Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Maak van asielzoekers zzp'ers

  •  
27-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_ed45265634.jpg
Asielzoekers dienen niet als zielig te worden bestempeld
In de complexe wereld met de enorme toevlucht van vluchtelingen naar het Europese continent ontbreekt er een duidelijke visie die er voor kan zorgen dat vluchtelingen niet als zielig of gevaarlijk, maar als potentiële aanwinst gezien worden.
Bezorgde burgers schreeuwen moord en brand dat Nederland vol is. Er wordt op sociale media zelfs gejubeld wanneer duizenden bootvluchtelingen in de Middellandse Zee verdrinken. Niet verrassend dat een politieke beweging die de grens wil sluiten voor niet-westerse immigranten alle politieke peiling de baas is.
Laten we in het Nederland van Rita Verdonk en Geert Wilders de knop doorhakken en het discours radicaal veranderen. Het behandelen van vluchtelingen als ZZP’ers zal een stap in de goede richting zijn. Dit is een veel positievere benadering die zowel Nederland als vluchtelingen in staat stelt om vooruit te kijken, mogelijkheden te zoeken in plaats van te stranden in een ouderwets verhaal dat vluchtelingen per definitie tot zielig, armzalig en gevaarlijk bestempelt.
Laat mij u voorstellen aan Malewa. Hij is een van de 23.000 vluchtelingen die vorig jaar in Nederland asiel hebben aangevraagd. Los van zijn motief om in Nederland asiel aan te vragen is hij op dit moment voor zijn bestaan grotendeels afhankelijk van de Nederlandse staatszorg. Dat een fatsoenlijk en rijk land als Nederland bed, brood en bad voor asielzoekers zoals Malewa realiseert is meer dan logisch. Malewa is daarom ook meer dan dankbaar dat hij hier in veiligheid mag ademhalen.
Maar, wat is ons motief om asielzoekers zoals Malewa op te vangen? Helpen wij Malewa omdat internationale verdragen daar ons toe verplichten of doen we dat vanuit een intrinsieke motivatie? Het publieke discours demoniseert asielzoekers zoals Malewa. Ons beleid plaatst asielzoekers onder het departement ‘Veiligheid en Justitie’. Impliceren we daar niet mee dat asielzoekers een gevaar vormen?
Want hoe stom het ook mag klinken, Malewa is geen zielig mens en hij zal zichzelf nooit als een zielig mens beschouwen. Als leraar wiskunde was hij zijn geboortestad een gerespecteerd man. Net als velen was hij genoodzaakt om zijn land te verlaten. Over de motieven kunnen we nog eindeloos speculeren en een debatten over voeren.
Wat wij wel weten is dat Malewa ondanks alle beperkingen en tegenslagen op zoek ging naar een plek om zijn overlevingskans te vergroten. En ja, hij kwam naar Europa, naar Nederland. Hij leeft voor hoop, om hier veiligheid, welvaart en vrijheid te mogen vinden. Wie wil dat niet?
Asielzoekers zoals Malewa dienen niet als zielig te worden bestempeld. Zij beschikken over doorzettingsvermogen om in nieuwe omstandigheden een beter leven op te bouwen. Hun competenties dienen optimaal te worden ingezet voor de Nederlandse samenleving. De Nederlandse overheid moet daarom stoppen met het classificeren van migranten zoals Malewa onder het departement ‘Veiligheid en Justitie’. Verplaats Malewa naar het departement ‘Migratie en Ontwikkeling’ zodat hij zijn talenten en doorzettingsvermogen kan inzetten voor Nederland.
Jarenlang hebben wij de indruk gewekt dat asielzoekers zielig zijn, dat ze hier alleen maar komen om voor hun hele leven afhankelijk van ons te zijn. Wie veel asielzoekers spreekt komt snel er achter dat het competente mensen zijn die niet willen stil staan en graag iets van hun leven willen maken.
Laten we iedere asielzoeker een ZZP-status verlenen om meteen in de Nederlandse samenleving aan de slag te gaan. In de schoonmaakbranche, in de kennis-sector, in de agrarische sector maar ook in de zorg. Het is aan ons de keuze te denken dat dit ofwel onmogelijk is, of we kunnen het discours radicaal veranderen. Asielzoekers zijn hier niet alleen om te janken. Ze zijn hier om te leven. Benut hun talenten en laat hun hoop niet verloren gaan.
cc-foto: Directie Voorlichting

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

kassakijker73
kassakijker7327 apr. 2015 - 21:15

Ik ben het helemaal met je eens als je zegt dat we asielzoekers niet moeten benaderen als zielige mensen die hulp nodig hebben. Juist door ze zomaar een ZZP status te geven omdat ze asielzoeker zijn, krijgen ze toch weer een andere behandeling (voorkeursbehandeling). Verder maakt het de asielzoeker hopelijk niet uit hoe wij tegen hem aankijken en onder welk departement asielbeleid is opgenomen. Juist dat bevestigt weer het beeld van de hulpbehoevende asielzoeker die zielig is omdat wij op een bepaalde manier met asiel omgaan.

Achterberghen
Achterberghen27 apr. 2015 - 21:15

Ik zou zo graag willen weten van die mensen die het Nederlandse asielbeleid zo godsgruwelijk inhumaan vinden wat dan volgens hen het alternatief dan moet zijn. Grenzen open voor alles en iedereen? En even op het topic terug te komen. Als een asielzoeker hier mag verblijven kan hij zich gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel als zzp'er net zoals iedere Nederlander. Dus ik snap het punt niet.

ValsPlat
ValsPlat27 apr. 2015 - 21:15

Slecht plan. Veel van de asielzoekers komen alleen in aanmerking voor ongeschoold werk doordat ze de nederlandse taal niet beheersen en/of omdat ze onvoldoende geschoold zijn. Ze gaan dan als ZZP'er concureren met werknemers die op minimumloon niveau zitten; ook een kwetsbare groep die het nu al nauwelijks lukt vaste banen te vinden. Werkgevers zullen de weg van de minste weerstand kiezen en de uitzendkrachten vervangen door ZZP'ers die voor €15,00/uur (of minder) komen werken en à la minute gewipt kunnen worden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 apr. 2015 - 21:15

Hij noemde het geen ZZP-ers, maar dit is gewoon het voorstel van Pim Fortuijn, iedereen mag kommen, en redt zich maar, als je laat zien dat dat lukt, dan mag je na verloop van tijd ook blijven. Dat was 1 van de paar goede ideeën die hij had tussen het onzinnig geblaat in.

neutralist
neutralist27 apr. 2015 - 21:15

ZZpérs kun je niet maken, dat moet je willen zijn. Klinkt als moderne slavernij dit.... En je kunt ze in geen diepere kuil gooien dan die van de ZZPér. Slecht plan, heel slecht. Maar de goede bedoelingen zijn duidelijk.

Mark Gh
Mark Gh27 apr. 2015 - 21:15

ZZPer is wellicht niet de beste optie. Een baan in loondienst of anderssoortig werk moet ook kunnen. Wat mij betreft mogen werkelijk alle gelukszoekers blijven. Maar dan wel zonder enige aanspraak op sociale zekerheid gedurende de eerste vijf jaar (inclusief bed/bad/brood!). Zijn ze na vijf jaar zelfredzaam inclusief arbeidsmarktkwalificatie? Dan krijgen ze een permanente verblijfsvergunning/Nederlanderschap en beginnen ze sociale zekerheid op te bouwen. Eenieder die niet in zijn eigen behoeften kan voorzien moet vertrekken. Uiteraard zijn erkende vluchtelingen uitgezonderd van bovenstaande.

123456zeven
123456zeven27 apr. 2015 - 21:15

Asielzoekers hebben geen motief voor een asielaanvraag. Het moet altijd vervolging zijn om een aantal beperkte en nauw omschreven redenen. En in dat geval wil je niet eens dat ze ZZPer worden bij gebrek aan andere mogelijkheden. Dit is een oplossing voor mensen die om economische redenen hier komen. En dus niet van toepassing.

Armagaddon
Armagaddon27 apr. 2015 - 21:15

>>> Mogelijk in uitzonderlijke gevallen....dus praktisch een utopie...verder many bridges too far...als je uit een achtergesteld armelijke omgeving, waar levensgevaar heerst, moet vluchten... >>> Een zinniger, haalbaarder idee zou kunnen zijn, toekomst gericht voor zowel land van herkomst en de vluchteling in kwestie is een werk/leer ervaringsplaats...keerzijde, overweging...waarbij weer de kans bestaat dat onze lager opgeleiden en Tokkies de dupe van worden...

MarkHuisman
MarkHuisman27 apr. 2015 - 21:15

Omgekeerd zijn er denk ik ook wel de nodige zzp’ers die asiel zouden willen aanvragen in een ander land.

Armond
Armond27 apr. 2015 - 21:15

Jaaa, doen, dan kan de Nederlander thuis zitten zonder werk.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 apr. 2015 - 21:15

http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j4nvgs5kjg27kof_j9vvihlf299q0sr/vih273gyi3zb/f=/blg73664.pdf En dan zzp'ers ?

opmerker
opmerker27 apr. 2015 - 21:15

Als er een vrije arbeidsmarkt zou zijn dan zou het kunnen. Een OBI voor elke arbeidsgeschikte Nederlander zorgt daarvoor en de arbeidsmigrant kan op de vrije arbeidsmarkt meedoen zoals elke ZZPer.

OlavM
OlavM27 apr. 2015 - 21:15

In de teneur van het stuk kan ik mij geheel vinden. Het is zeker zaak migranten (vluchtelingen, asielzoekers en arbeidsmigranten) in principe meer als aanwinst voor Nederland te zien, wat ze in het algemeen ook zijn, en niet –met uitzondering van erkende vluchtelingen en bepaalde arbeidsmigranten- als belastend, gevaarlijk, zielig, enz. Hun talenten kunnen benut worden, wat zowel voor henzelf als voor de gehele Nederlandse samenleving alleen maar pluspunten oplevert. Ze moeten dan ook in een vroeg stadium de mogelijkheid krijgen om te werken en zo in hun levensonderhoud te voorzien, ongeacht de fase waarin hun verzoek om een verblijfsstatus zich bevindt. Er zitten natuurlijk wel haken en ogen aan. Een punt is, dat toelating van vluchtelingen, asielzoekers, migranten, toeristen, enz., per definitie een onderdeel van het vreemdelingen- en vluchtelingenrecht vormt, en als zodanig onder het ministerie van justitie. Dat is in het huidige kabinet helaas “verrijkt” met veiligheid, welke vroeger onder het ministerie van binnenlandse zaken viel. (Deze nieuwe combinatie wringt op meerdere punten). Een procedure voor de toelating blijft onmisbaar, omdat –om maar iets te noemen- Nederland een gerechtvaardigd belang heeft bij niet-toelating van oorlogsmisdadigers, extremistische jihadisten, en zware criminelen. Als migranten eenmaal feitelijk deel uitmaken van de Nederlandse samenleving is het zeker goed dat het knellende juridische kader wordt los gelaten en andere maatschappelijke velden en beleidsdepartementen de hoofdrol gaan spelen, voor zover zij dat nodig hebben om hun weg hier verder te vinden. Of de vorm van zzp-ers een goede optie is, vind ik moeilijk te beoordelen. Maar ook andere vormen zijn te bedenken. Het is overigens van belang om de focus niet alleen op Afrika te richten, en bovendien onderscheid te maken tussen de vele verschillende landen in dat continent.

Jensbos
Jensbos27 apr. 2015 - 21:15

En wat dan te doen met die andere ZZP ers, die ze gaan vervangen?

Warren2
Warren227 apr. 2015 - 21:15

Ik las dat Afrika het economisch snelst groeiende continent ter wereld is. De werkeloosheid is daar lager dan in bijvoorbeeld Spanje. Het gaat niet lang meer duren (het is namelijk al aan de gang), of Spanjaarden gaan naar Afrika om daar te gaan werken als ZZP-er.

1 Reactie
pakmelk
pakmelk27 apr. 2015 - 21:15

Maar dat zal dan vast als kolonialistisch bestempeld worden.

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2015 - 21:15

Als hij geen zielige man is dan heeft hij tenminste om opportunistische redenen asiel aangevraagd in Nederland. Afrika is qua oppervlakte het op een na grootste continent op Aarde en bestaat uit 54 onafhankelijke staten en een aantal niet-onafhankelijke gebieden. De economische groei (BBP) van Sub-Sahara Afrika zal van 5,5 procent in 2011 naar 5,9 procent in 2012 stijgen, zo blijkt uit de recente groeiverwachtingen van het IMF. Daarmee zijn de groeicijfers van het continent weer op het niveau van voor de financiële crisis en streeft Afrika Azië voorbij als snelst groeiende werelddeel. Afrika wordt afgespiegeld als een vreselijk continent waar niemand zijn leven zeker is en waar de vlucht naar Europa de enige mogelijkheid is voor een vreedzaam leven. Waarom niet zijn potentie inzetten voor Afrika of is het gewenst dat de massale braindrain vanuit Afrika richting de Westerse wereld gefaciliteerd wordt? En waarom moet onze doorgeslagen geïndividualiseerde consumptiemaatschappij als voorbeeld dienen voor de Afrikanen?

1 Reactie
Janssen3
Janssen327 apr. 2015 - 21:15

"De economische groei (BBP) van Sub-Sahara Afrika zal van 5,5 procent in 2011 naar 5,9 procent in 2012 stijgen" Heb je de jaartallen wel correct overgenomen, of haal je dit uit een verouderd rapport?

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2015 - 21:15

Een leraar wiskunde kunnen we wel gebruiken, maar iemand die hier (nog) niet legaal verblijft mag hier niet werken. Dat mag ook niet met een touristenvisum. Om dat om te draaien zijn niet alleen verregaande veranderingen in de wetgeving nodig, en van allerlei verdragen, maar het opent ook de deur naar uitbuiting van buitenlanders door werkgevers.

3 Reacties
BasVV
BasVV27 apr. 2015 - 21:15

Beste Kiza: Die wiskundeleraar is niet zielig. Maar ook niet hier bruikbaar. Vertel eens voor welke klas hij dan zou kunnen gaan staan. Los van het feit dat de leerlingen hem niet kunnen verstaan is een vak niet internationaal. Er zijn allerlei gradaties in vakken. En die van nederland zijn aan strenge eisen verbonden. Zijn enige kans is om eerst het nederlands te leren en vervolgens opnieuw examens in wiskunde te doen. En zeg nou zelf eens. Zou u het accepteren als uw kind wiskunde kreeg van een niet nederlands sprekende asielzoeker. Dat doet overigens niet af aan het gevoel dat talentvolle mensen hier naartoe komen. Maar talent is niet voldoende om hier een positie op te bouwen.

BasVV
BasVV27 apr. 2015 - 21:15

Piet: Draai het eens om. Een nederlandse wiskunde leraar gaat naar China. Spreekt geen woord Chinees. Denk jij dan dat China zegt. Zo'n wiskunde leraar kunnen we wel gebruiken.

opmerker
opmerker27 apr. 2015 - 21:15

"maar het opent ook de deur naar uitbuiting van buitenlanders door werkgevers." Maar wat is voor die mensen beter, Uitgebuit, of niet uitgebuit te worden.

Warren2
Warren227 apr. 2015 - 21:15

Gaat het eindelijk goed in Afrika, vluchten ze weg naar een land waar de werkeloosheid torenhoog is.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 apr. 2015 - 21:15

Er lopen dan ook ondertussen zoveel economische vluchtelingen in sommige Afrikaanse landen rond dat men daar de immigratie-regels aanscherpt, zie Angola bijvoorbeeld en het grote protest daartegen onder de Portugese vluchtelingen van de afgelopen en komende jaren. Zo zie je maar men gaat wonen waar een boterham te verdienen valt, Europeaan, Afrikaan of gewoon wereldburger. Geen regel houdt mensen daarin tegen.

Sardar2
Sardar227 apr. 2015 - 21:15

ZZP in Nederland betekent een nieuwe vorm van werkloosheid zonder enige officiële kosten voor de werkgevers en overheid. Het is niet (meer zoals vroeger) een initiatief met sterke positie en veelbelovende toekomst perspectief. Dus is eigenlijk een van de meeste zwakke schakels voor de arbeid in de markt. Ook is de ZZP bedoelt om de kosten van werkgever en overheid schuiven naar de werknemer die nog financiële draagvlak heeft om over te leven; een soort bezuiniging met de kosten van private personen. Wat in geval van rijken als nog meer rijkdom betekent voor de werkende betekent dat minder rijkdom of nog meer armoede. Dus het voorstel van (afgewezen) asielzoeker als zzp’er laten werken, is een naïef voorstel die getuigt van totale hopeloosheid. Wat deze mensen helpt is meer solidariteit, en het beste solidariteit is elkaar dekken tegen hopeloosheid en eenzaam bestaan. Met andere worden deze mensen hoe meer als een community kunnen opereren hoe meer de kans bestaat dat zij zich kunnen redden. Een soort coöperatieve community die zelf inkomsten en kansen onderling creëert. Zo’n coöperatieve community kan ook breed ondersteund worden door derden en zo kunnen ze de nodige kans voor zich creëren. In deze hopeloze tijden is dat het beste wat hen kan geadviseerd worden tot ze tot het niveau komen om zelfredzaam worden, zonde afhankelijkheid aan een kille en antiburger overheidsbeleid. Maar of hetzelfde overheid zal in dit geval af willen zien van zijn alles controlerende streven en hen laten eigen leven hier bouwen, is de grote vraagtekens!

2 Reacties
RonVa
RonVa27 apr. 2015 - 21:15

[ZP in Nederland betekent een nieuwe vorm van werkloosheid zonder enige officiële kosten voor de werkgevers en overheid. Het is niet (meer zoals vroeger) een initiatief met sterke positie en veelbelovende toekomst perspectief. Dus is eigenlijk een van de meeste zwakke schakels voor de arbeid in de markt. Ook is de ZZP bedoelt om de kosten van werkgever en overheid schuiven naar de werknemer die nog financiële draagvlak heeft om over te leven; een soort bezuiniging met de kosten van private personen. Wat in geval van rijken als nog meer rijkdom betekent voor de werkende betekent dat minder rijkdom of nog meer armoede. ] Wat een onzin. Misschien geld dit voor een paar bedrijfstakken waar ontslagen personeel zicht verhuurd aan een vaste opdrachtgever, volgens een rooster voor 12 euro per uur en zo ZZPer speelt zonder ook echt zelfstandig te zijn. Maar die werknemers van 12 euro kun je niet zomaar als uitgangspunt gebruiken om de echte ZZPer te beoordelen.

PocoPoco
PocoPoco27 apr. 2015 - 21:15

Mmm, lekker fact free over ZZP-ers. Iets met klok en klepel? Of een soort afkeer? Ik kan het niet echt plaatsen.

MarcKaptijn
MarcKaptijn27 apr. 2015 - 21:15

Ik weet niet of van elke asielzoeker een ZZP-er te maken een goed idee is. Niet iedereen is grschikt om op deze manier te werken. Maar waar ik het wel volmondig mee eens ben is dat wij moeten stoppen asielzoekers te zien als een probleem of een belasting voor de maatschappij. Dit wordt gecultiveerd vanuit rechtse hoek om politieke electorale reden. Maar juist deze partijen denken slechts in termen van problemen, en hebben eigenlijk alleen maar belang bij om het probleem in leven te houden; Geert Wilderianen zullen nooit met oplossingen te komen. Dat soort politiek is de politiek van uitzichtloosheid waar de politici hun macht aan ontleden. Daardoor compleet kansloos. Je moet niet in problemen denken maar in oplossingen. In plaats van negativiteit moeten we de asielzoekers beoordelen op wat zij kunnen bijdragen aan de maatschappij, en dat is heel wat! Bovendien is juist de Nederlandse cultuur een groot voorbeeld van het assimileren van mensen van andere culturen, en de culturele en economische rijkdom van Nederland hebben wij te danken aan het historisch gezien open karakter van de Nederlandse indentiteit. Asielzoekers moet je veel meer zien als een aanwinst.

1 Reactie
Warren2
Warren227 apr. 2015 - 21:15

Maar wat kan een asielzoeker die geen Nederlands spreekt en geen of nauwelijks opleiding heeft nu toevoegen aan Nederland? Ik ben toch benieuwd naar wat meer concreets, dan alleen maar: quote "heel wat". Ik denk niet dat rechts negatief is, al zullen er vast wel wat bij zitten, maar er zitten ook veel realisten bij.

Lebrand
Lebrand27 apr. 2015 - 21:15

De vragen die gesteld worden in het artikel zijn niet "kritisch" van aard, maar geven helaas blijk van onbegrip van het achterliggende probleem. Wanneer je een antwoord formuleert op de vragen komt daar weinig reflectie bij kijken. Gemiste kans. Ter illustratie: " Ons beleid plaatst asielzoekers onder het departement 'Veiligheid en Justitie'. Impliceren we daar niet mee dat asielzoekers een gevaar vormen?" Nee, maar dat vluchtelingen op zoek zijn naar bescherming. En ja, asielzoekers (zonder status) kunnen inderdaad een potentieel gevaar vormen. Wij weten immers nog niet om welke redenen zij hier zijn. Het onderscheid tussen vluchteling en asielzoeker wordt onvoldoende gemaakt in het betoog, terwijl dit toch van wezenlijke betekenis is. "Hij leeft voor hoop, om hier veiligheid, welvaart en vrijheid te mogen vinden. Wie wil dat niet?" Precies de reden waarom er een restrictief immigratiebeleid wordt gevoerd. Het is niet slechts een kleine intellectuele wereldelite die op zoek is naar veiligheid, welvaart en vrijheid, maar het leeuwendeel van de wereldbevolking. Willen wij de capabele wereldelite in Nederland verwelkomen? Ja, die kunnen ook hierheen komen als kansrijke kennisimmigrant. Daar bestaat een procedure voor. De strekking van het betoog is dat er gebruik gemaakt moet worden van de "talenten" van asielzoekers. Hierbij wordt asielzoekers verward met arbeidsimmigranten. Ingewikkeld, aangezien dat twee verschillende discussies zijn. Arbeidsimmigranten kom hier om hun geluk en welvaart te vinden. Of om hier te middelen te vergaren waarmee de thuisblijvers gesteund kunnen worden. Zij zitten in een ander deel van het vreemdelingenrecht, te weten niet het asiel maar het reguliere recht. Vluchtelingen komen hier om een beroep te doen op de middelen die wij ter beschikking hebben gesteld om mensen die dat nodig hebben te beschermen. In eerste instantie hoeven zij hier geen nieuw leven op te bouwen en is het bieden van een toevluchtsoord voldoende. Deze middelen zijn beperkt en zelfs als wij een wezenlijk groter percentage van ons BBP hiervoor zouden inzetten dan blijven deze middelen beperkt. Asielzoekers die via het asielrecht proberen een achteringang te vinden om onder het reguliere vreemdelingenrecht uit te komen doen zich voor als "vluchteling" om kans te maken zich hier te vestigen als abeidsimmigrant. De middelen die wij aan deze groep ter beschikking stellen gaat ten koste van de groep vluchtelingen die ze wel hard nodig hebben. Die, eenmaal aangekomen in Nederland, nergens anders meer heen kunnen. Moet je asielzoekers ZZP'ers maken? Nee, de vluchtelingen moet je beschermen en degene die misbruik maken van het asielbeleid moet je terugsturen zodat zij net als de rest van de wereldbevolking dezelfde procedures kunnen volgen in hun thuisland. Dat is ook wat een rechtvaardig vreemdelingenbeleid kenmerkt.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten27 apr. 2015 - 21:15

Ik denk dat het eerder andersom is; dat ze bij Veligheid en Justitie geplaatst worden omdat deze asielzoekers zelf gevaar worden in Nederland. Wat Nederland betreft is een omgekeerde evolutie waarneembaar, van de Homo Sapiens weer terug richting Neanderthaler (lijkt dit verdacht veel op "Nederlander"???)