Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Luchtvervuiling veehouderij blijkt belangrijke factor in coronabesmetting

  •  
13-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8067118457_e92bbd7da4_b

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/dhS6gg

Er zijn ‘overtuigende’ aanwijzingen dat luchtvervuiling aanzienlijk bijdraagt aan het aantal besmettingen met het coronavirus, ziekenhuisopnames en doden. Onderzoek naar de uitbraak van het virus in Nederland wijst er op dat een kleine toename in de langetermijn blootstelling aan vervuilende deeltjes het aantal besmettingen en opnames met tien procent en het aantal doden met vijftien procent doet stijgen.
De onderzoekers bestudeerden Nederland omdat de ergste luchtvervuiling hier niet in steden voorkomt maar als gevolg van de intensieve veehouderij juist op bepaalde plekken op het platteland. Dat stelt de onderzoekers in staat de zogeheten ‘grotestads-factor’, waarbij effecten ook toegeschreven kunnen worden aan andere factoren, te elimineren. Ook slaagden ze er in de effecten van carnaval in de bewuste gebieden waar intensieve veehouderij plaatsvindt, uit te sluiten.
De onderzoekers maken duidelijk dat ze op zich nog geen causaal verband hebben aangetoond dat luchtvervuiling direct leidt tot ernstigere gevolgen van het virus. Daar is meer dataonderzoek naar individuele gevallen voor nodig. De wetenschappers stellen dat kennis over het mogelijke verband belangrijk kan zijn bij de aanpak van nieuwe uitbraken van het coronavirus.
Veel wetenschappers zijn het er over eens dat luchtvervuiling het aantal en de ernst van de besmettingen doet toenemen aangezien de vieze lucht al voor ontstekingen in de longen zorgt en leidt tot hart- en luchtwegziektes die mensen kwetsbaarder maken. Wel wordt verschillend gedacht over de mate van de invloed. Het nieuwe onderzoek wijst er op dat de impact groot is.
Professor Matthew Cole van de Britse University of Birmingham die het onderzoek uitvoerde, zegt tegen The Guardian : “Ik was er echt door getroffen dat er zo’n sterke relatie is.” Zijn team concludeert in een wetenschappelijk artikel dat er overtuigend bewijs is voor een relatie tussen luchtvervuiling, fijnstofconcentraties en gevallen van Covid-19. De resultaten worden gepubliceerd in Environmental and Resource Economics.
cc-foto: Roel Wijnants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

luukenjoop
luukenjoop15 jul. 2020 - 6:48

Foto: Dit is de eerste creatieve leuze op een boerentractor sinds de boeren protesteren.

BioJohan
BioJohan14 jul. 2020 - 22:11

Mijn vraag is, New York had ook een hoog aantal corona besmettingen en hier is verder volgens mij geen veehouderij??

adriek
adriek14 jul. 2020 - 14:18

Ik heb zelf enkele jaren last gehad van licht-astmatische verschijnselen. Zonder duidelijke oorzaak. Tot ik er min of meer door toeval achter kwam dat ik er minder last van had als ik de ventilatie in de auto op recirculeren zette. Jarenlang in de file uitlaatgassen inademen is blijkbaar toch niet zo gezond (...). Sinds ik de files grotendeels kan ontwijken en in het verkeer de ventilatie dichtzet adem ik waarschijnlijk meer CO2 in dan goed voor me is, maar de astmaklachten zijn helemaal verdwenen. Luchtvervuiling in het algemeen is slecht voor de gezondheid in het algemeen en voor de longen in het bijzonder. Het dient de goede zaak (volksgezondheid) niet als iedereen zijn eigen stokpaardje blijft berijden. Vliegen, autorijden, vliegas (lang niet meer van gehoord...), ammoniakverbindingen (uit de intensieve veehouderij), zwavelverbindingen (uit zware industrie) en gechloreerde koolwaterstoffen zijn slecht voor ons en zouden veel actiever bestreden moeten worden, maar gebruik die arme dieren en bijna net zo zielige arbeiders in de vleesindustrie niet als drogreden, dat leidt af van het echte probleem. Er lijkt momenteel een heksenjacht (om maar een populistische kreet te gebruiken) aan de gang tegen de intensieve veehouderij, alles wordt uit de kast gehaald om de veehouderij (en daarmee vleeseters) in diskrediet te brengen.

Verver
Verver14 jul. 2020 - 9:13

Welvaart kost wat. De welvaart die we hebben en betaald voor medicijnen en onderzoek, kost ons aan de andere kant ook weer wat. Zo 'kost' de corona ons doden door het virus en levert het weer levens op door schonere lucht. Ik denk dat we op een punt zitten, waar de levensverwachting van de totale wereldbevolking links- of rechtsom niet veel hoger wordt. Behalen we hier wat levensjaren er bij, leveren er elders op de wereld mensen levensjaren in, om de onze te 'bekostigen' Krijgen we er mensen in aantallen bij, stijgt de kans op besmettingen met nieuwe virussen en worden de aantallen weer genivelleerd. De natuur is een zelfregulerend systeem.

2 Reacties
Martin007
Martin00714 jul. 2020 - 12:22

Was het maar waar. Elke dag komen er 200.000 mensen bij op dit toch al krakende en piepende bolletje.

PietKlein
PietKlein14 jul. 2020 - 17:13

Verver: "De natuur is een zelfregulerend systeem." Daarom hebben de mensen dan ook hersens ontwikkeld. Nu moeten ze alleen nog maar leren die beter te gebruiken om te zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt en geen noodzaak meer voelt om voor veel nageslacht te zorgen om zo de toekomst veilig te stellen. Het model waarin iedereen er alles aan doet om zo'n groot mogelijk deel van de koek te bemachtigen is primitief, achterhaald en zelfs gevaarlijk gebleken.

FrankJan Boere
FrankJan Boere14 jul. 2020 - 5:32

Er zijn ook overtuigende bewijzen dat vliegen en reizen bijdragen aan de vliegensvlugge verspreiding van het virus. Toch hebben de boeren het weer gedaan en krijgt KLM 4 miljard om weer zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen doelloos te verplaatsen over de wereld om ver weg milieu en cultuur te gaan verpesten....

6 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté14 jul. 2020 - 6:58

Hallo slimmerd. Het gaat niet om het vinden van een schuldige, maar van een oplossing. Als die bij de boeren ligt hoeft dat niet te betekenen dat ze er alleen voor staan. Het betekent alleen maar dat de "my way or the highway" attitude vervangen moet worden door "let's find the best way and get it done". En die verandering in opstelling is altijd goed. Niet alleen voor boeren.

Bouwman2
Bouwman214 jul. 2020 - 7:39

Je moet niet zo polariseren, maar juist de overeenkomst zien tussen de boerensector en de KLM. Beide voorzien in essentiele behoeften: Door alles in contrast te brengen verlies je de focus en mis je de fijne details.. Doe het maar beter niet. Stop met nodeloos polariseren en word een expert. Sorry.

FrankJan Boere
FrankJan Boere14 jul. 2020 - 8:56

Grappig, ik ben een slimmerd en polariseer door erop te wijzen dat er meer factoren zijn dan wat de titel van het stuk zegt.... Wat is de definitie van ' belangrijke factor' ? En begrijp ik nu goed dat alleen 'slimmerds' mogen reageren? En wie bepaald dan precies wie daarbij hoort? Verderop in het stuk staat zelfs letterlijk dat er geen causaal verband is aangetoond. Hoe verhoudt de titel zich tot die zin? Wat is er nu polariserend?

ton14024
ton1402414 jul. 2020 - 9:04

Cherrypicking Bouwman. Beide overschrijden essentiële normen.

Marco de Jong2
Marco de Jong214 jul. 2020 - 10:06

@Frankjan Boere Dat klopt, de titel suggereert alsof het een voldongen feit is dat veehouderij een belangrijke factor is bij corona besmettingen.

Martin007
Martin00714 jul. 2020 - 12:29

Wat is het belangrijkste woordje in elke taal? "Waarom". Als je antwoord hebt op die vraag, dan is het probleem al half opgelost. Waarom wél de boeren treiteren, maar de luchtvaartmaatschappijen niet? Het is een stuk simpeler dan jij denkt. Als Mark Rutte stopt met de politiek, heeft de boer dan een vacature in de raad van commissarissen voor een zeer appetijtelijke beloning? Dach et niet hé? Ik heb geleerd dat het vervoeren van mensen en goederen hoegenaamd niets oplevert vanwege geen "toegevoegde waarde". Je produceert namelijk niets, maar bengt het van A naar B. Als wij KLM en Schiphol nu eens de zelfde BTW, accijns en vennootschapsbelasting laten betalen als een ander bedrijf, wat zou er dan gebeuren? Alleen zakenmensen vliegen nog vanaf Schiphol. De rest gaat naar België of Duitsland. En wat verliezen we daar mee? Helemaal niks, want het ontslagen personeel kan aan het werk in beroepen waar grote vraag naar is. Bijvoorbeeld de bouw. We winnen wel een heleboel. Minder luchtvervuiling en minder lawaai voor de omwonenden. Ik zeg: DOEN.

Pater
Pater14 jul. 2020 - 1:35

Klopt precies met de twee gebieden in Brabant met veel besmettingen en veel varkenfokkers. Je mag hopen dat zelfs het nieuwe Brabantse provinciebestuur met FvD erin en FDF nu beseft dat er iets moet veranderen.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen14 jul. 2020 - 7:33

"Je mag hopen dat zelfs het nieuwe Brabantse provinciebestuur met FvD erin en FDF nu beseft dat er iets moet veranderen" Kunnen deze mensen van FvD en FDF überhaupt iets beseffen? Loze hoop lijkt me.

Bouwman2
Bouwman214 jul. 2020 - 8:08

De nieuwste inzichten geven aan dat coronavirus tendeert in de richting van de verkoudheidsvirussen, die kunnen leiden tot permanente snotneuzen, hoesten en waterige ogen of ten minste tot steeds terugkerend lijden. Wellicht wordt coronavirus wel chronisch. een van de metgezellen van de mensheid in de catagrie "naar"" . Een vaccin is er niet, het is de vraag of het er ooit van komt. Hoe het de mensheid zal vergaan is moeilijk te voorspellen. De kennis over het menselijk afweersysteem groeit tergend langzaam, maar het groeit altijd. . Maar het is vrij zeker dat de Staten van Brabant of de samenstelling van het College van Gedeputeerden in Den Bosch niet echt veel bijdragen aan kennisvermeerdering.. Het spijt me zeer dat te zeggen.

Marco de Jong2
Marco de Jong214 jul. 2020 - 11:44

@Norsemen Joh, mensen die opkomen voor hun belangen, moeten we niet willen.

Gerrit338
Gerrit33815 jul. 2020 - 6:33

Klopt ook precies met de gebieden waar het meeste carnaval wordt gevierd. Klopt ook precies met de gebieden waar nog veel koren en fanfares zijn. Het is daarom wel heel makkelijk om één sector, waar je toch al niet zo'n fan van bent, aan te wijzen als schuldige, en dan te zeggen, zie je wel. Laten we dan volgend jaar de carnaval ook maar weg laten, maar daar hoor je niemand over.

Marco de Jong2
Marco de Jong213 jul. 2020 - 22:41

Voor de mensen die het nog niet wisten, Brabant heeft veel industrie (en dan heb ik het nog niet eens over de bio-industrie). En Brabant zit ook langs het Ruhr-gebied, wat ook niet echt bekend staat vanwege de schone lucht... Ik heb de indruk dat de boeren kaltgestellt moeten worden.., maakt allemaal deel uit van de campagne tegen het eten van vlees.. Ik ben niet tegen de boeren, maar ik vind het ook belachelijk dat 90 procent naar het buitenland gaat; dat kan wel wat minder en daar mag best wel wat compensatie tegenover staan.

rupsje2
rupsje213 jul. 2020 - 22:05

Waar is aantoonbaar via satellietbeelden de meeste vervuiling in Nederland. https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/tropomi-ziet-luchtkwaliteit-scherper-dan-ooit

4 Reacties
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos14 jul. 2020 - 8:50

In de Randstad en vooral boven de druk bevolkte gebieden. Ook tijdens de lockdown.

Siphra Spier
Siphra Spier14 jul. 2020 - 11:21

Maar de Tropomi meet alleen NO2, geen NH3.

rupsje2
rupsje214 jul. 2020 - 17:29

#Siphra Spier NO2 is dan ook Veel schadelijker en vervuilender dan NH3. De laatst genoemde heeft de natuur baat bij. Planten en bomen leven van NH3. Daarom klopt er trouwens niets van die zogenaamde voermaatregel waar nu zo veel om te doen is...je reduceert NH3 en vervolgens mag je meer NO2 uitstoten door middel van het bouwen van huizen.

Siphra Spier
Siphra Spier14 jul. 2020 - 23:49

# rupsje Of ammoniak minder schadelijk is betwijfel ik, het reageert met andere stoffen in de lucht tot secundair fijnstof.....