Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Maak Wopke Hoekstra minister van Landbouw'

  •  
07-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2447 keer bekeken
  •  

Kee & Van Jole becommentariëren ook deze week weer alle crisissen die Den Haag beheersen of dat zouden moeten doen. Zoals bijvoorbeeld de frikandellencrisis waar de Telegraaf alarm over sloeg. Er dreigt een tekort aan de populaire snack. Francisco van Jole stelt dat deze crisis laat zien hoe je een uitweg kan vinden. "Frikandellen worden gemaakt van slachtafval. Dat kan je gemakkelijk vervangen door plantaardige ingrediënten. Niemand die het merkt en zo kun je in de veestapel snijden en de stikstofcrisis oplossen. Het mes snijdt aan twee kanten, om in slagerstermen te spreken."

Daarna vertelt Peter Kee hoe minister van Landbouw Staghouwer naar zijn ontslag struikelde. "Donderdag is hij tijdens het kabinetsberaad echt afgeranseld. Hij zegt dat hij zelf tot het inzicht is gekomen dat hij ongeschikt is maar het lijkt alsof hij daarbij toch wel geholpen is."

Volgens Kee kan het nog weken gaan duren voordat er een opvolger is. Van Jole ziet wel mogelijkheden. "Schuif met de posten binnen het kabinet. Geef Buitenlandse Zaken aan de ChristenUnie en zet Wopke Hoekstra op Landbouw. Hij heeft dat dossier al naar zich toegetrokken en kan dan op die post zijn leiderschap tonen en zijn achterban de goede kant op leiden." Kee zegt dat hij Hoekstra graag op Landbouw zou zien maar acht het een onwaarschijnlijk scenario. Van Jole stelt daarop voor dan een buitenstaander aan te trekken van een andere partij, net als in 2020 met de coronacrisis PvdA'er Van Rijn werd binnengehaald op Medische Zorg. "Neem iemand die deskundig is op het gebied van andersoortige landbouw. Die hebben ze bijvoorbeeld wel bij GroenLinks."

Tot slot gaat het nog over de energiecrisis. Van Jole en Kee clashen over de oplossing voor de hoge rekeningen. Van Jole stelt voor dat het basisgebruik van energie gratis wordt en wat daarboven zit zwaarder belast wordt. Kee stelt dat je alleen de arme mensen moet helpen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna10 sep. 2022 - 14:36

'Wopke van Iskariot' is hij al. Past goed Bij Bleeker. Tja, een Judas meer of minder!

Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2022 - 10:49

Hoekstra en leiden? Van Jole toch……

Goossen2
Goossen28 sep. 2022 - 6:50

Liever burgemeester van Valkenburg. Zucht.

wittecisnoot
wittecisnoot7 sep. 2022 - 19:02

"Hij heeft dat dossier al naar zich toegetrokken en kan dan op die post zijn leiderschap tonen en zijn achterban de goede kant op leiden"-> De opstand der elite blijft verder razen. Bij normale democratie kiest een achterban een vertegenwoordiger die de ideeen van de achterban in beleid om zet. Maar dit is een pleidooi voor omgekeerde democratie: de vertegenwoordiger is er om de ideëen van de achterban aan te passen naar het beleid. "Neem iemand die deskundig is op het gebied van andersoortige landbouw. Die hebben ze bijvoorbeeld wel bij GroenLinks." -> nog beter: haal er één uit Sri Lanka. Daar was de andersoortige landbouw uitgerold met een flinke vermindering van overgewicht.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 sep. 2022 - 6:12

Cisnoot Ik vind dat u blundert in uw wens die de vader is van gedachten. In onze 'normale' democratie, namelijk, spreekt en handelt de gekozen volksvertegenwoordiger al sinds jaar en dag zonder last en ruggespraak. M.a.w., het is democratisch als de volksvertegenwoordiger besluit om te proberen de ideeën van de achterban in beleid om zetten. Maar het omgekeerde, de vertegenwoordiger is er, ik citeer, "om de ideeën van de achterban aan te passen naar het beleid" is net zo democratisch.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans37 sep. 2022 - 17:33

Jole stelt voor iemand van Groen Links op Landbouw te zetten (Braumet?). Dan kun je net zo goed Tjeerd de Groot vragen. Ze blijven zweren bij de stikstofdoelen en drastische inkrimping van de veestapel. Het perspectief zou dan bestaan uit kringlooplandbouw, hier door Jole 'andersoortige landbouw' genoemd. Het is tot mislukken gedoemde luchtfietserij en borreltafelpraat. Het gaat trouwens niet om de persoon maar de opdracht.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 sep. 2022 - 16:26

Het beste voor het land is, dat deze hele mislukte ploeg van Rutte 4 opstapt en er nieuwe verkiezingen komen.