Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Luister Vlad!

  •  
27-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1122 keer bekeken
  •  
poetin

© Foto: Kremlin

Waarom ben jij de lessen die je als KGB-agent moest volgen, vergeten?

Luister Vlad, Ik wil je best serieus nemen als je zegt dat het Westen je heeft vernederd door de dreiging de NAVO-grenzen te verleggen in jouw richting. En natuurlijk hebben ze een zwak signaal afgegeven toen jij de Krim in 2014 bezette en jij concludeerde dat dit voor jou een vrijbrief was om Russischtalig oostelijk Oekraïne in te pikken. Maar dit alles staat niet in verhoudingen tot het leed en de verwoestingen die je nu in Oekraïne aanricht.

Het probleem is dat jullie in het Westen nog steeds de nieuwe wereldorde niet begrijpen. Wat helpt het om mij af te schilderen als de nieuwe Stalin of Hitler? Weet je, het Russische volk staat in grote meerderheid achter mijn militaire operatie. Dachten jullie indruk te maken door het een ‘oorlog’ te noemen? Het is een geschenk uit de hemel dat jullie die term gebruiken want alleen dat al maakt het dat jullie leugenaars zijn, althans in de ogen van mijn volk. Je spreekt van leed en verwoestingen. Voor het gemak laat je dan buiten beschouwing dat na de val van de Berlijnse Muur mijn volk systematisch is vernederd omdat jullie de overwinning claimden en wij van de geschiedenis verloren hadden. Die geschiedenis doe ik nu recht en wens een onvoorwaardelijke overwinning van het Russische volk. 

Waarom ben jij de lessen die je als KGB-agent moest volgen, vergeten? Uitsluitend een welvarend volk van het oude Rusland zou minder geneigd zijn om te geloven in democratie en mensenrechten. Valt deze welvaart weg, dan zou de staat het moeilijk krijgen om het volk in het gareel te krijgen. Hoeveel Navalny’s moet je nog opsluiten voordat je ogen worden geopend? Met dit opsluiten komt de welvaart niet terug nu die onder druk staat door de harde sancties. Heb jij wel eens aan de mogelijkheid gedacht dat jij, en alleen jij, ook in eigen land ter verantwoording wordt geroepen voor jouw misleiding dat jonge Russische soldaten dachten op oefening te zijn maar in werkelijk uit jouw naam patiënten in ziekenhuizen moesten vermoorden? Je kunt generaals en adviseurs uit je omgeving huisarrest geven maar dat verzwakt zeer ernstig je positie op de wat langere termijn. Want wie vertrouw je nog?

Dat ik nu met jouw dit gesprek vertrouwelijk voer, komt omdat jij in mijn datsja een keer gesproken hebt over de geopolitieke positie van China. Uit alles blijkt dat het Westen zich niet kan neerleggen bij de veranderende positie van wereldmachten in de wereld. Mijn land Rusland noemde je geen enkele keer. Het Westen moet zich zo nodig heroriënteren op de komst van China als Wereldmacht. Mijn volk Rusland in één klap weggevaagd.  En dit alles nog voor het moment dat mijn politieke vriend Trump zijn verkiezingen zou winnen. Door mijn militaire actie in de Oekraïne zijn jullie wakker geschud. Maar jullie reageren averechts. Een duidelijke verklaring over structurele veiligheidsgaranties voor mijn land en ik stop de militaire operatie.

Vlad, je bent echt te ver gegaan. Wat je in feite aangeeft is dat jouw diplomaten de vaardigheid missen om in dialoog te gaan en eventueel recht te zetten wat scheef is komen te staan.

Maar ik wil ook de hand in eigen boezem steken. Onze eigen diplomatie is ook traditioneel en gauw denkend in een Koude-Oorlogsretoriek.Vooralsnog ben jij nu aan zet om de militairen terug te sturen naar de kazernes en vredesonderhandelingen op te starten.

Echt Vlad, je gaat na al het bloedvergieten een keer voor de bijl. Zorg ervoor, dat jij als eerste de hand naar Biden uitsteekt opdat dit je totale ondergang kan voorkomen. Morgen bellen we weer.

cc-foto: Kremlin

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Eric Minnens
Eric Minnens28 mrt. 2022 - 6:15

"Dat ik nu met jouw dit gesprek vertrouwelijk voer" Ik ben geen spellingsneuker, maar deze fout doet pijn aan de ogen: met jouw = met jou (Deze reactie hoeft niet geplaatst te worden, alleen de verbetering aangebracht.)

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2022 - 9:44

Het is ook geen spelfout vandaar de pijn?

Eric Minnens
Eric Minnens28 mrt. 2022 - 11:08

@DD Huh? Nou ja, grammaticale fout dan. Hoe dan ook. Of bedoel je nóg anders (Mijn voorstellingsvermogen schiet hier tekort, maar jij bent de taalkundige van ons twee, ik slechts de neerlandicus). [Hier zou ik graag een rondborstige geelgekleurde smiley willen plaatsen, maar we moeten het voorlopig even doen met... :) ]

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2022 - 16:16

Linguisten zijn inderdaad niet zo bezig met spelling.

Eric Minnens
Eric Minnens28 mrt. 2022 - 22:22

Hmm. Maar waarom dan je eerste reactie dat het geen spelfout was? Je kan natuurlijk ook gewoon sorry zeggen, foutje bedankt. Zelfs linguisten kunnen zich vergissen. Verder geen belangrijk punt hoor, even goede vrienden.

FredD2
FredD228 mrt. 2022 - 5:06

Hij is idd veel te ver gegaan, andere landen zomaar binnenvallen, delen ervan wegkapen.... Het lijkt de Navo wel, alleen lijken de Russen wel meer rekening te houden met mensenlevens en dat kan je van de Navo niet zeggen.

3 Reacties
Goossen2
Goossen228 mrt. 2022 - 8:08

Jahoor.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 mrt. 2022 - 8:26

@FredD, "alleen lijken de Russen wel meer rekening te houden met mensenlevens", de NAVO heeft nog nooit zoveel van zijn eigen mensen verloren in een oorlog, dus dit lijkt me alleen al daarom onzin. Bij zoveel (eigen) doden zou de bevolking van de NAVO landen een oorlog al gestopt hebben. Dat de russen niet eens hun verliezen eerlijk aan de eigen bevolking melden is een enorm disrespect van mensenlevens. Heb je overigens voorbeelden van NAVO doelwitten waar net zoveel burgerdoelen zijn platgebombardeerd als in Mariopol, Grozny of Aleppo?

Zandb
Zandb28 mrt. 2022 - 10:03

U toont geen enkel benul, wanneer u het optreden van de NAVO vergelijkt met het optreden van, in dit geval Rusland.

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 mrt. 2022 - 20:49

Het duurt zeker een generatie voor het echte koude oorlogsbloed uit de Russische aders is verdwenen. Het einde van de geschiedenis zorgde bij de bevolking in west Europa voor een hoge mate van bereidheid en acceptatie onze oost Europese broeders en zusters in de armen te sluiten. Ondanks de culturele verschillen zagen we ook lichtpuntjes. De jongeren van onder de veertig met hun blik op het westen was voldoende tegenwicht voor de ouderen met de blik naar de grond, onwennig, niet wetend of ze nu blij moesten zijn of niet. Die generatie is het wachten wel waard. Russen hadden daar zeker ook bij mogen staan. Een groot en verenigd Europa, daar droomde toch iedereen van. Helaas besliste de geschiedenis anders. En zo werd de nachtmerrie van een man de nachtmerrie van miljoenen.

JovandenBerg
JovandenBerg27 mrt. 2022 - 19:55

Deze reactie is verwijderd

EenMening3
EenMening327 mrt. 2022 - 17:56

Beste Giep, ben je wel echt in die datsja van Poetin geweest of verzin je dit ter plekke om indruk temaken? In de Zijlstraat geloven ze dit in ieder geval niet en lappen ze dat daarom aan hun (halve) zool.