Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lufthansa maakt 18.000 vrijwel lege vluchten om ‘slots’ te behouden

  •  
03-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
628 keer bekeken
  •  
lufthansa

© cc-foto: code83

Lufthansa heeft bekendgemaakt deze winter 33.000 vluchten te schrappen. Dat hadden er nog 18.000 meer kunnen zijn. De Duitse luchtvaartmaatschappij wordt naar eigen zeggen echter gedwongen duizenden vluchten vrijwel zonder passagiers uit te voeren, omdat het bedrijf anders start- en landingsrechten kwijtraakt.
“Helaas moeten we deze onnodige vluchten maken”, verklaart een woordvoerder van Lufthansa. De Europese Unie eist dat luchtvaartmaatschappijen 80 procent van hun zogeheten ‘slots’ op vliegvelden gebruiken. Doen ze dat niet, dan kunnen ze hun start- en landingsrechten kwijtraken.
Bij de start van de pandemie voerden veel luchtvaartmaatschappijen spookvluchten uit om hun slots niet kwijt te raken. Daarop besloot de EU om de regels op te schorten. Vorig voorjaar werd de verplichting om een minimumaantal vluchten uit te voeren echter weer van kracht.
Met name Aziatische maatschappijen maakten vorig jaar bezwaar tegen de Europese ‘use it or lose it’-regels. Omdat veel Aziatische landen strenge inreisregels hebben, nemen veel minder mensen het vliegtuig van Europa naar Azië.
cc-foto: code83
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Uw Psychiator
Uw Psychiator5 jan. 2022 - 12:15

Ik ontdekte vanochtend het volgende bericht in The Guardian, en vind het interessant genoeg om het hier, waar het toch ook om kerosine en vervuiling gaat, een plaatsje te geven; lees het, je kunt ervan leren: https://www.theguardian.com/technology/2022/jan/05/fossil-fuel-firms-among-biggest-spenders-on-google-ads-that-look-like-search-results Tja, die even grote als onbetrouwbare 'companies', die hebben een Januskop. Het ene (mis)doen, en het andere vertellen aan een goedgelovige wereld, dat is hélemaal hun ding.

Uw Psychiator
Uw Psychiator4 jan. 2022 - 11:34

Wat nog niet aan bod kwam, en wat je desgewenst ook kunt projecteren naar de situatie in Nederland (Schiphol) - hoeveel totaal overbodige, onnodige, en te voorkomen geluidsoverlast wordt hierdoor veroorzaakt? Tel op: verspilling van tijd, geld, energie, en dure brandstof; uitstoot (emissie) van toxische substanties; geluidshinder, nou ja, er zal vast nog meer te bedenken zijn dat niet had gehoeven. Het lijkt warempel wel een geslaagde satire op het tijdsgewricht waarin wij leven. Problemen oplossen door nieuwe problemen te creëren. Ik moet bekennen dat ik op een stout momentje tóch nog een frivool verdienmodel voor die geplaagde Lufthansa kon bedenken. Lege vliegtuigen in de lucht zijn perfecte anonieme en geheime locaties om tóch winstgevende activiteiten te ontplooien; houd dan wél de burgerbevolking via de Bild-Zeitung voor 'dat dit 'leegvliegen' nu eenmaal moet om die Duitse trots, die nationale vliegfirma, goed aan de gang te kunnen houden', 'damit sie zukunftssicher bleiben kann', zo iets, en verkondig nimmer wat je écht gaat doen. Ondertussen vorm je de betrokken 'kisten' om tot vliegende luxe-bordelen. Uiteraard zal er een zeker opgeld bij een ticket berekend worden (wegens pluche, bling-bling, aangepaste verlichting, extra douche- en wasgelegenheid, condoomautomaten, en erotische hulpstukken voor wie daarvan houdt), maar daar staat toch zóveel vlieggenot tegenover... Er zullen vast en zeker wel voldoende door Corona werkloos geworden mooie escortdames zijn, die de rol van stewardess op zich willen nemen. Vooraf moet wel een formulier dat een zwijgplicht oplegt ondertekend worden; maar dat is geen probleem. Kijk eens Jopers, zó ontvouw ik mij als een heus neoliberaal, die ferm bij de tijd is. Élke crisis biedt nieuwe kansen, als je maar creatief mee wil denken. Ik sprak over 'verdienmodel', en dat is mild gezegd: hier bied ik een ontwerp aan voor een ware goudmijn! Een naam voor de zodanig opgeleukte Duitse luchtvaartgigant heb ik ook al in petto: Die Puffhansa!

Willem D2
Willem D24 jan. 2022 - 9:16

Gezond verstand is in de Nederlandse politiek als steeds moeilijker te vinden, bij de EU vraag ik me af of ze het ooit gehad hebben.

Vervatte
Vervatte4 jan. 2022 - 9:06

Dat is toch of was ook zo bij bepaalde budgetten? Alles opmaken aan het einde van het jaar, zodat je aantoonde het nodig te hebben en het zo het jaar er op dit ook weer ontving.

Uw Psychiator
Uw Psychiator4 jan. 2022 - 8:15

Een voorspelling: de tijd is nabij dat een sollicitant niet meer op zijn CV zal vermelden dat hij bij de EU werkzaam geweest is. Dat zou namelijk bij elke rechtschapen werkgever als ernstig minpunt gelden, en de kans op een aanstelling tot nul reduceren. Die werkzoekende kan veel beter voor die periode invullen: 'betrokken geweest bij milieu-activisme', of: 'vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis'. 'EU' zal een soort brandmerk worden, een ernstige smet op iemands blazoen, en geassociëerd worden met de georganiseerde criminaliteit en met motorbendes als Satudarah. Hoe de tijden toch kunnen veranderen... soms (hopelijk) zelfs ten goede.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 12:09

Lange tijd hebben we die kritiek niet mogen leveren. Het is niet anders dan een bevestiging voor mij, helaas!

FredD2
FredD24 jan. 2022 - 7:08

De EU zou verboden moeten worden. Het is gewoon een criminele organisatie.De bendeleden meteen oppakken en opsluiten.

1 Reactie
Fleurig
Fleurig4 jan. 2022 - 9:40

De EU brengt nauwelijks voordeel. Het gebruikte argument (Verhofstadt) bij de Brexit was dat het de vrede tussen lidstaten bestendigd. Het democratisch gehalte is er niet beter door geworden met een overbetaald EU nepparlement, en de enorme geldverslindende bureaucratische instellingen die regelingen produceren waar niemand op zit te wachten. Er is geen eenheid is en de concurrentie tussen lidstaten heftiger is dan ooit. Het is beangstigend zoals we worden ingesloten, terwijl de weg terug of een pas op de plaats vrijwel onmogelijk is.

 marcz
marcz4 jan. 2022 - 3:36

Houden ze toch niet lang vol. Kost kapitalen. Uiteindelijk zal de luchtvaart enorm moeten inkrimpen. Niet door Corona maar door olie schaarste. Lijkt erop dat minder consumeren echt de nieuwe trend aan het worden is. Prijzen van niet essentiële producten en diensten zullen enorm stijgen, dan consumeert men vanzelf minder.

1 Reactie
Willem D2
Willem D24 jan. 2022 - 9:04

Alles lijkt duurder te worden doordat nu pas de gevolgen komen van het jarenlang euro’s bijdrukken (opkopen Zuid-Europese staatsschulden) Helaas blijven de inkomens achter bij de hierdoor ontstane inflatie waardoor alles duurder wordt. Dus minder consumeren is vooral een trend die ontstaat door armoede, niet door keuze. De olieschaarste is maar tijdelijk. Als de economische toestand weer stabiliseert, stabiliseren de olieprijzen ook weer, gecorrigeerd voor inflatie.

Déjà vu
Déjà vu3 jan. 2022 - 23:02

Voor politicus hoef je nog geen Ingenieur te zijn, maar enig gezond verstand mag toch wel van hen verwacht worden!

1 Reactie
Willem D2
Willem D24 jan. 2022 - 9:05

EQ boven IQ zou al veel helpen.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach3 jan. 2022 - 19:41

Ja zolang slots belangrijker zijn dan het nodeloos vervuilen van de lucht die we ademen, moeten we het maar accepteren, vind ik. Tenzij zulke vervuiling economisch onverstandig (zeg maar duur) wordt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee933 jan. 2022 - 19:13

Ja dit is nogal zonde inderdaad.

Uw Psychiator
Uw Psychiator3 jan. 2022 - 18:16

Ik ben verheugd over de reacties tot nog toe - ze variëren van emotioneel tot rationeel gefundeerd, maar de ondertoon is dezelfde: negatief, teleurgesteld, en verbolgen. Laat ik er wat voor de sporadisch aanwezige Duitse meelezers, en hen die het Duits machtig zijn, er nog dit aan toevoegen: 'Bei der Lufthansa piept's wohl!' 'Sind die da von allen guten Geistern verlassen?' 'Die kümmern sich einen Dreck ums Klima und um uns!' '18.000 Geisterflüge? Das ist ja plem-plem; das ist ja schlimmer als Der Fliegende Holländer selber!' 'Dies ist ein Fall für die Kommissare von 'Tatort'! Diese Idioten gehören im Knast!' ...und so weiter. Weitere Vorschläge sind willkommen, Leute von Joop!

2 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 jan. 2022 - 5:51

Die haben nicht nur 'nen Vogel im Kopf...!

Uw Psychiator
Uw Psychiator4 jan. 2022 - 8:00

@ Hanneke Kouwenberg (06:51u) - haha, goeie. 'Wo ist Schimanski? Mann soll diese Halunken das Handwerk legen! Sie gehören hinter Gittern, und die Lufthansa ist so tief abgesunken... wirklich, die ist im Sumpf verschwunden, moralisch und ethisch... offenbar viel zu viel Bier getrunken auf der Chefetage... ich nenne diese Firma: 'Suffhansa', damit das mal klar ist!'

Jaap13
Jaap133 jan. 2022 - 18:00

Heerlijk toch dit, en dan schermt die leipo TimmerFrans maar met het Klimaat-Klimaat-Klimaat-en-nog-eens-Klimaat. Hebben ze dan echt zelf niet door hoe lachwekkend ze zijn in Brussel???

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2022 - 17:28

It's a mad world in de EU! En zeg nu niet dat dit fout is!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2022 - 17:29

Or within the EU! Kan ook!

Wieowie
Wieowie3 jan. 2022 - 16:37

“ De Europese Unie eist dat luchtvaartmaatschappijen 80 procent van hun zogeheten ‘slots’ op vliegvelden gebruiken. Doen ze dat niet, dan kunnen ze hun start- en landingsrechten kwijtraken.” Heerlijk die EU. Tegen alle Milieumaatregelen in.

1 Reactie
rvb2
rvb24 jan. 2022 - 7:55

Lufthansa besluit om toch leeg te vliegen, dat is geen EU besluit. Heerlijk die Lufthansa.. tegen alle milieumaatregelen in.

spelregeltoerist
spelregeltoerist3 jan. 2022 - 16:11

Verbaast mij totaal niet. Nadat de EU door aantoonbare fraude van de tegenstanders van pulsvissen deze relatief milieuvriendelijke visserij verbood kan dit er nog wel bij. Krankzinnig is nog zacht uitgedrukt. Ik ga bij de volgende verkiezingen absoluut op een anti-EU partij stemmen.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 jan. 2022 - 18:00

[ Ik ga bij de volgende verkiezingen absoluut op een anti-EU partij stemmen. ] Moet je vooral doen, dan komen er nog meer nationalisten aan de macht en dat zijn nu net diegenen die de wetenschap negeren ten gunste van hun eigen vissersvloot...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jan. 2022 - 15:30

Maar die 18.000 vluchten laten ze dus wel doorgaan Ze hebben allemaal geen kinderen of kleinkinderen waar ze zich zorgen om maken bij lufthansworst

3 Reacties
JanB2
JanB23 jan. 2022 - 17:43

Het is vooral de EU die voor dit absurde gedoe verantwoordelijk is. Lufthansa heeft de keuze: of absurd doen en met lege vliegtuigen vliegen of de landingsrechten verliezen. Ze kiezen voor hun voortbestaan. De EU heeft ook een keuze: of coulance ivm corona of doen alsof er niets aan de hand is en vasthouden aan de buraucratische regels. Men kiest voor gemakzucht en het eigen ego.

Jozias2
Jozias23 jan. 2022 - 17:54

Lufthansa heeft niet zoveel keus. De EU zou de regels moeten opschorten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 jan. 2022 - 11:37

voortbestaan van de mensheid of van lufthansworst ? moeilijk....moeilijk

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 jan. 2022 - 15:25

'Vorig voorjaar werd de verplichting om een minimumaantal vluchten uit te voeren echter weer van kracht.' Dat doet de EU om haarzelf bestaansrecht te geven en je eigen club bezig te houden. Andere logica is er niet. Sta je daar om vanwege het milieu je lampje in de tuin niet aan te zetten

rvb2
rvb23 jan. 2022 - 14:35

Die slots hebben ze niet echt gebruikt, en horen ze dus alsnog kwijt te raken. Als de slots verdwijnen is er minder ruimte voor nieuwe vluchten, het bespaart Lufthansa veel geld en is beter voor iedereen die niet van vervuiling houdt. Een echte win-win!

3 Reacties
Hernandez
Hernandez3 jan. 2022 - 15:09

Nee.. dan zou de EU daar de wetgeving voor moeten aanpassen. Lufthansa blij, en minder vervuiling.

ton14024
ton140243 jan. 2022 - 16:38

Een minder vluchten is minder landingsbanen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 jan. 2022 - 16:43

[ Als de slots verdwijnen is er minder ruimte voor nieuwe vluchten, ] Die slots verdwijnen helemaal niet, die worden dan aan anderen gegund of verkocht.

Uw Psychiator
Uw Psychiator3 jan. 2022 - 14:33

Let's Hear It Again For The European Union! Nee echt; dit is te bizar voor woorden, dat zou het al zijn zonder de opwarming van de aarde en ook als er nog geen dramatische emissie van gevaarlijke 'toxicants' in het milieu zijn. File Under: 'As Mad As A Hatter'! Om te janken, dit bericht.

6 Reacties
JoostdeV
JoostdeV3 jan. 2022 - 15:19

In dit soort regelingen zijn vaak vaak teksten terug te vinden die letterlijk door door lobbyisten zijn opgesteld. Reken maar dat de luchtvaartindustrie een veel te dikke vinger in de pap heeft gehad bij de manier waarop deze slots worden verdeeld. In Nederland is de invloed van bedrijfslobby nog veel groter. Zonder EU waren we nog veel meer aan dit soort nukken en grillen van de lobby uit het bedrijfsleven overgeleverd.

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 jan. 2022 - 18:09

joost - zonder die EU hadden we het zelf uitgemaakt. Gewoon "baas in eigen buik". En als het bedrijfsleven zo'n grote invloed heeft is dat ons probleem. Als je dat toestaat ben je verkeerd bezig. En ja ik stem zeker op een partij die minder EU inmenging voor staat. Als die over 3 jaar nog toegestaan is.

JoostdeV
JoostdeV3 jan. 2022 - 22:53

@frans Nederland staat alleen machteloos tegenover multinationals en landen als China en de VS. Net zo machteloos als jij, in je eentje tegenover de lobby van clubs als VNO-NCW. Baas in eigen buik, laat me niet lachen. Je provider weet welke sites je bezoekt, je kabelmaatschappij weet welke programma’s je kijkt. Je werkgever bepaald het werk dat je doet en wanneer je dat doet, Je bank weet in detail waar je je geld aan verdient en waar je het aan uitgeeft. Google leest je mail, Facebook volgt je gedrag op sociale media en jij denkt dat de EU de grote boeman is. Haha

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 jan. 2022 - 9:56

@Joost Dat is toch geen reden om te bukken?! Dat je zo redeneert geeft al aan wat voor kant we op gaan, bedoeld of onbedoeld.

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 jan. 2022 - 9:59

Jammer, joost, dat je geen enkele zelfstandigheid over gehouden hebt. Jammer dat je niet wil lachen want dat zou je zeker moeten doen hoor. De meeste bedrijven welke je noemt zijn aan geheimhouding gebonden. Facebook is er uit sinds ik paypal moest gebruiken, en dat pp al alles van mij wist. Google tracht ik zoveel mogelijk te vermijden, net als sociale media. In mijn job was ik een redelijk zelfstandig werker hoor. En ik heb een bloedhekel aan autoriteiten die zich bemoeien met zaken waar ze niet voor aangesteld zijn. Daarom ik wil een EU, eigenlijk EEG met minder landen en met als hoofdmissie economie, handel. Daar zou ik mee instemmen, met die EU absoluut niet.

JoostdeV
JoostdeV4 jan. 2022 - 17:08

Om mij hoef je je niet te beklagen hoor Frans. Ik houd me ook zo ver mogelijk van zaken als sociale media, digitale TV en de gangbare dictatoriale bedrijfscultuur. Opmerkelijk dat je je beschermd voelt door privacy regels die vanuit de EU met veel pijn en moeite zijn verwezenlijkt. Net als jij ben ik tegen autoriteiten die zich bemoeien met zaken waar ze niet voor aangesteld zijn. We verschillen alleen sterk in de opvatting hoe we onszelf kunnen wapenen tegen dit soort machtsmisbruik en uitbuiting. Jij zoekt de oplossing in individualisme. Je hoopt veilig te zijn op je eilandje waar instanties zich niet met je bemoeien. Ik heb de overtuiging dat we de belangrijkste verworvenheden in onze samenleving te danken hebben aan collectieve inspanningen van mensen die voor ons hebben geleefd. We staan nu voor mondiale uitdagingen die we alleen met collectieve actie kunnen oplossen. Met meer individualisme en onenigheid maken we het onderlinge wantrouwen alleen maar groter, lossen we problemen niet op en vallen we bij elke nieuwe crisis verder terug naar een feodale of kolonialistische maatschappij. Net als het landsbestuur functioneert de EU inderdaad niet goed. In plaats van afschaffen is juist meer transparantie, meer macht van burgers en verdergaande democratisering nodig.