Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Luchtalarm in heel Oekraïne: "meer dan honderd" Russische raketten afgevuurd

  •  
29-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3611 keer bekeken
  •  
ANP-459961942

Oekraïne is donderdag het doelwit van een spervuur aan Russische raketten. In het hele land luidt het luchtalarm en in steden als Kyiv, Charkiv en Odessa zijn explosies waargenomen. Vermoedelijk van luchtafweergeschut. Volgens een adviseur van president Zelensky zijn er “meer dan honderd raketten” op Oekraïne afgevuurd.

De Oekraïense luchtmacht heeft laten weten dat Rusland Oekraïne vanuit meerdere richtingen tegelijk bestookt, zowel vanaf land als vanaf zee. Daarnaast zouden er vanaf meerdere Russische luchtmachtbases bommenwerpers zijn opgestegen en maakt de Russische Zwarte Zee-vloot zich gereed om kruisraketten af te vuren. Sinds de nacht van woensdag op donderdag voert Rusland ook al aanvallen uit met kamikazedrones. Volgens de regering in Kyiv worden die onder andere vanuit Belarus afgevuurd.

Adviseur Oleksiy Arestovych waarschuwde via sociale media voor de inkomende raketten. Daarbij vermeldde hij dat het luchtafweergeschut zijn werk doet en dat explosies hoogstwaarschijnlijk neergehaalde Russische raketten betreft. In de grote steden is de bevolking opgeroepen om desalniettemin dekking te zoeken en ervoor te zorgen dat mobiele telefoons zijn opgeladen omdat de elektra kan uitvallen. Dat laatste is in grensstad Lviv inmiddels gebeurd. Ook ondervinden de spoorwegen op verschillende plekken in het land hinder van de stroomonderbrekingen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.