Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lula zweert dat Brazilië zich weer gaat inzetten om het klimaat te redden

  •  
16-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
822 keer bekeken
  •  

“Brazilië is terug om zijn banden met de wereld weer aan te halen en de honger in de wereld te bestrijden, en om opnieuw samen te werken om de armste landen, bovenal Afrika, van de nodige technologie te voorzien, en om een betere toekomst te bouwen voor onze volkeren.” Dat verklaarde Lula da Silva die eind vorige maand zijn extreemrechtse rivaal Bolsonaro versloeg bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen op de VN-top over het Egypte.

Lula is nog niet officieel geïnstalleerd als president maar was speciaal door de organisatie uitgenodigd, schrijft de VRT. De rockster van het klimaat, zoals wel gezien wordt, was een zeer welkome gast op de conferentie. De zaal waar hij zijn speech hield was afgeladen. Hij ging in op de verwoestingen die zijn voorganger, een notoir klimaatontkenner, heeft aangericht. “Ik ben hier vandaag om te zeggen dat Brazilië klaar is om opnieuw deel te nemen aan de uitdaging om een gezondere planeet te bouwen. In 2021 is er 13.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud ontbost. Die vernietiging zal zich niet meer herhalen. Milieumisdrijven zijn griezelig sterk gegroeid onder de vorige regering. We zullen de toezichtsorganen versterken. En we zullen illegale activiteiten bestraffen: mijnbouw, houtkap en landbouw.””

Lula hervat de samenwerking met Noorwegen en Duitsland voor een Amazonefonds dat door Bolsonaro werd opgeheven en hij maakte bekend dat zijn land de VN-klimaattop in 2025 wil organiseren. Hij wil aantonen dat economische ontwikkeling en natuurbescherming niet elkaars vijanden hoeven te zijn en zelfs gelijk op kunnen gaan. Lula was eerder president en voerde toen een klimaatbeleid: “We hebben de ontbossing met 83 procent teruggebracht, terwijl het BNP uit landbouw steeg met 75 procent.”

De Braziliaan verklaarde dat de klimaatcrisis iedereen bedreigt. Afrikaanse landen die part noch deel hebben aan de oorzaken van het opwarmen van de aarde krijgen toch te maken met de gevolgen, zoals toenemende droogtes. Hij sluit zich aan bij het idee dat Westerse landen herstelbetalingen gaan doen aan arme landen die getroffen worden door de klimaatcrisis zonder dat ze die zelf hebben veroorzaakt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Olav Meijer
Olav Meijer17 nov. 2022 - 13:28

Wat een opluchting en positieve impuls voor Brazilië en zelfs de rest van de wereld, nu die rampzalige, ecocidale Bolsinaro is vervangen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 nov. 2022 - 10:52

Lula wordt door obscurantistisch rechts neergezet als een archetype van de oerboeman, als ultieme bedreiging voor het door de US beveiligde collectief bewustzijn. Brazilië is thans geen schurkenstaat meer. Het land verdient het om in politieke progressie te excelleren, wars van grijpgrage imperialistische dadendrang.

Gaai2
Gaai217 nov. 2022 - 10:46

Links lullen over klimaat e.d. doet het altijd goed bij de elite. Applaus verzekerd voor Lula. Nu maar hopen dat hij het ook meent. En dat hij de hypocrieten verzameld in Egypte laat weten hoe het zit. Met hun biomassa verstoken in energiecentrales, mega vraag naar soja etc. Hele bossen worden gekapt door types als EU PvdA Timmermans e.d. Op de klimaattop in Egypte draait alles om de vraag hoeveel poen voor ontwikkelingslanden de elite uit rijke landen hun eigen arbeiders uit de mond gaan laten sparen. Om luid applaus/goedkeuring van de elite uit ontwikkelingslanden te krijgen. https://www.nu.nl/klimaat/6236733/klimaattop-nadert-einde-maar-veel-grote-vraagstukken-staan-nog-open.html

1 Reactie
LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 11:39

Er wordt maar door één persoon links danwel rechts geluld hier kees. En als je in de spiegel kijkt weet je gelijk wie dat is.

Mooie Marc
Mooie Marc17 nov. 2022 - 9:36

"Lula zweert dat Brazilië zich weer gaat inzetten om het klimaat te redden" Ronkende taal van een populist zoals de ene de andere heeft opgevolgd. Die "zweren" doorgaans zich "ervoor in te zetten" of beloven in naam van God of andere groten van alles en nog wat waarvan je weet dat het vooral retoriek is gericht op het volk. Het "klimaat redden" slaat nergens op. Als hij nu zou zeggen dat hij in plaats van een "inzetten" gaat bewerkstelligen, d.i. doelen bereiken dor daadwerkelijk beleid, dat b..v. het resterende Amazone-gebied beschermd gaat worden, en veel breder, milieu en natuur in de rest van Brazilië, zijn dat niet alleen concrete doelen, maar verplicht hij zichzelf dat ook met beleid te realiseren.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer17 nov. 2022 - 14:25

@ "Mooie" Marc: [Ronkende taal van een populist zoals de ene de andere heeft opgevolgd.] Het slaat helemaal nergens op Lula en Bolsonaro op één lijn te stellen, en dat weet je dondersgoed. Lula heeft in zijn beide eerdere termijnen als president getoond zich zeer in te zetten voor het volk en het Amazonegebied, in schrille tegenstelling tot wat Bolsonaro heeft gedaan.

EricDonkaew
EricDonkaew17 nov. 2022 - 8:55

In Brazilië heb ik ooit een appartementje gehad, om precies te zijn in Fortaleza. Ik heb nergens zo veel armoede gezien als in Fortaleza. 'Gewone' jonge mensen lagen gewoon op straat te slapen. In zo'n openluchtrestaurant liepen mensen met plastic zakjes langs de tafels en vroegen of ze het niet-opgegeten deel van de maaltijd mochten hebben. Ze hadden verschillende soorten zakjes, een voor vlees, een voor groenten en een voor rijst, herinner ik me. Ik bevroeg een bakkertje in de buurt over zijn uiterst povere assortiment. Wat luxere producten kunnen mensen niet betalen, zei hij. Ik heb eigenlijk nergens in de wereld zoveel hopeloze armoede gezien, ook niet in Sri Lanka, Egypte en Zuidoost Azië. Veel (kleine) criminaliteit en straatprostitutie ook. Ik hoop toch echt dat Lula wat aan die armoede gaat doen. Het gaat hier dan vooral weer over klimaat, maar voor de doorsnee-Braziliaan is dat toch echt een elitair en modieus onderwerp. Laat hem toch niet de Braziliaanse klimaatpaus à la Timmermans worden, er liggen in dit grote land ook andere prioriteiten.

5 Reacties
EenMening3
EenMening317 nov. 2022 - 11:03

Ongeveer 200 jaar geleden werden de Latijns-Amerikaanse landen onafhankelijk van Spanje en Portugal. Sinds die tijd is er weinig voortgang geboekt. Deze landen zijn arm, corrupt en vaak (semi)dictatoriaal. Het lijkt weinig uit te maken of er een rechtse of linkse junta aan de macht is. Dat laten de marxistische heilstaten Nicaragua en Venezuela wel zien. Lula is een sympathieke vent maar de wereld verwacht van hem dingen die hij niet kan waarmaken.

EenMening3
EenMening317 nov. 2022 - 11:08

Costa Rica vormt een gunstige democratische uitzondering op de regel.

Olav Meijer
Olav Meijer17 nov. 2022 - 13:49

@ ErikDonkaew: Zoals je zult weten is Lula begonnen als vakbondsman. Tijdens zijn eerdere termijnen als president heeft hij veel ten gunste van de koopkracht van de bevolking gedaan.

EricDonkaew
EricDonkaew18 nov. 2022 - 3:16

@Olav Meijer ------------------------ Zeker, ik heb ook niet anders beweerd. Maar het verhaal bovenaan gaat alweer voor 80% over klimaat. Belangrijk natuurlijk, maar de arme tot straatarme Brazilianen, misschien wel de helft van de bevolking, zijn daar echt helemaal niet mee bezig.

LaBou
LaBou 18 nov. 2022 - 11:32

Het verhaal bovenaan gaat over COP27. Het is dus niet anders dan logisch dat het vooral over het klimaat gaat.

oproerkraaier
oproerkraaier17 nov. 2022 - 8:33

Heel de wereld mag blij zijn dat deze man de verkiezingen aldaar gewonnen heeft. Het enige wat je zijn rechtsextremistische voorganger kunt nageven is dat hij zijn verlies ruiterlijk heeft erkent en geen Trumpiaanse poging tot een coup heeft gepleegd. Nu is het hopen dat de CIA hun moorddadige klauwen thuis houden en niet een coup proberen te organiseren.

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 nov. 2022 - 10:33

"Nu is het hopen dat de CIA hun moorddadige klauwen thuis houden en niet een coup proberen te organiseren. " Wat een fantasie.

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 11:42

Ach, het zou niet de eerste keer zijn dat de CIA zo'n coup organiseren danwel steunen meneertje ongelijk. Dat kun je met wat googelen zonder enige moeite vinden.

oproerkraaier
oproerkraaier17 nov. 2022 - 12:31

Ineens begrijp ik het! IHAG leeft gewoon in een andere werkelijkheid/dimensie!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 nov. 2022 - 12:35

"Dat kun je met wat googelen zonder enige moeite vinden." Pas op voor de fabeltjesfuik!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 nov. 2022 - 15:24

"Ineens begrijp ik het! IHAG leeft gewoon in een andere werkelijkheid/dimensie!" Ik geloof niet in een sprookjeswereld.

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 17:58

"Pas op voor de fabeltjesfuik!" Zegt de meneer die van anderen altijd en overal een onderbouwing wil zien.

Mag
Mag17 nov. 2022 - 6:06

Lula is de zegging voor de wereld. Zelfs zijn sympathieke gezicht staat in schrille contrast met zijn voorganger. Nou wachten totdat Amerika een campagne tegen Lula begint. Dar wacht ik niet op, ik vrees.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 nov. 2022 - 8:57

"Lula is de zegging voor de wereld." wat een naïef geloof. Gelukkig hebben we Trump nog.

oproerkraaier
oproerkraaier17 nov. 2022 - 9:35

IHAG: Wat een stompzinnige poging tot trollen.

Olav Meijer
Olav Meijer17 nov. 2022 - 13:34

@ IHAG: Trump gaat het onderspit delven. Dat is maar goed ook.

Déjà vu
Déjà vu17 nov. 2022 - 1:38

Als de branden in Siberië niet gestopt worden, hebben we weinig aan de goede intenties van Lula.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 nov. 2022 - 22:26

Hoe red je het klimaat? Of bedoelt men het mogelijk maken van het overleven van de mensheid?