Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Lubach over 60 uur linkse samenwerking

  •  
09-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Arjen Lubach gelooft er niet echt in, in de samenwerking van de linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA. In zin tv-show fileert hij de bijeenkomst die dinsdagavond werd gehouden in de Tolhuistuin te Amsterdam. En sluit af met een geweldige tip om Goedemorgen Nederland het bekijken waard te maken.
(Geen video te zien? Check dan je cookie-instellingen.).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Frank van der Laar
Frank van der Laar10 mrt. 2020 - 7:07

Tja, verbinden is in de praktijk best wel moeilijk.

Freek3
Freek39 mrt. 2020 - 20:17

Zolang iedereen op links beweert dat zij die het niet voor de volle 100% met hen eens zijn dus kneiterrechts is komt er geen samenwerking en blijft men op links gewone mensen wegjagen...

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 mrt. 2020 - 18:33

Haha tragisch maar waar, links kent de zelfde machtspolitiek als rechts. Sowieso, wie denkt aan een linkse samenwerking met de PVDA heeft het nog niet begrepen hoe fout die club is.

Peterrr2
Peterrr29 mrt. 2020 - 16:18

Pijnlijk maar waar. Ik denk dat er nooit een linkse samenwerking komt. Lubach heeft dat nog eens fijntjes duidelijk gemaakt waardoor dat komt.

Ivan61
Ivan619 mrt. 2020 - 15:24

Zoals altijd geweldig gedaan door Arjen en zijn team.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 mrt. 2020 - 14:33

Nou, punt gemaakt natuurlijk dat gelul over 'linkse' samenwerking maar verder sloom, saai en humorloos.

ton14024
ton140249 mrt. 2020 - 13:24

Meesterlijk hoe Lilian Asher en Klaver ontmaskerd als pseudo-links. 30 of 40 zetels voor links? Aan mijn nooit niet.

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk9 mrt. 2020 - 20:19

ontmasker-t

Clint Ostwald
Clint Ostwald9 mrt. 2020 - 11:28

Een geweldige persiflage van Arjen Lubach. In een paar rake zinnen geeft hij aan waarom op dit moment zo'n 40 zetels voor links het terechte maximum is. Want veel potentieel linkse kiezers haken af om het sociaal culturele component. Zij zijn nog wel voor maximale ontslagbescherming (sociaal economische component), een sociale rechtvaardige WW-uitkering, een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering etc. maar haken af bij kreten als 'gooi de grenzen maar open', 'iedereen verplicht van het gas af in woonwijken' of ' 'iedereen binnen een paar jaar aan de elektrische auto'. Het probleem is dat linkse partijen gekaapt zijn door politiek correcte grachtengordelfiguren, een hele kleine minderheid binnen links, maar die wel dag in dag uit bij programma's als 'De wereld draait door' te gast is zodat het lijkt of heel Nederland bezig is met transgenders, multiculti, zwarte piet etc. terwijl deze non-onderwerpen de gemiddelde Nederlander 20 km buiten de Westertoren echt niet boeit. Misschien kunnen de linkse partijen een proef doen. De PvdA gaat de realistische kant op, zoals in Denemarken waar de kiezers de Deense PvdA weer in hun hart hebben gesloten en regeringsdeelname hebben gegund terwijl de rechtse anti-immigratiepartijen en masse verloren. En aan de andere kant Groen Links die een onrealistische verkiezingscampagne gaat voeren met veel milieugedram en verplichtingen die weinig zoden aan de dijk zetten, maar de gewone burger wel klauwen met geld gaan kosten, een naïeve politiek correcte multiculti globaliseringsagenda met bijvoorbeeld ongebreidelde immigratie, zwarte piet verbieden enz. Wie zou dan de meeste zetels behalen?

7 Reacties
Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter9 mrt. 2020 - 13:24

@Clint: Je haalt me de woorden uit de mond. Subliem!

ton14024
ton140249 mrt. 2020 - 13:30

Helemaal mee eens, met de aanvulling dat Asscher heel vaak ´het moet anders´ gaat roepen.

GMatth52
GMatth529 mrt. 2020 - 14:38

Clint 9 maart 2020: De Deense sociaaldemocraten hebben in 2019 de parlementsverkiezingen niet gewonnen door hun racistische migratiestandpunten, maar door hun vooruitstrevende klimaatstandpunten en het opkomen voor de sociale rechten van de gewone mensen. Overigens wonnen ze er nauwelijks zetels bij, maar handhaafden ze zich slechts: misschien hielden ze rechtse kiezers binnenboord met hun racistische vreemdelingenbeleid.. De Sociaal-democraten wonnen slechts 1 zetel t.o.v. de verkiezingen van 2015: van 47 naar 48. De -linkse- Socialistische Volkspartij ging van 7 naar 14 zetels t.o.v. 2015. De Radikale Venstre -sociaal liberalen- van 8 naar 16. Dus het waren vooral andere linkse partijen die in 2019 vooruitgang boekten. Zie:artikel "Foketing" in Wikipedia , en artikel op website MO Mondiaal Nieuws op 7 juni 2019 ("Hebben de Deense Sociaaldemocraten de toverformule voor de redding van links beet?"). Het is niet erg socialistisch om de sociale rechten alleen te willen verdedigen voor het "eigen volk eerst", meet uitsluiting van nieuwkomers en vluchtelingen. Het is ronduit racistisch.

Folkert2
Folkert29 mrt. 2020 - 15:42

Groenlinks wint denk ik dan. De NL bevolking wordt namelijk dan niet meer voor de PVV of FvD gewaarschuwd maar dan krijgt de PvdA het stempel fascistisch te zijn in de media. En de media bepalen grotendeels wel de publieke opinie. En daarnaast heeft de PvdA al zoveel gesloopt dat de meeste PVV stemmers toch geen vertrouwen meer in de PvdA zullen krijgen. En de achterban van FvD is sowieso al geen doelgroep van de PvdA. PvdA kan enkel SP leegeten, GL kan zowel de PvdA als D66 leegeten.

Peterrr2
Peterrr29 mrt. 2020 - 16:15

GMatth52 9 maart 2020 at 15:38 Clint 9 maart 2020: De Deense sociaaldemocraten hebben in 2019 de parlementsverkiezingen niet gewonnen door hun racistische migratiestandpunten, maar door hun vooruitstrevende klimaatstandpunten en het opkomen voor de sociale rechten van de gewone mensen. @GMatth52, Dat beweert Clint toch ook helemaal niet!

Sonic2
Sonic210 mrt. 2020 - 9:55

Nee dan liever het halve fascisme en alt right gebrabbel van krankzinnig rechts. Of de neoliberale dwaallichten van CDA/VVD/D66. Wat zijn sommige mensen toch ook ultra dom. Ik gun u een kabinet PVV/ FvD/ CDA/VVD. Dat vindt u waarschijnlijk wel goed ook, want u brabbelt Baudet/ Wilders na. En voor de rest is je totale onzin al beneden gecorrigeerd. De Deense sociaal democraten wonnen ten eerste niet flink. Dat het kwam door strenger immigratie beleid is niet te achter halen. Het kan ook door klimaatbeleid komen of door socialere standpunten. Een leugen dus. Dan over die transgenders, Zwarte Piet. Ook weer zo rechtse nationalistische leugen. Als je tweets, FB berichten ziet en ook manifesten gaat het vooral over grote bedrijven, klimaat, zorg, onderwijs( vooral bij Asscher). Het is dus onwaar. De partij die het dichtst in Nederland bij uw verhaal komt is de SP en die verliest alleen maar flink met dit verhaal. Die kwam niet eens het Europese parlement in. Juist op de manier hoe u het voorstelt jaag je mensen weg. De ultra nationalisten daar win je de sympathie wel van, maar die zijn al zo ontspoord dat ze FvD en PVV stemmen. De rest zal zich van je afkeren. Onzinnig betoog dus. En het tekent de verloederde tijdsgeest en het totale gebrek aan kennis van veel mensen dat u nog steun krijgt ook Met uw giftige nationalistische geblaat. Gecombineerd met u nep "sociale" standpunten. Als je nog steeds zo dom bent dat je echt gelooft dat PVV en FvD met sociaal economisch beleid gaan komen. Dan verdien je premier Baudet.

Sonic2
Sonic210 mrt. 2020 - 10:06

@ Folkert Hard doen op immigratie levert op links helemaal niets op. Dat heeft het ook helemaal nooit gedaan. Het doet me een beetje denken aan de klimaat discussie. Allemaal mensen die wat op FB lezen hebben meer kennis als wetenschappers. Clint hierboven doet net alsof hij alle inzage heeft in electorale data. Alsof hij alle informatie heeft die ze in campagne teams niet hebben. Alle politieke partijen hebben ook interne peilingen. Ze weten waar hun kiezers zitten. Kijk je trouwens naar de peiling van de Hond dan staat de PvdA maar 3 zetels achter de VVD. Is ze groter als FvD. Staat ze binnen de fouten marge van de PVV. En dan te bedenken dat D66 nog op 14 zetels staat. Daar kan nog heel veel vanaf. Asscher kan in 2021 flink verliezen t.o.v 2012( en dat is geen typefout) en nog de grootste partij worden. Voor de Samsom opmars in 2012 stond de PvdA ook maar op 15 zetels in de peilingen. Ik zeg niet dat de PvdA in 2021 weer 38 zetels kan pakken, maar zelf een verlies t.o.v 2012 kan de PvdA de grootste partij laten worden. Als linkse kiezers( en dan doel ik op GL en D66 kiezers) zich achter de PvdA scharen dan zou ik de PvdA zeer serieus nemen. Maar de reacties hierboven komen van mensen die in Mei vorig jaar slaafs en kritiekloos achter Rutte en Baudet aanliepen. Het zou tussen VVD en FvD gaan. En het werd Timmermans. Hoe kon dat nou? Clint denkt dat hij scoort, maar in werkelijkheid staat hij symbool voor de arrogantie van ultra rechts en de onderschatting van links. Laat (ultra) rechts eerst maar eens een regering vormen. En daarvoor 75 a 80 zetels krijgen. VVD/CDA en FvD komen bij de Hond al nauwelijks boven de 50 zetels. De PvDA staat nu op 17 zetels. GL wat lager. Ik zou als ik rechts was ze maar serieus nemen. Vooral als D66 aan haar voorspelbare neergang begint. Vooral de PvDA zou ik serieus nemen. Daar volgen op grote nederlagen altijd grote overwinningen.

Norsemen
Norsemen9 mrt. 2020 - 10:44

Geweldig gedaan van Lubach. Ze willen allemaal samenwerken zolang het maar niet ten koste gaat van hun eigen partij, en belangrijker nog hun eigen positie. Ik denk dat dit inherent is aan politieke partijen.

Tom7
Tom79 mrt. 2020 - 9:59

Heerlijk en geniaal gedaan van de redactie van Lubach, een zaaltje huren en jezelf an public niet serieus nemen, anachronisme in optima forma van z.g.n. Links. En Goedemorgen Nederland die zo snel mogelijk switchen, omdat ze ook wel weten dat ze niet serieus te nemen zijn, en eigenlijk volledig whappie de klappie overkomen .????

Phantom3
Phantom39 mrt. 2020 - 9:37

Zeer sterke aflevering. De opzichte linkse samenwerking voor de buhne en de interessante chaos in Belgie keurig gefileerd. Een sterke aflevering, zoals wel vaker.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart9 mrt. 2020 - 9:24

Ja, denk je wel 's als je met de auto de natuur bezoekt: dit is mijn land, dit is mijn volk. Laten we er maar mee ophouden.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal49 mrt. 2020 - 9:14

als zelfs de VPRO Links niet meer ziet zitten heeft Lubach inderdaad een zwanendans gemaakt en een socialistisch hoofdstuk voor de komende decennia afgesloten. Jammer, want het was altijd wel vermakelijk die buigingen in de 2e Kamer.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 mrt. 2020 - 10:42

flauwekul

vdbemt
vdbemt9 mrt. 2020 - 8:52

Resultaten in het verleden zijn geen garantie voor het heden. Ik vond dit item te makkelijk. De constructie van het Belgische landsbestuur boeit me ook weinig. Een minder sterke aflevering. Dat kan een keer.

4 Reacties
Pensionada2
Pensionada29 mrt. 2020 - 9:02

Oh jee, Lubach die een keer de linkse partijen op de hak neemt. Ja dan is de uitzending minder geslaagd. Ik vond het echt top.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye9 mrt. 2020 - 9:41

Vriend, dit is één grote satire!

Baron von Kleef
Baron von Kleef9 mrt. 2020 - 9:47

Ik heb het deze keer niet gezien, de kop pakte me, 60 uur en linkse samenwerking. Tijdens die andere afleveringen heb ik geen één keer kunnen glimlachen, zijn Trump-filmpje was wél leuk (2017).

vdbemt
vdbemt9 mrt. 2020 - 11:03

@Pensionada. Hij mag, en moet, eerlijkheidshalve, iedereen op de hak kunnen nemen. Jij bent blij dat links aan de beurt is, alleen omdat het links is. Nu al zeggen, omdat het in het verleden op weinig uitdraaide (dat is geen garantie voor het heden), dat de voornemens niets waard zijn, is wat voorbarig. Je kunt ook ziet zeggen dat dit veel inhoud had. Maar het mag. Jij vond het in ieder geval erg geslaagd.