Joop

Maak 2016 het jaar van de zwijgende meerderheid

  •  
31-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Martijn Tonies stopt met zwijgen en roept ons allen op hetzelfde te doen
We willen met z’n allen Nederland terug. En dat kan ook. Je moet er wel wat voor doen. Dit is een boodschap aan de zwijgende meerderheid:
Stop met zwijgen.
Mensen vertellen me: “Als ik ergens laat horen dat het allemaal wat minder kan met de haat, krijg ik me een bagger over me heen. Daar zit ik niet op te wachten.” En dat kan ik me goed voorstellen.
En toch: stop met zwijgen.
Laat 2016 het jaar zijn waarin we onze stem laten horen tegen het geschreeuw. Dat we op informatie- en inspraakavonden luisteren naar wat er gezegd wordt. Dat we de onderbouwde mening van een deskundige beter waarderen dan een simplistisch plaatje op Facebook. Dat we cijfers niet zomaar gaan overdrijven. Dat we niet liegen om een punt te maken. Al helemaal niet als bestuurder. Dat we oprechte zorgen serieus nemen maar ook uitleggen dat sommige beweringen totale nonsens zijn. Dat we begrijpen dat inspraak hebben wat anders is dan je zin krijgen.
Dat we onze strijd voor fatsoenlijke sociale zekerheid en voorzieningen niet enkel over de rug van asielzoekers voeren. Dat we eindelijk eens accepteren dat Nederland geen blank land is, en mensen beoordelen op hun daden in plaats van religie of kleurtje. Dat we ons niet laten ophitsen. Dat Nederland weer bekend gaat staan als tolerant, vooruitstrevend, als hèt gidsland van Europa.
Dat Nederland, dat wil ik terug. Zwijg niet en laat 2016 het jaar van de luide, genuanceerde, vooruitstrevende en vriendelijke meerderheid zijn.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (108)

Uitgekleed
Uitgekleed6 jan. 2016 - 15:43

Dat Nederland weer bekend gaat staan als tolerant, vooruitstrevend, als hèt gidsland van Europa. Dat Nederland, dat wil ik terug. - See more at: http://www.joop.nl/opinies/maak-2016-het-jaar-van-de-zwijgende-meerderheid#sthash.8U4XUpPi.dpuf Wij willen allemaal Nederland terug, maar ons land is afgeschaft en onze democratie ondermijnd. Het grondwettelijk bestel moet hersteld worden. Heden zijn de meeste soevereine rechten van ons, tegen onze wil en zonder instemming in praktische en constitutionele zin overgedragen aan een nieuwe staat, de EU. Politici en instituties van Nederlandse staat zijn zelf medeplichtig aan de overdracht en daardoor onderdeel geworden in de machtsstructuren van die nieuwe staat. Die staat heeft geen burgers en democratie.

LoLiTa2
LoLiTa231 dec. 2015 - 13:52

Het zelfde, maar dan anders : http://www.volkskrant.nl/opinie/2016-het-jaar-van-het-herstelde-zelfvertrouwen~a4216559/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=free&utm_campaign=shared+content&hash=01e477ac138482c71b003fe1bf5ae5edb6290c68

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst31 dec. 2015 - 13:52

Maar wat nou als de mening van de zwijgende meerderheid niet overeen blijkt te komen met die van Martijn?

Gewoneman
Gewoneman31 dec. 2015 - 13:52

Je gaat er maar even van uit dat de zwijgende meerderheid tolerant, vooruitstrevend en als gidsland wil fungeren. Ik denk dat je nog lelijk staat te kijken de zwijgende meerderheid wil niet als racist en intolerant worden uitgemaakt maar diep in hun hart ......

Armagaddon
Armagaddon31 dec. 2015 - 13:52

Citaat: Maak 2016 het jaar van de zwijgende meerderheid >>> Inderdaad volkomen mee eens... laat de zwijgende meerderheid meer van zich laten horen en dat de mediageile nationale berichtgeving eindelijk haar maatschappelijke taak die zij onverantwoordelijk verwaarloosd heeft met onevenwichtige berichtgeving oppakken

basOoms
basOoms31 dec. 2015 - 13:52

Merk, binnen mijn omgeving, dat steeds meer mensen in opstand komen. Dat heeft zich al ingezet tijdens de verkiezingen (van PvdA naar PVV uit protest) maar zal inderdaad de komende jaren doorzetten. Ze zijn in 2016 nog niet zo ver dat ze massaal de straat op gaan. Internetprotesteren is gemakkelijker, maar dat komt ook nog wel.

Optelsommetje
Optelsommetje31 dec. 2015 - 13:52

Maarrrrrr, stoppen met zwijgen betekent toch niet met vingertje gaan wijzen? Toch? Moet wel van beide kanten komen. En die andere kant is soms ook wel eens liev.

jellevd
jellevd31 dec. 2015 - 13:52

Steeds meer mensen zwijgen niet. Helaas komt wat ze zeggen onze 'leiders' meestal niet goed uit. Luisteren naar politici en deskundigen, nog nooit in mijn inmiddels lange leven maakte ik mee dat vrijwel niemand nog geloofd wordt, van politici tot bankiers. Dat krijg je, denk ik, als een 'elite' gewoon doordramt, zonder te overtuigen.

Sardar2
Sardar231 dec. 2015 - 13:52

Zo. Dus als we Martijn Tonies als SP geluid mogen beschouwen, dan maken we een positivisme maar wel populistische conservatieve streven mee! Onuitvoerbaar en zou alleen diegene bedienen die wel een toekomstgerichte ‘planning’ hebben, rechts of links! Populisme van Wilders stelt de onderbuik tevreden en Martijn wilt met soortgelijke populisme de conservatieve zwijgende niksnutten tevreden stellen! Hoewel ik de niksnutten boven onderbuik prefereer, toch bedankt Martijn Tonies. We moeten zien zonder populisme de polarisatie bestrijden en als eerste de populisme zelf. Populisme is niks anders dan het weggooien van het stem van volk.

panterarosso65
panterarosso6531 dec. 2015 - 13:52

maar ok dan ook als die meerderheid niet meer asielzoekers wil toelaten, minder eu wil en ga zo maar verder

BasVV
BasVV31 dec. 2015 - 13:52

Ik vind het knap van Martijn dat hij denkt te weten wat de zwijgende meerderheid denkt. Waarom zwijgen mensen. Vaak omdat hun baan en status het niet toelaat om ongezouten kritiek te leveren. Maar op verjaardagsfeestjes hoor je diezelfde mensen, na een lekker pilsje, heel andere dingen zeggen. Veel mensen bijvoorbeeld vinden het niet zo vooruitstrevend dat hun ouders of overgrootouders te weinig zorg krijgen. Ze vinden het ook niet zo vooruitstrevend dat ze hun vrije tijd aan die zorg moeten besteden. Persoonlijk kan ik dit ook niet vooruitstrevend noemen. Eerder een forse achteruitgang. Het is maar waar je gidsland in wilt zijn.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 dec. 2015 - 13:52

[Martijn Tonies stopt met zwijgen en roept ons allen op hetzelfde te doen] Dan moet de kop dus zijn; "Maak 2016 het jaar van de sprekende meerderheid", wat, mocht het lukken, natuurlijk een verademing zou zijn.

Tijgernoot2
Tijgernoot231 dec. 2015 - 13:52

Het is een mooie gedachte. Alleen jammer dat hij deze gedachte dan weer ondergraaft door er allerlei politieke meningen in te stoppen.

Machielse93
Machielse9331 dec. 2015 - 13:52

Het is een schim waar deze raadslid in gelooft. Je kan niet meer tolerantie verwachten zonder de democratische wil te respecteren. Een zeer ruime "zwijgende" meerderheid wil namelijk minder massaimmigratie. De meesten zijn geen racisten, xenofoben, nazis, islamofoben en ook geen bezorgde burgers. De meeste inwoners van Nederland zijn wegens rationele overwegingen tegen deze instroom van migranten. De gevolgen zijn bekend. Het bewijs zien we al in Zweden en Duitsland. - Versobering en verdere afbraak van de zorgstaat - Verhoging criminaliteit - Verhoging vervreemding en intolerantie (van beide kanten) - Meer (religieuze) intolerantie - Meer kans op terreur en conflicten Dit zijn zowel korte als lange termijn gevolgen van de massa-immigratie uit MENA landen. De meerderheid wil dit niet.

TruusBeek
TruusBeek31 dec. 2015 - 13:52

Ik ga ook in 2016 voor de zwijgende meerderheid maar of de SP zich daar thuis bij voelt valt te betwijfelen.

jandebakker
jandebakker31 dec. 2015 - 13:52

Beste Martijn Ik vindt het een mooie idealistische wens voor 2016. Echter vraag ik mij af of de wensen van deze "zwijgende meerderheid" wel overeenkomen met uw invulling van hun wensen. Dit omdat deze groep (of groepen) zich niet hard genoeg laten horen waardoor iedereen, vanuit zijn eigen perceptie op de waarheid, een eigen invulling bedenkt van de wensen van deze groep. (m.a.w. u kan nog eens bedrogen uitkomen). Daarnaast denk ik ook dat deze "zwijgende meerderheid" eerder bestaat uit een aantal "zwijgende minderheden"/ denk hierbij o.a. aan mensen die: - tevreden zijn met de status quo en zich daarom stil houden. - het gewoon geen zak interesseert - voor een van de uiterste zijn maar bang zijn om hiervoor uit te komen - zich wel uitspreken maar het journaal/ de krant/joop.nl niet halen omdat ze beleefd en genuanceerd bleven (relschoppers leveren nou eenmaal hogere kijkcijfers op). Tot slot wil ik opmerken dat u in uw betoog ook een heel neerbuigende houding heeft jegens (zwijgende) burgers. Want (zwijgende) burgers snappen blijkbaar niet hoe inspraak procedures werken hechten geen waarde aan het oordeel van een deskundige en geloven elke scheet op facebook.

dordtenaar2
dordtenaar231 dec. 2015 - 13:52

Nooit geweten dat er sp-raadslieden waren die zwegen en die nooit iets hebben overdreven of juist geminimaliseerd om hun punt te maken.

AndrewSm
AndrewSm31 dec. 2015 - 13:52

Allereerst de beste wensen voor 2016. Mooi, gaan we dit jaar weer normaal zonder gezeur Sinterklaas vieren met Zwarte Piet erbij. Maar ik denk dat je het daar niet over wilt hebben, maar over asielzoekers. Het gaat ook niet om blank Nederland, het gaat om de angst dat de huidige bewoners van Nederland, van alle kleuren en religies geen behoorlijk leven meer kunnen leiden en al helemaal niet meer als er ondoordachtzaam veel mensen worden toegelaten.

BertF2
BertF231 dec. 2015 - 13:52

De zwijgende meerderheid is welhaast per definitie het leger dat rechts laat aanrukken als het in een breed debat positie dreigt te verliezen. Het is zo gezegd het Leger van de Telegraaf. Laten we dat zo houden voor deze gruwelijke kolos zonder identiteit.

janantonius
janantonius31 dec. 2015 - 13:52

De auteur wil meer. SCP zegt: slechts 13% wil meer. De rest niet. Welke groep schreeuwt er dan? Kan hij zelf niet beter zwijgen? Zwijgen is goud! De auteur wil tolerantie. Kijk eens naar homo's. Die hebben een probleem. Hij maakt het nog groter. De auteur wil vooruitstrevend. Hij wil luisteren. Zoek dan die deskundigen eens op. Die zeggen: Multi-cultuur geeft minder geluk en minder vertrouwen. We hebben al deels dat probleem. Hij wil het nog meer. Wat is daar vooruitstrevend aan? De auteur wil gidsland zijn. Maar hij wil niets nieuws. Je kan ze ook terug vliegen en daar helpen. In hun eigen klimaat en cultuur. Naar zeg Turkije. Dat kost minder. Dat is eerlijker. Dat houdt ons gelukkig. Dan zijn we echt gidsland. Goede voornemens voor 2016!

DitBenIk2
DitBenIk231 dec. 2015 - 13:52

Die meerderheid zwijgt zo goed, dat ze zelfs in de peilingen hun stem niet laten horen.

Thijs5519
Thijs551931 dec. 2015 - 13:52

Nederland gidsland, dat heb ik al een tijd niet gehoord. Een term die veronderstelt dat iedereen, behalve natuurlijk de zelfbenoemde intellectuele voorhoede waar Martijn Tomies zichzelf toe rekent, het fout ziet. Geen zorgen mensen, Martijn & co zullen ons naar het licht leiden en ons doen inzien hoe fout ons onbehagen over de massale instroom van honderdduizenden laagopgeleide moslims is.

rbakels
rbakels31 dec. 2015 - 13:52

Martijn Tonies? Nooit van gehoord. Maar sympathiek voorstel. Alleen denk ik dat de kern van het probleem elders ligt: de burger wordt volstrekt verkeerd geïnformeerd: door malicieze populisten samen met een pers die vecht voor z'n leven, in het internet-tijdperk. Informatievrijheid (waarvan vrijheid van meningsuiting onderdeel is) werd ooit bedreigd door persbreidel door de overheid, maar nu door perverse prikkels voor de noodlijdende media.

Joop den Uil
Joop den Uil31 dec. 2015 - 13:52

de zgn Zwijgende Meerderheid ziet aan wat er allemaal om hen heen gebeurd, en weet dat er toch niets veranderd als je protesteert. Dat doen ze tzt wel in het stemhokje. Een complete aardverschuiving, maar geen verrassing ... daar hoef je geen analyst voor te zijn om te zien dat er een nauwkeurig voorbereide verrechtsing aan zal komen.... dat s het verschil hier in dit land: links schiet uit de heup en wil zaken morgen al anders zien, terwijl rechts de tijd ervoor neemt

peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

Mooie analyse van Martin Sommer in de Volkskrant van vandaag: http://www.volkskrant.nl/opinie/iedereen-vindt-democratie-te-slap-laag-en-hoog~a4217281/ Heel herkenbaar...

tovapas
tovapas31 dec. 2015 - 13:52

"het jaar van de zwijgende meerderheid" = minderheden houd je bek dicht ? = iedereen praat = niemand luistert ? Had vooraf horen te gaan door; "het jaar van de zich in allerlei onderwerpen verdiepende morrende massa".....

Triggerfinger
Triggerfinger31 dec. 2015 - 13:52

Daar zal je toch maar deel van uitmaken "de zwijgende meerderheid". Het lijkt wel een politieke epidemie. Daar zwijgt meestal ook de gekozen meerderheid.

Peter de Groot2
Peter de Groot231 dec. 2015 - 13:52

Een lesje om niet als "Sheeple" te reageren: https://www.youtube.com/watch?v=Rx5SZrOsb6M

Zjenny
Zjenny31 dec. 2015 - 13:52

Beste Martijn..je bent 15 jaar te laat.

1 Reactie
lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 13:52

Daar sluit ik me bij aan. Het is niet anders. Het fatsoen heeft verloren van de populisten en de haters en de bangebroeken. We kunnen niet zeggen dat er niet ruimschoots van te voren is gewaarschuwd. Behalve bagger kregen we ook te maken met dreigementen die soms wel heel eng werden. Dat, samen met een aantal regeringen die letterlijk lak had/heeft aan burgers die niet een inkomen boven de 60.000 per jaar ontvangen en die de hufterigheid van rijk Nederland alleen maar steunt, betekent dat we nu oog in oog staan met een heleboel ellende die op ons af komt. Niet van de vluchtelingen zelf, maar van de mensen die nu op oorlogspad zijn. Oorlog in Europa door toedoen van de populisten en de haters en de bangebroeken. Lekker dan....

naraga
naraga31 dec. 2015 - 13:52

Een leuk stukje, maar voor de kat zijn knoop. Die zwijgende meerderheid bestaat namelijk niet. Dit is een verzinsel van links om zichzelf te overtuigen dat het door drukken van ondemocratische besluiten toch echt wel democratisch is, want gesteund door een "zwijgende meerderheid" die in geen enkele peiling terug te vinden valt.

2 Reacties
TruusBeek
TruusBeek31 dec. 2015 - 13:52

Volgens mij is de zwijgende meerderheid in het verleden uitgevonden door rechts Amerika. Maar u heeft gelijk het is kul!

TomPoes2
TomPoes231 dec. 2015 - 13:52

"Dit is een verzinsel van links om zichzelf te overtuigen dat het door drukken van ondemocratische besluiten toch echt wel democratisch is," Alweer fout: het begrip "silent majority" is voor het eerst gebruikt door Richard Nixon en die was zo rechts als de pest. Raar genoeg was die oproep gericht tot dezelfde doelgroep, namelijk de burger die op zijn rust gesteld is en niets van relschoppers moet hebben. Het standpunt van die relschoppers is daarbij van secondair belang.

AnonymousNL2
AnonymousNL231 dec. 2015 - 13:52

Zwijgende meerderheid: “Stop met de massa-immigratie.” Zwijgende meerderheid: “Stop met de weg-met-ons-cultuur.” Zwijgende meerderheid: “Stop met het wegkijken.” …en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat 2016 het jaar van de zwijgende meerderheid mag worden! Het lijkt me een prachtig vooruitzicht. De toekomst van ons allen staat op het spel. Het is erop of eronder voor Nederland en voor Europa. Nederland hoeft voor mij geen gidsland te zijn, maar wel een verstandig land dat nadenkt over de toekomt. De oplossing voor de parallelle samenlevingen en de versplintering van de multiculturele samenleving in Nederland, ligt niet bij het toelaten van nóg meer islamitische immigranten, integendeel zelfs. Ik wens de wegkijkers veel wijsheid toe. :-)

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg231 dec. 2015 - 13:52

"zo kan ik nog wel even doorgaan" Met het opschrijven van de standpunten van de krijsende minderheid van brievenbuspissers.

hannogroen
hannogroen31 dec. 2015 - 13:52

'Zwijgende meerderheid: “Stop met de massa-immigratie.” Zwijgende meerderheid: “Stop met de weg-met-ons-cultuur.” Zwijgende meerderheid: “Stop met het wegkijken.”' Zwijgend? Het zou juist fijn zijn als die groep eens zou zwijgen. Het tegengestelde is echter waar. Ze schreeuwen zo hard dat ze volkomen doof zijn voor argumenten en de meerderheid al lang niet meer horen. Dit land heeft meer last van zichzelf overschattende rellende tokkies dan asielzoekers.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 dec. 2015 - 13:52

[“Stop met de massa-immigratie.”, “Stop met de weg-met-ons-cultuur.”, “Stop met het wegkijken.”] Dat zijn drie voorbeelden van de schreeuwende minderheid.

peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

Een fatsoenlijke sociale zekerheid in de toekomst heeft in grote mate te maken met de migratieproblematiek. Draagvlak heeft ook te maken met de plek van religie in de maatschappij, welke vormen tolereren we en waar trekken we de grens? Hoe kunnen we in debat zonder iedereen met een afwijkende mening gelijk in een hokje te stoppen? Nederland is allang geen gidsland meer, misschien moeten we dat ook niet meer willen zijn in deze tijden want dan zou het wel eens een donkere gids kunnen worden. Goed bedoeld, maar ik vraag me oprecht af of je wilt weten wat de 'zwijgende meerderheid' echt denkt...

2 Reacties
ElChe
ElChe31 dec. 2015 - 13:52

Ik walg van dikke ik figuren.

pietdeg2
pietdeg231 dec. 2015 - 13:52

"Draagvlak heeft ook te maken met de plek van religie in de maatschappij, welke vormen tolereren we en waar trekken we de grens?" Draagvlak voor de zekerheid heeft vooral ook te maken met wie er gebruik van maken. En hoe meer blijkt dat daar een grote groep xenofobe egoïsten tussen zit, des te minder de bereidheid om nog te schuiven voor die waste of resources.

Frank Straathoff
Frank Straathoff31 dec. 2015 - 13:52

Helemaal mee eens! Laat 2016 het jaar zijn van de zwijgende meerderheid! Ik sluit niet uit dat ik eendat in een andere context bedoel maar dat terzijde.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 dec. 2015 - 13:52

[ Ik sluit niet uit dat ik eendat in een andere context bedoel maar dat terzijde.] Ik vermoed juist dat jij het in exact dezelfe context bedoelt, maar de meerderheid die zwijgt verwart met de minderheid met de grote bek.

Tom Meijer
Tom Meijer31 dec. 2015 - 13:52

Een zwijgende meerderheid is een zwijgende meerderheid Frank. Daar kan geen misverstand over zijn. Het punt is natuurlijk dat wij allebei denken te weten wat die zwijgende meerderheid 'wil', en het vrijwel zeker beiden mis hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2015 - 13:52

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Rode druppel
Rode druppel31 dec. 2015 - 13:52

Laat dat hervormen van Brussel maar over aan de Belgen. Moeten wij Nederlanders ons met Belgische problemen bemoeien ?

JanB2
JanB231 dec. 2015 - 13:52

Als er nu echt 2 partijen zijn die het draaikonten tot levenshouding hebben gemaakt dan zijn het wel D66 en de PvdA. D66 is van oudsher een club van slijmers en mooipraters die elk principe (voor zover überhaupt aanwezig) overboord zetten als dat tot regeringsdeelname leidt. De PvdA is langzaam tot een soortgelijke club gemuteerd die enkel en alleen nog voor het eigen hachje het kabinet de rit uit laat zitten omdat een groot deel van haar politici anders naar het UWV kan. Nooit hebben we in de afgelopen 20 jaar een D66 of PvdA politicus zijn of haar nek uit zien steken in principiële kwestie's. Nooit hebben we concrete voorstellen voor échte hervormingen gezien om een verrot systeem te ontmantelen. Paars 1 en 2 waren daarnaast stuitende staaltjes van pluchekleverij en meehuilen met de neoliberale wolven. Gewoon omdat er zó te cachen was. Kortom: u hebt werkelijk geen flauw benul wat lafheid is.

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 13:52

Erwin, je kletst weer eens uit je nek. Je weet niets van waar de SP mee bezig is in Brussel, maar je schreeuwt even een en ander om jezelf weer prettig te voelen. Daarvoor kan je toch beter dat pilletje innemen, denk ik.

TomPoes2
TomPoes231 dec. 2015 - 13:52

"Dit gedrag is overigens typisch Nederlands: zelf deug ik, maar anderen deugen duidelijk niet." Erwin Lamme stelt zichzelf voor als "de typische Nederlander".

peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

Er is getalsmatig trouwens een probleem met die 'zwijgende meerderheid': Partijen als VVD, CDA, VNL en ook SGP kijken veel kritischer naar de huidige migratiestroom dan de schrijver zou willen. Ook zijn deze partijen behoorlijk streng richting de ideologische islam. De VVD doet verwoede pogingen om de PVV rechts in te halen en Buma wil terugkerende Syrië-gangers krijgsgevangen zetten. Als je naar de laatste peiling kijkt krijgen deze partijen samen met de PVV 82 zetels (39+20+19+3+1), een ruime meerderheid dus. Er kan dus geen 'zwijgende meerderheid' zijn die de open grenzen en pro-migratie standpunten heimelijk steunt, zeker als je je bedenkt dat ook veel linkse kiezers erg kritisch zijn over het huidige beleid. Of zijn al deze mensen nu opeens geen PVV'er, Tokkie of racist ook al stemmen ze wel op deze partijen?

2 Reacties
adriek
adriek31 dec. 2015 - 13:52

Er is een verschil tussen kritisch zijn op de extremistische islam (of welke extremen van welke religie dan ook) en de islam verbieden.

JanB2
JanB231 dec. 2015 - 13:52

Of zijn al deze mensen nu opeens geen PVV'er, Tokkie of racist ook al stemmen ze wel op deze partijen? Zeker wel. We kunnen daarom ook stellen dat het algemeen kiesrecht, op een moment dat we het eigenlijk niet meer verwachtten, een tragische vergissing is gebleken.

hugo bergveen
hugo bergveen31 dec. 2015 - 13:52

Een jaar van de zwijgende meerderheid lijkt me nogal saai. Het zou aardig zijn als iedereen eens zijn mening over de verschillende vraagstukken zou geven, en dan bedoel ik: geven, en niet met een smak op tafel smijten. De komende verkiezingen zijn daar een prima gelegenheid voor. Tot nu toe hebben links en rechts geschermd met wat zij denken dat de 'zwijgende meerderheid' vindt; ik denk dat we nog wel eens voor verrassingen zouden kunnen komen te staan als ook de niet- luidruchtige Nederlanders hun standpunten kenbaar maken. Ik zou dus beide richtingen, maar vooral rechts, aanraden om zich niet op voorhand rijk te rekenen.

1 Reactie
peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

6 april mag je al...

BlowingBubbles
BlowingBubbles31 dec. 2015 - 13:52

Ik vrees dat die zwijgende meerderheid weleens een heel ander geluid kan gaan laten horen dan hij wil en verwacht....

1 Reactie
lodiwieke
lodiwieke31 dec. 2015 - 13:52

Precies, ik denk dat hij niet weet wat de grootste zwijgende meerderheid wenst.

vriest
vriest31 dec. 2015 - 13:52

En indien die zelfde zwijgende meerderheid zich uitlaat dat zij tegen de asielinstroom zijn ,en tegen het slaafs achterna lopen van AMERIKA .Of zich niet content voelen met het feit dat het kabinet onverstoorbaar de opgedragen route van uit BRUSSEL volgt . Wat dan ,plus het constante negeren van die zelfde zwijgende meerderheid indien zij het niet eens zijn met de idiote bezuinigingsdrang van dit kabinet .Hetgeen al enige kabinetten lang gebeurd , ja wat dan worden zij dan wel gehoord en begrepen of worden zij dan net als nu weggezet als racisten niet het begrip hebbende dat de politiek juist handelt en dat zij als burgers zich alles moeten laten aanleunen .Het is misschien zelfs wel beter indien die zwijgende meerderheid zwijgend blijft ,dan kunnen de huidige beleid ,s makers gewoon verder doen met hun totale afbraak .

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg231 dec. 2015 - 13:52

Ten eerste ben je geen meerderheid en ten tweede wil het met dat zwijgen ook maar niet vlotten.

jellevd
jellevd31 dec. 2015 - 13:52

Ik las dat Obama zich heeft laten ontvallen 'dat een deel van de wereldleiders gek is'. Merkel heeft zich gister tegen de Duitsers verklaard die menen dat Duitsland alleen voor Duitsers is. Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat Obama (ook ?) op Merkel doelt.

2 Reacties
peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

Duitsland lijkt de laatste eeuw alleen maar leiders voort te brengen die hun eigen land ten onder willen laten gaan...

jandebakker
jandebakker31 dec. 2015 - 13:52

Jelle, Die uitspraak komt uit een show waar Obama met een komiek koffie gaat drinken. U moet hem daarom niet al te serieus nemen en er ook niet teveel achter zoeken. https://www.youtube.com/watch?v=-cOLF9k6FAw

Mark Gh
Mark Gh31 dec. 2015 - 13:52

Wat doe je wanneer de mening van die meerderheid je niet aanstaat?

1 Reactie
Alerik1984
Alerik198431 dec. 2015 - 13:52

Dan schaf je het referendum af zoals D66 deed.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2015 - 13:52

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 dec. 2015 - 13:52

Ik je ook. Helpt dat ? Nou, weet ik niet beste mensen, vorig jaar , hebben we hier elkaar een zalige 2015 gewenst...het werd alleen maar enger en erger... Voor V&D medewerkers bijvoorbeeld weet ik niet of zij de moeite hadden genomen om wenskaartjes voor 2016 te sturen...

Cinema2
Cinema231 dec. 2015 - 13:52

Grappig de heer Tonies spreekt namens de 13% die van mening is dat wij nog meer vluchtelingen moeten opvangen. En hij noemt dit de zwijgende meerderheid.. Ik heb een aantal vragen voor de heer Tonies. Hoe gaan wij deze nieuwkomers een plaatsje geven binnen onze samenleving?. Goed wij zijn heus wel in staat om 60.000 woningen uit de grond te stampen, deze mensen van een uitkering en gratis medische zorg te voorzien. Kan allemaal, kernvraag is en blijft kunnen wij deze mensen een toekomst bieden hier in Nederland? Met 600.000 werkelozen op de Nederlandse bank lijkt mij dit schier onmogelijk. Goed dat u begint over onze sociale zekerheid, hier hecht ik net als u veel waarde aan!. Zullen wij afspreken dat mensen die geen bijdrage meer leveren aan onze sociale zekerheid hier ook geen gebruik meer van mogen maken?. Iets zegt mij dat u dan giftig in de pen klimt, de banken hebben het gedaan, onze "neo" liberale maatschappij heeft het gedaan, etc. Ik als rechts balletje (ex VVD-er) die voorlopig niet meer gaat stemmen ga niet meewerken aan iets wat dit land (en onze soc. zekerheid) totaal naar de knoppen gaat brengen. Meneer Tonies deze nieuwkomers zijn volstrekt kansloos op de/ onze arbeidsmarkt. Met afschuw heb ik het gegil van de heer Wientjes tot mij mij genomen; Geef deze jongens een taalcursusje en alles komt goed...Ondertussen komt een 50 plusser niet meer aan de bak, uitgekotst door diezelfde meneer Wientjes. Nu mag ik "rechts" zijn en u "links", maar ik vind dit afschuwelijk, zeg ik als mens en als werkgever. Als u waarde hecht aan onze sociale zekerheid dan zult u NU keuzes moeten maken. Stop de massa-immigratie!. Onze solidariteit kunnen wij enkel overeind houden als er voldoende mensen zijn, die zinvol werk doen. Als wij zo door gaan is het einde verzorgingsstaat binnen Nederland. U kiest hiervoor als SP-er, en laat u eigen achterban naar de toekomst toe domweg barsten....

5 Reacties
peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

Bespaar je de moeite, iedereen zit toch gevangen in het eigen gelijk. Reacties zijn herhalingen van zetten, worden harder of helemaal niet geplaatst (blijkbaar is het ezelproces taboe). Ga lekker het bos in, uitwaaien en genieten van een mooie dag! We hebben er toch geen invloed op als individu...

Frank Straathoff
Frank Straathoff31 dec. 2015 - 13:52

Mooi verwoord.

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 13:52

Het is werklozen, zonder die 'e ' erin en er zijn momenteel tussen de 630.000 en 640.000 werklozen dankzij DA/RABO en V&D. Daar heeft de SP niets mee van doen. Als je dat erg vindt, moet je naar de VVD en de PvdA gaan. Dat giftige van jou moet je eens richten op de plekken waar dat hoort en dat is niet bij de SP. Jij stemt al niet meer, zeg je. Maar je bent je VVD neigingen nog niet kwijt. Laat nu die VVD de hoofdoorzaak zijn van al die werklozen. Niet de SP. Heb je klachten, richt je tot Mark en zijn vriendjes en vriendinnetjes. Of tot de PvdA'ers Klijnsma en Asscher.

TomPoes2
TomPoes231 dec. 2015 - 13:52

"Zullen wij afspreken dat mensen die geen bijdrage meer leveren aan onze sociale zekerheid hier ook geen gebruik meer van mogen maken?" Een prachtig voorbeeld van rechtse schizofrenie. Ik veronderstel dat je wilt beginnen de AOW af te schaffen?

Alerik1984
Alerik198431 dec. 2015 - 13:52

Mee eens. Maar alleen dat wie niet bijdraagt aan de sociale zekerheid..........en zo. Ik mag aannemen/hopen dat u t niet heeft over mensen die afgekeurd zijn bijvoorbeeld?

karel6
karel631 dec. 2015 - 13:52

Laten van 2016 het jaar maken dat we luisteren naar het volk, dat de politici doen wat ze beloven en al voor de verkiezingen open en eerlijk zijn over de keuzes die ze hebben hebben,. Dat in 2016 integriteit weer een positieve eigenschap wordt en niet wordt afgedaan als een vorm van naïviteit. Laten we in 2016 ook terugvallen op onze oude waarden, tolerant staan tegenover anderen, maar laten we vooral ook intolerant tegenover de intolerantie zijn, we moeten daar hard, doch rechtvaardig in zijn.

3 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen31 dec. 2015 - 13:52

Een sympathieke oproep, maar welk volk bedoel je? 'Het volk' bestaat toch niet?

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 13:52

Helemaal met je eens!

Ryder
Ryder31 dec. 2015 - 13:52

"Laten van 2016 het jaar maken dat we luisteren naar het volk, dat de politici doen wat ze beloven en al voor de verkiezingen open en eerlijk zijn over de keuzes die ze hebben hebben" Dat is een kinderlijke manier om naar politiek te kijken. Hèt volk bestaat niet. Er zijn altijd veel deelbelangen die deels tegenstrijdig zijn, dus luisteren naar hèt volk is een illusie. Elke politieke partij luistert naar naar zijn eigen electoraat en maken ook over het algemeen goed duidelijk welke keuzes ze maken. In het verdeelde politieke landschap is het natuurlijk onmogelijk al je keuzes uiteindelijk te realiseren. Je zou zeggen dat zelfs een kind dat begrijpt.

Martijn Tonies
Martijn Tonies31 dec. 2015 - 13:52

Bij deze bedankt voor al jullie reacties. Wat opvalt, is dat mensen menen dat ik spreek namens een groep, of menen dat ik denk te weten wat de zwijgende meerderheid wil. Of dat ik iedereen die bij onze grens aanklopt zomaar wil toelaten. Dat is niet zo. Nergens stel ik dat te weten of te willen. Wat ik bovenal voorop stel is de dialoog. Weg van de "jullie zijn landverraders" en "stelletje nazi's"-roepers. Er zijn veel vragen gesteld en ik zal niet beweren dat ik er de antwoorden op heb. Ik deel veel van de zorgen, over de arbeidsmarkt, over huisvesting, over wat er in 2016 komen gaat, over de toekomst van onze verzorgingsstaat. Waar ik op hoop, is dat we beleid wat is ingezet en waar iedereen de gevolgen van draagt, niet afwentelen op hulpbehoevenden of op de "zwaksten van de samenleving", zoals we dat dan noemen. En dat we niet op de barricaden gaan staan uit rancune naar anderen, maar vanuit de wil om Nederland weer op het rechte pad te krijgen voor al haar inwoners. Tot zover, en nogmaals de beste wensen.

3 Reacties
jellevd
jellevd31 dec. 2015 - 13:52

Geen antwoorden, maar Nederland moet wel op het rechte pad. Wat is dan dat rechte pad ? Typisch SP gezwets.

BasVV
BasVV31 dec. 2015 - 13:52

Maar Martijn. Dat beleid wordt consequent afgewenteld op de hulpbehoevenden. Ouderen die nauwelijks nog verzorging krijgen. Dementerenden die te lang zelfstandig moeten wonen met alle gevaarlijke situaties tot gevolg. Psychiatrische patienten die nu al voor veel overlast zorgen omdat er geen begeleiding meer is. Gehandicapten die te weinig opvang krijgen. Kinderen die niet meer naar school kunnen omdat speciaal onderwijs voor hen niet meer bereikbaar is. Vervoer voor ouderen en jongeren die dat nodig hebben verdwijnt. Zwembaden worden gesloten. Geen geld meer voor. Ouders die de sportclub van hun kind niet meer kunnen betalen. Een forse toename van het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank. En dat is nog maar een beperkte weergave van dat beleid. Ik ben van links naar rechts gegaan. Maar zelfs als rechtse vind ik dit niet acceptabel.

LodewijkL
LodewijkL31 dec. 2015 - 13:52

In de kern wil iedereen gelukkig zijn en in vrede leven. Door ons daarop te focussen -ons daar steeds meer van bewust te worden- in plaats van op de ogenschijnlijke verschillen te letten, zal die algemene wil zich ook uiterlijk manifesteren.

mordicant
mordicant31 dec. 2015 - 13:52

Ik weet niet zeker of ik het wel met deze analyse eens kan zijn, maar wat wel een stijgende ergernis (en zorg) van mij persoonlijk is, is dat de roeptoeterende minderheid steeds duidelijker aanwezig is in alle mogelijke reactie panelen en forums waardoor die groep steeds groter lijkt te zijn dan het daadwerkelijk is en makkelijk voor meerderheid versleten kan worden. Ooit waren het de socialistische intellectuelen die streden voor het "verheffen van het volk" en misschien moeten SP-ers e.d. zich daar maar weer eens druk over maken dan wordt het roeptoeter gehalte misschien wat kleiner. Lijkt me overigens geen gemakkelijke opgave voor de socialisten nu "het volk" zich eerder tot rechts* dan tot links* went in tijden van angst en verwarring. *voor zover er überhaupt nog duidelijke politieke grenzen zijn tussen uiterst links en uiterst rechts, tijd voor nieuwe hokjes.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos31 dec. 2015 - 13:52

" nu "het volk" zich eerder tot rechts* dan tot links* went in tijden van angst en verwarring." Waarschijnlijk omdat het vanouds bekende "links" economisch rechts (neo-liberaal) is gaan handelen (partijspin, de richting van de GGD = ca. 50-60% volgen) en daardoor de ongeveer 40% die hier economisch niet onder valt tegen de zijlijn drukt...., deze stemt niet of kiest extreem.

Isings2
Isings231 dec. 2015 - 13:52

Martijn tegen de stroom inzwemmen in ook maar een kunst ja. Maar bedankt voor de uitnodiging. Je hebt gelijk en het zijn de duizenden passieve kantlijnkijkers die zwijgend massamoorden hebben helpen- en nog doen- plaatsvinden en daar wil ik niet bij horen. Kunnen we eventueel wel toevoegen; "...tijd dat we accepteren dat het een TOEGEVOEGDE WAARDE is dat Nederland geen blank land is"? We zijn een koninkrijk van oneindige multiculturele schakeringen. Alleen op Curaçao al, onder enkel 150.000 inwoners zijn 129 verschillende nationaliteiten geregistreerd als -vreedzame- inwoners op een piepklein stukje rots. Dan kunnen we dat in het "vaste land" toch zeker ook? Je hebt gelijk, we moeten ons niet laten afschrikken door bulderende lelijkerds, die misschien toch maar enkel heel bang zijn van al wat afwijkt van hun ik. Ik doe vanaf vandaag dan ook mee en zal mooi blijven delen wat ons juist zo ontzettend mooi maakt. Een prachtig kleed van oneidig creatief varierende facetten dat zich al glooiend manifesteert in alomvattende vertegenwoordiging van meesterlijke mensheid. Zolang jij je niet laat afschrikken doe ik dan nu dan ook niet meer. Masha danki!

1 Reactie
lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 13:52

Wat mooi gezegd. Ik sluit me graag hierbij aan. Moet dan ook gelijk denken aan die 'Gouwe ouwe' hit van Blue Mink: Melting Pot. If only... :) https://www.youtube.com/watch?v=zAWn4FO1MOw

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2015 - 13:52

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
zegmaarneetegenvvd
zegmaarneetegenvvd31 dec. 2015 - 13:52

u bedoelt het GL waar Femke Halsema jaren het boegbeeld was en de scepter zwaaide. die zag het licht dan enigszins eerder dan u: http://www.telegraaf.nl/binnenland/20364726/__Halsema_haalt_kinderen_van_zwarte_school__.html

Haastig
Haastig31 dec. 2015 - 13:52

Gelukkig nieuwjaar ! Maak van 2016 het jaar dat de nacht van 31-12-2015 1-1-2016 de laatste keer was dat hulpverleners door idioten werden aangevallen. Maak van 2016 het jaar dat je weer "ongestraft" een touwtje uit je voordeur kan hangen. Maak van 2016 het jaar dat het woord "kopschoppen" een onbekend begrip wordt, simpelweg omdat het niet meer gebeurd. Maak van 2016 uberhaubt het jaar dat iedereen met z'n tengels van een ander of de spullen van een ander afblijft. Maar, helaas, die kans zal niet zo groot zijn. Dus, maak van 2016 het jaar waar je zelf geniet van die mooie zonsondergang, de aardige geste van de buurman en ander klein & groot geluk!

3 Reacties
Minoes2
Minoes231 dec. 2015 - 13:52

Daar sluit ik me graag bij aan. Laten we inderdaad de politiek verantwoordelijk houden, de hulpbehoevenden steunen, elkaar steunen, de vluchtelingen insluiten. Bij deze iedereen of ze het nu eens zijn met mij of niet een goed 2016 toegewenst, veel helderheid en geluk, verstand en wijsheid.

JanB2
JanB231 dec. 2015 - 13:52

Hear Hare!

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 13:52

Goede wens! Ook voor jou een gezond en gelukkig jaar, hoor! :-))

leftyloosy
leftyloosy31 dec. 2015 - 13:52

En wat nu als die zwijgende minderheid gaat spreken en het omgekeerde beweert van wat je hoopt te horen? Want behalve de SP-er claimt ook de PVV namens deze zwijgers te spreken. Een van de twee heeft het fout. Kent iemand een betrouwbare enquête die uitsluitsel geeft? Zou dat wel eens willen weten.

1 Reactie
Alerik1984
Alerik198431 dec. 2015 - 13:52

+ 1

zegmaarneetegenvvd
zegmaarneetegenvvd31 dec. 2015 - 13:52

de zwijgende meerderheid leest o.a. dit: http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2528550/2000/12/20/Ga-eens-langs-bij-de-gevangenis.dhtml

3 Reacties
peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

Allemaal stemmingsmakerij... Het zijn toch alleen maar ICT-specialisten, apothekers en chirurgen die hierheen komen? Ondernemende mensen die we hier nu niet kunnen vinden tussen de honderdduizenden afgeschreven 50-plussers? Toch?

peterh2
peterh231 dec. 2015 - 13:52

Wel even bij vertellen dat dit artikel 15 jaar oud is, niet dat het nu heel anders zal zijn maar het heeft betrekking op andere groepen migranten dan nu. Niet heel netjes van je...

Job2
Job231 dec. 2015 - 13:52

En dat te bedenken dat de tweede golf immigranten noch binnen moet komen met daarnaast de vrij entree van turken agv de deal van de EU met Erdogan. Het vervelende is dat het in de la houden van het rapport past binnen de strategie van het Grote Verzwijgen door het politiek correcte journaille (inclusief NPO) en de politieke elite om het vermeend draagvlak voor het immigratiebeleid coûte que coûte in stand te houden.

Trijntje2
Trijntje231 dec. 2015 - 13:52

In 2004 ben ik, na decennia lang gezwegen te hebben, gestopt met zwijgen. Nu 12 jaar later ben ik weer hard op weg om te gaan zwijgen. Lijkt me beter: het is in die 12 jaar tijd alleen maar slechter geworden. Het beleid is steeds minder menselijk geworden. Het individu is steeds meer ondergeschikt geraakt aan de regeltjes, enig medemenselijkheid is daar vreemd aan. De burger "moet voldoen" en volgend zijn. Hoe lager op de maatschappelijke ladder (volgens beleidsmakers)) hoe strenger de regeltjes. Vooral die mensen worden verantwoordelijk gehouden voor het falen van allerlei zaken. Wanneer steekt de overheid hand in eigen boezem? Wanneer gaat de overheid het goede voorbeeld geven? Wanneer beseft de "top" dat je mensen niet eindeloos weg kan zetten als oud vuil? Er zijn heel veel burger initiatieven die allemaal werken aan de verandering, maar wanneer gaat de overheid volgen? Dat is lastig, macht heeft iets aantrekkelijks en dat loslaten is moeilijk. De toplaag van de samenleving wil niets van hun privileges inleveren, zij willen geen stapje terugdoen alleen maar meer en meer en meer. Het zal nog lang duren voordat er heel wat regeltjes afgeschaft worden en er boven elke wet komt te staan: Medemenselijkheid is een groot goed! In die tussentijd geniet ik van de zon, de regen, de grapjes hier op Joop. Van een glimlach buiten op straat, een bloemetje hier of daar en van alle kleine dingen die ik tegen kom. Voor iedereen een Zonnig jaar gewenst.

1 Reactie
Alerik1984
Alerik198431 dec. 2015 - 13:52

ja, ik wens ook iedereen hier de beste wensen. Ik ben nieuw hier en wellicht moeten we nog wat aan mekaar wennen. Hoe scherp ook de verschillen in opvattingen en hoezeer snedig hard ik wellicht soms uit de hoek kan komen.... Ik bedoel het niet zo kwaad :)

mordicant
mordicant31 dec. 2015 - 13:52

Ik dacht hier nog even over na.. Maar waarom is het zo belangrijk wat een al dan zwijgende meerderheid van dag tot dag denkt? We hebben een vertegenwoordigende democratie die o.a. als buffer voor de waan van de dag moet functioneren. Als er een gruwelijke moord is gepleegd dan denkt de meerderheid van de bevolking de opvolgende dagen dat de doodstraf moet worden ingevoerd, als je een maand later vraagt dan is de boosheid weg en zegt de meerderheid tegen de doodstraf te zijn. Na elke islamitische aanslag roept een groot deel "grenzen dicht!", vlak voor de vakanatie naar Torremolinos roept men "grenzen open" Wat belangrijk is, is hoe men kiest, en een goede democratie is geen dictatuur van de meerderheid.

1 Reactie
Alerik1984
Alerik198431 dec. 2015 - 13:52

Het vervelende is dat we tijdens de verkiezingscampagnes steeds weer gemanipuleerd worden af te wijken van het standpunt wat we ons vormden op basis van ervaren beleid.

TonNoort
TonNoort31 dec. 2015 - 13:52

Grunberg had het vanmorgen over Nieuw Rechts: tegen vluchtelingen, tegen de EU, voor Poetin en antikapitalistisch. Ze twijfelen openlijk aan de legitimiteit van de staat om de simpele reden dat die niet doet wat zij wensen en daarmee aan de democratische beginselen ervan. Het zijn zo'n beetje de Rednecks van Nederland. Ik zou het erg waarderen als de SP zijn best ging doen zich te distantiëren van deze opvattingen en zodoende van de lieden die zich nu nog in hun midden bevinden. Dat zal een pijnlijke operatie zijn want er bestaat binnen de SP een haat-liefde verhouding met dit soort standpunten. Het zal nooit de officiële partijkoers worden, maar wat niet gezegd wordt kan wel worden uitgedragen. En dat doet de SP door niet altijd duidelijk stelling te nemen. Toch is het nodig om naar de buitenwereld duidelijk te maken waar de partij nu precies staat en zich bijvoorbeeld openlijk uit te spreken tegen Poetin. Ik ben ook erg benieuwd naar het officiële SP standpunt inzake het Geen Peil referendum. Ik vond het Kamerdebat destijds erg zwak, er sprak een angst uit die ik niet vindt passen bij een strijdvaardige partij als de SP.

4 Reacties
Zjenny
Zjenny31 dec. 2015 - 13:52

Ware onze democratie werkelijk een democratie en niet een poot van corporatisme. dan, en alleen dan, zou ik jouw mening onderschrijven. Intussen mag Grunberg nieuwe frames de wereld inzetten..ik ben daar niet zo gevoelig voor. Nee, ik stem niet meer. Ik weiger verantwoordelijkheid te nemen voor zetbazenregeringen en de daarmee gepaard gaande corruptie overal ter wereld.

ZeroDev
ZeroDev31 dec. 2015 - 13:52

Grunberg probeert hopeloos alles wat slecht is rechts te maken, "tegen vluchtelingen, tegen de EU, voor Poetin en antikapitalistisch", 3 van de 4 zijn zeker SP standpunten, het is eerder nieuw links.

lembeck
lembeck31 dec. 2015 - 13:52

https://twitter.com/harryvandesp/status/678968991034011650 https://www.sp.nl/nieuws/2015/10/sp-zegt-nee-tegen-associatieverdrag-met-oekraine Zo genoeg?

Peter de Groot2
Peter de Groot231 dec. 2015 - 13:52

"Grunberg had het vanmorgen over Nieuw Rechts: tegen vluchtelingen, tegen de EU, voor Poetin en antikapitalistisch." Grunberg doet aan cherry-picking en bangmakerij zonder echt to the point te komen. "Die Neue Rechte' zoals ze in Duitsland vernietigend liefkozend door de media genoemd (Jutta Ditfurth speelde daarbij een grote rol) worden waren eerst de mensen die deelnamen aan wekelijkse vredesdemonstraties die door heel Duitsland georganiseerd werden, zelfs toen ze voor de deuren van Ramstein (de Amerikaanse basis die de drone-oorlog mogelijk maakt en daardoor Duitsland medeplichtig maakt in moord). Het zijn Neue Rechte omdat ze kritisch zijn op het beleid van Israel en daardoor als antisemieten worden weggezet. Die Neu Rechte zijn tegen vluchtelingen, niet omdat ze tegen het opvangen van de hulpbehoevenden zijn in tijden van oorlog maar om de reden waarom de mensen vluchten: de westerse interventies in het Midden-Oosten. Ze zijn tegen de EU omdat het hele EU complex een ondemocratische fraude blijkt te zijn, een financiële tirannie die inbreekt in de soevereiniteit der staten. En, ja, ze zijn voor Poetin. Dat is nog wel de mooiste. Het feit dat u Grunberg aanhaalt bevestigd het feit dat dit onbegrijpbaar is. Hoe kan iemand voor Poetin zijn? Bepaalde aspecten van zijn binnenlandse politiek zijn zeer zeker niet goed te keuren maar dat is van elke soevereine staat op te merken. Toch is het grote respect wat hij toont, ten opzichte van buitenlandse partners (zoals hij ze noemt), een factor die hem internationaal geliefd maakt. Waarbij Sergei Lavrov natuurlijk het belangrijkste stuk is, en de meest bekwame diplomaat die de wereld nu kent. John Kerry heeft een hoop van hem geleerd...helaas vergeet Kerry dat vaak als hij weer thuis komt ;) Waar meneer Grunberg zich wederom schuldig aan maakt is zijn opinie te presenteren als feiten zonder het enige onderbouwing te geven. Hij geeft niet eens de link naar 'Der Spiegel', misschien omdat wat hij schrijft niet totaal overeenkomt met de achtergronden van het Duitse blad. Ook zijn artikel van de daar daarvoor (1 januari) is een reutel van aangenomen feiten zonder grond, en als er grond is dat is dat dezelfde grond die in de hele wereld betreed wordt. Grunberg is een meningsmaker, en daar is hij goed in, maar dat wil niet zeggen dat hij gelijk heeft. Zijn slotadvies ("All politics is local, maar deze tijd vraagt om een ver uitzicht.") is iets waar hijzelf compleet in zondigt. En dankzij meningsmakers als hij, vele met hem.

zweistein
zweistein31 dec. 2015 - 13:52

"Dat we eindelijk eens accepteren dat Nederland geen blank land is" Zou je in Zuid Afrika ook durven zeggen dat de bewoners eindelijk eens moesten accepteren dat Zuid Afrika geen zwart land meer is? Of dat China geen Chinees land meer is? Eigenlijk ben je heel kolonialistisch bezig. Waarom moet Europa zo nodig zijn roots opgeven? De zwijgende meerderheid zal daar heel anders over denken!

1 Reactie
Sardar2
Sardar231 dec. 2015 - 13:52

Goed dat je weet je roots in blankheid ligt en niet in Nederlands of Europees zijn!

Floyd2
Floyd231 dec. 2015 - 13:52

De zwijgende meerderheid die de zwartepiet discussie speugzat is bijvoorbeeld?

2 Reacties
jellevd
jellevd31 dec. 2015 - 13:52

Plasterk roept 'van het gezag blijf je af'. De man weet kennelijk niet dat gewone mensen vanaf eind 18e eeuw, de bestorming van de Bastille in 1789, en het verslaan van het Franse leger in Parijs in 1830, er in geslaagd zij zichzelf zeggenschap, en een beter leven te bezorgen. De Britse armen ontnamen inspiratie aan de Fransen. Belgen en Nederlanders deden hetzelfde. Mijn idee is dat we nu even ver zijn, het 'gezag' trekt zich niet veel van ons aan, sinds 2005, en dus accepteren we dat gezag in afnemende mate. De 'elites' accepteerden altijd alleen veranderingen uit angst.

jellevd
jellevd31 dec. 2015 - 13:52

Ik lees dat Griekenland ziet dat nu de 'vluchtelingen' uit Marokko en Algerije komen. Wilders lijkt weer eens gelijk te krijgen 'willen we heel Afrika hier hebben ?'. Gisteravond zag ik een reportage over 'vluchtelingen' die klaagden over geen eigen badkamers in opvang in Wolvega. Een ander klaagde 'ik dacht dat ik hier een huis zou KRIJGEN'. Ik ken de verhalen over Duitsers die op het eind van WWII vluchtten voor de Russen uit de gebieden ten O van Duitsland. Die waren blij dat ze het er levend vanaf hadden gebracht. Geen gezeur over ontbrekende badkamers. Ik denk dat wij nu heel snel een meerderheid zullen hebben die de mond wagenwijd open doet, wat DiederiK, Van der Laan, en Tonies ook roepen.