Joop

Lubach fileert Wiebes (VVD) om weggeven groene stroom aan multinationals

  •  
12-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Vorige week is in de Wieringermeer het grootste windmolenpark op land geopend. Op diezelfde plek verrezen de laatste jaren al enorme datacentra met de servers van Google, Microsoft en Facebook. Het windmolenpark kan in theorie 400.000 huishoudens van duurzame stroom voorzien, maar dat gebeurt niet. Zoveel wordt duidelijk in het programma Zondag met Lubach. Wat blijkt: het overgrote deel van die opgewekte stroom gaat rechtstreeks naar Microsoft. Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) wil nog veel meer datacentra naar Nederland halen. Multinationals als Microsoft doen maar wat graag voorkomen een “groen” bedrijf te zijn en het kabinet-Rutte helpt met liefde een handje in de vorm van enorme belastingvoordelen en subsidies. Arjen Lubach maakt duidelijk dat Nederland er op zijn beurt weinig tot niets voor terugkrijgt. En dat is reden genoeg om Eric Wiebes stevig aan te pakken.
Video boven niet te zien? Klik hier.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

quatsch
quatsch13 okt. 2020 - 11:04

Wat Lubach in deze aflevering niet vermeld heeft: Wat te denken van die miljarden euro's die wij als Nederlandse belastingbetalers jaarlijks kwijt zijn voor het Windows gebruik bij de overheid! Voor die Microsoft meuk bestaan betere en veel goedkopere alternatieven. Wat verder te denken van die vele Europese miljarden aan reclamegelden die naar Amerikaanse bedrijven verdwijnen zonder dat ze daarover belasting betalen! Veel gaat hierdoor op zijn gat. Vooral de media zijn hiervan de dupe. Wat te denken van onze privacy? Trump beschermt Amerikaanse burgers tegen Chinese dataverzamelaars. Wanneer worden EU burgers eens een keer beschermd tegen die Amerikaanse verzamelaars? U kent die bedrijven wel! Misschien is dit nieuw voor u, ook Microsoft doet het! Wat betalen de Amerikanen voor het gebruik van ons netwerk? Als je een goede deal sluit als regering hierover, dan schreeuw je dat van de daken. Het blijft in den Haag echter oorverdovend stil. Amazon komt ook naar Nederland! Ook zij zullen hoogst waarschijnlijk niet meebetalen aan onze infrastructuur. Amerikanen kunnen Nederlandse politici alles verkopen, zelfs peperdure gevechtsvliegtuigen die niet onweer bestendig zijn. Ook blijven ze hun Amerikaanse meester trouw als deze Nederland dreigt met binnenvallen. Af en toe krijgen ze hiervoor leuke baantjes toegeschoven. De rekening voor dit alles ligt -zoals altijd- bij de burger.

4 Reacties
badgast
badgast13 okt. 2020 - 12:20

Beste kerel, dit is hartstikke off topic en helemaal whatabout. Daarvan afgezien: De overheid heeft een aantal initiatieven lopen om zoveel mogelijk gebruik te maken van open source software ( zie https://www.digitaleoverheid.nl/dossiers/oss-kennisnetwerk/). Het enige probleem: de overheid wil graag ingedekt zijn en iemand anders de schuld kunnen geven als er iets mis gaat. Als je een commerciele partij als leverancier gebruikt, kan je bij problemen van die commerciele partij eisen dat zij het probleem oplossen. Als je Open Source Software gebruikt, heeft dat (want gratis) nog niet eens tot aan de deur garantie. Dus als er iets mis is, moet je eigen IT afdeling het probleem gaan oplossen. En volgens de voorwaarden van Open Source, moet je die verbeteringen aan de sotware ook gratis aan de wereld ter beschikking stellen. Dat betekent dus dat je grote, goed opgeleide en dus dure IT afdeling moet hebben om te kunnen garanderen dat je systemen blijven werken. Dat is voor voor politieke partijen geen wenselijk scenario.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 16:41

badgast: "Dat betekent dus dat je grote, goed opgeleide en dus dure IT afdeling moet hebben om te kunnen garanderen dat je systemen blijven werken. Dat is voor voor politieke partijen geen wenselijk scenario." Nee, maar voor ons burgers -en de hele rest van de wereld, zoals je terecht aanvoert- wel. En als er nou 1 maatregel is waarmee je van Nederland op slag een "kenniseconomie" kunt maken, dan is het dat wel: Nederland - Linuxland

quatsch
quatsch14 okt. 2020 - 8:12

@badgast Zoals Lubach al heeft aangetoond, heeft de komst van deze datacenters voor Nederland alleen maar nadelen. Het wordt onkend door velen: de vazallenrol die Nederland de laatste 75 jaar heeft bekleed. Nederland wordt uitgekleed door de Amerikanen! Onze aardgasbaten verdwenen ook voor een groot deel in Amerikaanse zakken. Het wordt tijd dat men hier een andere houding ten aanzien van dat land gaat aannemen. Uw opmerkingen over opensource software laat ik maar voor wat het zijn: die raken nl. kant noch wal.

badgast
badgast14 okt. 2020 - 8:29

@Geluiden: Okay, Microsoft is een bedrijf dat in directe zin meer dan 150.000 werknemers heeft, en via toeleveringsbedrijven en partnerbedrijven gemakkelijk meer dan een miljoen mensen aan het werk houdt. Dat levert een redelijke garantie dat serieuze softwarefouten in de Microsoft software: 1. relatief snel worden ontdekt 2. zo nodig heel snel kunnen worden verholpen. Hoeveel ambtenaren zou Logius (de eigen software ontwikkelaar van de overheid) moeten aannemen om met een vergelijkbare slagkracht fouten in Open Source Software te kunnen verhelpen? Nog afgezien van het feit dat die reparaties gratis aan de Open Source gemeenschap (iedereen die het wil hebben) ter beschikking moeten worden gesteld. Wil jij betalen voor een slordige, laten we het voorzichtig stellen, 10.000 rijksambtenaren van academisch niveau? Dat is een slordige 85 miljoen die je jaarlijks extra uitgeeft aan benodigde "verzekeringspremie" - om genoeg mensen op de bank te hebben zitten om mogelijke problemen op te lossen. Want de systemen van de overheid moeten wel steeds blijven werken. Ik denk dat onze politici, niet geheel onterecht, denken dat zoiets chocoladeletters in de koppen van de Telegraaf zou veroorzaken.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden12 okt. 2020 - 17:09

Marc Marc: "Waar het om gaat is CO2 reductie en dat is een globaal probleem." Dat gaan we dus in Nederland oplossen met de windmolens van Vattenfall voor Google en Amazon? Het volgende is een atoomcentrale van General Electric voor een Franse aluminiumsmelterij? En de hoog opgeleide buitenlandse werknemers wonen dan in de luxe bungalowparken van Engelse investeerders? En dat maken we allemaal heel aantrekkelijk met subsidies die worden opgebracht door de Nederlandse belastingbetaler? Rechtse mensen zijn hele ráre mensen.

4 Reacties
Marc Marc
Marc Marc13 okt. 2020 - 8:16

Je maakt een karikatuur van de energietransitie. De energietransitie is zo veel meer dan windmolens. Zoals ik schreef, het is een globaal probleem en zonder dat te onderkennen kan je nooit CO2 reductie optimaliseren in tijd en kosten. Voor de rest is het niet meer dan een ad hominem op basis van een als dan gedachte ontsproten uit jouw fantasie.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout13 okt. 2020 - 10:42

MM: `Voor de rest is het niet meer dan een ad hominem ...' Wie wordt er dan persoonlijk beledigd? Al die handjeklapprojecten in ruil voor, moeten ook nog eens bewaakt worden door paramiltaire organisaties. Zo was een deel van de Eemshaven tijdens de US-agressie in Irak plotseling zomaar een aanlegkade voor US marinetransportschepen voor overslag zwaar legermaterieel voor spoor naar basis Rammstein. Ik zie de bui al hangen nu Google zich daar gaat vestigen.

Marc Marc
Marc Marc13 okt. 2020 - 13:28

@Hannes, reactie begint met marc marc en eindigt met rechtse mensen zijn rare mensen ... Spot de ad hominem. Het klimaat is niet een rechts links vraagstuk. Ik mag dan wel rechts zijn op economische thema's maar ik sta 100% achter CO2 reductie en het liefst zo snel mogelijk en met een hele hoge CO2 taks. Met lokaal micro geneuzel met de focus op alleen CO2 uitstoot in NL, heb ik helemaal niks want met het kortzichtig wegjagen van bedrijven beperk je niet de mondiale CO2 uitstoot. Met NIMBY gedrag heb ik ook niks want het vertraagd. Zo, nu weer verder met nog meer PV leggen op mijn dak in Oost West opstelling en dan is mijn dak vol.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 16:45

Het klimaat is niet uitsluitend een CO2 vraagstuk en bovenal een economisch vraagstuk en daarmee dus ook een rechts links vraagstuk.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout12 okt. 2020 - 13:54

Dit is dus een goed voorbeeld van wat men een sterke staat noemt. Dat windmolenpark was dus bedoeld voor CO2 reductie. Wiebes grijpt in en in de gedachte dat mondiale geldstromen langs Nederland lopen ruimt hij de Wieringermeer in voor dataopslag en gaat die duurzame stroom niet naar huizen. Dat is dus het blindelings toepassen van markt principes op de bestuurlijkheid (neoliberalisme). VVD = China 3.0. Niks ''laissez faire.'' Markten worden selectief vrij gemaakt.

Verver
Verver12 okt. 2020 - 13:17

Hieronder allemaal vingertjes die wijzen naar de consument of de grote bedrijven als Google, maar zolang de mensen dingen op het internet zetten, zoals alle reacties op Joop.nl, zullen er bedrijven zijn die dit gaan faciliteren. Een email of een reactie op internet is niet gratis en milieubelastend. Misschien moet hier de vervuiler eens betalen... en dan niet wijzen naar de grote bedrijven.

3 Reacties
adriek
adriek12 okt. 2020 - 13:58

Uiteindelijk betalen we natuurlijk al. We betalen de advertenties die Facebook ons serveert in de prijs van onze producten, terwijl we nog eens de prijs betalen doordat websites vervuild worden met schreeuwerige advertenties die ook nog onze data opsouperen. We betalen de belastingontwijking door techgiganten: de overheid zal andere belastingen moeten verhogen om die gaten te vullen. We betalen (in dit geval) ook nog eens een prijs omdat we horizonvervuiling en geluidsoverlast van deze windturbines moeten verdragen zonder van de opgewekte stroom te profiteren (genoemd datacenter richt zich niet op Nederlandse data) De consument als vervuiler betaalt al flink: van mijn bruto inkomen verdwijnt zowat de helft in de staats- en gemeentekas als ik accijnzen, energiebelasting, btw en andere 'belastingachtige' tarieven meetel. (grote) bedrijven zouden best iets meer mogen bijdragen, dan kan mijn bruto/netto verhouding een stuk gunstiger worden.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 okt. 2020 - 16:49

Goed, je had dus niet begrepen dat deze datacenters niet bedoeld zijn voor de Nederlandse consument.

tempest
tempest13 okt. 2020 - 10:48

" zolang de mensen dingen op het internet zetten, zoals alle reacties op Joop.nl, zullen er bedrijven zijn die dit gaan faciliteren. Een email of een reactie op internet is niet gratis en milieubelastend. Misschien moet hier de vervuiler eens betalen… en dan niet wijzen naar de grote bedrijven. " Met dat argument kan je alles goedpraten. De milieubelasting van individueel internet-gebruik is ontzettend ondoorzichtig en hoe dat in verhouding staat met een modern data-center al helemaal. Als je je van schaal niets aantrekt, dan kan je ook argumenteren dat iedereen die wel eens iets van vlees eet niet moet zeuren als we Nederland volbouwen met mega-stallen. Dit is echt niet enkel voor onze 17 miljoen inwoners. Hoeveel ruimte zou in Nederland gebruikt moeten worden voor datacenters? En dan graag alles meerekenen: oppervlak voor de duurzame stroom opwekking en oppervlak voor het gebouw zelf? Dat is een hele terechte vraag die de politiek maar eens moet beantwoorden. Het voordeel aan computers is dat ze voorlopig ook nog telkens een stukje zuiniger worden. Jammer genoeg stijgt alleen het gebruik veel meer dan de besparingen. Ook kan je je heel erg afvragen of datacenters echt iets zijn waar je de duurzaamheids-subsidies en belasting-voordelen voor wilt gebruiken. Subsidie geven om nog meer stroom voor nieuwe economische activiteit duurzaam te maken is wel de meest minimale verduurzamingsstrategie denkbaar. Alles draait nog steeds om groei, maar men hoopt langzaam aan in duurzame-economische-activiteiten te kunnen groeien. Misschien is dat inderdaad de enige manier, maar of we zo enige milieu-doelen gaan halen... Bovendien kan je je afvragen of andere economische activiteit niet nuttiger voor onze lokale economie.

Mokker
Mokker12 okt. 2020 - 10:59

De hele energietransitie is sowieso meer een industrieel investeringsproject dan dat het daadwerkelijk het milieu gaat helpen. Vermindering van energiegebruik ligt helaas niet in de lijn der verwachtingen, zodra corona voorbij is gaan we als mensheid gewoon weer door met groeiend energiegebruik, leuke interessante verre reizen maken en meer energieslurpende gadgets gebruiken. Zelf doe ik daar ook vrolijk aan mee, in de hoop dat de zondvloed wat later komt.

Marc Marc
Marc Marc12 okt. 2020 - 10:48

Ik vond dit item eigenlijk niet zo goed omdat er net wordt gedaan alsof die datacenters 100% op groene stroom draaien die anders voor burgers gebruikt zou worden. Waar het om gaat is CO2 reductie en dat is een globaal probleem. De middellange termijn doelstelling is om aandeel groene stroom in 2030 op ca 70% te krijgen. Wie die 70% afneemt is van ondergeschikt belang, bovendien is de stroommix dan nog niet 100% duurzaam dus ook de datacenters draaien dan op voor een groot gedeelte op grijze stroom wanneer het windstil is, de zon niet schijnt. Een 100% groene stroommix is pas voor 2050 gepland en daarvoor moet eerst betaalbare groene waterstof van de grond komen. Waar je wel wat van kan vinden als overheid is of je een gunstig vestigingsklimaat voor datacenters wil handhaven, wetende dat ze veel stroom afnemen die nu nog gedeeltelijk gesubsidieerd is. Of nog belangrijker i.v.m. EU regels, aan wie wordt het gebruik van niet hernieuwbare stroom toegewezen, wetende dat een deel van het datacenter opereert t.b.v. consumenten buiten NL. Het mag niet zo zijn dat Nederland daardoor in de problemen komt terwijl andere landen profiteren van de CO2 uitstoot in NL die niet voor hun eigen rekening komt. Beste oplossing daarvoor is een CO2 taks op alles maar dat is er nu niet, is niet Europees en Internationaal geregeld maar zou wel moeten gebeuren. Dat kost tijd en diplomatie. Problemen als dat wij in Nederland in het verleden veelvuldig door de Duitse consument gefinancierde windstroom afnamen voor minder dan de kostprijs is precies een zelfde soort probleem van attributie van CO2 uitstoot. Wij profiteerden van windstroom uit Duitsland. Tegenwoordig is het andersom en draaien onze gascentrales overuren t.b.v. van de buren België en Duitsland en die CO2 uitstoot komt bij Nederland op de CO2 balans. Bovenstaande is wat mij betreft de kern van het probleem waar een oplossing voor nodig is. Als je dat oplost dan gaan datacenters zich vestigen op plekken met de minste CO2 uitstoot in de stroommix omdat CO2 emissie een kostenfactor is. M.a.w., boos worden omdat datacenters groene stroom inkopen is te kort door de bocht gezien de bovenliggende doelstelling CO2 reductie. De focus moet liggen op de EU en mondiaal over attributie van CO2 emissies en een eerlijke CO2 taks.

7 Reacties
DeDunneVanDam
DeDunneVanDam12 okt. 2020 - 12:11

Het probleem is dat dat WEL aan de bewoners is beloofd: ook als compensatie voor het feit dat de windmolens in de polder zijn geplaatst. Alle bewoners zouden hiervan profiteren. Maar nu niets van dat alles. Terwijl de bedrijven er goede sier mee blijven maken. Vattenvall zegt nog steeds dat 370000 huishoudens hiervan kunnen profiteren. Alleen het gebeurt niet. Dit is dus misleiding en 'greenwashing' voor Vattenvall. Bovendien, zoals Lubach dit ook uitlegt, trekt dit bedrijven aan die "groen" willen zijn. Alle groene stroom wordt opgesoupeerd door bedrijven, en nederland moet nog steeds groen inkopen uit het buitenland. Als we de weilander vervangen door energieslurpende datacenters schieten we er niet zoveel mee op.

gimli55
gimli5512 okt. 2020 - 12:22

@MM Heb je geen oplossing, kun je altijd nog naar de EU wijzen. Dan verdwijnt het in het bekende zwarte gat en hoor je er nooit meer iets over. De EU is al 45 jaar niet in staat om 1 plek aan te wijzen om te vergaderen mrt de bekende kosten en het verspillen van veel koolstofdioxide om de jaarlijkse verhuizingen te bekostigen van €600 miljoen per jaar. Het mag dan kort door de bocht zijn, maar je spreekt het niet tegen. Iedereen schuift alles naar elkaar, waardoor er niets wezenlijks verandert of verbetert.

Marc Marc
Marc Marc12 okt. 2020 - 13:37

@DeDunneVanDam, dan is er een communicatieprobleem met de bewoners en er is een rare belofte gedaan. Compensatie zou financieel moeten zijn en niet hoeveel procent hernieuwbare energie de bewoners uit de buurt afnemen want dat boeit niks vanuit CO2 emissie optiek. Bovendien geeft het een vals gevoel van "groenheid" omdat CO2 emissie behorende bij elektriciteitsconsumptie slechts een deel is (432 PJ/120 TWh) van het finaal energieverbruik van 2100 PJ. Ik erger mij overigens wel aan green washing want het veroorzaakt onnodige ophef zoals hier. Ik erger mij ook aan de eenheid huishoudens. Ik wil opbrengst data in wattuur dus kWh, MWh, GWh en TWh. Huishouden is een niet standaard maat van 3300 kWh die weer anders gedefinieerd is in de VS waar de huishoudens veel meer stroom consumeren.

adriek
adriek12 okt. 2020 - 13:43

Het is wel degelijk een probleem omdat de stroom-mix misschien wel ietsje groener wordt, maar de CO2 uitstoot niet of nauwelijks lager. Daar krijgt Nederland de rekening van gepresenteerd. Mooie sier maken met een heleboel windturbines, gesubsidieerd met overheidsgeld, de winst naar buitenlandse bedrijven en aandeelhouders die weinig of geen belasting betalen, en nauwelijks werkgelegenheid op de koop toe.

Marc Marc
Marc Marc12 okt. 2020 - 14:11

@Eirda, ik benoem het probleem, namelijk aan wie je de CO2 moet toerekenen wanneer de producten/diensten de grens over gaan. Zonder daar een mechanisme voor te verzinnen krijg je altijd suboptimale oplossingen en onnodige ergernissen zoals hier het geval is. CO2 is een mondiaal probleem dat verder gaat dan de Nederlandse grens. Maar stel we willen de data centers niet en hebben lievere dat ze in andere Europese landen gevestigd worden. Denk je dat dan de CO2 emissie mondiaal daalt, wetende dat er al een Europese stroommarkt is met toenemende interconnectiecapaciteit tussen de landen? Let wel, de eventuele groene energie dat dan in een ander land geproduceerd en geconsumeerd door datacenters wordt kan dan niet meer ingekocht worden voor de Nederlandse stroommarkt. Laatste opmerking, niet alle toepassingen zijn geschikt voor datacenters op grote afstand. De zogenaamde vertraging/latency is een factor voor opslag van data en synchronisatie van data.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout12 okt. 2020 - 20:13

''Huishouden is een niet standaard maat van 3300 kWh die weer anders gedefinieerd is in de VS waar de huishoudens veel meer stroom consumeren.'' Precies. En daarom is je redenering onzin. Wij zijn er niet om met subsidie de problemen van een klimaatontkenner als Donald Trump op te lossen.

Marc Marc
Marc Marc13 okt. 2020 - 8:11

@Arjan, ik snap jouw commentaar niet. Ik pleit voor een mondiale CO2 taks en/of attributie van CO2 emissies aan de landen die de diensten/producten gebruiken. De kans lijkt mij klein dat data uit de VS vanuit NL gehost wordt aangezien stroom in de VS goedkoper is. Trump heeft hier niets mee te maken en is zeer waarschijnlijk en gelukkig maar, weg in 2021.

Tampert
Tampert12 okt. 2020 - 10:25

Kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat de directeur van Groningen Seaports trots als een pauw verkondigde dat ze een vette vis hadden binnengehaald met de komst van Google in de Eemshaven en daar tientallen hectares grond aan hadden verkocht. Sprak later met iemand die daar hoog in de organisatie zat en die wist me al te vertellen dat Google daar niet ging zitten omdat zij het uitzicht en de frisse lucht zo konden waarderen maar omdat ze konden pronken met “onze” groene stroom die op de dijken rond de Eemshaven en even buitengaats op zee werd opgewekt of in ontwikkeling was. Volgens mijn informant verbruikte Google zeker net zoveel energie als de stad Groningen en bij uitbreiding van het complex (waar nu aan wordt gebouwd, heb het zelf gezien) zou dit alleen maar stijgen. Wat een waanzin!

2 Reacties
adriek
adriek12 okt. 2020 - 13:45

Joop zit zeer waarschijnlijk ook in een vergelijkbaar datacenter dus met het typen van onze reactie leveren wij keurig netjes onze bijdrage aan deze waanzin.

Tampert
Tampert12 okt. 2020 - 15:21

@ Eirda Ik stop met commenten en wel per omgaande! Jij ook?

Ivan61
Ivan6112 okt. 2020 - 10:16

Geweldige televisie was dat. Wij worden aangestuurd door Google en andere bedrijven die voor ons willen bepalen wat goed en slecht is. Om ons af te richten hebben zij paar corrupte wethouders en schaamteloze minister nodig. Zo gefikst. En klimaatpausen klappen blij. Duurzaam genaaid.

tempest
tempest12 okt. 2020 - 10:14

Wel knap hoe bedrijven tegenwoordig hun handen wassen in onschuld. Alles is groen en duurzaam, terwijl wereldwijd de uitstoot door fossiele verbranding niet noemenswaardig lager wordt. Maar het ligt gelukkig niet aan de grote bedrijven, maar allemaal aan de burger die maar niet wil verduurzamen... tuuurlijk. om cynisch van te worden.

vdbemt
vdbemt12 okt. 2020 - 9:32

En het merendeel maar VVD blijven stemmen.

1 Reactie
gravin2
gravin212 okt. 2020 - 10:41

marinus, geen kanker in de familie, zeker?

harmmeijer
harmmeijer12 okt. 2020 - 9:11

Diezelfde meneer Wiebes moet de Groningers helpen weer normaal in een huis te kunnen wonen zonder aardbevingsschade of erger. Nog niks van gemerkt. Van z’n slappe gelul krijgen de Groningers alleen maar de slappe lach als het niet zo treurig was.

Hendrik5
Hendrik512 okt. 2020 - 9:08

In werkelijkheid komt er een energie mix uit je stopcontact. Het uiteindelijk doel is om die mix met nu nog maar 16% duurzame stroom, al is het aandeel biomassa hierin meer dan 50%. We hebben die molens dus hard nodig. En windmolen parken (op zee) vallen niet onder creatief boekhouden. Die zijn en worden gerealiseerd. Het is alleen niet te gunste van de maatschappij. Terwijl bij de energie transitie de belangen van de maatschappij en milieu voorop moet staan. Niet de belangen van een multinational.

1 Reactie
adriek
adriek12 okt. 2020 - 13:51

Die mix varieert nogal. Op een zonnige zondag met een beetje wind zou het best negentig tot honderd procent groen kunnen zijn, op een windstille avond eerder een procent of tien. Al die getalletjes zijn gemiddelden, kolen- en gascentrales zullen de gaten nog lange tijd moeten opvullen.

P Haan
P Haan12 okt. 2020 - 9:05

Ergens is het misschien wel karma, dat we nu behandeld worden als de Afrikaanse dorpelingen in de tijd dat Livingstone en zijn kornuiten daar het begin van het einde brachten. Onnozele types worden overbluft, regels blijken compleet afhankelijk te zijn van de interpretatie van een verdwaalde wethouder, en de boer had zijn land al lang en breed verkocht. Het is een beetje het verhaal van Trump die bijna geen belasting betaalt. Omdat de regels zo uitgelegd kunnen worden, was zijn antwoord. En de burger? Die kijkt uit op een gebied met rode lampjes waaruit duidelijk wordt dat wij de prostituees zijn. Ik woon in de buurt, het is geen fraai gezicht.

alex vanhopen
alex vanhopen12 okt. 2020 - 9:01

Goed item! we hebben geloof ik wat uitdagingen met CO2. Max 100 rijden, de boeren moeten weg, we gaan van het gas, meer Tofu eten, industrie moet CO2 belasting betalen en investeren in CO2 afvangen. De burger betaald de subsidie voor de duurzame energie die word gratis weg gegeven aan bedrijven die hier niets toevoegen behalve meer CO2 -veel meer CO2- want zo'n data center is bijna een energie bedrijfje op zich. daarnaast word onze eigen industrie minder concurrerend door de ongelijke lasten. Dacht dat VVD de partij was voor ondernemerschap??? lijkt eerder op links light. Als we nu eens de belasting echt gaan herzien en progressief gaan belasten op toegevoegde waarden. Veel mensen in dienst of kapitaal intensief geïnvesteerd in Nederland dan lage belasting maar dit soort van hobby's zwaar belasten, er word weinig in Nederland geïnvesteerd, weinig mensen in loondienst en geen afdracht van omzetbelasting. vervolgens kunnen we de zorg en politie een fatsoenlijk salaris bieden. Dan kan die Jesse Klaver met z'n beren pyjama weer met Lego gaan spelen want wat die verzinnen is ook onzinnig met 10K Euro voor iedereen die 18 word... Wat hebben wij toch ongelooflijk domme mensen in de politiek zitten... de slimme werken in de economie en proberen het schip nog drijvend te houden maar dat word wel lastig zo. Politiek, kom nu eens met een visie en begin eens met het land te leiden i.p.v. ons te laten lijden.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari12 okt. 2020 - 10:27

Hoe is dit precies, "links light?" Of schuif je gewoon alles wat niet goed gaat af op links? Volgens mij is dit gewoon standaard rechts, neoliberaal beleid en ANNO 2020 dus standaard VVD beleid. Het collectieve belang wordt ondergeschikt gemaakt aan het economisch belang, en het economisch belang staat in dienst van de allerrijksten. Het klootjesvolk betaald de kosten en draag de overige lasten en heeft er verder weinig tot geen voordeel bij. De slimme mensen die "in de economie"(?) werken, doen dart vooral voor zichzelf, en ook uit dit voorbeeld blijkt weer dat ze geen fuck geven om het landsbelang. En eigenlijk werken ze niet "in de economie" natuurlijk, want e.e.an wordt dus bekostigd met min of meer verduisterd gemeenschapsgeld .

Joop Schouten
Joop Schouten12 okt. 2020 - 8:57

Goed gefileerd schandaal.

GoudenBergen
GoudenBergen12 okt. 2020 - 8:42

Het is inderdaad de vraag of de voordelen van het binnenhalen van de data centers (werkgelegenheid) opweegt tegen de overlast die ze veroorzaken. Als je op wereldschaal kijkt maakt het natuurlijk niet uit door wie de groene stroom wordt afgenomen.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen12 okt. 2020 - 8:43

opweegt = opwegen

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 okt. 2020 - 10:35

Op wereldschaal niet, maar in een overbevolkt land waar ruimte schaars is, is het niet zo handig om extra ruimte op te offeren aan windmolens, zonneparken n datacentra die je zelf niet gebruikt.

itsme3
itsme312 okt. 2020 - 8:30

Ach. Het hele groene stroom concept is toch een kwestie van creatief boekhouden. Certificaatje windenergie uit zuid Europa, certificaatje waterkracht van een Noorse dam die er al sinds de jaren dertig staat. In werkelijkheid komt er uit het stopcontact gewoon stroom van de dichtsbijzijde kolencentrale.

1 Reactie
Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout12 okt. 2020 - 14:24

.. met een kort woordje zonder echte betekenis, zoals “ach” of “tja”.... Nog meer typisch rechtse riedeltaal is: `.... en ik maar denken dat..... o wacht..... Of: `Zo van: `Jij hebt toch ook een pc nodig? Maar wèl afgeven op kapitalisme!' Of: `Dus je bent pacifist? Wie moet dan vechten voor jóuw vrede? En meer van dergelijke simplistische domspeech. Je kan er een handboek voor rechtse kromtaal over schrijven om de misnoegde kleinburger te leren te begrijpen wat creatief taalgebruik in het ècht is; en hoe dat Henk & Ingrid óók vooruit kan helpen mits ze zulks willen léren.

Pindaklaas
Pindaklaas12 okt. 2020 - 8:13

Wiebes is het toonbeeld van schorriemorrie in de politiek. Een asociale bewindsman die gewoon neerkijkt op de burger.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 okt. 2020 - 8:10

VVDers verkwanselen dit land toch al decennia lang?

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 okt. 2020 - 7:30

Inderdaad oud nieuws! Maar het blijft even schandalig en nu hebben we het totale plaatje erbij. Dat een stel onbenullen dit kunnen beslissen is werkelijk van de gekke. Nederland moet in opstand komen maar niet tegen corona, dit virus is vele malen erger!

2 Reacties
Ivan61
Ivan6112 okt. 2020 - 8:07

@ Minoes, Dat klopt helemaal.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 okt. 2020 - 9:03

Het is echt niet gedaan uit onbenulligheid, hier is gewoon over nagedacht. Deze transactie is heeft de direct betrokkenen ongetwijfeld rechtsom of rechtserom heel wat opgeleverd. En daar ging het ze om. Extra bonus, dit zal de weerstand tegen groene stroom in de samenleving doen toenemen, en VVD-ers waren toch al niet echt van plan om daar iets mee te gaan doen. We hebben het over het soort mensen wat de snelheid op snelwegen verhoogde in een tijd dat we al als een malle energie moesten besparen. Landsbelang houdt bij dit slag vaak op waar het eigen belang ophoudt.

Phantom3
Phantom312 okt. 2020 - 7:14

Uitstekend item van Lubach.

Max6
Max612 okt. 2020 - 7:11

Het is gewoon de Nederlander die al die data wil verbruiken (in 2030 naar verwachting 20% van ons totale energie-verbruik). Toch mooi als we dat met groene stroom kunnen doen. Alternatief is dat iedereen gaat matigen met social media en internet gebruik. Maar ja... Lubach leeft ook van zijn Youtube streams.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt12 okt. 2020 - 7:59

"Het is gewoon de Nederlander die al die data wil verbruiken". "Wil", ja. Maar die data van deze centra gáán NIET door de Nederlander gebruikt worden. Dat was nou net de boodschap van Lübach. Niet helemaal goed begrepen???? Die parken, die stroom, die ruimte die in beslag genomen wordt, daar hebben de Nederlanders geen enkele baat bij. Wij moeten met onze beperkte ruimte gruwelijke moeite doen schone stroom te krijgen. Wordt die weggegeven.

Pindaklaas
Pindaklaas12 okt. 2020 - 8:12

Maximus reageert wel en denkt een slim antwoord te geven maar heeft blijkbaar de video niet gekeken, of zich niet in de materie verdiept.

Max6
Max612 okt. 2020 - 8:40

@vdbemt ok... te snel gereageerd ;-) Wist niet dat wij genoeg ruimte hadden voor de hele wereld.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 okt. 2020 - 8:45

Het zijn dus gewoon niet de Nederlanders die die data gaan gebruiken, Wiebes en Co hebben ook het aan een buitenlandse bedrijven verkocht.. Oh ja, en het geld, ons geld dus, zijn we trouwens kwijt.

Max6
Max612 okt. 2020 - 9:27

Had het filmpje inderdaad nog niet bekeken... nu wel. Inderdaad niet handig dit allemaal in ons dikbevolkte landje te willen doen. Op globaal niveau maakt het natuurlijk geen donder uit... al die stroom voor al die data moet gewoon uiteindelijk allemaal groen opgewekt worden. Nederland kan nooit alles groen opwekken (zeker niet met al die data centers) en uiteindelijk zullen we gewoon (groene) energie moeten gaan/blijven importeren. Boekhuidkundig is dit waarschijnlijk niet handig, omdat we per land afgerekend worden op onze klimaatdoelstellingen... en dit helpt dan uiteraard niet.

gimli55
gimli5512 okt. 2020 - 12:31

@M Lijkt me zinvol om de rekening dan ook globaal niveau neer te leggen en niet ons belastinggeld er voor te gebruiken. Ik verwacht dat het geld van het onvesteringsfonds voor dit soort akkefietjes zal worden gebruikt. Waarna in de nabije toekomst enkele hooggeplaatste politici een goed betaalde baan ambieren bij de bekende multinationals.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout12 okt. 2020 - 7:08

Verontrustend! En vooral dom van Wiebes omdat in tijden van internationale crisis deze US-datacentra als eerste doelwit zullen zijn van georganiseerd verzet. Of aanvallen van buitenlandse milities, er hoeven slechts wat dijken voor opgeblazen te worden.

Rick Hofland
Rick Hofland12 okt. 2020 - 6:58

Dit is wel een beetje oud nieuws, maar wel goed dat Lubach dit wat breder op de kaart weet te zetten. De Wieringermeer staat helaas niet op zichzelf, allerlei landelijke gebieden worden vol geplempt met windturbines die de bewoners en de natuur zwaar belasten. Je kan er lang over discussiëren of de baten van groene stroom deze lasten waard zijn, maar los daarvan heeft het er vooral veel van weg dat deze gebieden als modern wingewest door uitgebuit. De lasten van de windturbines liggen bij de locale bewoners en de natuur, maar de baten gaan naar de overheid en grote multinationals.

1 Reactie
rvb2
rvb212 okt. 2020 - 10:33

Ging het maar naar de overheid, want de overheid, dat zijn wij. De baten gaan bijna voor 100% naar bedrijven.