Joop

Lula in de bak

  •    •  
08-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
34251134475_79e8053606_z

© cc-foto: PdT

De grootste krant van Brazilië, schreef dat Lula een martelgang had geënsceneerd
Lula zit vast in Curitiba. Hij heeft zich overgegeven aan de politie nadat hij zich eerst een paar dagen  had  verschanst  in het hoofdgebouw van de door hem gestichte metaalarbeidersvakbond in São Bernardo dos Campos vlak bij São Paulo. Duizenden aanhangers van de ex-president hebben een menselijk schild gevormd. Lula is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf omdat hij een appartement zou hebben aangenomen van een bevriende aannemer. Lula ontkent alles. Hij is de enige die gestraft wordt om een flat die niet van hem is, heeft hij gezegd.
Enkele dagen terug beval het Hooggerechtshof zijn arrestatie hoewel het hoger beroep nog loopt.
Lula wilde het er niet op aan laten komen. Hij was bereid zich over te geven nadat hij een mis had bijgewoond ter herdenking van zijn echtgenote Maria Leticia, die op 3 februari 2017 overleed. Tegelijk deden zijn advocaten een laatste poging om uitstel van arrestatie te bewerken. In tegenstelling tot eerdere berichten zal zijn cel geen televisie of minibar bevatten.
Tijdens de mis zijn twee iconische Braziliaanse evergreens gespeeld, Asa Branca en deixa a vida me levar.
Asa Branca is uitgegroeid tot de hymne van de miljoenen Brazilianen die uit het arme Noordoosten naar de grote steden in het zuiden zijn getrokken op zoek naar een beter leven. Lula komt zelf uit zo´n familie en ze vormen de grote meerderheid in zijn vakbond.
Deixa a vida me levar is ook zo’n lied. Het bevat de passage: “Ik beken dat ik arm geboren ben maar ik heb een edel hart”.
De Folha de S. Paulo, de grootste krant van Brazilië, schreef dat Lula een martelgang had geënsceneerd. Maar een martelgang is het in ieder geval. Voor hem, voor zijn aanhangers en ook wel voor het land.
Inmiddels beginnen de bekende Brazilianen zich op de sociale media te uiten, voor of tegen Lula. De actrice Regina Duarte publiceerde een fotomontage waarop een man een reusachtige button van de linkse PT wegduwt voor de wereldbol in het midden van de Braziliaanse vlag. De media houden bij wie het retweet en wie niet. Maria Casadevall daarentegen schreef op Instagram : “Legitimiteit heeft wie de verkiezingen wint, niet de staatsgreep”, met een foto van Lula omringd door aanhangers.
De grootste ster van het moment, de in de favela’s van Rio opgegroeide Anitta liet zich tot veler verbazing neutraal uit. Zij schreef: “Moge God genadig neerzien op ons momenteel zo verdeelde en intolerante Brazilië. Ik wens alle Brazilianen een avond rust toe, eten op tafel en liefde in hun gezin. Los van wat hun opvattingen zijn over de politiek over Big Brother, over muziek of wat dan ook”.
Anitta is een stijlicoon die zélf Brazilië verdeelt: vertegenwoordigt zij vulgariteit en de vrouw als lustobject of oefent zij juist met haar lust macht uit over de mannen die hulpeloos achter haar kont aanhollen zonder die ooit te mogen aanraken? Oordeel zelf.

Meer over:

brazilië, opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Hiltermann
Hiltermann11 apr. 2018 - 15:22

Een waarschuwing voor schokkende beelden in het Youtube filmpje was wel op zijn plaats geweest.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer22 sep. 2018 - 11:49

Waar?

Emanuel Lasker
Emanuel Lasker9 apr. 2018 - 19:51

Degenen die Lula onschuldig achten doen de recente revolutie in de rechtsgang geen recht. Waar de rechtsvervolging in verleden rijken en machtigen in politiek, hogere ambtenarij, bedrijfsleven, en rechterlijke macht zelf een corrupte verwevenheid kende en niet of nauwelijks tot veroordelingen leidde is dat niet lang geleden veranderd vanuit een relatief kleine zaak geheten Lava Jato (Car Wash) geëxplodeerd naar een aanpak van corruptie rondom het enorme Petrobras en Odebrecht waar ex-president Lula nu ook terecht om is veroordeeld. Het betrof ook niet eenvoudig een penthouse maar een op basis van corruptie verleende schenking van een zeer exclusief geouttileerd en gelegen pand van meer dan een miljoen. Deze via Petrobras en Odebrecht verleende corrupte schenkingen waren schering en inslag tijdens Lula's bewind als lucratieve bijverdienste voor de politici, hogere ambtenaren, e.a. om het zakendoen in eigen voordeel gunstig te laten verlopen. Dat deze corrupte praktijken ook al onder voorgaande presidentschappen gekoppeld aan andere partijen weinig anders bestonden is geen excuus Lula te ontzien. Net zomin dat hij ontzien moet worden omdat zijn opvolger Rousseff het was die de revolutie mogelijk maakte dat het eerder nog geknevelde OM en rechterlijke macht mogelijkheden kregen en dat door een paar werkelijke helden als onderzoeksagent Newton Ishii de zaken aan het rollen kwamen. Dat Rousseff zelf ook niet ongeschonden bleef bewijst slechts dat zij, net als Lula e.v.a, waarschijnlijk nooit hadden bevroed dat de corruptie zoals deze zo gewoon was tot zover bestreden zou gaan worden dat ook zijzelf zich hadden te verantwoorden. Lees dit klasse-artikel uit The Guardian over deze geschiedenis van haar ontstaan af eens: https://www.theguardian.com/world/2017/jun/01/brazil-operation-car-wash-is-this-the-biggest-corruption-scandal-in-history

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen10 apr. 2018 - 9:08

Een goed artikel in The Guardian, maar nergens blijkt uit dat de veroordeling van Lula terecht was/is. Het is in tegendeel zo dat de de beschuldigende vinger -en terecht- is gericht tegen de politieke kliek van de PMDB "In return for support in Congress, the Workers’ Party gave Temer’s PMDB control of the international division of Petrobras and the funds that flowed from it. (...) One industrialist testified that Temer had arranged illicit payments into the party’s campaign coffers, and had taken leadership of the PMDB in order to control who got the millions of dollars that were being siphoned off from Petrobras, Odebrecht and their suppliers. A former Odebrecht vice president, Cláudio Melo Filho, testified that in 2014, he secretly donated 10m reais (£2.3m) to Temer’s political campaign." In werkelijkheid worden Dilma en Lula vooral buitenspel gezet in een poging om de operatie Lava Jato af te knijpen, zoals uit het artikel WEL blijkt.

Emanuel Lasker
Emanuel Lasker10 apr. 2018 - 19:35

@HM Lula is met recht en reden veroordeeld vanwege de corrupte miljoenenschenking in de vorm van een kapitale woning. Dat moet je zijn vervolgers en de rechterlijke macht niet aanrekenen. Jij probeert hievan af te leiden door een verwijzing naar de huidige president Temer die daar los van staat maar door diezelfde inmiddels in zekere mate ontketende schoonmaakkrachten ook object van een dreigende vervolging is en zich daar al net zo aan probeert te ontrekken als Lula e.a. Maar ik schreef toch dat al voor de regeringsperiode van de Worker's Party van Lula en later Rousseff, tijdens welke de corruptie van het grote geld nauw vervlochten was met de politiek, hogere ambtenarij, en rechterlijke macht, dat al net zo was? Jij gebruikt nota bene een citaat waaruit de voortgaande corruptie onder bewind van Lula en de Worker's Party nou juist blijkt omdat het verhaalt van de gekochte steun van Temer's partij toen die nog niet regeerde: "In return for support in Congress, theWorker's Party gave Temerr's PMDB control of the international division and funds that flowed from it." Begrijp je wel wat daar staat?

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2018 - 8:36

Emanuel Lasker Mag ik je verwijzen naar mijn reactie op HM van der Meulen van 11 april 18.02 uur en de link naar het NRC artikel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 apr. 2018 - 18:18

Begrijpen doe ik het niet maar die muziek vrolijkt je wel op.

B4
B49 apr. 2018 - 15:15

Brazilië, een gidsland.

lambertsz
lambertsz9 apr. 2018 - 13:02

Net zo min als je achter de kont van lustobject Anitta hoeft aan te lopen moet je zéker niet de media hier nalopen en hun nieuws ook maar enige waarde toe te kennen. Nieuws is in handen van de elite, van een kleine groep puissant rijke families welke in Brazilië de dienst uitmaken; op voor- en achtergrond. Globo, het imperium van de rijkste families onder hen, de Marinho's, is de sterktste onder hen. Alle andere media, kleine tv omroepen, radio: het hele netwerk is in handen van de families, zelfs de meest kleine lokale radio -en tv stationnetjes. Deze families besloten rond 2016 om verdere 'Venezualisering' van Brazilië niet meer te accepteren en na de verkiezingsoverwinning van Dilma op Aecio Neves werd meteen de volgende dag de aanval op Dilma en de PT ingezet, samen met de in de VS getrainde aanklager Moro, die, alle trucs uit de doos toverde, legaal maar overwegend illegaal en ongrondwettelijk, om Dilma af te zetten en de PT te criminaliseren. Wat uiteraard lukte. Fluitje van een cent met de hulp van alle media en, met geraffineerde uitschakeling en omkoping van de rechterlijke macht. Hiermee lag de weg open om, waar de ,machtige buurman in het noorden zo beducht en geirriteerd om was, de BRIC te ontmantelen. Tevens kon nu de échte, eeuwenouden corruptie, perverse zelfverrijking eindelijk weer onbelemmerd doorgang vinden: de rijke grondstofvoorraden, olie-en gas konden aan Ben van Beurden en vrienden voor een vriendelijk prijsje aangeboden worden, voor de grote agrobusiness giganten werden milieubeschermende maatregelen verwijderd en waar te veel weerstand kwam en -zal komen- werd en wordt onbarmhartig de politie ingezet. En, mocht het écht uit de klauwen lopen, dan, en opperbevelhebber Generaal Vilas Boas heeft het al voorzichtig laten doorschemeren, staat het leger paraat om de zaken even met militaire efficientie te beslechten. En dan is Vilas, die z'n loopbaan er bijna op heeft zitten, nog een wat progressieve baas: de opvolger die al staat te trappelen is-z'n naam doet 't al een beetje vermoeden- een uitgesproken houwdegen die iets minder moeite heeft met de fascistische geluiden in de samenleving. Lula, stond echter een beetje in de weg, zéker nadat z'n kansen voor de komende verkiezingen aanzienlijk aan het stijgen waren: gesproken werd van bijna 35% vd stemmen. Een overwinning van Lula, de PT kon men zich echter niet permitteren. Er gingen al stemmen op om eventueel maar geen verkiezingen te houden, maar, die legden het af tegen de haat die een groot deel van de sociale stijgers en de heersende elite hadden en hebben tegen Lula, PT en die arme, veelal gekleurde bevolking. Moro werd de held. Lula veroordeeld. Zonder bewijs, laten we dat niet vergeten. Overigens, Lula, had zich niet verschanst. Heeft zich niet overgegeven maar heeft zich netjes gemeld bij de heren Moro en Dallagnol. Overigens bijna fout gegaan: rechts gajes probeerde de piloot van de helicopter waar Lula in vervoerd werd, met laserstralen te verblinden. De haat is groot. Maar dat valt me op in meer delen van de wereld.

2 Reacties
Peter Hylkema
Peter Hylkema9 apr. 2018 - 15:17

Helemaal mee eens. Jammer dat er in de nederlandse kranten nooit zo'n duidelijk overzicht gepresenteerd wordt van het spel dat in Brazilie nu gespeeld wordt.

B4
B410 apr. 2018 - 1:42

Dit pleidooi verdient Rouseff.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2018 - 21:27

Het schijnt dat sommigen zich niet kunnen voorstellen dat rechters ook corrupt kunnen zijn, maar de vraag in Brazilië is eerder wie het ergste corrupt is, de politie, de politici of de rechterlijke macht? Ik moet het antwoord daarop helaas schuldig blijven; ik weet alleen dat ver in de meerderheid zijn, in ALLE staatsorganen. Te beoordelen aan het financiële eindresultaat brengt Lula het er niet best van af, wat toch wel opmerkelijk is, want iemand die zo slim is en zo doorkneed in het politieke spel had al lang multimiljonair moeten zijn. Alle zaken tegen Aecio Neves, die de tegenkandidaat was van rechts bij de laatste verkiezingen (tegen Dilma) zijn tot nu toe doodgelopen, ondanks het feit dat rondom hem de ene helikopter na de andere vol met cocaïne uit de lucht gehaald wordt - https://vimeo.com/109637323

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 apr. 2018 - 4:32

Inderdaad, dat roept heel veel vragen op! Of eigenlijk niet. Die tegenkrachten zijn sterk georganiseerd in binnen- en buitenland, geboren uit angst. Waar geld zit zit macht. Je wil niets verliezen van wat je al hebt. Op dat sentiment wordt ingespeeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 apr. 2018 - 16:02

Goed en duidelijk stuk in de NRC https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/10/corruptie-lula-toont-selectief-verwijt-van-de-middenklasse-a1598863

Zapata
Zapata8 apr. 2018 - 19:52

Hmm, denk dat Pechtold blij is dat hij niet in Brazilië woont.