Joop

Maak Kooijmans-leerstoel de De Hoop Scheffer-leerstoel!

  •  
16-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Oud-minister Jaap de Hoop Scheffer heeft geen cent spijt van zijn steun aan de Amerikaanse inval in Irak.
Sterker nog, over het ontbreken van een legitimatie voor de oorlog zegt hij: ‘Ik was en ben van mening dat de redenering wél valide was.’ Hij zou het dus zo weer doen. En dat terwijl alle volkenrechtdeskundigen het erover eens zijn dat er geen rechtvaardiging was voor die oorlog. De Hoop Scheffer vindt ook dat de Tweede Kamer volledig is ingelicht terwijl de Commissie Davids ondubbelzinnig heeft blootgelegd dat de regering belangrijke informatie aan de Kamer heeft onthouden. Zo is er selectief gewinkeld in de rapporten van de inlichtingendiensten en werd het Amerikaanse verzoek om militaire steun geheim gehouden. De halve waarheid vertellen is ook onvolledig informeren. Normaal gesproken geldt dat als een politieke doodzonde. Zou De Hoop Scheffer nog minister zijn, dan zouden we hem zeker wegsturen.
De leerstoel die De Hoop Scheffer bezet is vernoemd naar de eminente hoogleraar internationaal recht Peter Kooijmans. Kooijmans is van mening dat het niet aan individuele VN-lidstaten is om naleving van resoluties van de Veiligheidsraad af te dwingen, indien daartoe door de Raad zelf niet wordt op opgeroepen. Dat heeft Amerika wel gedaan, met politieke rugdekking van Nederland, op initiatief van De Hoop Scheffer. Gezien de felle kritiek van De Hoop Scheffer op Davids zal hij zich niet veel aantrekken van de bezwaren van collega professors en studenten. Het initiatief ligt dan bij de universiteit. Zij kan de Kooijmans-leerstoel beter omdopen tot de De Hoop Scheffer-leerstoel. Dan is voor iedereen duidelijk dat je bij die colleges onjuist en onvolledig wordt gedoceerd op gebied van vrede, recht en veiligheid.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

JoopSchouten
JoopSchouten16 feb. 2010 - 8:28

Komt allen! De Hoop Scheffer-leerstoel garandeert een spectaculaire college over (1) hoe een oorlog te beginnen, (2) hoe rechtspraak te omzeilen en (3) gevaar te bagatelliseren. Eerste college onderwerp: recht praten wat krom is met gebruikmaking van alle denkbare drogredenen.

Janchi
Janchi16 feb. 2010 - 8:28

Net als Balkenende is de Hoop Scheffer destijds min of meer per ongeluk in zijn functie benoemd (of gerold). Voor beiden komt de waarheid na jaren aan het licht: Totaal ongeschikt.

Paradox2
Paradox216 feb. 2010 - 8:28

Hoe ze hem ooit voor die positie gevraagd hebben is me een raadsel. Laten we niet doen alsof hij iets van vrede afwist voor Davids er iets over opschreef.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei16 feb. 2010 - 8:28

en blijkens zijn uitlatingen ná Davids ook nog niet.