Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Lubbers ontliep proces door justitie te bestoken'

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
volkel300_01.jpg
Update: RTL Nieuws stapt naar de rechter ... Oud-premier Lubbers en Van Agt onthulden met hun uitspraken over de kernwapens op Volkel staatsgeheimen, OM besloot toch niet te vervolgen ... RTL Nieuws onthult: Lubbers bestookte Justitie en Commissie Stiekem met brieven
Oud-premier Ruud Lubbers heeft in het verleden diverse Kamerleden en justitie brieven gestuurd om te voorkomen dat hij zou worden vervolgd voor uitspraken over kernwapens in Volkel. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald in een poging vertrouwelijke stukken te bemachtigen, door een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).
Lubbers vertelde in 2013 dat er 22 atoombommen liggen in ondergrondse kluizen op vliegbasis Volkel. Ook zei hij daarbij dat hij nooit had gedacht dat ‘die malle dingen’ daar nog steeds zouden liggen. Oud-premier Van Agt bevestigde vervolgens het verhaal van Lubbers, dat eigenlijk onder de staatsgeheimen valt. Het Openbaar Ministerie besloot daarop te onderzoeken of Lubbers en Van Agt vervolgt moesten worden, maar concludeerde in oktober dat dat niet het geval is. Paradoxaal genoeg kon het OM niet nagaan of de uitspraken van de twee correct waren, omdat het over staatsgeheimen gaat.
RTL Nieuws ontdekt nu dat Lubbers verschillende brieven heeft gestuurd, gericht aan onder meer de commissie-Stiekem van de Tweede Kamer, die over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat en aan Herman Bolhaar, de voorzitter van het College van procureurs-generaal. Volgens RTL Nieuws zou Lubbers met zijn brieven hebben geprobeerd de beslissing van het OM te beïnvloeden. RTL baseert zich hierbij niet op de inhoud van de brieven – die heeft het nieuwsmedium niet gekregen – maar op bronnen rondom het OM.
In zijn hoofdredactioneelcommentaar vertelt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein wat de conclusies van het OM waren om Lubbers (en Van Agt) niet te vervolgen:
Namelijk dat op grond van het ‘verkennende feitenonderzoek’ het OM 1. ‘geen aanknopingspunten’ had voor vervolging, 2. de zaak ‘niet kon beoordelen’ (omdat het staatsgeheim was) en 3. dat er ‘onvoldoende aanleiding’ was om tot strafvervolging over te gaan.
De bronnen rond het OM, de geheimzinnigheid en de ‘verschillende, innerlijk tegenstrijdige conclusies’ van het OM leiden ertoe dat Klein zelf niet anders kan dan te concluderen dat er hier sprake is van klassenjustitie. “[…] als u en ik een boete krijgen voor wildplassen, of strafrechtelijk worden vervolgd voor het onthullen van staatsgeheimen, maar oud-premiers kennelijk niet. Ergo: klassenjustitie”, aldus Pieter Klein.
Update 12.30 RTL Nieuws stapt nu naar de rechter in de hoop inzage te krijgen in de documenten die het met het Wob-verzoek heeft opgeëist. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein liet eerder weten niet zomaar naar de rechter te zullen stappen. Hij schreef:
ik doe het alleen als ik niet de enige ben die wil weten hoe het zit. Vandaar deze oproep: als niet minstens 500 mensen deze column via Twitter of Facebook delen, of niet minstens 100 mensen me mailen met de oproep ‘Ga door’, dan neem ik mijn verlies.
Via Twitter laat hij weten veel reacties hebben gekregen, waardoort RTL Nieuws nu naar de rechter stapt. Hij tweet:
Dank voor alle reacties! We stellen beroep in bij rechtbank. Zien of we verder komen. Later meer. t.co/mxr7rkBpbJ #om #lubbers
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.