Joop

Maak voorlopig maar geen excuses voor de slavernij

  •    •  
09-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7599 keer bekeken
  •  
ANP-459094313

De Nederlandse regering kan haar excuses voor de slavernij beter nog een tijd voor zich houden. Het zal voorlopig alleen maar kwaad bloed zetten bij wie zich beschouwt als nazaat van slaven. Dat is uit de reacties van de afgelopen week wel gebleken. En dan heeft de Indische gemeenschap zich nog niet laten horen: de Nederlandse rol in de Aziatische slavenhandel was waarschijnlijk net zo prominent als die in Afrika en het Caribisch gebied. Het is schandalig dat zij op geen enkele manier betrokken is bij het proces.

Een zeer belangrijk deel van de overige Nederlanders zal zich om uiteenlopende redenen niet in officiële excuses herkennen. Zo brengt men geen heling maar splijting tot stand. 

Tenslotte bestaat er geen helderheid over de reden voor de excuses. Er lopen momenteel twee officiële studies waarvan de uitkomst essentieel is voor een behoorlijke formulering van de verontschuldigingen. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn sinds 1 juni 2022 het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NinSee) en de Universiteit van Curaçao bezig met een onafhankelijk onderzoek naar het slavernijverleden. Dit gebeurt op grond van een Kamermotie die werd ingediend door Don Ceder van de ChristenUnie.

In mei – nog voor Keti Koti – wordt een eerste rapportage verwacht, die is verbonden aan een onderzoeksagenda. De deelnemende instellingen gaan na "wat er heeft plaatsgevonden ten tijde van de slavernij namens wie en hoe". 

Onlangs gaf de koning enkele gerenommeerde vakhistorici opdracht uit te zoeken welke rol het Oranjehuis precies speelde bij de koloniale slavernij. In grote trekken kan nu al worden gesteld dat die aanzienlijk was maar het fijne van de zaak werd nooit in zijn onderlinge samenhang boven water gebracht  .

Belangrijke pressiegroepen uit Caribisch-Nederlandse en Surinaamse kring hebben nu al op forse toon geëist dat excuses gemaakt moeten worden door het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is onze koning en niemand anders. 

Excuses hebben alleen maar zin als er een breed draagvlak voor bestaat onder alle betrokkenen. Daar is nu nog geen sprake van. Een wezenlijke voorwaarde om dat tot stand te brengen is wetenschappelijk gefundeerde kennis van zaken . Wij zullen dus de uitkomst moeten afwachten van de twee grote onderzoeken waar nu aan wordt gewerkt. Daarna dienen alle betrokkenen via hun organisaties mee te kunnen denken over de formulering van de excuses, zoals de koning die zal uitspreken. Anders wordt het niks.

Onontkoombaar gevolg van dit alles zal in ieder geval moeten zijn dat Nederland in zijn buitenlands beleid aandringt op vergelijkbare excuses door andere landen die een maatgevende rol speelden bij slavernij en slavenhandel. Te denken valt aan een groot aantal staten in het Midden-Oosten en Afrika. Zij zullen net zo goed hun verantwoordelijkheid moeten nemen, wil er een werkelijke mondiale heling tot stand kunnen komen. Daarbij kunnen ook de materiële aspecten aan de orde worden gesteld. 

Het schijnt dat premier Rutte tijdens het Catshuisoverleg van deze week heeft geopperd dat bij te lang uitstel het momentum verloren gaat. Dat was een zinnige waarschuwing. Wij leven in onzekere tijden. Nederland gaat een zware periode tegemoet en de kans is reëel dat acute problemen van het moment de slavernijdiscussie naar de achtergrond dringen. 

Inderdaad: het spreekwoord luidt niet 'haastige spoed is nooit goed' maar 'haastige spoed is zelden goed'. 

Hoe dan ook: de keuze werd gemaakt. Het risico is genomen.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin. 

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (126)

JVKC.STEMA
JVKC.STEMA19 dec. 2022 - 18:01

In 1976, kan ik mij nog herinneren, liet ene bisschop Simone ( thans kardinaal te Rotterdam) zich ontvallen dat Surinamers ná Hitler de tweede bezetters van Nederland zouden zijn. Deze bijbelvreter moest diep door het dikke stof om zijn excuses aan te bieden. De wijze waarop ik toen tegen zijn excuses was, ben ik thans heel even geweest tegen de slavernij excuses. Het verdwijnen van de zwarte piet had van mij ook niet gehoeven tot het moment dat blanke hooligans speciaal voor die gelegenheid door een oppervlakkige auditie zouden werden gehaald om op het tribune met luid geschal van zich te laten horen tegen zwarten. Surinamers zijn altijd geassocieerd geweest met het profijtelijk gedrag , met criminaliteit , met alles wat niet zou deugen etc. Deze laatste was voor mij een indicatie dat het opdringen van enig schuldcomplex aan de Nederlandse goegemeente geen slecht idee zou zijn. Het feit dat een generale pardon voor het slavernijverleden daarbij een functie zou mogen vervullen, is voor mij een welkome geschenk. Nederlanders hebben zich er nooit van willen laten overtuigen dat Surinamers legitieme Nederlanders zouden zijn. Het feit dat het Nederlands taalgebied dat in Nederland zelf aan het eroderen is, in een land als Suriname geconsolideerd is gebleven, zou toch veel respect moeten gaan afdwingen! Er bestaat geen enkele Nederlandse kolonie alwaar het Nederlands en de Nederlandse cultuur zo geconsolideerd zijn gebleven als in Suriname.

Pokerpro
Pokerpro17 dec. 2022 - 20:19

Als ze geen excuses willen Dan toch geen excuses, makkelijk zat. Er zijn wel belangrijke zaken die de aandacht van de regering verdienen.

ikschreeuwtochharder
ikschreeuwtochharder15 dec. 2022 - 0:35

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Inzicht
Inzicht14 dec. 2022 - 8:24

In de Volkskrant van vandaag is een hele pagina ingeruimd voor de opvatting dat Nederland ook excuses moet aanbieden voor de genocide op de indianen in de 17e eeuw. Als ik hieronder op dit forum de vraag stel waarom er geen excuses worden gevraagd voor de vervolging van de protestanten in de 16e eeuw, dan zou dit niet aan de spelregels voldoen. Voordat ik in het hokje 'onderbuikvoeler' wordt geplaatst; ik denk dat er in Nederland veel discriminatie plaatsvindt en vind dat justitie dit veel actiever moet opsporen en bestraffen. Echter is het aanbieden van excuses voor zaken die geen mens zich meer herinnert potsierlijk en ik vrees ook contraproductief.

Norsemen
Norsemen12 dec. 2022 - 9:23

Veel mensen die voor excuses zijn, zijn dat vanuit een idee van beschaving, compassie en medemenselijkheid. Veel mensen die tegen excuses zijn, zijn dat vanuit een onderbuikgevoel. Het totaal misplaatste en onterechte idee dat zij erop worden aangesproken, dat zij iets fout hebben gedaan. Dat er namens hen excuses worden gemaakt terwijl ze niets fout hebben gedaan.

6 Reacties
dirk den boer
dirk den boer12 dec. 2022 - 13:12

Maar Norsemen toch, erop aangesproken dat ze iets fout gedaan hebben? Wat is dat dan precies wat ze zouden hebben misdaan? Lees jij dit draadje wel eens, met toch volop meningen uit een ander wasmandje dat het jouwe?

Norsemen
Norsemen12 dec. 2022 - 14:04

@Dirk Denken dat er met het maken van excuses wordt gezegd en/of bedoeld dat jij, ik, hij, zij, wij iets fout hebben gedaan is het onderbuikgevoel. Niemand hier in Nederland hoeft zich persoonlijk aangesproken te voelen door de excuses die de staat maakt. De staat is een rechtspersoon, en de regering maakt namens de staat excuses. Als de Shell excuses maakt voor de misstanden in Nigeria, wordt daar door Shell niet mee bedoeld dat de pompbediende langs de A2 iets fout heeft gedaan of zich schuldig hoeft te voelen.

dirk den boer
dirk den boer12 dec. 2022 - 18:02

Ik vrees toch echt, Norsemen, dat het hele idee van genoegdoening bij die excuses danig wordt aangetast voor de mensen waar het om gaat (Suris en Cariben, overzee dan, want eenmaal hier gevestigd, zoals Weerwind, zijn ze ook schuldig) als dat schuldcomplex eenvoudigweg wordt uitgesmeerd over de hele bevolking, dus ook bijvoorbeeld over de oude buurvrouw hier in de straat die geen vlieg ooit zou kwaad doen, en er haar hele leven voor kinderen en kleinkinderen is geweest. Zeventien miljoen schuldigen die het boetekleed aan zouden moeten trekken (waar ligt trouwens de leeftijdsgrens?) het blijft een klucht, zoals door meer dan een persoon hier in dit draadje wordt opgemerkt. Ik val er in ieder geval helemaal buiten, want geen NLse staatsburger. Maar over jou heb ik zo mijn twijfels..

Dolor Asinum
Dolor Asinum14 dec. 2022 - 13:33

"Veel mensen die voor excuses zijn, zijn dat vanuit een idee van beschaving, compassie en medemenselijkheid. Veel mensen die tegen excuses zijn, zijn dat vanuit een onderbuikgevoel". Als iets misplaatst is, is het wel een dergelijke nergens op gebaseerde en generaliserende opmerking. Die beschaving, compassie en medemenselijkheid heeft de huidige generatie al decennia geleden getoond door grondwetswijzigingen door te voeren waarmee herhaling in de toekomst voorkomen wordt. Voor een grondwetswijziging is een twee derde meerderheid nodig waaruit blijkt dat de wens om dat te doen breed gedragen werd. Het is ook nog eens het eerste artikel van de nieuwe grondwet. Met die grondwetswijzigingen heeft het Nederlandse volk al lang afstand genomen van het slavernijverleden waardoor die excuses volstrekt overbodig zijn. Bovendien worden die excuses ook nog eens vooraf gedicteerd en het eigen initiatief de grond in geboord. Ook worden er verregaande voorwaarden aan verbonden die in de praktijk gewoon op afpersing neer komen, waardoor die excuses hun waarde al hebben verloren voor ze zijn uitgesproken. Over beschaving, compassie en medemenselijkheid gesproken. Dat zijn lege en betekenisloze begrippen als ze eenzijdig van een kant moeten komen.

dirk den boer
dirk den boer14 dec. 2022 - 16:48

Medemenselijkheid, ja, hahaha, wat is dat eigenlijk? Eeuwenlang heeft de mensheid geleefd met het (heel reeele idee) dat die medemens verderop het op jouw nadeel heeft gemunt. Lees de Bijbel en de Koran erop na, verschrikkelijk wat je daar leest, het gaat om de onzen, onze familie en taalgemeenschap, van de medemens mag je op de nekken inslaan en de vingertoppen klein slaan. Dat mag ineens niet meer, behalve dan in de Oekraine natuurlijk. Want dat wordt door heel weinig landen in Afrika en Azie afgekeurd...

dirk den boer
dirk den boer15 dec. 2022 - 16:43

Vandaag hierover in de VK, reacties van diverse NLers erover, de vreemdste vond ik die van ene Kemal, met Turkse voorouders, maar met NLs paspoort dus. Hij begreep die excuses wel, maar die betroffen dus de misdaden van de NLers vroeger in Suriname, en niet die van zijn voorouders, de Ottomanen, die 10.000en chistenslaven hadden op hun galeien, daar hoor je nou nooit eens iets over, hoe zit dat daar eigenlijk? En in de Indiase en Chinese en Ghanese pers? Het is toch te gek voor woorden, dat het daar bij ons steeds over gaat, dat het bij ons zo heel anders ligt en gaat als daarzo?? Ja, ik denk dat ik het wel weet, heeft met purisme en idealen in de VS te maken, en met overwaaien van alles en nog wat vanuit die hoek, van de laatste overwinnaars vd laatste grote oorlog....die bepalen gewoon wat er gebeurt en wat je moet voelen.

Panthera
Panthera12 dec. 2022 - 9:11

Beste Han, Wat ik niet kan begrijpen is het gegeven dat er in het verleden op meerdere momenten door Nederland excuses hadden kunnen worden aangeboden, en dat dit voor mij om onbegrijpelijke redenen niet is gebeurt. Bijvoorbeeld tijdens de rondetafelgesprekken van na de tweede wereldoorlog, toen Nederland de overzeese gebieden meer autonomie ging geven, op voorspraak van Koningin Wilhelmina in 1942. En het had toch zeker benoemd moeten worden in het Rapport van de Koninkrijkscommissie ter voorbereiding van de onafhankelijkheid van Suriname, omdat er toen al de roep vanuit sommige politieke partijen in Suriname was om excuses. In de brief aan de Tweede Kamer van de Minister-president over de onafhankelijkheid van Suriname komt de slavernij helemaal niet in voor, behalve de vraag van de PvdA hoe het zit met de overgang van de eigendom van de plantage Slootwijk. Han kan jij ons uitleggen waarom er niet op een eerder moment excuses voor het slavernijverleden en al het menselijk leed wat daarmee samenhangt is aangeboden door een Nederlandse regering, terwijl daar toen al door sommige politieke leiders in Suriname om werd gevraagd? https://www.parlement.com/id/vhnnmt7lcryw/onafhankelijkheid_suriname_in_1975 http://www.suriplein.com/toescheidingsovereenkomst/rapport_ter_voorbereiding_van_de_onafhankelijkheid_van_suriname.html https://repository.overheid.nl/frbr/sgd/19741975/0000204020/1/pdf/SGD_19741975_0005065.pdf

2 Reacties
Dolor Asinum
Dolor Asinum14 dec. 2022 - 14:06

"Wat ik niet kan begrijpen is het gegeven dat er in het verleden op meerdere momenten door Nederland excuses hadden kunnen worden aangeboden, en dat dit voor mij om onbegrijpelijke redenen niet is gebeurt". Het lijkt mij anders vrij logisch dat dat niet is gebeurd omdat de personen en organisaties die die excuses verschuldigd zijn al lang daarvoor zijn overleden of opgeheven. De aanname dat de Staat der Nederlanden die excuses verschuldigd zou zijn, is op drijfzand gebaseerd omdat ook die Staat is opgeheven. De Staat van toen was een republiek waarvan het grootste deel van het volk rechteloos was. Die mensen, die veelal ongeletterd waren en waarschijnlijk geen enkele weet hadden van wat er buiten de landsgrenzen plaats vond, hadden geen stemrecht en konden dus onmogelijk iets doen tegen het probleem. En voor iets waar je redelijkerwijs niets tegen kan doen, kan je natuurlijk onmogelijk verantwoordelijk worden gehouden. Heden ten dagen is de bevolking onderdeel van de staat en gerechtigd om haar bestuur te kiezen. Als je excuses zou aanbieden namens de staat doe je dat automatisch ook namens de bevolking terwijl die daar niets mee te maken heeft en daar in meerderheid op tegen is. Voor de nazaten van de mensen die het tijdperk bewust hebben mee gemaakt, is het percentage zelfs twee derde. Het kabinet zou haar excuses namens de overheid moeten uitspreken en het volk daarbij buiten beschouwing moeten laten omdat ze geen mandaat heeft om dat namens het volk te doen.

dirk den boer
dirk den boer15 dec. 2022 - 16:17

Die plantage Slootwijk, ja, haha, in de Commewijnekreek, naast planage D' Eendragt, daar kwamen de Weerwinden vandaan, lees het na in de archieven. Goede papieren hadden ze, uitmuntende Footboy, goede timmerman, een en al lof, en nu mogen zijn nazaten namens de NLse staat hun excuses gaan aanbieden, waarvoor en namens wie en wegens wat precies?? Ik zou niet graag in zijn schoenen staan trouwens.....het zal je maar gebeuren, wat voor standpunt moet je als regeringsfunctionaris innemen in Gods naam??

Effie2
Effie211 dec. 2022 - 18:53

Afspraken maak je samen. En dit lijkt hier niet het geval zijn geweest. De directie van BV Nederland heeft, zo te zien eigengereid, alvast een datum geprikt, en tevens de inhoud van het op die datum te presenteren excuus al vastgesteld. Kortom, eenzijdig de regie bepaald. En de andere partij is hier vanzelfsprekend boos over, en komt op haar beurt alvast met een aantal eisen waar 'het Nederlandse witte volk' aan zal moeten voldoen om het veel te late excuus eindelijk eens aan de diep gekwetste nazaten van de slavernij te kunnen presenteren. 'De witte mensen die hier geen part nog deel aan hadden, moeten boete doen, hun schuld inlossen, en daarnaast nog hun akelige gewoonten aanpassen'. ...'Worden de messen alvast geslepen?' ...'Wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend?' ...Gaan we door het stof? ...Gaan we polderen om een voor beide partijen compromis te bereiken waar niemand op zit te wachten?

3 Reacties
Jozias2
Jozias211 dec. 2022 - 22:04

@effie Afspraken maak je inderdaad samen. Maar excuses maak je als je oprecht ergens spijt van hebt. Ongeacht wat de ander daarvan vind.

Dolor Asinum
Dolor Asinum12 dec. 2022 - 8:12

Een excuus is geen afspraak. Verontschuldiging, dat etymologisch gezien teruggaat op onschuld, is letterlijk een verzoek om vrijgepleit te worden van schuld of - in het verlengde daarvan - veroorzaakte overlast. In dit geval is daar geen sprake van, terwijl er ook nog eens allerlei eisen aan die excuses worden gesteld waardoor die feitelijk neerkomen op afpersing. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat veel van die eisen in de praktijk onuitvoerbaar zijn. Zoals de eis dat die excuses door de Koning worden aangeboden terwijl het een politiek besluit betreft en de koning zich volgens de grondwet niet met de politiek mag bemoeien. De koning zou die excuses namens het volk moeten uitspreken voor een vergrijp waarvoor dat volk helemaal niets te verwijten valt, omdat hier nog niet woonde toen het gebeurde en/of nog lang niet geboren was. En het is natuurlijk ook onbestaanbaar dat de koning iets doet waar meer dan de helft van zijn onderdanen tegen is. Die excuses zouden moeten worden aangeboden omdat de slavernijperiode als een erfzonde word beschouwd en onze voorouders daarin medeplichtigheid wordt verweten. Dat getuigt van een historisch analfabetisme die haar weerga niet kent omdat veruit de meeste van onze voorouders loonslaven waren die zelf net zo hard werd uitgebuit door dezelfde elite die verantwoordelijk was voor de overzeese plantages. Ze waren bovendien volledig rechteloos en hadden geen stemrecht waardoor ze onmogelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden

dirk den boer
dirk den boer13 dec. 2022 - 16:02

Is niet zo hoor, Jozias, excuses kun je ook maken als het niet echt oprecht is, maar meer voor de buhne, voor de stemmen, voor de modieuze sfeer. Want zo is de politiek nou eenmaal, het is heel anders dan in de persoonlijke sfeer, en zelfs daar gaat het vaak alleen maar om de lieve vrede.

Olav Meijer
Olav Meijer11 dec. 2022 - 15:22

Kenmerkend hoe het kabinet er in deze gevoelige kwestie weer een zooitje van maakt. Het getuigt allemaal van een enorme kortzichtigheid en ijzeren heinig gedrag. Het is toch evident dat in overleg met de betrokken bevolkingsgroepen een geschikte excuusdatum moet worden afgesproken en inhoudelijk overleg moet worden gevoerd over wat er over en weer zal worden gezegd en gedaan? Deze eenzijdige haast ineens is nergens goed voor. De datum 1 juli volgend jaar ligt volledig voor de hand, te meer omdat dan 150 jaar (!) feitelijke afschaffing van de slavernij wordt gevierd. [Onontkoombaar gevolg van dit alles zal in ieder geval moeten zijn dat Nederland in zijn buitenlands beleid aandringt op vergelijkbare excuses door andere landen die een maatgevende rol speelden bij slavernij en slavenhandel.] Dat kan Nederland inderdaad doen, maar dit streven, noch de mate van succes ervan, is een noodzakelijke voorwaarde voor het eigen doen of laten. En haastige spoed lijkt me in deze kwestie van historische spoed hoe dan ook niet gewenst. Rutte kan wel waarschuwen voor het “momentum”, maar dat lijkt me vooral gemotiveerd door zijn belang er zo spoedig mogelijk vanaf te zijn, En het komt ook nog wat chantage-achtig over.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 0:26

Correctie: "En haastige spoed lijkt me in deze kwestie van historische spoed hoe dan ook niet gewenst" moet zijn: En haastige spoed lijkt me in deze kwestie van historisch BELANG hoe dan ook niet gewenst.

Martin van der Linde
Martin van der Linde11 dec. 2022 - 13:28

Ik moet er om lachen. Rutte die dacht snel en vrolijk wat goede sier te maken met zijn excuses. En dan de reacties die van de gelegenheid gebruik maken door te zeggen dat als je dan toch bezig bent hebben wij nog wel een aanvulling op dat lijstje. Waardoor Rutte feitelijk geen kant meer op kan en vreselijk voor schut gaat. Knap gespeeld. Of alle eisen terecht zijn kan ik niet beoordelen, je moet in ieder geval serieus nemen. Sommigen vinden excuses niet nodig omdat het te lang geleden was en je de huidige generaties daar niet op aan moet kijken. Maar daar gaat het niet om. De huidige generaties zijn de eerste in de geschiedenis die met excuses willen komen. Voorgaande generaties wuifden het weg alsof er helemaal geen sprake was van een collectieve schuld. Dus prima dat we eindelijk zo ver zijn dat all lives matter.

5 Reacties
dirk den boer
dirk den boer11 dec. 2022 - 16:28

Rutte? Was dat ook niet de man die zei zwarte piet is nu eenmaal zwart? Och ja, als politicus moet je meewaaien met de democratische winden. Dat was vroeger wel anders, in de tijden dat het nog ergens om ging (oorlog of vrede), en dat je niet op de knieen moest voor de lieve vrede.

Ivan61
Ivan6111 dec. 2022 - 17:22

Martin, Jij schrijft : Voorgaande generaties wuifden het weg alsof er helemaal geen sprake was van een collectieve schuld. Dus prima dat we eindelijk zo ver zijn dat all lives matter. Dat moet jij even uitleggen. Ik was 33 toen ik hier kwam en heb in feite niks mee te maken met de Nederlandse verleden. Maar een exuses ook namens mij vind ik ook goed. En als jij nu pas er achter komt dat alle levens even waard zijn dan zegt dat veel over jou.

Martin van der Linde
Martin van der Linde12 dec. 2022 - 1:13

Olav, met we bedoel ik de Nederlandse regering cq de samenleving.

Dolor Asinum
Dolor Asinum12 dec. 2022 - 8:37

De huidige generaties hebben decennia geleden al afstand genomen van de slavernij door grondwetswijzigingen door te voeren die herhaling in ieder geval wettelijk gezien onmogelijk te maken. En ook nog eens in het allereerste artikel van de nieuwe grondwet waaruit genoegzaam blijkt hoeveel die generaties daar aan hechten. Die excuses zijn dan ook volstrekt overbodig en ook nog eens gebaseerd op afpersing en misplaatste schuldgevoelens die de huidige generaties worden aangepraat. De meeste van hun voorouders waren immers loonslaven die net zo hard werden uitgebuit en bovendien geen stemrecht hadden en dus helemaal niets aan de situatie hadden kunnen veranderen, terwijl je natuurlijk onmogelijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor iets waar je redelijkerwijs niets tegen kunt doen. Dat hele excuuscircus geeft blijk van een historisch analfabetisme dat zijn weerga niet kent. Die eisen maken bovendien duidelijk dat die excuses niet meer zijn dan een dekmantel om de werkelijke bedoelingen te maskeren en dat het uiteindelijk alleen maar te doen is om geldelijk gewin. Die eisen zijn in feite gewoon afpersing en van afpersers is bekend dat ze nooit tevreden zijn en steeds nieuwe eisen stellen. Gelukkig voor ons zijn voor die eisen een kabinetsbesluit nodig dat door het parlement zal moeten worden goedgekeurd en daar is nu al geen meerderheid voor. Bijkomend voordeel is dat er een nieuwe 1e kamer moet worden gekozen en dat we met onze stem kunnen voorkomen dat we worden kaalgeplukt

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2022 - 15:26

@Ivan De excuses zijn namens de Nederlandse staat. Er is geen sprake van collectieve schuld van de Nederlandse bevolking. U en ik hebben er persoonlijk even weinig mee te maken. Welke functionaris de excuses aan gaat bieden heeft niet mij levendige interesse.

Inzicht
Inzicht11 dec. 2022 - 12:50

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

amarissimo
amarissimo11 dec. 2022 - 11:19

Het is gewoon een klucht geworden door alle eisen en gekkigheid. De staat kan excuses aanbieden, en dat is prima en wenselijk, maar niet aan het tuigje van allerhande uitsluitende politieke clubjes en dubieuze belangengroepen. Draagvlak is inmiddels onder 0, en de excuses zijn dan ook zeker niet namens mij.

1 Reactie
Dolor Asinum
Dolor Asinum12 dec. 2022 - 8:40

"Draagvlak is inmiddels onder 0, en de excuses zijn dan ook zeker niet namens mij". Ook niet namens mij en om dat aan de buitenwereld duidelijk te maken heb ik een petitie opgestart. Via onderstaande link kan je mijn beweegreden lezen en de petitie tekenen als je dat wilt. https://www.petities.com/niet_namens_mij

Vervatte
Vervatte11 dec. 2022 - 10:29

Volgens mij moet je op een gegeven moment ergens eens streep onder kunnen zetten en kijken naar de toekomst. Uit eigen ervaring weet ik dat slecht ouderschap een aantal generaties kan na-etteren. Zo zullen ook nakomelingen van slaven ergens in de verte wellicht nog verhalen/gebeurtenissen weten te benoemen die hierop betrekking hebben. Echter het effect kan teniet worden gedaan, door er van te leren en voor jezelf het beter proberen te doen, om er zo een streep onder te zetten voor de komende generaties. Zeker nu ik ouder ben, kan ik steeds beter relativeren. En vandaag de dag zijn er kansen voor iedereen, als je ze maar aan wilt gaan. Gebruik daarbij de lessen uit het verleden om sterker te worden in de toekomst. Er zijn uitdagingen genoeg die op alle mensen afkomen en we samen moeten aangaan. Als je geen afstand wilt nemen van gebeurtenissen uit het verleden, benje dan wel geschikt voor de toekomst?

PGS
PGS11 dec. 2022 - 7:03

Als Indo kijk ik met hele gemengde gevoelens naar, wat nu zich nu ontwikkelt als een tragi-comedie. Eerst jarenlang dreinen en zeuren om excuses wat in het verre verleden is gebeurd. En nu krijgen ze hun zin, dan is het weer niet goed. Mijn moeder heeft aan de lijve ondervonden wat het betekende om op te groeien in een kolonie. En hoe ontzettend "gastvrij " zij werd ontvangen door Nederland nadat de onafhankelijkheid van Indonesie werd uitgeroepen. Zij heeft alle redenen om verbitterd te zijn. Maar zij was wijs genoeg om de huidige generatie de zonden van het verleden NIEt aan te rekenen. Zij hamerde er op dat iedereen maakt fouten maar de grootste fout is als je niet van je fouten uit het verleden wilt of kunt leren. Zij zal ook niets moeten hebben van deze pressie-groepen die er kennelijk een beroep van hebben gemaakt om zich te blijven identificeren als slachtoffer.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195511 dec. 2022 - 11:25

Zo kijk ik ook met dezelfde ogen aar de slavendiscussie. Bedankt voor de uitgebreide uitleg, mijn ouders incluis grootouders hebben hetzelfde meegemaakt. De werkwijze is wel effectief. Via een cirkelredenatie sluiten ze ieder ander standpunt of mening uit met de racisme kaart. Ben je niet voor hun standpunt dan ben je een racist en principieel al fout. Zo gaan kinderen en rupsjes nooit genoeg altijd te werk. Het is nooit genoeg en ze zullen dus altijd met nieuwe zaken met de bekende tactiek aankaarten. Ze blijven zich zien als slachtoffer, ongeacht het resultaat van hun wensen. Juist de kinderen en kleinkinderen zijn niet schuldig aan wat de ouders of grootouders hebben gedaan. Dat is een gerechtelijke vaststelling van feiten. De kinderen zijn niet schuldig aan de misdaden, verricht door de ouders of voorvaderen. Het hek is van de dam als we dat principe verlaten, ik hoef toch geen voorbeelden over Spanje, de Romeinen of de geloofsoorlogen te geven. Ik zal echter al racist worden weggezet door de deugmensen en woke brigade. Dat interesseert me echter geen ene zier. Het zal voor de professionele slachtoffers nooit genoeg zijn.

Peterrr3
Peterrr310 dec. 2022 - 22:08

Er worden dus eisen gesteld aan de excuses. Anders worden ze zo te lezen niet geaccepteerd. Misschien maar het beste om het uit te stellen tot na de volgende verkiezingen en afspreken dat elke partij hun standpunt hierover in hun programma zet. Dan merk je vanzelf wel welk draagvlak waarvoor is.

3 Reacties
C1953
C195311 dec. 2022 - 20:00

Norsemen 10 dec. 2022 - 22:08 Omdat het randdebielen zijn die alleen maar wat oerkreten kunnen uitkramen. De botheid regeert hier weer. Woede en bakken vol haat worden hier uitgestrooid en dan menen tot de sociale elite te behoren; brrrr hoe eng………

Norsemen
Norsemen12 dec. 2022 - 9:12

Iemand dom vinden is wat anders dan iemand haten. Ook ben ik niet boos op dat domme volk. De meeste kunnen er immers niets aan.

dirk den boer
dirk den boer12 dec. 2022 - 15:06

...doen.

caroolvkesteren
caroolvkesteren10 dec. 2022 - 19:35

Waarom komen tegenstanders van betalingen en excuses nergens aan t woord op tv?

4 Reacties
Norsemen
Norsemen10 dec. 2022 - 21:08

Omdat het randdebielen zijn die alleen maar wat oerkreten kunnen uitkramen.

Gimli1955
Gimli195511 dec. 2022 - 11:28

Omdat ze dan direct tot racist worden bestempeld of als randdebiel als je Norsemen moet geloven. Via een cirkelredenatie zijn alle mensen met een afwijkende mening racist, fascist en extreem rechts. Kijk naar de gemiddelde reactie hier, die munten echt uit door inhoud en onderbouwing.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 dec. 2022 - 21:36

@Norsemen Ik stel voor dat je de helft van je inkomen vrijwillig afstaat aan al die belangengroepen die enkel en alleen op geld uit zijn van de nl'se belastingbetaler die 100% part noch deel hebben aan iets dat generaties terug heeft plaats gevonden.

Norsemen
Norsemen12 dec. 2022 - 15:23

Ze zijn bovenal dom Gimli.

Ivan61
Ivan6110 dec. 2022 - 18:51

Ik weet niet meer. Voordat exuses mag geuit worden moeten bepaalde dingen rond zijn. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2455880-eisenpakket-zet-excuses-slavernij-van-kabinet-op-scherp Inderdaad Han, voorlopig zo laten.

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde11 dec. 2022 - 2:38

Wat een ondoordachte actie. Nee, ik twijfelde nog een beetje over mijn standpunt maar als dat erbij moet ben ik er fel op tegen!

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 dec. 2022 - 16:42

Zoals vaak draait het nu ook weer om geld, subsidie en blijvend je eigen hobby kunnen uitoefenen. Excuses voor iets dat meer dan 150 jr geleden heeft plaats gevonden, waar gaat het om?! Op alle geldverzoeken (zie teletekstbericht: nee, nee, nee. Die 150 Jr ligt ver achter ons, niemand die je dat nog kwalijk mag nemen en novendien, je hebt nu ook de voordelen van de NL'se samenleving. Get a live ipv zelfmedelijden

3 Reacties
Norsemen
Norsemen10 dec. 2022 - 18:25

Wie ben jij om te bepalen dat excuses voor iets wat 150 geleden is gebeurd nergens om gaat? Dit soort teksten van jou zijn zo schaamteloos.

Gimli1955
Gimli195511 dec. 2022 - 12:48

@Norsemen Wie ben jij om te bepalen dat jij gelijk hebt? De klassieke jijbak, en wie geeft jou het recht dat het schaamteloos is. Je onterechte superioriteitsgevoel zonder inhoudelijke argumenten of onderbouwing? Zo lang de kinderen niet verantwoordelijk zijn voor de daden van hun ouders en voorvaderen, is een eis van schadevergoeding zo wie zo onzin. Je kunt excuses aanbieden, maar daar heeft de tegenpartij geen enkele eis bij te stellen. Die gebeuren en het komt wel erg als dwingelandij over als dat aan allerlei eisen moet voldoen. Je kunt het als slachtoffer accepteren of niet. Genoeg onderbouwing en inhoudelijke argumenten om de eisen weg te zetten als dwingelandij van rupsjes nooit genoeg.

Norsemen
Norsemen12 dec. 2022 - 15:27

Hoezo dat ik gelijk heb? Dat ik vind dat de staat excuses zou moeten maken komst voort uit compassie en medemenselijkheid. Heeft niets met gelijk hebben te maken.

Panthera
Panthera10 dec. 2022 - 14:37

Heeft het zin om op die rapportages te gaan wachten! Wij weten toch al in welke tijdgeest zich de slavernij heeft kunnen afspelen, en wie het toen voor het zeggen hadden. Bij de afschaffing van de slavernij zijn de gronden waarom dit moest gebeuren toch al vastgelegd? Het interesseert mij nu toch geen ene moer meer waarom er toen slavenhandel en slavernij was, want wij weten toch door de afschaffing dat het fout was om een groep mensen om hun uiterlijke kenmerken of geloof niet als gelijkwaardige van ons te kunnen zien. De excuses van nu moeten toch draaien om het onbarmhartige leed wat er toen daardoor is veroorzaakt, en welke negatieve gevolgen dat voor de nazaten tot aan vandaag toe heeft gehad. En die excuses hadden beter gisteren dan ergens in de toekomst volgens mij aangeboden kunnen gaan worden.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195511 dec. 2022 - 13:06

De excuses worden nu toch gemaakt, het gaat om de bijkomende eisen hoe, door wie en wat er verder tegenover staat. Mijn voorspelling is, gezien de gebeurtenissen de afgelopen tijd, Dat de rupsjes nooit genoeg noit tevreden zullen zijn met alles wat ze geboden wordt. Ben jij verantwoordelijk voor de daden van je ouders of voorvaderen. Ik betwijfel of er veel burgers heden ten dagen, die ook maar deels te maken hebben gehad met de slavenhandel van toen. Zoek de families op en ga daar schadevergoeding eisen. Zo kun de afstammelingen van slachtoffers van Napoleon, de Inquisitie, de geloofsoorlogen, de Romeinen, de Hunnen, de Batavieren, en de volksverhuizing richting Drenthe met het pauperparadijs ook wel een claim indienen. Even slecht alleen op een ander tijdstip.

Panthera
Panthera11 dec. 2022 - 19:04

Beste Gimli1955, Wat dat betreft kunnen wij aan de wandaden in Rawagede zien wat er kan gebeuren als je naast de excuses van een regering, geen goede afspraken voor herstelbetalingen/compensatie gaat afspreken. Dan wordt hier ook de meest logische stap voor de nazaten of landen bij alleen maar excuses van onze regering voor al het geleden leed, die van de gang naar een rechter. En dan kan dit ook ons land, Koningshuis of families die daar hun rijkdom aan te danken hebben ook gaan overkomen. https://www.tweedewereldoorlog.nl/onderzoekuitgelicht/indonesie/koloniale-amnesie/ https://www.theguardian.com/world/2022/nov/26/barbados-tory-mp-pay-reparations-family-slave-richard-drax-caribbean-sugar-plantation?utm_term=Autofeed&CMP=twt_b-gdnnews&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1669483101 https://www.theguardian.com/world/2020/dec/12/hes-the-mp-with-the-downton-abbey-lifestyle-but-the-shadow-of-slavery-hangs-over-the-gilded-life-of-richard-drax

Dolor Asinum
Dolor Asinum12 dec. 2022 - 8:58

Die excuses zijn overbodig omdat de bevolking via grondwetswijzigingen mbt artikel 1 al decennia geleden afstand van het slavernijverleden heeft genomen. En dat is het enige wat je van een bevolking mag verwachten die nog niet eens geboren was toen het heeft plaats gevonden.

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 dec. 2022 - 14:16

Op het moment dat je wilt bepalen wie er excuses moet maken, en wie er excuses moet ontvangen, inzake onrecht dat generaties geleden is gebeurd, ga je al onmiddellijk de mist in. Met z'n allen erkennen dat zoiets als slavernij echt niet kan is het hoogst haalbare. Excuses (willen) maken is gratuit en zinloos en leidt uitsluitend tot verdeeldheid, wij/zij-denken, meer racisme en opleving van oude ressentimenten.

RoepToeter
RoepToeter10 dec. 2022 - 12:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr310 dec. 2022 - 22:10

Wat moet de activist dan? Nou... als ze hun zin krijgen, geld tellen.

dirk den boer
dirk den boer9 dec. 2022 - 22:42

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer9 dec. 2022 - 22:27

Als er herstelbetalingen zouden komen, voor een onecht in de historie (onrecht dat toen geen onrecht was, want legaal) is het hek van de dam natuurlijk, want er was een tijd, voor de industrialisering en de humanisering, dat eigenlijk vrijwel alle rijkdom verkregen werd door verovering , aftroggelen en buit maken. Volgens de Koran behoort het buitgemaakte, in oorlogen en strijd, aan de overwinnaar, al moet daarvan wel een vijfde afgestaan worden aan de Godheid (zie soera Al Anfat- de buitvoordelen).

8 Reacties
Zandb
Zandb10 dec. 2022 - 6:58

dirk Zo bezien (onrecht dat toen geen onrecht was, want legaal) konden en kunnen we niets doen voor de slachtoffers van de holocaust, bijvoorbeeld.

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 dec. 2022 - 9:23

@Zandb De moord op 6 miljoen joden was zelfs in Nazi-Duitsland niet legaal. De notulen van de Wannsee-conferentie waren uiterst geheim en de uitwerking daarvan werd angstvallig uit het Duitse nieuws gehouden. En zelfs met deze feitelijke illegaliteit kunnen we ook niets meer voor de slachtoffers betekenen.

dirk den boer
dirk den boer10 dec. 2022 - 12:37

Indrdaad, Zand, lees Herr, zoiets kun je toch niet vergelijken, de holocaust met het buit maken door een sterker land in buurland of kolonies. Hoe durf je..

KritischKijken
KritischKijken10 dec. 2022 - 13:12

@Zandb Nu vliegen we een beetje uit de bocht, he? Slavernij, hoe verwerpelijk ook,was toen blijkbaar business as usual. Holocast niet echt he?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans310 dec. 2022 - 18:08

Dat slavernij vroeger legaal was en daarom geen onrecht genoemd kan worden lijkt me een drogreden. Er waren heel veel zaken niet verboden waarvan de rechtmatigheid werd betwist. Je vrouw slaan bijvoorbeeld.

dirk den boer
dirk den boer10 dec. 2022 - 20:44

Mag wel van de Koran, Frans, het Woord Gods, mits je geen ribben breekt. Als ze niet naar je luistert tenminste, anders mag het zeker niet.

PGS
PGS11 dec. 2022 - 6:56

Alles goed en wel maar in een zeer seculiere staat als Nederland hebben wij natuurlijks geen boodschap wat de Koran te melden heeft, toch ?!

Dolor Asinum
Dolor Asinum12 dec. 2022 - 9:34

De kans dat die herstelbetalingen ook daadwerkelijk gaan komen, is uitermate twijfelachtig omdat daar een kabinetsbesluit voor nodig is dat door de 1e en 2e kamer zal moeten worden goed gekeurd terwijl daar geen meerderheid voor is. Over een paar maanden zijn er bovendien verkiezingen en moet er indirect ook een nieuw 1e kamer worden gekozen en het ligt voor de hand dat veel kiezers daar rekening mee zullen houden bij het uitbrengen van hun stem. Ik in ieder geval wel.

Mirzas
Mirzas9 dec. 2022 - 20:39

Quote: "Onontkoombaar gevolg van dit alles zal in ieder geval moeten zijn dat Nederland in zijn buitenlands beleid aandringt op vergelijkbare excuses door andere landen die een maatgevende rol speelden bij slavernij en slavenhandel." Excuses maak je omdat je je verantwoordelijk voelt, de ander actief de gelegenheid wilt bieden je verantwoording af te laten leggen. Excuses komen uit hart en ziel en anders kun je ze beter achterwege laten. Wat andere landen wel of niet doen is niet aan Nederland en is in geen enkel opzicht een zaak waar Nederland een rol in moet spelen. Ik begrijp de discussie over de excuses wel, in die zin dat ze momenteel gehaast en ondoordacht lijken te worden neergezet. Adding insult to injury. Dus bij Rutte en andere opschieters denk ik dan zout ff lekker op met je momentum en wees eens een keer mens met geweten. Het is niet nu of nooit. Het is wel in een keer goed of nooit meer goed te krijgen. Excuses over hoe je de excuses hebt overhaast. Daar kom je echt nooit meer voorbij. Bij twijfel simpelweg nog niet doen.

6 Reacties
Jozias2
Jozias29 dec. 2022 - 23:42

@mirzas Je zegt: “Wat andere landen wel of niet doen is niet aan Nederland en is in geen enkel opzicht een zaak waar Nederland een rol in moet spelen.“ Kun je deze boodschap niet 1 op 1 toepassen op Surinaamse en Antilliaanse belangen groepjes?

Andreas4
Andreas410 dec. 2022 - 0:41

"Excuses komen uit hart en ziel en anders kun je ze beter achterwege laten. " Klopt, en aangezien deze excuses puur politiek zijn ingegeven... niet doen dus want het is 'schone' schijn.

Mirzas
Mirzas10 dec. 2022 - 8:55

Jozias, je lijkt iets om te keren. Maar ik denk dat je zelf ook begrijpt dat dat niet een op een om te keren is. Mensen met schuld vormen een andere partij dan mensen die, al dan niet indirect, de dupe zijn van die schuld. Ik vind het daarmee nogal kwalijk dat je het zelfs maar probeert. Maar hee. Niets manipulatiefs is jou vreemd.

Jozias2
Jozias210 dec. 2022 - 12:57

@mirzas Nee jij meet met twee maten. Enerzijds (bij staten in het MO en Afrika) is het aan een land zelf om te bepalen of ze wel of niet excuses aanbieden. Maar in dit geval is het niet aan Nederland of ze wel of niet (en wanneer en door wie) ze excuses aanbieden. Het is van 2'en 1. En wie zijn dan die 'mensen met schuld' volgens jou? Hebben we te maken met overerfbare schuld en leed? En is dat alleen nu zo of geldt dat voor alle misstanden uit het melden dus ook door de Romeinen, fransen en Spanjaarden of et ottomaanse rijk etc etc,?

Mirzas
Mirzas10 dec. 2022 - 19:39

Jozias, een wat warrige reactie van jou, vind ik. Maar dat kan aan mij liggen. En ja, als je als land rijker bent geworden over de ruggen van anderen heb je voor mij ook generaties later een bepaalde schuld aan de nazaten van hen over wier ruggen je bent gegaan.

Jozias2
Jozias211 dec. 2022 - 19:37

@mirzas Ten eerste geldt dat voor alle landen. Ten tweede gaat dat uit van het principe dat schuld en leed overerf baar zijn. Die argumentatie was voor sommigen reden om de joden te vervolgen. Ten derde zijn de mensen die nazaat zijn op dit moment beter af dan diegene die afstammen van mensen die in Afrika achter bleven. Ten slotte zijn gedurende duizenden jaren mensen overal ter wereld uitgebuit.

KritischKijken
KritischKijken9 dec. 2022 - 16:41

Begreep overigens uit interviews met mensen deze week in de Oost, die onder ons geleden zouden hebben, dat daar weinig behoefte is aan excuses... Het leeft blijkbaar voornamelijk met alle voorwaarden waaraan te voldoen in de West.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 dec. 2022 - 7:01

Kijken En. Waarom is dat een probleem, dat die behoefte om excuus te maken voornamelijk door de dader(s) gevoeld zou worden?

Farmer3.0
Farmer3.09 dec. 2022 - 16:23

Wij Nederlanders zijn echte Horken met zeer weinig inlevingsvermogen voor andere volkeren. We weten altijd wat het beste is voor andere landen. Moreel voelen we ons verheven. Dit verhullen we door culturele activiteiten te bezoeken van andere culturen. Maar; elke avond zitten we heerlijk thuis in ons eigen buurtje en omgeving. Bovenstaande zie je momenteel terug in de discussie met Suriname. Ons vingertje komt omhoog en wij bepalen "wat" en wanneer.

4 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 dec. 2022 - 23:22

"Moreel voelen we ons verheven." Ik merk het aan je reactie, pfff

Andreas4
Andreas410 dec. 2022 - 0:45

Je hebt het natuurlijk over jezelf als je praat over 'we' en 'ons', want je weet net zo weinig over 'de Nederlander' als ik of welke gemiddelde Nederlander ook.

Gio Servas
Gio Servas10 dec. 2022 - 6:07

@Farmer2, Ah, weer een opmerking van iemand die niet weet wat er in de wereld gaande is. Laat mij u dan maar vertellen dat ondanks de Nederlandse regering redelijk achterlijk is, het in Nederland vergeleken met vele andere landen best wel mee valt hoor. Horken heb je er tussen, maar er zijn maar weinig volkeren die zo open staan voor andere culturen en zo makkelijk met een fusion om gaan. Het is ook een land waar ik mij vrij snel geaccepteerd en vrij heb gevoeld. Dus stop nu maar met dat zelfkastijding.

Dolor Asinum
Dolor Asinum12 dec. 2022 - 9:11

"Ons vingertje komt omhoog en wij bepalen "wat" en wanneer". Bijzondere reactie aangezien precies het omgekeerde het geval is en wij onze excuses mogen aanbieden voor iets dat ons op geen enkele manier te verwijten valt en de andere partij de voorwaarden daarvoor wil bepalen. Suriname krijgt ontwikkelingshulp van Nederland en in jouw beleving zou Suriname zelf moeten kunnen bepalen hoeveel dat is en wanneer het wordt over gemaakt. Heel bijzonder. Nog bijzonderder is dat je ons morele verhevenheid verwijt omdat we de avond bij voorkeur heerlijk thuis in ons eigen buurtje en omgeving door brengen, terwijl er in werkelijkheid natuurlijk niets banaler is dan dat.

Miss Piggy
Miss Piggy9 dec. 2022 - 16:19

Exact Han. Het komt nu een beetje over alsof de regering dit hap snap besloten heeft. Het overleg in de Catshuis met de verschillende belangengroepen hadden ze eigenlijk eerder hiervoor moeten. Zodat je een mooie ceremonie krijgt waarin de meeste betrokkenen zich gehoord voelen. En tuurlijk zul je dan nog een minderheid hebben die het niet genoeg vind gaan of met zeer onredelijke eisen voor herstelbetalingen komen (zoals 200 miljard laatst genoemd werd). En het probleem is idd: het moet goed gebeuren, maar er zit ook wel een beetje haast achter. Gezien de geopolitieke en economische ontwikkelingen is er een grote kans dat de Nederlandse regering komend jaar echt andere zorgen en prioriteiten heeft dan deze excuses.

Norsemen
Norsemen9 dec. 2022 - 15:18

Wat kun je er op tegen hebben dat een staat excuses maakt voor de fouten die ze hebben gemaakt?

6 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 dec. 2022 - 15:32

Vraag het de mensen die - als ik het goed heb begrepen - een rechtszaak gaan aanspannen om te voorkomen dat die excuses gemaakt worden.

BramvanH
BramvanH9 dec. 2022 - 16:48

Omdat het uiteindelijk helemaal nergens over gaat. De mensen die de excuses gaan aanbieden hebben er geen zak mee te maken. Ook als is het namens de staat De staat zijn wij met zijn allen en wij hebben er ook niks mee te maken gehad. Die excuses had je 149 jaar geleden moeten maken. Samen met de mensen uit Afrika/ Suriname die de slaven aanboden.

Norsemen
Norsemen9 dec. 2022 - 17:34

Dat dit soort mensen echt bestaan. Dat geloof je toch niet

KritischKijken
KritischKijken9 dec. 2022 - 19:59

@Norsemen Omdat misschien veel van die mensen t maar gratuit vinden.... Totdat het vervolg programma er komt...

Norsemen
Norsemen10 dec. 2022 - 14:42

Zo’n BramvanH lijkt wel een soort oermens. Hoe gênant zo’n reactie.

Dolor Asinum
Dolor Asinum12 dec. 2022 - 9:29

" Wat kun je er op tegen hebben dat een staat excuses maakt voor de fouten die ze hebben gemaakt?". Helemaal niets. Maar je kan de Staat natuurlijk niet iets aanrekenen dat 2 eeuwen geleden heeft plaats gevonden en in een totaal andere staat. De huidige staat is gebouwd op democratische principes en macht die bij een parlement ligt die door het volk is gekozen. In de tijd dat er slavernij plaats vond was NL nog een republiek en had alleen een kleine elite stemrecht. En was het "gewone" volk zo goed als rechteloos en werd net zo hard uitgebuit als de overzeese slaven. Het volk bestond grotendeels uit loonslaven die veelal ongeletterd waren en waarschijnlijk geen enkele weet hadden van wat er op de overzeese plantages plaats vond. Omdat het volk geen stemrecht had, was ze ook niet bij machte om iets tegen de slavernij te doen en voor iets waar je redelijkerwijs niets tegen kan beginnen, kan je natuurlijk onmogelijk verantwoordelijk worden gehouden, terwijl dat precies is wat er gebeurd. Een van de eisen is dat de koning zijn excuses maakt namens de staat, maar dat is een onmogelijke eis omdat die dat zou moeten doen namens het volk terwijl meer dan de helft van dat volk daar tegen is. Bij de autochtone bevolking is dat zelfs twee derde. Afgedwongen excuses zijn sowieso al van nul en generlei waarde, maar waarschijnlijk mag hij die ook helemaal niet maken omdat er een politiek besluit aan ten grondslag ligt en de koning zich volgens de grondwet niet met politiek mag bemoeien.

MicroWolf
MicroWolf9 dec. 2022 - 14:35

Prima verhaal, alleen denk ik niet dat Nederland met haar excuses landen in het Midden-Oosten en Afrika kan/mag dwingen hetzelfde te doen. Nog los van de moderne slavernij in de Arabische wereld ligt aan hun handelen geen institutioneel racisme ten grondslag. Juist die door Europa bedachte vorm van racisme, met als doel dehumanisering, vergoelijkte de handel in Zwarte Mensen en Mensen van Kleur En speelt nog steeds door tot in de vezels van de samenleving.

11 Reacties
Norsemen
Norsemen9 dec. 2022 - 15:35

Eindelijk een goede reactie MicroWolf!

jandebakker
jandebakker9 dec. 2022 - 17:14

@MicroWolf Mischien is het verstandig om u eens te verdiepen in de wijze waarop de Arabische wereld keek naar Zwarte Afikanen en de wijze waarop men met de gevangen Afrikaanse slaven omging. De enige reden dat er in Noord afrika en het midden oosten geen nazaten van slaven zijn is vanwege de nog extremere sterfte cijfers en gedwongen castraties.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten9 dec. 2022 - 19:15

Er zijn in het MO wel degelijk afstammelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen, en ja, die werden (en worden ook gediscrimineerd) https://en.wikipedia.org/wiki/African_diaspora o.a. "The Arab Muslim institution of slavery allowed enslaved people to own land, and enslavement was not generally hereditary. Conversion to Islam sometimes enabled enslaved people to escape their condition. Skin color played a distinctive role even amongst slaves, however, and discrimination based on skin colour existed, and continues to be a problem in Iraqi society. Today, many Afro-Iraqis activists report that they are denied job opportunities on the basis of their skin colour and ethnic background. Afro-Iraqis are well known as street musicians, as they historically experienced employment discrimination. Afro-Iraqis are also frequently called “Abeed”, a pejorative meaning "slave" in Arabic." (Afro-Iraqi's) "Afro-Syrians experience severe racism and discrimination, including not being given any representation at all. Their population is unknown and has never been recorded." (Afro-Syrians) Moreover, in the Chad region the darker population is usually of slave descent, and still has a much lower status and is discriminated against. Slavery wasin Chad only abolished in 1972, and that was not because slavery was a dead letter. It's still exist there and it is race-based.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten9 dec. 2022 - 19:19

Vervolg: Perhaps Western slavery was more theorized over and became in the en more ideological. But the idea that Arab slavery was somehow color blind and not racist can only be held with excessive semantic gymnastics. There still are minorities that are discriminated agains because of their color, and in Chad race based slavery is hardly a thing of the past.

EenMening3
EenMening39 dec. 2022 - 20:29

@MicroWolf In de tweede helft van de achttiende eeuw begonnen mensen vragen te stellen bij de slavernij en gingen er stemmen op om die af te schaffen. Een bekende naam is Wilberforce. In 1808 werd de slavenhandel verboden, in 1833 werd de slavernij in de Engelse koloniën afgeschaft, Frankrijk volgde in 1844. De VS voerde zelfs een Burgeroorlog om dit voor elkaar te krijgen (1861-65). Het westen heeft grote fouten gemaakt maar er bestaat wel reflectie op het eigen handelen, die elders ontbreekt. Zonder die zelfreflectie was het nooit gekomen tot de afschaffing van een instituut dat al millennia bestond.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 dec. 2022 - 22:16

@wolf, misschien moet je je dan eens gaan afvragen waarom deze mensen van kleur nu wel wonen in de landen die je beticht van institutioneel racisme (met volledige) rechten, en niet in de Arabische wereld?

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 dec. 2022 - 0:33

Vind je slavernij niet erg als mensen ongeacht hun etnische achtergrond in principe te gelde kunnen worden gemaakt?

Herr Vorragend
Herr Vorragend10 dec. 2022 - 9:35

In de Arabische wereld geen institutioneel racisme? Tijd dat je daar eens gaat kijken of je er op een ander manier in verdiept. Ik zeg niet dat het daar erger is dan hier. Maar ook geen haar beter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 dec. 2022 - 11:14

De slavenhandel naar Noord-Afrika en naar het Midden-Oosten overtrof de Transatlantische ook in omvang. Er is oa. over gepubliceerd door Abdulazizi Lodhi, een voormalige hoogleraar in Swahili en Afrikaanse Linguistiek aan de Universiteit van Uppsala (Zweden).

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 dec. 2022 - 11:20

https://www.middleeasteye.net/features/we-are-iranians-rediscovering-history-african-slavery-iran

Norsemen
Norsemen10 dec. 2022 - 14:48

Verschrikkelijk die reacties op Microwolf. Ook die van Vd Horst. Hij moet zich schamen.

Markzelluf
Markzelluf9 dec. 2022 - 14:19

Ik kan me helemaal vinden in dit betoog

C1953
C19539 dec. 2022 - 14:03

Het zal voorlopig alleen maar kwaad bloed zetten bij wie zich beschouwt als nazaat van slaven. Behoren wij tegenwoordig het woord ‘slaven’ niet meer te gebruiken, maar daarvoor in de plaats ‘tot slaaf gemaakten’?

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 dec. 2022 - 14:40

Wat mij betreft niet. De suggestie is dat tot slaaf gemaakten beter aangeeft dat mensen niet van nature slaven kunnen zijn. Net zo goed kan deze nieuwe term mensen op het idee brengen om zelf ook eens anderen tot slaaf te maken.

Elberfeld
Elberfeld9 dec. 2022 - 15:04

@Hanvander Horst "Net zo goed kan deze nieuwe term mensen op het idee brengen om zelf ook eens anderen tot slaaf te maken. " Daar ben ik niet zo bang voor. Echter: wanneer deze logica consequent wordt doorgevoerd, krijg je wanstaltige zinnen als: "De tot ambtenaar benoemde assisteerde de tot kamerlid gekozene bij zijn gesprek met de tot koning gekroonde." Of "Clarence Seedorf is één van de bekendste oud-tot international geselecteerde nazaat van tot slaaf gemaakten, die een tijd zijn brood verdiende als tot trainer aangestelde bij AC Milan." De Nederlandse taal wordt daar niet mooier van.

itsme3
itsme39 dec. 2022 - 15:40

Wellicht. Maar het wordt nogal rommelig als je het dan ook moet hebben over de "tot premier benoemde", tot "parlementslid gekozene", "tot koffie juffrouw aangenomende" en de "in de gevangenis opgeslotene". Iemand die tot slaaf is gemaakt is gewoon op dat moment een slaaf, of dat nu fair is of niet.

Ontheemde
Ontheemde9 dec. 2022 - 17:49

Tot slaaf gemaakte kun je alleen maar zeggen over mensen die ooit geen slaaf waren en dat was niet altijd het geval. Bovendien is het een kloterig anglicisme (enslaved) wat in onze taal gewoon debiel klinkt. Iemand kan iets zijn zonder uitleg dat deze het ooit niet was. Moeten we bejaarden in het vervolg 'oud geworden mensen' noemen, vlinders 'tot vlinders getransformeerden', dokters 'tot dokter opgeleiden' en oppositieleiders, niet tot premier gekozenen maar wel deze ambitie hebbend' ? Ik wordt een beetje zat van die taalvernaggeling heden ten dage.

dirk den boer
dirk den boer9 dec. 2022 - 22:20

En er zijn er nog veel meer. Verzetsheld mag niet meer, en ontwikkelingslanden mag ook niet meer, die zijn in de hypocritiseringsgolf economisch opkomende naties geworden. Heb ik daarvoor 10 jr van mijn leven aan ontwikkeling in de (toen nog zo geheten) achtergebleven naties gewerkt? Voor noppes dus...in ieder geval...goed dat ik niet nog eerder te werk gesteld was daar in de landbouw, in de tijd dat plantages nog op slavernij dreven.

toentomatentomaten
toentomatentomaten9 dec. 2022 - 13:55

Mijn vader zaliger was in nazi-Duitsland ook als slaaf te werk gesteld. Krijg ik daar nog excuses voor? Voor mijn moeder is het inmiddels te laat…

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 dec. 2022 - 15:34

Volgens mij heeft Duitsland die excuses wel aangeboden, geen idee of daar destijds om gevraagd werd, zoals nu het geval is.

Satya
Satya9 dec. 2022 - 18:09

Daar had je vader een schadevergoeding voor kunnen krijgen. Daarnaast heeft Duitsland excuses aangeboden gekregen.

Zandb
Zandb10 dec. 2022 - 7:05

toentomatentomaten Die excuses hebt u al lang gehad en de herstelbetalingen zijn gedaan.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen9 dec. 2022 - 13:25

Beste Han, Ik ben het helemaal eens met jouw beschouwing, die ik maar even samenvat als: "doe het goed, of doe het niet". Maar op één punt sla ik aan. Bij de opmerking "Daarbij kunnen ook de materiële aspecten aan de orde worden gesteld" gaan bij mij de haren omhoog. Ik interpreteer dit als de mogelijkheid voor herstelbetalingen. Als er één ding is dat groepen tegen elkaar op zal zetten, dan zijn het wel herstelbetalingen. Ten eerste omdat, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, het uiterst diffuus is wie heden ten dage nog profiteert (nog los van de vraag of er na 150 jaar überhaupt nog sprake kan zijn van een causaal verband) van de slavenhandel van anderhalve eeuw geleden. Ten tweede omdat het eveneens uiterst diffuus is wie na 150 jaar eventueel recht zou hebben op deze herstelbetaling. Tot slot, en ik herhaal mijzelf hier, is het mij een raadsel waarom wij vinden dat de huidige generatie moet betalen voor de fouten van onze -lang overleden- voorgangers. Om het even persoonlijk te maken; op basis van mijn eigen familiegeschiedenis zou de uitkomst wel eens kunnen zijn dat ik mijzelf geld schuldig ben....... Daar gaan we nooit uit komen, maar wat er wel gaat gebeuren is dat groepen tegenover elkaar worden gezet. En ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat een deel van de 'activisten' die hard roepen om herstelbetalingen hier naar lijken te streven. "o nederland let op u saeck"

7 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 dec. 2022 - 15:35

Goed verwoord. Compliment!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 dec. 2022 - 15:58

Mooie analyse.

Norsemen
Norsemen9 dec. 2022 - 17:35

Goed verwoord? Een dom betoog is het.

Fabius
Fabius9 dec. 2022 - 18:14

' het uiterst diffuus is wie heden ten dage nog profiteert' Kan het zijn dat u bedoelt: 'het uiterst diffuus is wie heden ten dage nog schade lijdt'? Want daar gaat het toch om bij herstelbetalingen, niet? En gemeenschappen die aantoonbaar nog schade lijden vanwege de slavernij zouden in aanmerking kunnen voor deze betalingen. Blijft de vraag of wij nog profiteren. Hadden wij onze infrastructuur - en laat ik voor het gemak hier ook onze polders en dijken even bij rekenen - kunnen aanleggen zonder de verdiensten uit slavernij? Als het antwoord 'ja' is dan is het duidelijk dat wij niet meer profiteren van de toenmalige slavernij. Maar is het antwoord 'neen' dan lijkt het profijt mij niet meer zo diffuus.

EenMening3
EenMening39 dec. 2022 - 20:59

Het is zeker waar dat bepaalde rijke families enorm geprofiteerd hebben van de slavenhandel en de slavernij. Maar of dat ook voor heel Nederland gold is maar de vraag. Hetzelfde geldt voor Indonesië. Bepaalde mensen profiteerden enorm van deze kolonie, maar het merendeel van de Nederlandse bevolking was voor WOII arm. Toen Indonesië onafhankelijk werd, werd er wel gezegd: "Indië verloren, rampspoed geboren". Dat klopte echter van geen kant, na 1950 begon juist een periode van enorme welvaart, die tot 1973 duurde. Waarschijnlijk was tot WOII de focus van het bedrijfsleven teveel gericht op Indonesië en werd er te weinig geïnvesteerd in het moederland. Dat gold trouwens ook voor andere imperiale mogendheden. Toen ze hun koloniën opgaven, waren ze van een zware last verlost en begon de welvaart. Een aantal Europese landen dat nooit koloniën heeft gehad, doet het trouwens ook uitstekend. Portugal hield daarentegen veel te lang vast aan zijn koloniale rijk, waardoor de economische ontwikkeling stagneerde. Het land is daardoor arm gebleven

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen10 dec. 2022 - 14:30

@Norsemen...nog een inhoudelijk argument, of is de pijp al leeg?

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen10 dec. 2022 - 14:40

@Fabius: zoals u kunt lezen leg ik deze vraag neer voor beide kanten van het spectrum. En zowel voor de nazaten van slaven als de slavenhandelaren geldt dat ik oprecht niet zie hoe wij ooit tot een sluitende conclusie kunnen komen over de vraag in hoeverre - en hoeveel- slavernij heeft bijgedragen aan onze huidige welvaart en in hoeverre de nazaten van slaven nog een causale claim kunnen leggen. Om even op uw voorbeeld van onze infrastructuur in te gaan. Ná de tweede wereldoorlog was Nederland failliet. Steden, infrastructuur, eigendom; het was platgegooid, beschadigd, of gejat. Het heeft de naoorlogse generatie jaren gekost om het land er weer bovenop te krijgen. Alleen al met dit gegeven lijkt het mij onmogelijk om een directe causale lijn tussen toen en nu te trekken. En dit is maar één van de zaken waar we tegenaan gaan lopen. Moeten we bijvoorbeeld onze investeringen in Suriname wel of niet meetellen in het bepalen c.q. wegen van de schade? Let wel, ik heb hier ook geen sluitend antwoord op, maar het zijn dit soort discussie die wij dan moeten gaan voeren. En dat lijkt mij weinig zinvol, zo niet contraproductief. Laat ons vooruit kijken onder de noemer: "nooit weer".

Joop  den Uil
Joop den Uil9 dec. 2022 - 13:22

Graag of Niet .... en voor de rest halen steeds meer Nederlanders hun/haar schouders op.

4 Reacties
Satya
Satya9 dec. 2022 - 18:11

Om even later over solidariteit te jammeren. Hypocrieten.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 dec. 2022 - 19:29

Satya, solidariteit moet van 2 kanten komen anders heet het hebberigheid, egoisme en inhalig.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 dec. 2022 - 22:50

"solidariteit moet van 2 kanten komen anders heet het hebberigheid, egoisme en inhalig." Klopt Joop!

Satya
Satya10 dec. 2022 - 8:59

Joop Inderdaad. Begin maar eens.

Norsemen
Norsemen9 dec. 2022 - 12:35

"Een zeer belangrijk deel van de overige Nederlanders zal zich om uiteenlopende redenen niet in officiële excuses herkennen" Wat valt er precies te herkennen?

3 Reacties
Ejoth
Ejoth9 dec. 2022 - 14:08

Tja, en zeker niet als de geëxcuseerde wil bepalen waar, wanneer en door wie. Uiteindelijk is de herstelbetaling waarschijnlijk het belangrijkst.

Markzelluf
Markzelluf9 dec. 2022 - 14:27

Als je de gedachte aanhangt dat de regering de bevolking vertegenwoordigt, dan houdt dat in dit geval in dat de regering namens de bevolking excuses aanbiedt. Excuses kun je zien zien als schuldbelijdenis. Maar voel je je niet schuldig (bijvoorbeeld omdat je ook indirect via je voorouders geen enkele invloed had op of profijt ondervond van slavernij) , dan is excuses een holle frase. Natuurlijk zal nooit 100% van de bevolking hieraan voldoen, maar in dit geval lijkt slechts een zeer kleine minderheid via de voorouders iets met slavernij van doen te hebben. Misschien blijkt dat na onderzoek anders te zijn, maar dat onderzoek wordt gedaan. Goed om op die resultaten te wachten

Norsemen
Norsemen10 dec. 2022 - 14:53

Er wordt niet namens de bevolking excuses aangeboden. De regering maakt namens de staat excuses voor het handelen van toen. Alleen een enorme asociale primitieveling kan daar een probleem mee hebben.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 dec. 2022 - 12:21

Waarom bieden ze geen excuses aan voor de slavernij en loonslavernij die er op dit moment aan de gang is? Voor het feit dat ze naar Qatar gaan? Voor het toeslagenschandaal? Voor de woningcrisis? Voor het feit dat ze op alle gebieden falen en eindeloze puinhopen achtergelaten hebben?

6 Reacties
Volrin
Volrin9 dec. 2022 - 12:54

Whatabout?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 dec. 2022 - 12:56

Ze bieden ook alleen maar 'excuses' aan, om hun eigen ego te strelen. Kijk ons deugen, kijk ons goed zijn. Het is weer egotrippen, voor ze. Ze grijpen zoiets aan, voor zichzelf.

Norsemen
Norsemen9 dec. 2022 - 13:54

Zouden ze moeten doen inderdaad. Maar wat heeft dat hiermee te maken?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 dec. 2022 - 14:15

Niks whatabout. De dingen die nu spelen, daar kan men wat aan doen. Wat generaties eerder gebeurde is verleden tijd. Maar ja, voetbal, dan mag het.

MG1968-2
MG1968-29 dec. 2022 - 16:12

@baloem Komt in essentie overeen met de kritiek op de huidige opzet. Als ze niet oprecht zijn of overkomen worden ze niet geaccepteerd. En excuses maken die niet als dusdanig overkomen kun je inderdaad beter laten. Of samen kijken waar de schoen wringt. Hoewel blijkbaar de meesten hier er van uit gaan dat de zender altijd het op zijn best ziet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 dec. 2022 - 13:22

Ja, maar ik vind dat bijna alles dat Rutte zegt niet helemaal oprecht overkomt. Hij kan beter gewoon niets zeggen

tinekea2
tinekea29 dec. 2022 - 12:16

Ik ben het er helemaal mee eens, maar dit kabinet dat nogal graag hapsnap beslissingen neemt zal wel weer door willen drukken.