Joop

Maak nu afspraken over Oekraïense vluchtelingen

  •    •  
24-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
50615426971_eabdcf24b6_k

© cc-foto: Guillem Vellut

Afgelopen nacht heeft Poetin het Europese continent onveiliger gemaakt
Rusland is een oorlog met Oekraïne begonnen en hiermee maakt Moskou een einde aan de lange periode van vrede die Europa kende. Het aantal onnodige doden door het oorlogsgeweld dat Poetin veroorzaakt, is nu al te groot en de aankomende dagen zullen dat er waarschijnlijk alleen maar meer worden. Tot nu toe lijkt het erop dat Oekraïne er militair alleen voor staat, want het Westen heeft geen duidelijke intentie laten zien om directe militaire steun te bieden aan het belegerde land. Wat wel vaststaat is dat de prominente leiders binnen de NAVO de Russische aanval op Oekraïne streng veroordelen en solidair zijn met Oekraïne.
Het einddoel van Poetin is nog onduidelijk, maar het behalen van zijn doel zal ongetwijfeld gebeuren aan de hand van nog meer onnodig oorlogsgeweld. Oekraïners zijn bang en als gevolg van de Russische inval ontvluchten delen van de Oekraïense bevolking op dit moment hun huis, stad en land. Waar moeten zij heen en wie biedt de benodigde hulp?
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft gezegd rekening te houden met een tot vijf miljoen Oekraïners die op de vlucht zullen slaan als gevolg van een Russische invasie. De minister stelt dat zij via Polen zullen proberen het Westen binnen te komen. Het is duidelijk dat NAVO-lidstaten bereid zijn om sancties in te zetten op Rusland als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne. Echter zijn er nog weinig landen die de wegvluchtende Oekraïense bevolking een goed perspectief bieden. Buurland Moldavië heeft wel laten weten bereid te zijn om tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, aldus de Moldavische president Maia Sandu. Moldavië laat hiermee goede intenties zien, maar eenieder kan bedenken dat dit veel te weinig plekken zijn voor minstens een tot vijf miljoen Oekraïense vluchtelingen. Europese samenwerking is op dit moment hard nodig.
In de vorige vluchtelingencrisis was de Europese Unie verdeelder dan ooit tevoren. Veel landen hebben niet goed meegewerkt aan het opvangen van vluchtelingen en in zowat elk land heerste grote ontevredenheid over de Europese aanpak van de vluchtelingencrisis. Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië zijn alle vier lidstaten van de Europese Unie en grenzen alle vier aan Oekraïne. Het is aan deze landen om het voortouw te nemen in de aankomende vluchtelingencrisis en het lijkt er gelukkig op alsof zij dit ook willen doen.
De Roemeense minister van Defensie heeft al aangegeven dat het land 500.000 vluchtelingen kan ontvangen, mits dat nodig is. Slowakije bereidt zich voor op de vluchtelingenstroom en bij de Pools-Oekraïense grens helpt het Amerikaanse leger met het voorbereiden op Oekraïense vluchtelingen. Het is goed om te zien dat deze landen van plan zijn om mensenlevens te redden als dat moet.
Zodra de Oekraïense vluchtelingen in veiligheid zijn gebracht, kunnen zij vervolgens over alle landen binnen de Europese Unie verdeeld worden. De Europese Unie zou nu duidelijke afspraken moeten maken om te zorgen dat zoveel mogelijk Oekraïners op een goede manier geholpen kunnen worden. Het lijkt steeds duidelijker te zijn en de files in Kiev liegen er niet om: veel Oekraïners zullen hun land verlaten in de zoektocht naar vrede en veiligheid.
Begrijp mij niet verkeerd, ik zou liever niet hebben dat er überhaupt een kans op veel Oekraïense vluchtelingen was. Echter bestaat deze kans wel door de onnodige oorlog die Poetin gaat voeren met Oekraïne. Daarom is het aan ons als Europese Unie om de vluchtelingen op een juiste manier op te vangen. We moeten nu duidelijkheid scheppen om zo Oekraïense vluchtelingen echt te kunnen helpen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

FredD2
FredD225 feb. 2022 - 16:39

"onnodige doden door het oorlogsgeweld". Dat is een pleonasme. Oorlog is een keuze en is alleen maar een noodzaak voor achterlijken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 feb. 2022 - 17:38

Zitten er veel bouwvakkers in Ukraine? 1+1 is dan 2 (ironisch gedacht)

tinekea2
tinekea224 feb. 2022 - 14:05

Was het Polen niet die geen asielzoekers op wilde nemen?

3 Reacties
adamgmail
adamgmail24 feb. 2022 - 14:25

In Polen verblijven nu al ongeveer 2,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers en arbeidsmigranten.

tinekea2
tinekea224 feb. 2022 - 14:35

Laat ik me wat sterker uitdrukken. Polen heeft schijt aan de democratische beginselen van de EU. Heeft ook schijt aan het verdelen van asielzoekers door de EU. Heeft er schijt aan dat Nederland een buitenproportioneel aantal asielzoekers opneemt. Ik wens ze veel succes met de opvang van de buren. Ik neem aan dat ze nu wel de EU weten te vinden en dat ze gaan vragen om hulp met de opvang vanuit de EU en financiële hulp. Wat mij betreft zijn we nog steeds solidair met de EU en de lidstaten, maar is dit een hele mooie gelegenheid om echt serieuze afspraken met Polen te maken. Niet alleen de EU vinden als het je uitkomt, maar op alle fronten meedoen met de EU.

FredD2
FredD225 feb. 2022 - 16:43

@Tinekea, makkelijk kletsen. De Polen hebben zoveel moeten inleveren om aan de eisen van de EU te kunnen voldoen dat het volk praktisch is uitgemergeld. Alle voordelen van de EU, gaan niet naar het volk. Fijn zo'n mooie nieuwe weg, jammer dat daar dan in belangrijke gevallen tol betaald moet worden wat voor het normale volk bijna niet te betalen is. De markt wordt overspoelt met westerse producten waardoor lokale producten kapot gaan en ook die westerse producten zijn niet te betalen door het volk. En dan komt er 1 of andere ..... uit het westen die dan nog even weet te oordelen over de Polen. Over asociaal gesproken.

Cruise
Cruise24 feb. 2022 - 13:48

Ik voorzie dit keer weinig problemen met de opvang nu de aangrenzende Oost Europese buurlanden, die normaal zeer terughoudend zijn met het opnemen van vluchtelingen, wel historisch en cultureel een binding hebben met de Oekraïners ( en dan vooral de Polen) en het ook vanzelfsprekend is dat je vluchtelingen uit je buurland (tijdelijk) onderdak en veiligheid biedt als deze door een oorlog van binnenuit of buitenaf moeten vluchten. Dat is trouwens ook hoe het tijdens de Eerste Wereldoorlog is gegaan met bijna 1 miljoen Belgen ( voornamelijk Vlamingen) die hun veiligheid en heil moesten zoeken in het toen neutrale Nederland. Toen de oorlog was afgelopen ging 80% van de vluchtelingen weer terug naar België om hun land weer op te bouwen en de overige 20% was inmiddels met een Nederlander getrouwd of onmisbaar verklaard door Nederlandse werkgevers dus bleven. Zo zou het Vluchtelingenhandvest ook moeten werken en was het ook bedoeld maar door de welvaartsverschillen is het in de praktijk van de afgelopen 25 jaar ook een vorm van economisch migratie geworden wat overigens vanuit het perspectief van de asielzoeker / vluchteling die liever niet teruggaat na (arme) land van herkomst heel goed is uit teleggen zeker als ze ook kinderen hebben.

nikita72
nikita7224 feb. 2022 - 13:37

Het is inderdaad een belachelijke afspraak in de EU: Komen de vluchtelingen over de middellandse zee, dan moeten Italië, Griekenland en Spanje voor opvang zorgen. Komen ze over land, dan moeten Polen, Roemenië enz. voor opvang zorgen. Verdelen is een stuk beter.

JJP2
JJP224 feb. 2022 - 13:34

Ik denk dat er reële kans is dat de meeste vluchtelingen richting huis gaan als het conflict (hopelijk snel) is afgelopen. Vergelijk dit met Belgen die tijdens WW1 in Nederland opvangen werden. Voorzieningen zullen minder permanent zijn. Dat zie je bijvoorbeeld met de andere vluchtelingen stromen uit Syrië of Afghanistan bijvoorbeeld niet gebeuren.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter24 feb. 2022 - 19:39

JJP - in Syrië is het nog steeds chaos en zo ook in Afghanistan. Als Poetin zijn zin krijgt wordt het een pro Russische regering in Oekraïne dan zullen er niet veel vluchtelingen terug keren.

Hernandez
Hernandez24 feb. 2022 - 13:34

Ik ben bang dat we (zoals gewoonlijk) weer te laat zijn met alles.