Joop

Lubach veegt vloer aan met splinterpartijen en Baudet in het bijzonder

  •  
03-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Het aantal splinterpartijen in de Nederlandse politiek rijst de pan uit. Op dit moment staan er al 57 partijen geregistreerd bij de Kiesraad, waaronder de Piratenpartij, De Vrijzinnige Partij en Thierry Baudets Forum voor Democratie. Is dat een probleem of is het juist goed voor de democratie? Arjen Lubach dacht erover na.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Harry5
Harry53 okt. 2016 - 20:55

We hoeven voor de heer Baudet niet bang te zijn. Een inhoudsloos persoon met het charisma van een zak patat, op naar de 0 zetels

Mark Gh
Mark Gh3 okt. 2016 - 17:38

Als een wat scheef getekend grafiekje je belangrijkste argument is is je punt niet heel sterk.

1 Reactie
theoswg
theoswg4 okt. 2016 - 16:16

@ Mark Maar het grafiekje zegt wel veel over wie dat gemaakt heeft, een charlatan inderdaad. Verder was dat niet het belangrijkste argument, kijk a.u.b. opnieuw naar de video, ook al doet het pijn als u een aanhanger van die gozer bent.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 16:26

Voor iemand wiens achternaam in het frans ezel betekent heeft hij wel erg weinog verstand van balken. hahahahaha Wat een smerige charlatan. Goed van Lubach dat hij dat gezien had van die balken!

Sjaak4
Sjaak43 okt. 2016 - 16:05

Linkse partijen mogen natuurlijk wel 4 a 5 partijen hebben en rechts niet.

1 Reactie
Pa Pinkelman
Pa Pinkelman4 okt. 2016 - 8:30

Inderdaad. Terwijl linkse partijen bewezen hebben dat ze juist heel slecht zijn. En het gemene aan die gasten is ook nog eens dat ze er inslagen dat als men vraagt wat er zo slecht is aan linkse partijen en goed is aan rechts, dat men er dan niet uitkomt, maar dat iedereen het wel kan zien hoe goed rechtse partijen zijn, maar dat wordt door linkse partijen verborgen gehouden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 okt. 2016 - 14:50

Ik stel voor géén kiesdrempel in te stellen voor nieuwe partijen, maar na 4 jaar moeten ze minstens 5 zetels halen of wegwezen. Dus ook lang bestaande partijen die onder de 5 zakken er uit.

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 18:17

krijgen die geen 5 jaar van jou?

EricDonkaew
EricDonkaew3 okt. 2016 - 13:47

Ik weet niet of Baudets partij een splinterpartij blijft. Hij is wel een winnaarstype en heeft het met het referendum ook gewonnen. De Piratenpartij is deels overgestapt en ik verwacht dat VNL zich gaat opheffen om zich te gaan voegen bij Forum voor Democratie. Beide partijen zijn immers PVV-light met een neoliberale agenda. Veel PVV'ers zullen uiteindelijk ook overstappen, denk ik. En voor veel mensen van het type "Ik ben niet voor Wilders, maar...'' kan FvD ook een nieuw thuis worden.

1 Reactie
bob b.
bob b.3 okt. 2016 - 15:52

Dat zou best wel eens het scenario kunnen worden. De PVV staat op het punt om failliet te gaan. Het neoliberale gaat dan wel zorgen dat de SP een deel van de aanhang gaat krijgen. Dus alle hands aan deck.

Henriette3
Henriette33 okt. 2016 - 13:45

Lubach kan zich beter druk maken over de 2 zetels die Denk via de PVDA op een beDENKelijke manier heeft verkregen en nu via het katheder hun onverdraagzaamheid een podium kunnen geven.

5 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2016 - 14:42

Ach, onverdraagzaamheid is onverdraagzaamheid, daar maakt het echt niet voor uit of die van DENK afkomt of van Baudet.

Zandb
Zandb3 okt. 2016 - 14:47

U hebt het filmpje niet helemaal kunnen afzien, anders kan ik uw beDENKelijke reactie niet verklaren.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 14:58

vervang Denk door pvv en PvdA door VVD.

bob b.
bob b.3 okt. 2016 - 15:03

Tegenover die 2 Denkers staat toch een twintigtal zetels die zo mogelijk een nog bedenkelijker klimaat voorstaan.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 18:18

Heeft u over mijn bijdrage nagedacht?

bob b.
bob b.3 okt. 2016 - 12:28

Het is de tijd van de kwakzalvers. Iedereen ziet hoe makkelijk Wilders zijn aanhang bespeeld. En als hij het kan, kan iedereen het. Je hoeft niets te kunnen, beter nog je moet gewoon niets doen, dan valt ook niet op dat je niets kunt. Dat is de belangrijkste boodschap die Wilders ons geeft.

rbakels
rbakels3 okt. 2016 - 9:18

Negentig jaar geleden hadden ze in Duitsland ook heel veel partijen, en ook het verschijnsel dat partijen per verkiezing zomaar verdubbelden en halveerden. De chaos in de toenmalige Duitse politiek was één van de factoren die bijdroeg aan de opkomst van de nazi's, en daarom hebben ze in Duitsland nu een kiesdrempel van 5% Dat gezegd hebbende vind ik dat de PiratenPartij een kans moet krijgen. Zoals de industrialisatie in de 19de eeuw aanleiding gaf tot de opkomst van het socialisme, zo vraagt het huidige informatietijdperk om een informatiepartij, en dat zijn de piraten. Die optreden tegen de ongehoorde inbreuken op onze privacy die helemaal niet nodig zijn om onze veiligheid te waarborgen. En die - in tegenstelling tot de gevestigde partijen - wel weerwerk leveren tegen de machtige auteursrechtenlobby. En die nu met Ancilla Tilia een zeer mediamieke lijsttrekker hebben. De vreselijke Baudet verdient (alweer) een pak slaag, omdat deze aandachtsjunk nu overduidelijk van twee walletjes eet: hij bepleit bindende referenda omdat de huidige "vertegenwoordigende democratie" niet zou werken, en wil tegelijk lid worden van het Parlement, dus deelnemen aan die "vertegenwoordigende democratie". Onlangs bepleitte iemand een partij voor corpsballen. Daar zou Baudet wel thuishoren. Echt zo'n treiterbal.

8 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett3 okt. 2016 - 11:38

Dan snap je er niet veel van. Bij studentenverenigingen, van corpora tot alternatief, worden domme figuren zoals Baudet en Wilders heel hard uitgelachen.

theoswg
theoswg3 okt. 2016 - 11:53

Grotendeels mee eens met deze analyse, ware het niet dat het bestuur van de Piratenpartij overgestapt is naar T. Baudet.

adriek
adriek3 okt. 2016 - 12:29

Dat is het mooie van ons stelsel: Iedereen krijgt (heeft) de kans, zelfs de Piratenpartij en ook Thierry Baudet. De splinters krijgen zelfs (onevenredig veel?) aandacht op allerlei media, verder is het aan de kiezer.

geen-mening
geen-mening3 okt. 2016 - 12:44

Gelijk weer met geweld schermen ("De vreselijke Baudet verdient (alweer) een pak slaag") en dan in een volgend onderwerp over agressie bij AZC o.i.d. weer moord en brand schreeuwen over die rechtse en gewelddadigheid. Serieuze zelfreflectie zou een groot deel van het op internet reagerende publiek goed doen. Tevens om iets te veranderen aan de manier waarop volksvertegenwoordiging werkt zal je er aan deel moeten nemen want daar zit de macht.

H.Witte
H.Witte3 okt. 2016 - 13:35

Beste Frits, ben je niet met me eens dat de kennelijke 'inborst' van de piratenpartij bedenkelijk is indachtig het feit dat een belangrijk deel van het bestuur zich meent te moeten aansluiten bij Baudet, toch niet jouw favoriet. Als de enige vernieuwing van een partij het handvat van het informatietijdperk is dan vraag ik mij af wat ze verder nog te informeren hebben.

Andy Capp
Andy Capp3 okt. 2016 - 14:43

Henk Witte wil 2 vliegen in 1 klap slaan: Baudet verdacht maken en de Piratenpartij ook. Maar als rechts is vertrokken naar Baudet, zit links dus nu bij Ancilla Tilia. Er is natuurlijk maar 1 partij waar je nooit op moet stemmen, omdat ze nog onbetrouwbaarder is dan de PVV en dat is de PvdA.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 18:21

Geen mening, meen je nu werkelijk dat Baudet wel eens aan zelfreflectie doet? hahaha

geen-mening
geen-mening4 okt. 2016 - 11:02

@ ben, nee. Kun je me misschien aanwijzen waar ik dat zeg? Of verzin je het gewoon omdat je verder niks te melden had?

Bram Emanuel
Bram Emanuel3 okt. 2016 - 9:17

De heren Roos en Baudet kwamen pas in beweging toen bleek dat het kabinet helemaal niks met de uitslag van het referendum doet. Ze dachten de democratische processen te kunnen beinvloeden via het raadgevend referendum maar dat is, naar het nu uitziet, 100% een wassen neus. Dat ze zich dus nu genoodzaakt voelen om, tegen hun zin, de politiek in te gaan is goed te begrijpen. Verder ben ik niet onder de indruk van de Hollandse rekenkunde van Lubach. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandse_rekenkunde

8 Reacties
Pa Pinkelman
Pa Pinkelman3 okt. 2016 - 11:37

Het referendum was onzin. De meeste mensen wisten/weten niet eens waar het over ging. Daarnaast werd er valse voorstellingen gegeven. 't Is hetzelfde met de Brexit. Valse voorstelling van zaken geven. Als er nu weer een referendum zou komen zou die Brexit niet doorgaan. Veel tegenstemmers zijn eerst thuis gebleven.

Tom Meijer
Tom Meijer3 okt. 2016 - 12:10

Behoorlijk naïef van U om te denken dat aan de uitslag van een raadgevend (raadgevend) referendum aandacht geschonken moet worden. Met 'raad' mag iedereen doen wat ie wil en er bestaat zeer zeker ook slechte raad. Met slechte raad hoef je al helemaal geen rekening te houden. En dat deze ballen vinden dat ze de politiek in moeten omdat hun slechte raad niet wordt opgevolgd, het zij zo. Wat mij betreft gaan ze op hun bek.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 13:15

hahaha, die gaan gewoon voor 7.5 duizend in de maand plus wachtgeldregeling hoor. Die lui hebben geeneens een geweten, laat staan dat ze iets "tegen hun zin" doen. Hoe verzin je het?!

Bram Emanuel
Bram Emanuel3 okt. 2016 - 13:50

Het doet me vreugd dat jullie het met me eens zijn. Het referendum bleek inderdaad onzin te zijn want de politiek veegt zijn reet af met de uitslag. Wat dat betreft was de subsidie voor die pleerol-campagne goed besteed. En daarom is het nodig het systeem van binnenuit te veranderen. Of Jan Roos dat doet, of Thierry Baudet, of D66 (lol), maakt me niet uit.

bob b.
bob b.3 okt. 2016 - 15:19

@Bram, Ik denk dat beide heren om een heel andere reden in beweging kwamen. Beide mannen zien dat Wilders en zijn PVV aan het eind van zijn lifecycle is gekomen. Iets dat Wilders ook weet, vandaar zijn idiote 'verkiezingsprogramma. Er is interne strijd in de PVV, zijn twee lievelingen zijn gekild. Er is geen geld meer in kas en de partij weet niet of ze de volgende ronde, die van de komende verkiezingen wel gaan halen. Waarschijnlijk is de partij voor die tijd al failliet. Migratie is de komende maanden geen issue meer, iedereen weet dat die tsunami van volzakse vluchtelingen een nauwelijks waarneembaar golfje was. De EU is geen issue meer, er is nog maar 20% voor een Nexit, de rest is tot realiteitszin gekomen. En ga zo maar door. Waarmee moet Wilders in godsnaam nog campagne voeren? Hij heeft geen geld, geen dringende kwesties, geen betrouwbare achterban, veel weerstand binnen zijn eigen club. Misschien dat Zwarte Piet hem nog kan helpen. De manier waarop de eigen aanhang die nep zwarte zo stevig aan de borst drukt is tekenend voor het niveau waar aanhang en partij elkaar vinden. In een poppenkast vol niet bestaande figuren die niet bestaande kwesties met elkaar bespreken. Wilders is dood, leve Wilders. Dat moet zo'n beetje de gedachtegang van die twee knapen zijn geweest.

Bram Emanuel
Bram Emanuel3 okt. 2016 - 20:18

@ Bob Wilders is links, deze 2 clubjes zijn rechts. Ik weet niet of ze zoveel PVV stemmers kunnen inpikken. Ik denk eerder dat ze het van de VVD en D66 stemmers moeten hebben.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman4 okt. 2016 - 8:35

@Bram Emanuel 3 oktober 2016 at 22:18 Wilders is niet links. Ongeveer het gemeenste wat je t.o.v. links kunt beweren. Wilders is extreemrechts. Dat is ook destijds door de Anne Frankstichting "erkend". Het programma van de PVV kent wel "linkse" standpunten, maar daar zit niets bij wat van Wilders of van de PVV zelf is. Het is puur jatwerk van grotendeels de SP.

bob b.
bob b.4 okt. 2016 - 14:16

@Bram, Wilders doet links maar stemt rechts. Zoek het stemgedrag van de PVV maar op. Hij doet zich links voor om zo te voorkomen dat de SP te groot wordt. Hij voorkomt daarmee dat links als geheel te groot wordt. Dat is de enige reden waarom hij zich anders voordoet dan hij is. D66 stemmers moeten niets hebben van die twee cowboys. De VVD heeft iets meer reden om bezorgd te zijn maar die worden toch weer de grootste dus die paar zetels doen er niet zoveel toe. Uiteindelijk willen ze de rechterflank van de PVV afsnoepen. Daarom riep ik hier ergens ook op dat de SP alle hands aan deck moet halen want dit is een mogelijkheid voor de SP om de linker flank van de PVV te paaien. Op die manier wordt de PVV gesandwiched of beter gezegd leeggegeten.

adriek
adriek3 okt. 2016 - 8:57

Arjen for President! Persoonlijk vind ik de laagdrempeligheid om partijen op te richten prima, maar zou wat mij betreft de drempel om in de kamer te komen op twee tot zelfs vier zetels moeten liggen. Daarmee voorkom je eenmansfracties die het te druk hebben met hun administratie om zelfs maar de vergaderingen bij te wonen, laat staan ze voor te bereiden. Twee zetels betekent zo'n anderhalf procent of ruim honderdduizend stemmers, kleinere groepjes hoeven toch geen eigen vertegenwoordiging in de tweede kamer, die kunnen beter een gewone vereniging oprichten.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman3 okt. 2016 - 8:51

Ik vond het opmerkelijk dat Lubach er op wees dat Baudet, die zichzelf een vooraanstaand intellectueel noemt z'n naam in het Nederlands "Ezel" is. Zie https://www.google.nl/search?q=translate+baudet+FR%3ENL Baudet wil dat we op 15 maart onze stem terugkrijgen. Ik weet niet hoe hij dat wil realiseren. Met een formuliertje die je ergens in de bus stopt? Ik wil nu graag m'n stem terug. Ik ben hartstikke hees. Met wat dropjes of wybertjes ben ik nu al een heel eind geholpen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 3 okt. 2016 - 12:30

Naamgrappen zijn inderdaad altijd een heel sterk punt in elke discussie.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2016 - 14:52

[Ik vond het opmerkelijk dat Lubach er op wees dat Baudet, die zichzelf een vooraanstaand intellectueel noemt z’n naam in het Nederlands “Ezel” is. ] Ga er maar gerust van uit dat Baudet dat al wist. Hij gedraagt zich ernaar, dat verschijnsle heet implicit egotism. Er werd hier op joop overigens al jaren geleden op de betekenis van het woord baudet gewezen.

Kees Ollopa
Kees Ollopa3 okt. 2016 - 8:38

Lubach kan beter de vloer aanvegen met politieke partijen als die van PvdA elite, links voor verkiezing en rechts erna om op het pluche te zitten. Het is juist het soort opportunistische windvanen als PvdA elite die de democratie om zeep helpen met het liegen en bedriegen naar hun kiezers. - Partijen als de PvdA die ideologische veren afschudden en verworden zijn tot opportunistische bagger in het meest rechtse kabinet na WO2 met bezuinigingen die voor veel maatschappelijke ellende zorgen en de economische groei sterk afremmen zijn er de oorzaak van dat mensen zoeken naar alternatieven.

3 Reacties
Pa Pinkelman
Pa Pinkelman3 okt. 2016 - 11:30

Inderdaad. Toen de PvdA o.l.v. Wim Kok de ideologische veren afschudde ontstonden enorme files omdat de werkloosheid tijdens het regime Kok met een half miljoen daalde en de economie jaarlijks met 3.5% steeg. Het is maar goed dat tijdens Balkenende alles weer terug is gedraaid. Die bezuinigingen waren helemaal niet nodig. Iedereen weet dat we juist zonder die bezuinigingen schatrijk zouden zijn geworden. Kijk maar eens naar de enorme inkomsten die Nederlanders binnenkregen toen de PvdA niet mee deed.

Ben Joop
Ben Joop3 okt. 2016 - 13:18

Ik deel je analyse over de PvdA voor de 100% maar ik vind het ook goed dat dit soort mannetjes kort worden gehouden. Ze liegen makkelijker dan dat ze adem halen en er zijn nog geestelijk gehandicapten die op hun stemmen ook!

Nico de Mus
Nico de Mus3 okt. 2016 - 14:59

@Ben Joop 3 oktober 2016 at 15:18 Zoals er ook een hoop geestelijk gehandicapten zijn die op de sp stemmen.

Nick Ros
Nick Ros3 okt. 2016 - 8:29

Arjen, dit was niet je sterkste aflevering.

1 Reactie
f.h
f.h3 okt. 2016 - 15:30

@ ben joop . De tijd van mannetjes kort houden is voorbij . Achter al die kleine partijen zit meer slimheid dan bij de gevestigde elite.