Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lula vergelijkt Israëlisch geweld tegen Palestijnen met de Holocaust

  •  
18-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1977 keer bekeken
  •  

De Braziliaanse president Lula da Silva, een van de meest vooraanstaande linkse wereldleiders, beschuldigt Israël van het plegen van genocide tegen de Palestijnen in Gaza, meldt onder meer Al Jazeera. "Wat er gebeurt in Gaza is geen oorlog," zei hij tegen journalisten op een top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. "Het is geen oorlog van soldaten tegen soldaten. Het is een oorlog tussen een zeer getraind leger en vrouwen en kinderen. Wat er gebeurt in Gaza met de Palestijnen is nooit eerder vertoond maar wel gebeurd: toen Hitler besloot de Joden te vermoorden."

De Israëlische regering heeft woedend gereageerd op de verklaring en de ambassadeur van Brazilië wordt op het matje geroepen. Premier Nethanyahu noemde het commentaar van de Braziliaanse president "schandelijk en ernstig". Volgens Nethanyahu wordt de Holocaust zo getrivialiseerd en het recht op "zelfverdediging" van Israël ontkent. Hij stelde dat Lula "een rode lijn had overschreden". Lula heeft de aanval van Hamas op 7 oktober indertijd direct veroordeeld als een terroristische daad.

Israël is door Zuid-Afrika voor het Internationaal Gerechtshof gesleept omdat het genocide in Gaza pleegt. Het definitieve oordeel daarover laat waarschijnlijk nog jaren op zicht wachten. Volgens een spraakmakend tussenvonnis moet Israël er ondertussen wel alles aan doen om genocide te voorkomen.

Netanyahu wijst ondertussen de druk vanuit de internationale gemeenschap af om Palestina als staat te erkennen. Een dergelijke stap wordt in brede kring gezien als een uitweg uit de oorlog en het totstand brengen van vrede.

Ondertussen groeien in Israël de protesten tegen Netanyahu en zijn extreemrechtse regering. Na de aanval van 7 oktober was de oppositie enige tijd stil maar de onvrede over het verwoestende beleid van de omstreden premier, die onder meer van corruptie wordt verdacht en tracht de rechtsstaat te ontmantelen, neemt weer toe. De demonstranten eisen onder meer nieuwe verkiezingen.

In Rafah leven de Palestijnse vluchtelingen ondertussen onder erbarmelijke omstandigheden als gevolg van het Israëlisch oorlogsgeweld.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.