjes herplanten, al dan niet op dezelfde plaats maar dat spreekt vanzelf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mrt. 2021 - 16:08

60 km handhaven en herplanten.

adriek
adriek2 mrt. 2021 - 16:31

Handhaven gebeurt in Nederland vrijwel alleen door hier en daar een (vaste) flitspaal. Er vlak voor wordt je verblind door de remlichten, er vlak na wordt je onwel van de benzinedampen. Ik zou voorstander zijn van veel meer trajectcontroles, met name op 60 kilometerwegen waar ook fietsers rijden. Het systematisch goedkoop boetes scoren op snelwegen dient weinig andere doelen dan het spekken van de schatkist.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mrt. 2021 - 18:56

Alleen de verste uithoeken zijn verschoond van ziekmakend verkeerslawaai en dan hebben we het nog niet eens over fijnstof.

Dehnus
Dehnus2 mrt. 2021 - 11:47

Natuurlijk niet, alleen als je te snel rijd, en de VVD vind dat twee vliegen in een klap. Lekker bomen kappen want daar word links lokaal zo lekker boos over en te hard rijden stimuleren. Leuk joh!

adriek
adriek2 mrt. 2021 - 11:30

"Er staan ook lantaarnpalen en verkeersborden. Moet alles weg?” De Facebookdeskundige aan het woord.... Ik kan het uitleggen: tegen een boom rijd je je dood als deze dikker is dan zo'n vijftien centimeter, een lantaarnpaal of verkeersbord verliest het van een auto (daar zijn ze voor gemaakt).

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mrt. 2021 - 16:10

Langzamer rijden.

rvb2
rvb22 mrt. 2021 - 18:59

Je rijdt je alleen dood als je snel rijdt. De maximum snelheid is een maximum, langzamer mag ook.