Joop

Maak algoritmen niet de poortwachter van het internet

  •  
25-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
42474737724_cee1c070c5_o

© © European Union 2018 - European Parliament

Gebruikers dreigen straks flink beperkt te worden in wat ze online mogen zetten
Deze week stemt het Europees Parlement over een nieuwe richtlijn voor auteursrechten die het internet ingrijpend kan veranderen. In het meest controversiële deel, Artikel 13, staat dat platforms als Instagram en Youtube elke upload van hun gebruikers moeten controleren op het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Omdat het voor die platforms niet mogelijk is alle content handmatig te filteren, bepalen ondoorzichtige algoritmen straks wat jij wel en niet mag plaatsen.
Een gifje maken en uploaden van de grappig dansende tv-presentator. Je eigen cover van een bekend nummer delen met je volgers op sociale media. Een grappige tekst toevoegen op een plaatje van een politicus die in een talkshow zat. Gebruikers dreigen straks flink beperkt te worden in wat ze online mogen zetten.
In het voorstel worden online platforms aansprakelijk voor al het auteursrechtelijk materiaal dat op hun website verschijnt. Ze kunnen dus claims en boetes krijgen voor elk stukje beeld of audio waar copyright op berust. Om te voorkomen dat ze hoge bedragen moeten betalen aan platenmaatschappijen, uitgevers of tv-zenders zullen deze platforms ervoor kiezen om zo veel mogelijk content te blokkeren, ook als er maar de verdenking is van mogelijk copyright.
Het is onmogelijk om mensen in te zetten om alles wat wordt geupload op Youtube of Instagram te checken. Daarvoor zullen de platforms dus gebruik moeten maken van filters en algoritmen. Die algoritmen moeten straks ook de uitzonderingen op het auteursrecht herkennen, zoals parodieën, politieke persiflages, educatief gebruik of memes. Of iets daar onder valt, kan je opmaken uit de context waarin het wordt geplaatst. Maar die context is voor filters niet te begrijpen. Daarom zal veel materiaal dat we nu zonder zorgen kunnen delen niet meer op internet te zien zijn als de regels worden ingevoerd.
De richtlijn is er oorspronkelijk om een scheve situatie recht te zetten. Op dit moment verdienen makers te weinig aan de content die ze online zetten en verdwijnt er teveel geld in de zakken van de grote platforms. Daarom heb ik in september voorstellen gesteund om het recht van makers te versterken: zij moeten contracten aan kunnen gaan met platforms om zo een eerlijke vergoeding te krijgen
Maar de huidige voorstellen vertrekken niet vanuit het recht van de maker (op een vergoeding), maar vanuit de plicht van het platform om van te voren al het materiaal dat online komt te scannen. Dat is totaal onevenwichtig en bedreigt het vrije internet. Onvoorspelbare algoritmen en niet gebruiker, bepalen straks of content online mag. En kleine en middelgrote platforms worden gedwongen te investeren in dure filtertechnieken. Dat maakt een scheve situatie alleen maar schever.
Niet alleen ik maak me zorgen. De Nederlandse regering heeft met vier andere landen een brief ingediend die dit voorstel een stap achteruit noemt. In Duitsland is de coalitie gespleten over dit onderwerp (Merkel is voor, de sociaaldemocraten zijn tegen) en vonden dit weekend tientallen protesten plaats tegen deze voorstellen. De petitie die werd gestart om deze wet tegen te houden is met 5 miljoen handtekeningen de meest ondertekende petitie ooit. Honderden wetenschappers, bedrijven en creatieven spraken zich uit tegen het voorstel. Bits of Freedom, de Nederlandse organisatie die opkomt voor online vrijheid en privacy, voorspelt dat dit het einde zal zijn van het internet zoals we dat kennen.
Daarom roep ik mijn collega Europarlementariërs op om tegen dit voorstel te stemmen en op te komen voor de internetgebruikers. In een tijd waarin de macht van Big Tech op alle fronten toeneemt, moeten we niet ook nog algoritmen de poortwachter van het internet maken. De rechten van de makers moeten op een andere manier beschermd worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Frits Jansen
Frits Jansen6 apr. 2019 - 5:27

De auteursrechtenlobby is sterk en professioneel. Maar het misverstand is dat zij opkomen voor zielige artiesten terwijl die in werkelijkheid mega-concerns in de media-industrie vertegenwoordigt.

Wilma3
Wilma326 mrt. 2019 - 11:49

Hoe kan ik dan die petitie vinden om hem te tekenen?

Uitgekleed
Uitgekleed26 mrt. 2019 - 10:16

Je kon er op wachten. Internet als een zegen om verborgen informatie op te duikelen zal geblokkeerd worden.

JasDon
JasDon26 mrt. 2019 - 9:45

Jammer dat dit onderwerp zo weinig aandacht krijgt en zo slecht begrepen wordt door het publiek. Artikel 13 maakt het internet kapot voor de kleine contentmakers en beginnende bedrijven.

1 Reactie
Satya
Satya26 mrt. 2019 - 11:10

Inderdaad.

Henk Van Elzen
Henk Van Elzen26 mrt. 2019 - 9:37

"De Nederlandse regering heeft met vier andere landen een brief ingediend die dit voorstel een stap achteruit noemt." Dus unanimiteit is ver te zoeken. Goed dat de EU alleen maar bij unanimiteit beslist, goed dat in de EU directe democratie nog niet zo sterk is ontwikkeld.

Karingin
Karingin25 mrt. 2019 - 22:17

Goeie oproep, ik had de petitie ook getekend. Alle bloggers maken zich ernstig zorgen over deze zaak, niet alleen art. 13 trouwens, maar die is wel het meest ingrijpend. Het geeft de tech-bedrijven juist méér macht. Mocht iemand voor de volgende verkiezingen nog zwevende zijn; denk aan de Piratenpartij. Niet alleen vanwege dit soort dingen trouwens, ze hebben echt een goed doordacht programma.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter26 mrt. 2019 - 10:30

Geheel met U eens wat betreft de PiratenPartij , zo’n beetje de enige partij die het internet begrijpt . Sinds 2012 is dat dan ook mijnpartij , zo jammer dat zij nog geen zetel hebben weten te bemachtigen in onze tweede kamer, ik blijf hopen !!

Frits Jansen
Frits Jansen6 apr. 2019 - 5:32

Helaas gaat het niet zo goed met de Piraten in Duitsland, waar ze ooit sterk waren. Scheidende Europarlementariër van de Piraten adviseert niet op haar opvolger te stemmen want die is in een #metoo schandaal gewikkeld.