Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Lubach knalt er in met aanval op vuurwerktraditie

  •  
14-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zondag met Lubach is aan het tiende seizoen begonnen en brak met 1,3 miljoen kijkers meteen een record. Spraakmakendste item uit de uitzending was een verhandeling over de vuurwerk-traditie waarin hij onder meer de opvallende gelijkenis tussen de Rotterdamse GroenLinks-wethouder Arno Bonte en het YouTube-type Huilon constateert. Bonte heeft als gemeenteraadslid een aantal jaren terug het vuurwerkverbod op de politieke agenda gezet.
Lubach wijst op het grote aantal gewonden als gevolg van de traditie, 2359, waarvan de helft bestaat uit mensen die zelf geen vuurwerk afsteken. Volgens peilingen is meer dan de helft van de bevolking voor een verbod op vuurwerk.
De politiek durft het aanpakken van de gevaarlijke praktijken echter niet aan, op het allerzwaarste vuurwerk na, waardoor elke poging met een sisser afloopt. Een VVD-Kamerlid dat recent voor een verbod pleitte werd acuut teruggefloten door de fractie. In plaats daarvan zouden burgers rond de jaarwisseling met een veiligheidsbril moeten rondlopen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.
Arjen Lubach besluit met een oproep aan politici om meer lef te tonen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

BramJ
BramJ18 okt. 2019 - 11:37

De eeuwige reflex van nieuwe regelgeving, terwijl de oplossing in handhaving ligt. Overlast en ongelukken gebeuren met name door illegaal vuurwerk (is al verboden). Vuurwerk afsteken buiten de daartoe gezette tijden of plaatsen is al verboden. Handhaven die handel.

1 Reactie
Redmule
Redmule22 nov. 2019 - 18:07

En hoe goed werkt dat handhaven op (al dan niet) illegaal vuurwerk vind je zelf? In een land waarin de politie zo kapot is gemaakt, dat zelfs het doen van aangiftes voor mishandeling een week moet wachten. En de rechtspraak door slappe rechters een draaideur constructie is voor daders. Daarin verwacht je toch niet de de politie echt gaat handhaven op vuurwerk? Om het maar niet te hebben over de reactie van het publiek als de politie wel een keer krachtig optreed. Dat zijn de klachten over machtsmisbruik hier op Joop niet van de lucht. man man man

Peterrr2
Peterrr214 okt. 2019 - 22:50

Nu je het zegt... ik was het al bijna vergeten. Maar in het dorp waar ik opgroeide ging op oudejaarsavond vaak ook een auto in de fik. Nooit bij stilgestaan waarom ze dat toen deden. Ik denk trouwens dat siervuurwerk prima kan. De plaatselijke Chinees had in die tijd altijd vuurwerk wat de rest niet had en dat gaf veel bekijks. Dus op een georganiseerde manier kan het nog steeds, lijkt me...

OlavM
OlavM14 okt. 2019 - 20:48

Het afsteken van vuurwerk door particulieren bij oud & nieuw is niet meer dan een gebruik. Geen heilig ritueel of grondrecht. het is voor het milieu schadelijk en brengt ook vrij grote risico's mee voor individuele personen. Jaarlijks vallen gewonden, waaronder ook ernstige, en af en toe valt zelfs een dode. Het beetje kortstondige vrolijkheid is de vele vingers en ogen die beschadigd of zelfs verloren raken helemaal niet waard. Ik geloof niet dar er één ander land is waarin dit gebruik een omvang heeft aangenomen als in Nederland. Vuurwerk kan natuurlijk heel mooi zijn, en er is dus niets tegen een rationeel besluit met schadebeperking: alleen gemeentelijk door professionals laten afsteken. En het aansteken van vuren als vorige keer in Scheveningen en Duindorp verbieden.

1 Reactie
Pennaam
Pennaam15 okt. 2019 - 8:29

Gemeentelijk vuurwerk gaat van gemeenschapsgeld, en dat kan beter besteed worden aan de bibliotheek.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal414 okt. 2019 - 17:36

hoho... slaan we geen fase over door nu al over vuurwerk te bekvechten ? December is netjes in 3 periodes van LiRe (linksrechts, voor dwarsliggers ReLi) verdeeld en dan gaan we niet met de laatste beginnen he..

EmC2
EmC214 okt. 2019 - 15:58

C02 maatregelen, Stikstof maatregelen. Maar wel vuurwerk en vreugdevuren? Ja, doe mij dan maar wat extra koeien in de wei.

Martinel
Martinel14 okt. 2019 - 15:17

Ben volledig voor een particulier verbod. Al die PVV-ers die het zien als een traditie zijn diegenen die anderen hun wil op leggen. Met rotjes tegen de schutting, met knallen van 1800 uur tot 0200 uur, met knallen en lachen en met non-handhaving vanuit de politie als je hier een klacht over indient. vanaf nu volledig verbod, zodat ik ook eens mijn huis uit kan.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2019 - 13:56

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 16:02

We hebben toch niet voor niets een politiestaat.

Freek3
Freek314 okt. 2019 - 16:30

En handhaven kan niet als 8 miljoen mensen het verbod overtreden.

vdbemt
vdbemt14 okt. 2019 - 16:53

Dat is zeker een probleem als je het hele jaar door moet handhaven (zoals dat onzinnige Boerkaverbod). Maar die ene dag in het jaar. Af en toe die enkele weken ervoor. Is niet zo'n enorme extra belasting. De politie is dan toch al actiever.

Redmule
Redmule22 nov. 2019 - 18:12

Precies dat Oma, je mag ook geen vuurwapen hebben, inbreken, mensen in elkaar slaan, drugs enzovoort. Maar heeeeel raar. Het gebeurd toch. En dan nog beweren dat het hier een politiestaat is. Hee Katootje, ik heb een idee: loop eens met een keppeltje door bepaalde delen van Amsterdam, en kijk dan nog eens hoe je het vind gaan in deze rechtstaat....

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout14 okt. 2019 - 13:34

Vuurwerk werd in 1965 schoorvoetend gemeengoed. Wat rode pakjes rotjes, voetzoekers, gillers en een paar simpele vuurpijlen als aardigheidje voor Oud en Nieuw in zowat elk gezin, voor maar zeven gulden vijftig. Lange lonten aangestoken met een goedkope sigaret. Ambulance en brandweer voor ongelukken waren zelden nodig. En men hield het bij een citroenjenevertje of een paar glaasjes Heineken. Vijftig jaar later is de goedlachs-oubollige vuurwerktraditie van weleer gaandeweg verworden tot een grimmig opgeëist onvervreemdbaar recht van nationalisten met korte lontjes. `Volgens peilingen is meer dan de helft van de bevolking voor een verbod op vuurwerk.' Geen politicus durft er zijn vingers aan te branden, uit vrees voor wraak van de kiezer. Het nationaal-populistische volk mort: `Ze pakken ons vuurwerk af, onze Zwarte Piet, onze goedkope vliegreisjes, ons stukje vlees, ons rokertje, onze auto en onze maximumsnelheid.' Te vrezen valt dan ook bij strengere vuurwerkregels, als druppel die de emmer doet overlopen, een explosieve volksopstand die Nederland compleet zal doen splijten in rechts versus progressief.

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr214 okt. 2019 - 22:46

Het is vooral jammer dat politici hier gewin uit proberen te halen. Zou mooi zijn als alle partijen de handen in elkaar slaan en een keer het verstand gebruiken, ipv strategisch stelling te nemen.

Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 23:30

Eindelijk, -wat spannend. Zul je eens zien hoeveel mensen opeens "progressief" blijken te zijn

Pennaam
Pennaam14 okt. 2019 - 12:31

Ik vindt het wel leuk om op oudjaar naar buiten te lopen en de buren/vrienden een gelukkig nieuwjaar te wensen. Landen zonder vuurwerk-traditie met oudjaar kennen het publiek gedeelte veel minder tot niet. Een vriend van mij bezocht het aftellen op times square in New York: een stel selfie momenten tot dat de bol echt valt, en dan gaat iedereen met zijn Uber zo snel mogelijk terug naar huis, waarna er nog wat verdwaasde toeristen overblijven. Ik denk dat een gemeentelijke vuurwerkshow het zelfde zou opleveren- staan in de kou, zonder met iemand dan je eitegen vrienden te praten, 5 minuten oooh en aaah roepen, en dan snel terug naar huis. Daarbij, als het slecht is voor het milieu, en voor huisdieren en/of kleine kinderen is het professionele vuurwerk dat ook. Ik zal wat kleins (tot zeg 25 euro) af blijven steken tot het niet meer mag, maar zal me verzetten tegen het inzetten van publiek middelen voor het verpesten van het milieu, zeker zolang er nog hulpbehoevende in de gemeente zijn die van het geld een leuke oudejaarsavond hadden kunnen krijgen, met oliebollen of zo. Een beter idee lijkt me om het afschieten van vuurwerk te vervangen door het afschieten van champagne- Cava- en Bier kurken.

Thuiszitter
Thuiszitter14 okt. 2019 - 12:11

Wat Lubach aanhaalt, het totaal verbod voor particulieren durven zij niet door te voeren. Maar mijn zegen hebben ze.

Rick Hofland
Rick Hofland14 okt. 2019 - 11:56

De manier waarop in Nederland oudjaar gevierd wordt is een compleet uit de klauwen gelopen festiviteit dat steeds meer op een nachtje ernstige baldadigheid begint te lijken. Laat gemeentes leuke festivals organiseren met muziek optredens a la bevrijdingsfestival en laat op die locatie dan om middernacht een professionele partij wat mooi vuurwerk afsteken. Als je iets leuks organiseert als alternatief zal commentaar op een verbod van consumenten vuurwerk snel verdwenen zijn.

5 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols14 okt. 2019 - 12:33

Er zijn 355 Nederlandse gemeenten. Hoeveel professionele vuurwerkbedrijven zijn er eigenlijk?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 13:06

Nou dat uit de klauwen gelopen. Toen ik als kind vuurwerk meemaakte zag ik hele auto's op vreugdevuren gaan. Later waren alle hoofdwegen van de stad vol met brandend afval waar dus niet te rijden viel. Het is allemaal een stuk netter geworden. Het verschil is dat mensen tegenwoordig veranderd zijn in die voetbal-lek-stekende-opa - mensen mogen alleen nog lol hebben als anderen er geen last van hebben. Verder ben ik om milieuredenen nu tegen vuurwerk an-sich maar niet tegen de traditie of de overlast. Verzin maar schoon vuurwerk.

Pennaam
Pennaam14 okt. 2019 - 14:06

Griezel in post-gezellig Nederland. Ik herinner me nog straten waar je op oudjaar niet doorheen kon fietsen omdat je van twee kanten werd beschoten met vuurwerk. Aan de andere kant wil ik wel graag minder mensen ernstig gewond. Het is een lastige puzzel, zonder oplossingen. Het lijkt me dat dat vooral de moderne tijd is: iedereen wil maar een oplossing, vooral 1 die geen pijn doet. Dat kan nu eenmaal niet. (zie ook: zwarte piet. stikstof problemen etc)

Freek3
Freek314 okt. 2019 - 16:34

@Griezel, Exact mijn ervaring in het dorp van mijn jeugd. Het kruispunt van de noord-zuid weg en de oost-west weg in het midden van het dorp moest standaard na oud en nieuw opnieuw geasfalteerd worden vanwegen het gesmolten en verbrande asfalt in het "vreugde"vuur, daar georganiseerd door honderden dorpsbewoners. En nu is het er een gezapig gedoe met siervuurwerk, en klagen over het vuurwerk, meer gebeurd er niet.

Peterrr2
Peterrr214 okt. 2019 - 22:50

Nu je het zegt... ik was het al bijna vergeten. Maar in het dorp waar ik opgroeide ging op oudejaarsavond vaak ook een auto in de fik. Nooit bij stilgestaan waarom ze dat toen deden. Ik denk trouwens dat siervuurwerk prima kan. De plaatselijke Chinees had in die tijd altijd vuurwerk wat de rest niet had en dat gaf veel bekijks. Dus op een georganiseerde manier kan het nog steeds, lijkt me...

TigressApril
TigressApril14 okt. 2019 - 11:31

"Volgens peilingen is meer dan de helft van de bevolking voor een verbod op vuurwerk." Breid die peiling maar uit tot een landelijke stemming ofwel een volksraadpleging ofwel een referendum. Prima onderwerp: Bent u voor of tegen de mogelijkheid tot het afsteken van vuurwerk door burgers rond de jaarwisseling? 1. Voor, behoud van het mogen afsteken van klein siervuurwerk rond de jaarwisseling. 2. Tegen, alleen vuurwerk op evenementen, verzorgd door professionals. Het ding is namelijk zo'n peiling zegt niks, peil in Amsterdam (of elke andere midden en grote stad) en je vindt vermoedelijk een ruime meerderheid Tegen, peil in de provincie en je vind waarschijnlijk een meerderheid Voor.

1 Reactie
Freek3
Freek314 okt. 2019 - 15:31

Ik ga voor een alternatief. 1. Voor: Ga gerust uw gang, maar hou het bij legaal vuurwerk 2. Tegen; steek vooral geen vuurwerk af drink eventueel binnen nog wat, en stap niet dronken de auto in.

JanKlaasen
JanKlaasen14 okt. 2019 - 11:27

We zitten wel aardig in een trend van verbieden de afgelopen tijd, heb ik het idee.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 11:49

Verbieden of belasten - de enige methodes die men nog kent. En daar krijg je boze mensen van.

Freek3
Freek314 okt. 2019 - 15:40

Inderdaad van vuurwerk tot burka van zwarte piet tot vlees eten van klimaatontkenning tot thee drinken, de boze burger vraagt dat te verbieden wat de andere boze burger blij maakt. Veel meer geluid komt er niet uit de samenleving.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser14 okt. 2019 - 10:48

Arjen was weer ijzersterk. Stoppen met die waanzin die vuurwerk heet!

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt14 okt. 2019 - 13:22

Sorry, die Arjen staat niet op mijn kijklijst maar bij een vuurwerkverbod hoort zeker ook een verbod op Kerstverlichting op openbaar gebied want dat is pure verkwisting van schaarse goederen. Persoonlijk heb ik er meer tegen wekenlang tegen die verkwisting dan af en toe een knal. En de vuurwerkshow op Oudejaarsavond zou ik niet willen missen. Prachtig!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 16:36

kerst , de gruwel, de horror, het grote kitschfestijn - de grootste visuele vervuiling die een stad kan ondergaan. en vlucht naar binnen zet dan geen radio aan als je geen schreeuwende amerikanen wilt horen kerstkrijsen, mijdt ook de tv omdat er alleen maar kerstfilms op zijn, ga beslist niet werken want de baas vind het heel normaal overal kerstbomen te planten. En dat doen ze niet alleen met kerst NEEE, dat doen ze elk jaar een dag vroeger sommige winkels hier zijn al een maand in kerststemming en de radio begint zo rond sint maarten al te kutten. En denk er maar niet vanaf te zijn NA die hele toestand - ze gaan vrolijk door tot oud en nieuw waar dan eindelijk de bevrijding komt in de vorm van grote stapels brandende kerstbomen. HEERLIJK !

Me, Myself and I
Me, Myself and I14 okt. 2019 - 10:26

Het meeste last van vuurwerk is er dan ook met illegaal en zelfbouw vuurwerk. Door het wegnemen van gereguleerde vuurwerk, zal dit ook erger gaan worden, waardoor een verbod op vuurwerk zal gaan resulteren in meer problemen. Wie een beetje logisch nadenkt begrijpt dat.

3 Reacties
Katootje2
Katootje214 okt. 2019 - 15:56

Me, Myself and I heeft de uitzending niet bekeken, waarin duidelijk gemaakt wordt dat het gemakkelijker is een "verboden knal" te lokaliseren wanneer alle knallen verboden zijn. "Wie een beetje logisch nadenkt begrijpt dat." We zijn niet allemaal zo slim als jij.

vdbemt
vdbemt14 okt. 2019 - 16:57

Nee hoor. Want dan is er alleen maar illegaal vuurwerk. Er is geen onderscheid meer. Het is heel simpel: NIETS mag.

Paddy3
Paddy314 okt. 2019 - 21:27

@Vdbemt, je wilt illegaal vuurwerk verbieden? Maar dat is al verboden. Dat lukt nu ook al niet om te handhaven.

EricDonkaew
EricDonkaew14 okt. 2019 - 10:06

Ik steun het vuurwerkverbod voor particulieren. In plaats daarvan mag de gemeente of deelgemeente mooi siervuurwerk (met knalletjes) afsteken. Er mag wel iets leuks overblijven.

4 Reacties
Karingin
Karingin14 okt. 2019 - 21:18

Prima oplossing. Die al jaren wordt aangedragen. Maar ja, laffe politici...

Paddy3
Paddy314 okt. 2019 - 21:37

Prima oplossing? Niks prima. 1. er zijn niet genoeg gekwalificeerde personen om tegelijkertijd vuurwerkshows te geven. 2. Prima als iemand besluit om een maandsalaris af te steken, maar niet prima als de gemeente mijn belastingcenten aan dit soort shows uitgeeft. 3. Een argument tegen particulier vuurwerk, is de milieuimpact. Die is er niet bij professioneel vuurwerk? 4. Op oudejaarsavond ga ik echt niet mijn kinderen op stap om tussen dronken mensen in de kou naar vuurwerk te kijken. 5. Vuurwerk is legaal te koop in Duitsland en België...

EricDonkaew
EricDonkaew15 okt. 2019 - 7:51

@Paddy ----------------------------- 1. Daar geloof ik he-le-maal niets van. En je spreekt jezelf tegen. Zijn die zes miljoen Nederlanders die zelf afsteken dan wél gekwalificeerd? 2. Dus geen bezwaar om voor een maandsalaris vuurwerk af te steken, maar wel bezwaar om voor een uursalaris vuurwerk te laten afsteken? 3. Bij professioneel vuurwerk gaat het om véél minder vuurwerk.Bovendien kan er bij door de gemeente af te steken vuurwerk extra rekening gehouden worden met milieu-aspecten. 4. Dat is jouw probleem. 5. En dat is al helemaal geen argument.

scav
scav15 okt. 2019 - 10:26

1 er zijn in Nederland ~150 gediplomeerde schieters actief. I.v.m. de beperkte hoeveelheid werk (koningsdag / evenementen / oud&nieuw) zullen dit er niet veel meer worden omdat er anders niet aan de ervaringseisen (aantal shows per jaar) kan worden voldaan. een show in elke gemeente, laat staan in elke dorpskern is een illusie. 2 het verschil zit hem in het vrijwillige karakter. Daarnaast hebben mensen werkelijk geen idee wat ze kunnen verwachten van een centrale show. Op een budget van 15.000 wat de gemeente minimaal kwijt is voor een eenvoudig kermisshowtje, blijft nog geen 1500 euro over voor het daadwerkelijke vuurwerk de rest gaat op aan kosten als vergunning, inzet handhaving, hekwerken, geluidsinstallaties e.d. Ter vergelijking...de kosten van internationale shows...Sydney 5.8M aus$, londen € 2M, Parijs 750K.. 4 Het organiseren van centrale vuurwerkshows zal alle handhaving en politie naar de show trekken. waardoor toezicht in de rest van de stad volledig zal wegvallen. Daarnaast valt, zo blijkt uit de evaluaties van gemeenten die dit reeds deden de opkomst nogal tegen, met als gevolg dat diverse gemeenten reeds gestopt zijn. Komen de mensen echter wel opdraven dan zit de gemeente met een acuut probleem, immers de mensen zijn veelal reeds in aangeschoten toestand hetgeen de sfeer meestal niet ten goede komt. Voeg hierbij een aantal mensen die toch vuurwerk meenemen en dit in de massa afsteken... 5 Dit is zeker een argument. De vuurwerkregels in Nederland zijn strenger dan in vrijwel ieder ander land in europa. Vuurwerk dat wij hier als illegaal typeren is in veel van de omliggende landen legaal verkrijgbaar, en in diverse landen 365 dagen per jaar verkrijgbaar. Dankzij de zegeningen van Schengen komt dit vuurwerk het gehele jaar door zonder enige controle het land binnen. Een verbod in Nederland is dan ook per definitie kansloos. Daarnaast is de pakkans verwaarloosbaar. ook bij een verbod. Ter illustratie 7 gemeenten hebben de afgelopen jaren gewerkt met geluidsdetectie, waarbij handhavers / politie binnen enkele seconden doorgegeven krijgen waar er illegaal vuurwerk wordt afgestoken. tot op een meter nauwkeurig. Ondanks deze inzet van minimaal 15.000 euro per gemeente blijkt uit de evaluatie dat er niet 1 persoon op heterdaad is gepakt t.g.v. deze detectie. Daarnaast is elke knal tot 18.00 per definitie illegaal, maar lukt het politie en handhaving niet om hier iets tegen te doen, blijkens de knallen die reeds in oktober beginnen. Legaal vuurwerk is op dat moment nog niet verkrijgbaar in NL, toch vinden gebruikers hun weg... Een uitzondering hierop is het zogeheten categorie 1 vuurwerk dat 365 dagen per jaar mag worden verkocht en afgestoken. Hieronder vallen onder andere bepaalde grondbloemen, fonteinen, knetterballen, knetterlinten, sterretjes, trektouwtjes e.d. Dit categorie 1 vuurwerk mag door de Nederlandse staat niet worden verboden of beperkt daar dit in Europees verband is afgesproken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 9:55

Een uur per jaar pure anarchie . Denk dat mensen dat nodig hebben dus verzin snel even iets ter vervanging en geen tamme show - mensen moeten een x per jaar los kunnen gaan .

4 Reacties
Martinel
Martinel14 okt. 2019 - 17:42

Een uur? Ik zit hier van 1800 uur tot 0200 uur in oorlogsgebied met een buurman die niets anders doet dan knallen tegen de schutting. Lekker knallen, lekker knallen met zijn 3 zoontjes, die hij nu al leert schijt aan iedereen.

Karingin
Karingin14 okt. 2019 - 21:17

Hier begint de ellende al een week van tevoren. Rond de plas waar ik aan woon zijn veel mogelijkheden om je aan 't zicht te onttrekken. Ik vrees dat ook een vuurwerkverbod daar weinig aan zal veranderen. Niettemin, verbieden die hap.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2019 - 2:05

Martine en Karingin Herkenbaar!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 okt. 2019 - 8:36

De boze kerstgeesten moeten nu eenmaal verdreven worden anders hoor je Mariah Carey in april nog steeds vreselijke kerstschreeuwen uitbraken .

De Vries3
De Vries314 okt. 2019 - 9:34

Mij interesseert dit hele topic niets. Ik blijf gewoon lekker binnen of ik ga op vakantie. Maar puur om het werk voor politie agenten wat makkelijker te maken dient er een algeheel vuurwerkverbod te komen. Als ik agent zou zijn, had ik me op 31 december gewoon ziekgemeld. Maar gelukkig ben ik geen agent.

1 Reactie
Freek3
Freek314 okt. 2019 - 16:38

Ach ik heb vorig oud en nieuw een groep van 8 agenten die op straat aan het keuvelen waren vanaf mijn balkon op de 14e mogen observeren. Toen er een eind verder in de wijk een onmiskenbare illegale vuurwerkbom afging was het groepje 30 seconden stil om vervolgens vrolijk verder te keuvelen. Ze kunnen klagen over stress, maar ze hebben er beslist geen last van met dat handhavingsbeleid.