Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lowlands niet bang voor Wilders

  •  
18-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
erik_300.jpg
Festival nodigt prominent criticus uit, PVV dreigt met subsidiestop
Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg maakt zich grote zorgen over het politieke klimaat in Nederland. De manier waarop de PVV tekeer gaat tegen minderheden en cultuur doet hem denken aan de jaren dertig. Daarom nodigde het festival dat dit weekend plaatsvindt als spreker Rob Riemen uit, auteur van het boek ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’, voor een wetenschappelijke lezing. Prompt wil de PVV dat de subsidie voor die lezingenreeks wordt ingetrokken.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (129)

brynnar
brynnar18 aug. 2011 - 12:16

Woedende tweet van Wilders in 1, 2, 3......

Reinoud2
Reinoud218 aug. 2011 - 12:16

Even een kleine correctie het is Rob Riemen en niet Rob Roemen. [redactie Joop; Dank!]

hasp52
hasp5218 aug. 2011 - 12:16

Weer zo'n belachelijke rabiate reactie van GW. Dan eis ik nu dat we onmiddellijk stoppen met belastinggeld uitgeven voor de beveiliging van GW. Het feit dat hij zo nodig vindt dat hij vrijuit moet kunnen schelden en beledigen kost de gemeenschap uiteindelijk per jaar vele malen meer. Wat een zielig minkukeltje.

wvdstraat
wvdstraat18 aug. 2011 - 12:16

Aantal bezoekers Lowlands ? Aantal leden PVV ? Next !!!!

schrijverazazel
schrijverazazel18 aug. 2011 - 12:16

Ja zo kennen we de PVV korten op de subsidie van schrijver van het boek. Eerst met veel tamtam rond de vijf mei dagen proberen te censureren omdat de toespraak die hij op de faculteit van Utrecht zou geven hen niet welgevallig was en nu dus de uiteindelijke straf voor mijnheer Riemer een subsidiekorting. Walgelijk. En zoals de man van Lowlands het al zegt er heerst hier in dit land een NSB sfeertje een sfeertje van wantrouwen en haat naar alles wat de gemiddelde revanchist niet kent. Want dat moet zo gauw mogelijk de nek worden omgedraait

Tom Meijer
Tom Meijer18 aug. 2011 - 12:16

Een prima initiatief van Lowlands. De relatie tussen PVV en fascisme kan niet genoeg uitgelegd worden. De reactie van GW is voor mij een 100% bevestiging dat die relatie er is. Als dit gesubsidieerd is, dan is dat zeer welbesteed geld.

JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

Het hele verhaal van Lowlands directeur op Nu.nl http://www.nu.nl/muziek/2592532/lowlands-directeur-hekelt-nsb-achtige-sfeer-rondom-pvv.html Onieuw een teken dat vrijheid van meningsuiting, wat de PVV betreft, niet voor iedereen is weggelegd. Terwijl de PVV zelf misbruikt maakt van hun claim op de vrijheid van meningsuiting door deze gelijk te stellen aan verbaal geweld, en dit maar moet kunnen!!!

JanB2
JanB218 aug. 2011 - 12:16

Zucht. Ondertussen is er weer een PVVer zijn rijbewijs kwijt omdat hij bezopen achter het stuur zat en een aanrijding heeft veroorzaakt. Leuk volk. Zo lekker beschaafd ook.

cuypsong
cuypsong18 aug. 2011 - 12:16

Waar zou de PVV mee gaan dreigen als ALLE subsidies zijn ingetrokken maar je ageert toch nog tegen hem op een festival? Samenscholingverboden?

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Het is een zaakje wat stinkt. ============ Inderdaad alle zaakjes waar de PVV tegen ageert die stinken, de PVV stinkt. Even wat feiten die ik uit mijn hoofd meen te weten. Lowlands krijgt een subsidie van 60.000 euri, peanuts voor een festival als dit maar tevens ook een subsidie die al afgebouwd wordt en ik denk inderdaad dat Lowlands zichzelf ook wel kan bedruipen. Maar er is meer, Lowlands heeft zelf een restrictie gesteld aan het aantal bezoekers, ik meen 60.000. Ze zouden met hetzelfde gemak het dubbele aantal kaarten kunnen verkopen maar doen dit niet omdat zij vinden dat het met 60.000 bezoekers wel voldoende is. Lowlands heeft ook een aantal beschikbare kaarten achtergehouden tot vlak voor het daadwerkelijke festival plaatsvindt om zo de zwarte verkoop tegen te gaan. Maar nu de subsidie, door het optreden van Rob Riemen staat niet, ik herhaal dus niet de subsidie voor Lowlands op het spel. Nee het ligt iets anders. Ik quote even een stukje uit het artikel van de VPRO =================== De PVV in Brabant vindt dat culturele denktank Nexus Instituut geen subsidie meer moet krijgen. Volgens de PVV maakt het instituut zich schuldig aan een gesubsidieerde 'haatcampagne' tegen de partij. Dat meldt Omroep Brabant. De oprichter van het instituut, filosoof Rob Riemen, zal ook op Lowlands spreken, over het verband tussen Wilders en het fascisme. ================= Dus omdat Rob Riemen op Lowlands wil spreken wil de PVV-Brabant de subsidie van Nexus korten. Ja veel absurder kan het natuurlijk niet.

mees.
mees.18 aug. 2011 - 12:16

PVV wil censuur. Een overheid die een subsidie wil intrekken omdat een deel van een lezing haar niet bevalt pleegt censuur. Een niet welgevallige inhoud van een lezing mag niet de reden zijn om een subsidie in te trekken. Dat zijn pogingen tot censuur.

msj_meijerink
msj_meijerink18 aug. 2011 - 12:16

Tuurlijk begint de GBL bij zoiets te blaffen, want -het is al meer gezegd- de vrijheid van meningsuiting is exclusief voor hem bedacht. Ze kunnen beter een eigen afkickkliniek beginnen. Ik heb er al een naam voor: Het Hero Brinkman Instituut PROOST (hips)

hoolahop73
hoolahop7318 aug. 2011 - 12:16

Ik hoop niet dat Daniel van der Stoep naar Lowlands komt, want ik denk niet dat de drankvoorziening daarop is ingesteld ?

Opinius
Opinius18 aug. 2011 - 12:16

citaat: "als spreker Rob Riemen uit, auteur van het boek 'De eeuwige terugkeer van het fascisme', voor een wetenschappelijke lezing. Prompt wil de PVV dat de subsidie voor die lezingenreeks wordt ingetrokken." Dhr G Wilders bekend als drammende orator en pleiter die halve rechtzalen en rechtspraken wist af te breken uit de Verdediging van Vrije Meningsuiting,.. is het urgent dat dezelfde PVV (eenmanslidclub GW) naar een psychiater door verwezen wordt. meer is hierover aan commentaar volstrekt overbodig

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 aug. 2011 - 12:16

Nou ja, ik zou zeggen vrijheidsmensen, ga zo door want het duurt niet lang of dat vrijheid van meningsuitingsverhaaltje begint uit de mond van de Geertmensen toch echt lachwekkend te worden. Excuus, dat is het al. En ik hoef er niet eens een godwin achteraan te gooien. Elke blinde kan dat zien. Elke dove kan het horen. Amen.

kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

Ik herinner me dat Bolkestein ook op Lowlands heeft gesproken, toen hoorden we geen protest vanuit de PVV

stuur47
stuur4718 aug. 2011 - 12:16

Vrijheids van meningsuiting, ook voor niet PVV-ers.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 aug. 2011 - 12:16

De PVV-meninguiting handscanner. Heer raar, alle Nederlanders die iets willen zeggen moeten eerst door de PVV-''keuringspoort'' waar een ''ex-misdadiger!'' PVV parlemetlid met een hand scanner de mening roepend door zoekt! De scanner kent alleen de PVV-standpumten, iets anders, gaat hard blaffen in plaats van pippen!

Bagus
Bagus18 aug. 2011 - 12:16

Omdat ik vanmorgen behoorlijk depri opstond ben ik mijn dag maar begonnen met een actie "opvrolijken" (zoiets als destijds het "opzomeren" in R'dam). Al ras viel mijn oog op dit artikel en heb ik -tegen mijn gewoonte in- eerst vrijwel alle postings doorgelezen. En ik kom er niet meer onderuit. Het begrip "vrijheid van meningsuiting" zoals dat door nogal wat Oude-Nederlanders vandaag de dag wordt ingevuld is een door-en-door-geperverteerd begrip geworden. Om met het eigenlijke onderwerp te beginnen: je kunt m.i. een zinnige POLITIEKE discussie voeren over het instrument overheidssubsidie. Daarbij komt ook een dosis economisch-theoretische kennis kijken over de invloed van subsidies op de vrijemarktwerking en ook de eigen marktervaring speelt uiteraard een belangrijke rol. Ben je echter gewoon een "vrije-marktjunk" dan betekent dat vlg. mij dat je louter genot ontleent als je een ander kapot kunt concurreren op de vrije markt en alleen daarom al ben je dan uiteraard "breinmatig" tegen "subsidies". (N.B. Ik heb eerder hier op Joop al verwezen naar de neurobiologische opvattingen in het boek The politcal brain van de Amerikaan Drew Wester, zoals becommentarieerd in een column van de politocoloog Pieter Hilhorst. Daarin komt het neurale genotsbegrip "politieke junk" voor. Naar analogie daarvan spreek ik hier van het neurale genotsbegrip "vrije-marktjunk"). Een wetenschappelijk geschoold econoom reageert op de term subsidie toch zaklijker, afstanderlijker. Zoals het ook hoort. Het is immers een respectabele discipline en/of beroep (ha, ha !). Een "vrije-marktjunk" leeft zich gewoon uit ! (ho, ho). Maar daar gaat het in dit Lowlands-subsidie geval helemaal NIET om. Hier gaat het erom dat het niet-verstrekken van subsidie gebruikt wordt om de meningsvrijheid van een ander bij voorbaat om zeep te helpen. Een selectieve -in de democratisch perspectief zelfs geperverteerde- vorm van vrijheidsopvatting. Een ander aspect dat mij opvalt is toch de steeds weer terugkerende semantische argumenten: islamhaat dat geen racisme genoemd mag worden, een elite die per definitie anti-menselijk is, het "volk" als de glanzende, onbezoedelde parels van de natie, wetenschappers die zich niet zo mogen noemen enz. Je zou er een litanie van "alle heilige PVV-oprispingen" mee kunnen samenstellen. Pure semantische afleidingsmanoeuvres van "politieke junkies" (a la Drew Wester in eerdergenoemd boek "The political brain"). In essentie dus ook een vorm van pervertering van de vrijheid van meningsuiting (o, bedoelt GW dat misschien met "eten of opgegeten" worden ??). Het laatste perverteringsaspect link ik aan het idealistische begrip "paressia" (oud-Grieks voor "vrijheid om je uit te spreken" of "vrijmoedig te spreken"). Ik heb dit begrip ontleend aan de weblog van Maria Trepp, getiteld Passagenproject (sorry kan geen link leggen als digibeet). In het kort komt het hier op neer. "Paressia" is de vrijheid van de zwakkere, de ondergeschovene om (verbaal) in opstand te komen tegen de machtigen. Maar "paressia" wordt pervers als dezelfde vrijheid gebruikt wordt door machthebbers en machtzoekers om onmachtige "zondebokken", alias "stemvee" BEWUST en met OPZET te kleineren en vervolgens te knechten of uit te schakelen (o bedoelt GW dat "met eten op opgegeten worden" ?). Let op de vetgedrukte woorden hiervoor willen aangeven dat het "je vrij uitspreken" de fase van bewustmaking van feiten/ontwikkelingen, het debat daarover aangaan en tot oplossingen willen komen (zeer wenselijk) al ver voorbij is geschoten. Het wordt daarmee voor elke andere (tegenstander) een vorm willekeurige beroving van diens vrijheid tot (tegen)spreken. "Paressia" geperverteerd tot willekeurige vrijheidsberoving van anderdenkenden ! En als dat ook nog eens met een hit-en-run-actie gepaard gaat, zoals iets roepen (bijv in de TK) en vervolgens daar geen verantwoording (in een debat) over te willen afleggen dan is dat -politiek gezien- nog perverser: een DOELBEWUSTE bezoedeling van de democratie. Zijn afwijkende meningen van o.a. PVV-ers hier op Joop een vorm van "paressia" ? Mogelijk wel. Ik hoop tenminste dat het niet louter "trollen", een ander geperverteerde vorm van "je vrij uitspreken" gaat. Hoe dan ook er wordt hier op Joop doorgaans wel degelijk -en in uiteenlopende toonaarden- door de "meerderheid" serieus op gereageerd. Er is dus discussie of debat, ook al leidt dat hoogst zelden tot consensus. Maar de principiele ruimte voor "paressia" is er wel degelijk !! Is het nu bijna typerend geworden PVV-gedrag (van de leider en zijn beweging) om anderen de mond te snoeren met alle mogelijke middelen (m.u.v. fysiek geweld) ook een vorm van "paressia" ?? U mag zelf uw conclusie trekken. De mijne is onomwonden: neen. Het is vorm van een DOELBEWUSTE pervertering van de vrijheid om je onomwonden uit te spreken . En wel een vorm van a priori beroving van de vrijheid van ieder ander individu dan die uit je eigen club om op zoek te gaan naar de "waarheid" in artikelen, lezingen, politieke debatten enz. Het is een vorm van "anderen anders dan door zakelijk en ervaringsargumenteren" -en dus bij voorbaat- de mond te willen snoeren. Dank u wel Partij van of voor de Vrijheid !! In mijn beleving maken die 2 woorden "van en voor" een wereld van verschil ! En neen de termen "pervert" en "politieke junk" moet u -als de schoen u past- niet als een persoonlijke aanval zien. Maar wel als een doelbewuste oproep tot meer zelfreflectie ! Nederland wordt daar beslist beter van ! En ik ben in elk geval mijn depribui nu ook kwijt (he, he) ! "Paressia" ????

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 aug. 2011 - 12:16

Lowlands heeft in het verleden sporadisch subsidie gekregen voor culturele activiteiten en de gemeente Dronten had een regeling voor de toeristenbelasting. Niet geheel vreemd gezien het feit dat er anders nooit zoveel mensen naar Dronten komen en het goed is voor de lokale economie. En verder, al zou Lowlands subsidie krijgen, waarom is het mode dat subsidie dan tot neutraliteit zou moeten leiden? Betekent dat ook dat cultuursubsidie er toe zou moeten lijden dat we een volstrekt neutrale (wat dat dan ook is) kunst zouden moeten krijgen waarin al het leven is weggezogen. Ik dacht dat we in een vrije democratie leefden. Het is wel opmerkelijk dat Riemen die er juist voor waarschuwt dat de PVV NSB-achtige trekjes vertoond dat nu in de praktijk nog eens bewijst door Riemen de mond te willen snoeren waarmee het argument van Riemen alleen maar sterker wordt. Andersdenkenden moeten oppassen voor de PVV-gestapo. En zo bemoeit de PVV zich met wat cultuur is. Gevaarlijker moet het niet worden.

hannogroen
hannogroen18 aug. 2011 - 12:16

Ipv te rekenen schieten veel (rechtse) mensen in een negatieve kramp bij het lezen van het woord subsidie. Reken even mee: 1 Euro subsidie per bezoeker en alleen al aan btw over de toegangskaartjes 30 Euro per bezoeker incasseren en dan heb ik het nog niet over alle neveninkomsten. De belastingbetaler zou Lowlands dankbaar moeten zijn!

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Ik vind het wel een prikkelend detail dat de stellingen van Rob Riemen door de PVV-mensjes op deze site worden bevestigd. Fascistoïde gedrag, het uitsluiten en afsluiten van onwelgevallige meningen. Rob Riemen had en heeft dus gelijk.

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Een paar mensen, waarschijnlijk van PVV-huize, zijn in de gulden blijven hangen en zijn vergeten om de gulden om te rekenen naar de Euro. Dus even wat verdere info, de muntprijs op Lowlands waar je dus een biertje en frisdrank voor kunt kopen is dus 2 Euro 50. En omgerekend naar de ouderwetse gulden is dat iets meer dan 5. Maar goed we weten al langer dat PVV-mensen in de tijd van voor 2000 zijn blijven hangen.

Vincent914
Vincent91418 aug. 2011 - 12:16

Het is goed dat er in de cultursektor een tegen geluid komt en dit festvial maakt daar goed gebruk van. Wij weten onderhand wel dat alles wat tegen de PVV is gelijk door de PVV wordt aangepakt. Lijdzaam toekijken wat de PVV allemaal doet en vindt is nu geen optie meer. De reden is dat de PVV over alle grenzen van betamelijkheid gaat. Ik ben verbaasd hoe ver de PVV gaat. de PVV lijkt meer op een sektarische organisatie, waarbij de leider de baas is, zijn beleid uitzet, waar geen demokratie is, alles wat een andere mening heeft knettergek is en waarbij 1 miljoen Nederlanders bijna gehypnotiseerd door de matra's van Wilders verslaafd is geworden aan zijn uitingen. Het is tamelijk eng dat dit nog kan in Nederland en 2011. Veel plezier op Lowlands en laat het tegen geluid maar goed horen zodat de aanhangers van Wilders uit de hypnose komen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 aug. 2011 - 12:16

Lowlands is één van die vele evenementen die, zonder enige vorm van subsidie, een enorme berg geld leveren waarvan deze regering z'n rechtse hobbies subsidieert. De suvbsidie die de PVV wil stopzetten is dan ook niet die voor Lowlands (want die bestaat niet) maar die voor het Nexus instituut. Dat Nexus instituut is trouwens ook zo'n organisatie die een berg geld oplevert voor het subsidiëren van rechtse hobbies: ze organiseren wetenschappelijke congressen, en die leveren op allerlei manieren veel geld op. De PVV wil blijkbaar graag af van de kip met de gouden eieren die het Nexus instituut heet, en de PVV-aanhang hier denkt zelfs dat een festival waar iemand komt spreken die kan denken, wel gesubsidieerd moet zijn. Waar het op neer komt is dat de PVV z'n uiterste best doet om de economie te laten instorten door cultuur de nek om te draaien, om Nederland in een derde wereld -land te veranderen. Misschien omdat ze zo'n enorme behoefte tot klagen hebben, en dan eindelijk *echt* een reden hebben voor hun jammerklachten?

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Subsidie voor lezingen op een privaat lawaai-festival? Waar de jeugd even vijf euro wegtikt voor een pilsje en een pil? Totaal onnodig om subsidie hiervoor te geven. Terecht dat de PVV dit in de huidige tijden wil minderen.

5 Reacties
Zjenny
Zjenny18 aug. 2011 - 12:16

Bidden helpt beter tegen subsidies.

.2
.218 aug. 2011 - 12:16

Andere discussie. Het gaat er om dat je geen subsidie mag ontvangen als je anti-PVV geluid laat horen.

maclofty
maclofty18 aug. 2011 - 12:16

Blij dat je niet weet waar je het over hebt maar zelfs in deze huidige tijd is subsidie op zijn plaats en zeker als het tegenwicht geeft aan de node gemiste discussie tussen Pvv en anderen. Het is goed voor jongeren dat ze ook eens de andere kant van de medaille horen ook al staat het GBL niet aan. Dan moet hijzelf maar komen en zich verdedigen en niet gelijk met dreigen beginnen, dat deden die types in mijn jeugd ook al !!!! Het wordt tijd dat GBL eens ophoudt met dit soort zaken maar denkt aan de miljarden die naar Griekenland gaan en waarvoor ze door hun gedogen MEDE VERANTWOORDELIJK VOOR ZIJN. Dat moet voor jou ook eens duidelijk worden Peet. !!

Dehnus
Dehnus18 aug. 2011 - 12:16

Achja jij zou eens niet mee gaan.

harryo2
harryo218 aug. 2011 - 12:16

Wat zijn dat: 'huidige tijden'?

meijerlahn
meijerlahn18 aug. 2011 - 12:16

Een goed initiatief van Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Als de media het niet doen, dan doen wij het: de jeugd een beetje wegwijs maken in de fascistische en gevaarlijke ideeën van de PVV.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie218 aug. 2011 - 12:16

Inderdaad weg met de vrijheid van denken en het uitspreken daarvan! De overheid moet ons voorlichten welke politieke partijen goed zijn en welke gevaarlijk. Net als in China en Noord-korea.

IraHayes
IraHayes18 aug. 2011 - 12:16

Iedereen moet de broekriem aantrekken, maar voor wat propaganda lezingen voor jongeren wordt nog wel een potje geld opengetrokken. Walgelijk! Als dit directeurtje zo graag lezingen wilt moet hij dat maar lekker uit eigen zak betalen.

3 Reacties
Zjenny
Zjenny18 aug. 2011 - 12:16

Dit is achterstallig geschiedenisonderwijs. ::))

schrijverazazel
schrijverazazel18 aug. 2011 - 12:16

Op lowlands wordt dus volgens u propaganda lezingen gegeven. Vreemd. Meende me nog te herinneren dat de Hero Brinkman een speciale pvv jongeren dag wilde organiseren. Kijk en dat is nog eens propaganda met een misdadig einddoel dat doet denken aan tijden van de Hitlerjugend en de jeugdbeweging van de NSB want de jeugd van nu leert daar op zo'n dag wat en wie ze moeten haten en minachten

Charta46
Charta4618 aug. 2011 - 12:16

[maar voor wat propaganda lezingen voor jongeren wordt nog wel een potje geld opengetrokken.] Dus ook jij denkt, net als wilders, dat de vrijheid van meningsuiting alleen voor pvv'ers is. De rest moet blijkbaar zijn bek houden.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Mag ik even lachen? Rob Riemen houdt zijn lezing op Lowlands University. Laat het even tot u doordringen.... University. Dus dit zijn de hoogopgeleiden van de toekomst. "Nee mevrouw, ik snap het even niet. Ik het Lowlands University gedaan".

2 Reacties
Soupkip
Soupkip18 aug. 2011 - 12:16

==Laat het even tot u doordringen.... University. Dus dit zijn de hoogopgeleiden van de toekomst.== Enkel een simplist kan zo'n conclusie trekken. Peet, ga 'es naar een festival, zoals bijv. Lowlands, toe. Mogelijk steek je er nog eens iets van op. Het zal je enorme frustratie in ieder geval iets dempen. Enkel door plezier maken & hebben. :-]

JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

Meneer van Velzen, u schrijft bij een andere topic, Haatpaleizen, dat u, net als de PVV, voor vrijheid bent, en daarom voor de PVV. Peet Van Velzen, do 18 augustus 2011 12:34 Hoe kunt u dit rijmen als men kritiek heeft op de PVV heeft, deze hiermee aangeeft niet langer voor vrijheid van meningsuiting te zijn, en aldus subsidie moet worden ingetrokken? Dhr. Wilders is vrij gesproken van haatzaaien en discrimineren, maar hij mag en wil bewust grof zijn en beledigen. Kennelijk voelt dhr. Wilders zich beledigd door uitspraken van Rob Riemen, maar mag dat kennelijk niet.

JoopSchouten
JoopSchouten18 aug. 2011 - 12:16

Bespeelt Wilders een muziekinstrument?

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Bespeelt Wilders een muziekinstrument? ============= Hij schijnt een begenadigd triangel-speler te zijn en kan ook goed overweg met de tamboerijn, samba ballen is voor hem dagelijkse kost. En met de zakzozie.

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

http://fd.nl/Archief/2010/11/06/als-je-fascisme-signaleert-moet-je-dat-ook-hardop-zeggen ====================== Een passage: U schrijft dat wij allen, en vooral de elites, verantwoordelijk zijn voor de opkomst van de PVV. Waarom? Ik heb mij afgevraagd hoe het komt dat er zoveel parallellen zijn tussen de jaren twintig en dertig en wat we nu om ons heen zien gebeuren. We zien een charismatische leider van een ondemocratische beweging, we zien overal populisme om de massa te mobiliseren, we zien dat de eigen groep wordt neergezet als slachtoffer en dat er een vijand wordt aangewezen om de wrok op te richten. Toen waren het de joden, nu zijn het de moslims die als groep worden weggezet. Ik heb de indruk dat veel mensen die overeenkomsten niet in de gaten hebben. Dat komt omdat politieke partijen hun eigen gedachtegoed verloochenen, universiteiten hun studenten onvoldoende opleiden tot zelfstandig denkende mensen, in het bedrijfsleven het gelddenken overheerst, en de media liever achter de massa aanlopen dan een kritische spiegel voor het volk zijn. Mensen zijn in de steek gelaten door hun elites, daar zit de kern van het probleem.' =================== Lijkt me dus een prima man om de jeugd eens extra te onderwijzen.

2 Reacties
JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

".....en de media liever achter de massa aanlopen dan een kritische spiegel voor het volk zijn..." met name deze kritiek mag de media zich aantrekken!!! Joop.nl is de enige (bekende) opiniesite die ruimte biedt aan Links en Rechts, en waar alles besproken mag worden wat aan kritiek onderhevig is, dus ook de PVV, mits moreel verantwoord!!

JoopSchouten
JoopSchouten18 aug. 2011 - 12:16

'Ik heb mij afgevraagd hoe het komt dat er zoveel parallellen zijn tussen de jaren twintig en dertig en wat we nu om ons heen zien gebeuren.' hoi ygg. Ik had eerder een antwoord gegeven die niet geplaatst wer om onduidelijke redenen. Het antwoord is mogelijk te vinden in mijn reactie stuk op Han's stuk over Bonaparisme. Zie: wo 17 augustus 2011 21:52 5e alinea, beginnend met '' Gedeelde belangen (...) zijn ondermijnd...'. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/weg_met_het_bonapartisme_van_maerkel_en_sarkozy/ : )

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Volgens mij klopt het redactioneel commentaar niet helemaal en ik quote: PVV wil subsidie culturele denktank Nexus intrekken Gevonden op: http://lowlands.vpro.nl/2011/item/8C8136475C9D6D0C064EF7A3D871A5E7.html

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

Mogelijk dat dit een reactie van de PVV is op het artikel in de NYT over dhr. Wilders, waarin Rob Riemen is geciteerd, of voor was geinterviewd. Maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer; subsidie in willen trekken vanwege kritiek op de PVV. Dus inperking van de vrijheid van meningsuiting.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Maar wat doet een politieke lezing op een muziek festival is der vraag ? En dan nog wel een lezing/preek voor de alreeds bekeerden ? Klinkt een beetje propagandistisch, een beetje als machtsmisbruik, een beetje stokpaardje van de baas-achtig, een beetje "kijk mij es politiek correct zijn dan mag ik volgend jaar misschien wel weer de baas spelen" -achtig. Afgezien daarvan dank ik god op m'n blote knieën dat ik er niet, net als de dochter van m'n vriendin, naar toe hoef. Kou, wind, regen en teringherrie. Wat een arremoe, en je moet er nog voor betalen ook.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 aug. 2011 - 12:16

[Maar wat doet een politieke lezing op een muziek festival is der vraag ?] "Lowlands University is onze jaarlijks terugkerende reeks wetenschappelijke colleges op popfestival Lowlands. In 2005 slaagde Coolpolitics er voor het eerst in om tijdens het popfestival Lowlands zes maal een festivaltent vol te krijgen met wetenschappelijke topcolleges: Lowlands University was geboren! Dit innovatieve project, in de woorden van openend spreker Ruud Lubbers “een merkwaardig idee”, sloeg in als een bom, zowel bij het publiek als in de pers. De formule is sindsdien nauwelijks aangepast." http://www.coolpolitics.nl/projecten/Lowlands%20University De PVV heeft daar nooit bezwaren tegen geuit. Tot nu...

labels
labels18 aug. 2011 - 12:16

U bent er niet van op de hoogte dat Lowlands geen muziekfestival is?

clara51
clara5118 aug. 2011 - 12:16

["Maar wat doet een politieke lezing op een muziek festival is der vraag ? En dan nog wel een lezing/preek voor de alreeds bekeerden ?"] Wel een beetje bijblijven, dr. Bob. Er worden al jaren politieke debatten gehouden op Lowlands, zoek maar op Lowlands University. Als Wilders zou komen werd ook dit een debat. Maar als de PVV niet wil komen (waarom eigenlijk niet, vraag ik me af) wordt het een debat met de zaal.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 aug. 2011 - 12:16

Je maakt het Wilders natuurlijk wel erg gemakkelijk zo. Riemens is geen wetenschapper en zijn boekje is geen wetenschappelijke uitgave maar een pamflet. Waarom hij betaald moet worden als hij daar uit voor gaat lezen op een popfestival is geen onzinnige vraag. Waarom dat niet uit de opbrengsten van dat festival bekostigd kan worden is de volgende vraag.

3 Reacties
clara51
clara5118 aug. 2011 - 12:16

["Waarom hij betaald moet worden als hij daar uit voor gaat lezen op een popfestival is geen onzinnige vraag. Waarom dat niet uit de opbrengsten van dat festival bekostigd kan worden is de volgende vraag."] Wordt hij dan betaald, Frans? Dat heb ik nergens kunnen vinden. Dat Wilders de subsidie wil intrekken heeft niet met het betalen van Riemen, maar met het uitnodigen van Riemen te maken. Alsof Wilders over subsidieverstrekking gaat. De enige die hier met zekerheid betaald wordt om zijn mening te ventileren, is Kamerlid Wilders zelf. Door de belastingbetaler. En zo hoort het ook.

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Wikipedia quote: Riemen studeerde theologie en filosofie aan de Katholieke Universiteit Brabant waar hij in 1992 afstudeerde.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra18 aug. 2011 - 12:16

== Riemens is geen wetenschapper en zijn boekje is geen wetenschappelijke uitgave maar een pamflet. == Dat kun jij vinden. Maar dat wil nog niet zeggen dat drs. Riemen geen wetenschappelijke lezing kan houden.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Wilders krijgt het gewoon toegewaaid... hoeft niets te doen behalve af en toe een rood vlagje op te steken, en huppekeee ... weer een paar pagina''s marketing en het mes snijdt aan 2 kanten; figuren als van E. kunnen zich gemakkelijk positioneren en zich bij het cluppie antiwildrianen voegen , dat behoorlijk elitair aan t worden is

1 Reactie
kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"Wilders krijgt het gewoon toegewaaid... hoeft niets te doen behalve af en toe een rood vlagje op te steken, en huppekeee ... weer een paar pagina''s marketing " Wat jij marketing noemt, Wilders gedraagt zich wel heel erg bang en benepen, bang voor kritiek. Niet echt waar een volwassen poiliticus voor wil staan. Zoals Wilders zich zo gedraagt zal hij nooit groeien en altijd een populistisch randpartijtje van onder de 20% blijven. Overigens zit dat ook in de structuur van zijn partij ingebakken, er zijn immers niet veel politici die iets in hun mars hebben die als lijfeigene van Wilders zijn buikspreekpop willen zijn. Zolang Wilders bang is voor zijn eigen achterban zal het nooit echt iets worden. Dat blijkt keer op keer, en nu weer. We hebben geen lafaards nodig als bestuurders van ons land.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Dan moet de PVV eerst maar eens een meerderheid zien te halen. Maar goed, om een gesubsidieerd festival te misbruiken om op kosten van de gemeenschap je politieke mening te ventileren is ook wel een beetje banaal, vind ik. Vreselijk platvloers is het eigenlijk. Dat dan weer wel. Om dan maar de subsidiekraan dicht te draaien? Dat gaat weer wat ver.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen18 aug. 2011 - 12:16

Toen Bolkestein in 2009 een lezing op Lowlands hield vond je dat zeker ook platvloers. En wat te denken van Dick Swaab die daar dit jaar naast Riemen ook nog zijn mening gaat komen ventileren. Je zou het de provincie Flevoland bijna kwalijk gaan nemen dat ze iedere bezoeker één Euro subsidie geven..

mees.
mees.18 aug. 2011 - 12:16

"De PVV verzamelt privégegevens van journalisten om hen te laten screenen. Daarover berichten de GPD-bladen. De partij vraagt van journalisten ook hun burgerservicenummer (BSN) en overtreedt daarmee volgens deskundigen de wet" Het is een enge club die hele PVV...hoezo democratisch in hart en nieren...dat is een grote leugen. Je bent nog geen democratische partij als je democratisch gekozen bent. Als je gedachtegoed antidemocratisch is,als de opzet van je partij niet democratisch is,als je grondhouding niet democratisch is,als je tegen de rechterlijke macht aanschopt hoezo ben je dan een democratische partij....

1 Reactie
Gerald2
Gerald218 aug. 2011 - 12:16

Waarom wilt de PVV alle BSN-nummers? Willen ze soms een database aanleggen om zo een inlichtingendienst op touw te zetten dat gelieerd is aan de PVV? Als dat zo is gaat de PVV écht eng worden. Dergelijke inlichtingendiensten gekoppeld aan politieke partijen kennen we in het verleden al: de Stasi (SED) en de Gestapo (NSDAP)

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Lowlands, je denkt lekker gesubsidieerd uit je bol te kunnen gaan. En dan ineens blijk je middenin een haatcampagne van Van Eerdenburg te zitten. Denkt deze buikspreekpop van A. Pechtold werkelijk dat de belastingbetaler nog massaal op dit politiek gekleurde festival zit te wachten?

1 Reactie
hannogroen
hannogroen18 aug. 2011 - 12:16

Zo'n Lowlandskaartje kost 165 Euro dus om dat nou omdat er ook nog één Euro subsidie per bezoeker bij wordt gedaan, gesubsidieerd uit je bol gaan te noemen..

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 aug. 2011 - 12:16

Aan christelijke scholen en die vermaledijde SGP betaalt u wel mee. Aan kerken niet. En het ging om de digitalisering van de Statenvertaling, een boek uit 1937, niet om de bijbel. Met die Statenvertaling kun je echt niemand meer mee bekeren. De subsidie bedroeg 5000 Euro en werd ook nog hoofdelijk omgeslagen over de inwoners van Nederland, België en Suriname.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra18 aug. 2011 - 12:16

== En het ging om de digitalisering van de Statenvertaling, een boek uit 1937, niet om de bijbel. == Huh? "In de periode 2007-2008 is de tekst van de Statenbijbel uit 1637 volledig gedigitaliseerd. Een team van 135 vrijwilligers onder leiding van Nicoline van der Sijs heeft de tekst overgetypt en gecorrigeerd; het ging hierbij om ruim 2,5 miljoen woorden." Daar staat toch écht "StatenBIJBEL"

meijerlahn
meijerlahn18 aug. 2011 - 12:16

Nog maar 28 jaar geleden was het mogelijk om 500.000 mensen op de been te krijgen om te protesteren tegen dreigend gevaar, de kruisraket. We waren wereldberoemd om onze hollanditis. Ik was beretrots op Nederland. Een ander gevaar dat nu op ons afkomt, openlijke racisme, proberen van inperking van het vrije woord, zoals in de jaren 30-40, wordt schouderophalend en onverschillig voor kennisgving aangenomen. Geen enkel protest gvrd....gvrd. Nu schaam ik mij voor Nederland.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 aug. 2011 - 12:16

Nou geen enkel protest is overdreven. Je krijgt voor weinig meer 500.000 mensen op de been. Andere tijden. Maar misschien moet je ook constateren dat racisme in hernieuwde vorm gewoon weer heel erg in de mode is.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

De sponsors van Rob Riemen zijn de burgemeester van Tilburg ( Peter Noordanus - PvdA), en de voorzitter van de Universiteit Tilburg ( Hein van Oorschot - Lid van de Raad van Advies van het Nexus Instituut). Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

1 Reactie
harryo2
harryo218 aug. 2011 - 12:16

En wie bakt jouw brood?

PietPieters
PietPieters18 aug. 2011 - 12:16

Gelijk stopzetten die subsidie...stelletje subsidieslurpers! De belastingbetaler wordt bij dergelijke spekpotjes nooit om toestemming gevraagd.

1 Reactie
kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"De belastingbetaler wordt bij dergelijke spekpotjes nooit om toestemming gevraagd. " Jawel hoor, ik ben belastingbetaler, en ik mag regelmatig stemmen, jij ook. Het is je mogelijk niet opgevallen, maar het mag wel.

TheoJ2
TheoJ218 aug. 2011 - 12:16

Ik vind het wel een goed idee als lezingen met een duidelijke politieke inslag niet meer gesubsidieerd gaan worden. Dat moeten de politici die die stroming vertegenwoordigen maar financieren. Met vrijheid van meningsuiting heeft dat allemaal niks te maken. Riemen mag zeggen wat hij wil, maar niet op kosten van de belastingbetaler.

3 Reacties
Bernie2
Bernie218 aug. 2011 - 12:16

Even bij de les blijven Theo. Het is niet de festivalchef Eric van Eerdenburg die de zaak politiseert, maar Wilders zelf. Zoals wij allen weten is cultuur natuurlijk allesbehalve een exclusief linkse hobby. Bruin-1 heeft dankzij het vurig verlangen van Geert danig gesloopt in reguliere cultuurvoorzieningen, het zou links zijn. Waarmee de haatzaaier, die het ook maar aan elke vorm van empathie ontbreekt, zijn rechtse vrienden schromelijk te kort doet. Het enige dat Eric van Eerdenburg nu doet is uiting geven aan de sentimenten die dit vreemde gedrag oproept: NSB. En dat is ook precies wat dit (en het verschijnsel PVV in het algemeen) bij mij oproept. Volgens fascistoïde modellen groepen buiten spel zetten. Terecht dat Riemen wordt uitgenodigd om zijn gezichtspunten met een groot gehoor te delen. Heeft minder met politiek te maken, maar meer met een ongewenst fenomeen. Het feit dat Wilders nu dreigende taal uitslaat zegt veel over het narcisme, waar ik de man ernstig van verdenk.

kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"Ik vind het wel een goed idee als lezingen met een duidelijke politieke inslag niet meer gesubsidieerd gaan worden." Toevallig dat de PVV dat nu bedenkt. Maar afgezien daarvan, je kunt bijna alles naar de politieke context vertalen. Noem me maar eens een onderwerp dat niet naar politieke context vertaald kan worden. Daarnaast ik vind het vertalen naar politieke context, en de jongeren bewust maken daarvan geen kwalijke zaak, waarom zou je dat niet mogen subsidieren? De padvinders of het Leger des Heils worden ook gesubsidieerd, en die staan bol van linken naar politieke context. We weten allemaal dat de drive van de PVV is om kritiek op hun onmogelijk te maken, en daarvoor gebruiken ze graag het subsidiewapen. Ik betaal ook belasting en ik vind dat een lezing over de gevaren van fascisme best gesubsidieerd mogen worden, immers dat dient onze democratie.

Zwembad2
Zwembad218 aug. 2011 - 12:16

Hij zegt zijn mening al op kosten van de belastingbetaler. Zijn instituut Nexus ontvangt al overheidssubsidie. Vandaar dat hij zo luid als mogelijk naar de overheid riep dat zijn boekje voor alle tweede kamerleden uit eigen zak gefinancieerd was. Schrappen de subsidie naar Lowlands en Nexus.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Jammer, eigenlijk gewoon triest dat deze Lowlands-directeur zijn festval misbruikt voor politieke propaganda c.q. hetze tegen PVV. Overgrote deel Nederland staat achter nieuwe politieke koers incl. gedoogpartner PVV, zie de polls. Als ik daarom directeur van Lowlands was zou ik subsidie dankbaar aanvaarden en verder niet zo zeiken.

7 Reacties
Soupkip
Soupkip18 aug. 2011 - 12:16

==zijn festval misbruikt voor politieke propaganda c.q. hetze tegen PVV.== En hopla, weer een onbenul die geen weet heeft van klok en klepel. Wim, ga eens in de geschiedenis van dit festival terug en zie wie er allemaal al hebben gesproken. Je gebazel over politieke progaganda is zowel lachwekkend als om te huilen. Sterker nog: ga er eens een keer naar toe! Ook jou zal het goed doen. Plezier maken & hebben. Overigens: hetze tegen de PVV? Eerder andersom! Het is de PVV die bezig is met een hetze. Maar dat waarschijnlijk niet tot je doordringen. Zoveel frustratie...Zo zuur.

Joeri2
Joeri218 aug. 2011 - 12:16

U zwetst, zelf de pvv is niet voor de huidige politieke koers, klets toch niet zo uit uw nek. Overigens, de pvv is 5x te dronken om de politieke koers uberhaubt te snappen.

nog1weblog
nog1weblog18 aug. 2011 - 12:16

Waar komt die kolder van 'overgrote deel' vandaan terwijl er bij laatste twee verkiezingen minder dan 50|% op de huidige regeringspartijen hebben gestemd, en men de meerderheid te danken heeft aan de restzetels.

kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"Overgrote deel Nederland staat achter nieuwe politieke koers incl. gedoogpartner PVV " Klopt niet, de regering kon geen meerderheid krijgen vandaar gedoogconstructie, De stelling dat een meerderheid van Nederland voor een paars kabinet is, kan gewoon verdedigd worden vanuit de stembus uitslag.

Knollema
Knollema18 aug. 2011 - 12:16

Welke Koers? Die van de steun aan Griekenland? Inclisief gedoogpartner PVV? Heb ik iets gemist?

robertvdheide
robertvdheide18 aug. 2011 - 12:16

VRIJHEID VAN MENINGSUITING !!! weetje wel ?

JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

"'Jammer, eigenlijk gewoon triest dat deze Lowlands-directeur zijn festval misbruikt voor politieke propaganda c.q. hetze tegen PVV."" Jammer, eigenlijk gewoon te triest dat dhr. Wilders zijn positie als volksvertegenwoordiger misbruikt voor populistisch proganda en hetze tegen Moslims, niet westerse allochtonen en sociaal democraten. Héél goed dat we in Democratisch land wonen met vrijheid van meningstuiting en we ons nog mogen uitspreken als we een andere mening hebben. Dat zou nog maar te bezien zijn als de PVV c.q. dhr. Wilders, het voor het zeggen zou hebben. Gelukkig hoeven we ons daar in ieder geval geen zorgen over te maken!!!

fjacobse
fjacobse18 aug. 2011 - 12:16

Het cynische aan alles is dat het inderdaad weer jaren dertig is. Net als in de jaren dertig is het weer bon ton om een hekel aan de Joden te hebben. Alleen toen was je een fascist als je de Joden wilde uitroeien, nu ben je een fascist als je er voor waarschuwt dat de Joden in Israel vroeg of laat worden uitgeroeid, door hordes haatbaarden met het schuim op hun kaken omdat de gutmenschen weer net als destijds liever de andere kant uitkijken. Die malle Geert toch altijd, als Israel nu maar mee werkt aan een tweestaten-oplossing dan is het hele probleem de wereld uit. Dat snapt toch iedereen. En ach, dat al die clubs die nu dankzij de Arabische Lente, the biggest eufemism in the history of this planet, steeds meer aan de macht komen in hun beginselprogramma hebben staan dat ze nooit zullen rusten tot Israel van de kaart is geveegd. Daar moet je niet zo zwaar aan tillen. Dat loopt allemaal wel los. Als ze dat in hun beginselprogramma zetten dan bedoelen ze dat allemaal niet zo. En als het kalf straks verdronken is, dan zal de linkschmens weer tot een lengte van dagen net als na WO II, zijn schijnheilige "dit nooit weer"-toneelstukjes gaan opvoeren. Toen geen poot uitgestoken en de andere kant opgekeken, nu geen poot uitsteken en de andere kant opkijken. Want dat er geen vrede is in het MO is de schuld van Israel, niet van onze knuffelhaatbaarden. 6 Israeli Dead in Triple Terror Attack Six dead following a triple terrorist attack in Israel's southern region. IDF soldiers killed several terrorists and search for others. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146936 Young Israeli Arabs Meet PA Arabs to Plot End of Jewish State Arab youth with Israeli citizenship met with Arabs in the Palestinian Authority to advance the “right of return.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145434 Poll: Majority of Israeli Arabs Oppose Existence of Jewish State Two thirds of Israeli Arabs say they are opposed to Israel's continued existence as a Jewish and Zionist state, a poll by Haifa University said. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144304 De Broederschap heeft over de gehele wereld, behalve op enkele plaatsen zoals Israël en de door Israël bezette gebieden, geweld (officieel) afgezworen voor het bereiken van haar doelen en politieke middelen daarvoor in de plaats gesteld. http://nl.wikipedia.org/wiki/Moslimbroederschap Hamas Admits 'Peace Accord' is a Prelude to War Mahmoud Zahar says Hamas will never recognize Israel as that would "cancel the right of the next generation to liberate the land." http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144085 Net als in de jaren dertig is het net zich stap voor stap aan het sluiten rond de Joden. En de linkschmens, hij slaapt rustig verder met een tevreden glimlach op zijn mond. Naief als altijd, tevreden met zichzelf als altijd en zo blind als een paard. Als altijd. De linkschmens ziet geen realiteit, ze creëert er zelf een. Voor zo lang het duurt. Als deze reactie geplaatst wordt zal ik hem bookmarken. Want er komt ooit een dag dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Want vrede zal er nooit, nooit, nooit, nooit, nooit komen. En dan blijven er heel erg weinig alternatieven over.

5 Reacties
meijerlahn
meijerlahn18 aug. 2011 - 12:16

U doet niet onder voor uw grote roerganger GBL qua demagogie.

kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"Alleen toen was je een fascist als je de Joden wilde uitroeien, nu ben je een fascist als je er voor waarschuwt dat de Joden in Israel vroeg of laat worden uitgeroeid, door hordes haatbaarden met het schuim op hun kaken omdat de gutmenschen weer net als destijds liever de andere kant uitkijken. " Fascisme, je wilt het daarover hebben? Nu, ik heb er wel iets op te zeggen. Je neigt behoorlijk naar fascisme als je de Palestijnen die landloos zijn geworden en sindsdien in een open gevangenis wonen, en af en toe met fosfor worden bestookt: "haatbaarden" noemt. Dat soort scheldwoorden voor etniciteiten is typisch in het fascistische vocabulaire. Maar wat dat met het onderwerp te maken heeft is mij duister, maar wellicht moest je even een voorbeeld geven van fascistisch getint vocabulaire. Nou, dat is gelukt. Misschien moet jij net als Pechtold je ziekelijke Wilders obsessie zien kwijt te raken, het zo je vocabulaire mogelijk draaglijker maken voor mensen die het niet met je eens zijn, mensen waarmee je nu geen rekening wenst te houden, wat an sich ook weer een eigenschap is die je bij fascisten ook tegenkomt. -- Moeten we het nu verder over Israel hebben? Vanwege damage-control? Voel je nattigheid? Dat onderwerp acht je veiliger? Sorry hoor Dijkhuis, lijkt mij tegen de huisregels op Joop. Ooit eens op GeenStijl gekeken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 aug. 2011 - 12:16

[Want er komt ooit een dag dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Want vrede zal er nooit, nooit, nooit, nooit, nooit komen. En dan blijven er heel erg weinig alternatieven over. ] Daar zou je wel eens heel snel ongelijk in kunnen hebben. Het begint voor Israel een steeds groter probleem te worden. Uitzichtloos. De economische onvrede in Israel groeit. Het gaat niet allang meer duren of plotseling op een dag ligt er een akkoord. Binnen twee jaar. Gaza ligt open aan de zuidkant. Syrie is een puinhoop. Israel is zo stom geweest om Gaza helemaal af te sluiten zodat men niets anders meer kon dan met Hamas meewerken. Als Israel binnen twee jaar een akkoord sluit kan het nieuwe relaties aanknopen en moet Hamas echt kiezen welke kant het opgaat. Gazanen zullen niet meer voor Hamas kiezen. Sprookje? Nee hoor, wacht maar af. Duurt niet zo lang meer.

JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

Waarom voert dhr. Wilders zijn strijdt niet vanuit Israel? Waarom zou hij het hier naar Nederland willen halen? Dhr Wilders is de enige die wordt beveiligd, maar ook de enige die voortdurend zijn lot tart, inmiddels ook die van anderen, waaronder zijn eigen PVV kamerleden, en van heel Nederland!!! Als,... als,.... als........ de Islam echt zo gevaarlijk is zoals dhr. Wilders die voorstelt, en/of als de Moslimbevolking in Nederland niet te vertrouwen is, waarom is er tot op heden nog niets gebeurd? En waarom worden andere PVV'ers niet beveiligd? Valt het dan nog wel mee met die bedreigingen, en komen die van een relatief kleine minderheid van de Moslims? Wat betekent dat een heleboel wat dhr. Wilders roept eerder een kwestie is van stemmingmakerij ten opzichte van alle Moslims, en daarnaast ook allochtonen en sociaal democraten, dan dat er daadwerkelijk gevaar dreigt en het licht bijna uit valt in Nederland of Europa. Er is zoveel overdrijving, dat de indruk steeds groter wordt dat dhr. Wilders in die overdrijving de realiteit verloren is. En u doet er precies aan mee, u bent voortdurend een lobby aan het vormen, terwijl u aan de andere kant ook uw bedenkingen heeft. Sorry hoor, maar dit is zo onvoorstelbaar irriëel dat ik soms twijfel aan een heleboel mensen die onder invloed lijken te staan van de waanzin van de dag, als of ze en masse lijden aan een soort van massapsychose. Misleiden en misleidt worden, dat is de teneur van deze vorm van populisme dat vanwege de crisis een geweldige voedingsbodem gevonden heeft.

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Als deze reactie geplaatst wordt zal ik hem bookmarken. ============ Uw reactie wordt inderdaad wel geplaatst wat mij dan weer verbaast want wat heeft uw ge-orakel in vredesnaam met het topic te maken. Maar gelukkig heb ik op mijn muis een scroll-wieltje.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 aug. 2011 - 12:16

Je hebt kerken als gebouwen en kerken als kerkgenootschappen, dat wordt nog al eens op door elkaar gebruikt. Kerkgebouwen worden soms met overheidssteun, meestal als monument in stand gehouden. En de formulering ' digitale statenvertaling van de bijbel' komt alleen uit uw pen. Het is of de Statenbijbel of de Statenvertaling. Die wordt nergens meer als bijbel gebruikt.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 aug. 2011 - 12:16

Sorry, bedoeld als reactie op Fatima Bloothooft van 20.54

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Krijgt Lowlands subsidie voor een politiek getinte lezing? Dat is werkelijk belachelijk. Hoe zou het zijn als ik subsidie krijg om los te gaan op de PvdA?

3 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Krijgt Lowlands subsidie voor een politiek getinte leKrijgt Lowlands subsidie voor een politiek getinte lezing? ============= Nee maar misschien dat u beter eerst kunt lezen wat er geschreven is. Het is door diverse mensen al uitgebreid uitgelegd. Het gaat niet om de Lowland-subsidie.

JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

Hoeveel kost de belastingbetaler dhr. Wilders zijn beveiliging omdat hij zo graag los gaan wil over Moslims en de Islam? Zijn beveiliging zie ik ook als een vorm van staatssubsidie; het subsidiëren van een missie over de zogenaamde islamisering van Nederland of Europa; een waanidee! Subsidiëring omdat hij zo graag Moslims beledigd of grof over ze wil praten. Als de man oprecht was, en enige moraliteit in z'n donder had, zou ik denken; oké, ik begrijp het, hij dient oprecht een doel waarvoor hij moet worden beschermd. Maar opzettelijk beledigen, denigreren en en uitsluiten van een bevolknsgroep, nee hij maakt ontzettend misbruik van de situatie. En vergeet niet dat hij zelfs wekenlang op vakantie in Aruba moest worden beveiligd, of al zijn uitjes naar Amerika, Israel, you name it, hoeveel denkt u dat dit de staat kost?

kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"Hoe zou het zijn als ik subsidie krijg om los te gaan op de PvdA? " Twee jaar geleden stond Bolkestein op Lowloands gesubsidieerd zijn praatje te houden. Nu is hij niet echt onvriendelijk tegen de PvdA, het is immers een verstandig man, maar hij heeft er wel degelijk kritiek op. Je vindt dus dat dat niet meer mag. Politici mogen niet meer spreken indien er subsidie wordt betaald. Lijkt mij ongewenst, het profileren van politieke standpunten is onderdeel van het in stand houden van de democratie. Als er een onderwerp gesubsidieerd mag worden, dan is dat, vind ik, politiek bewustzijn, maar dan wel van alle kanten. Dus ik had het beter gevonden dat Wilders zelf een spreker had afgevaardigd, maar ik weet wel waar de schoen wringt. Het Lowlands-publiek is misschien een tikkeltje te slim voor het Wilders gedachtegoed.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Ik ben benieuwd of Rob Riemen zoveel medestanders heeft bij het voor het grootste gedeelte autochtonen publiek. Ik heb jaren meegedaan met de honden beveiliging tijdens popfestivals en wat mij daar opviel is dat hoofddoekjes niet te zien zijn, ook Turken en Marokkanen zijn zeer sporadisch te vinden. Dus als Eerdenburg denkt dat het een multiculti festival is heeft hij het mis.

2 Reacties
JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

"" Ik heb jaren meegedaan met de honden beveiliging tijdens popfestivals en wat mij daar opviel is dat hoofddoekjes niet te zien zijn, ook Turken en Marokkanen zijn zeer sporadisch te vinden. Dus als Eerdenburg denkt dat het een multiculti festival is heeft hij het mis. "" Het publiek van Rob Riemen bestaat niet uit allochtonen, wat niet betekent dat zij zich er niet voor kunnen interesseren. Het publiek van Rob Riemen is breed, maar gezien de filosofische achtergrond zal hij veel mensen niet bereiken. Toch heeft hij een boodschap en daarvoor leent dit festival zich bij uitstek. Maar zullen er zeker onder het Lowlands Publiek ook kiezers van de PVV bevinden, en die zullen op voorhand al niet blij zijn, laat staan dat ze moeite zullen nemen aan te horen wat Rob Riemen te vertellen heeft. En om Lowlands nu een multi-culti festival te noemen is wel een beetje ver gezocht om uw punt te maken, vind u ook niet? Bovendien impliceert u nu alsof mutli-culti uitsluitend is voorbehouden aan een samenleving van autochtonen en allochtonen met een hoofddoek. Waarmee u voor mij bevestigd dat de éénzijgheid van het populisme slechts leidt tot beperkte inzichten en niet bepaald bijdraagt aan de ontwikkeling van een breder perspectief!!! Met andere woorden die beperking stomt de mens af i.p.v. dat het kansen biedt aan het individu en vandaar uit aan de samenleving om met elkaar tot een constructieve ontwikkeling te komen, in de eerste plaats ten aanzien van de integratie. En is het niet juist de intergatie waar het in de discussie omdraait???

Joeri2
Joeri218 aug. 2011 - 12:16

low lands ... hol land. blijkbaar is landgraaf te ver reizen voor onze randstedelijke 'wereldburger'.

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

Het blijven grappige mensjes die PVV-mensjes. Het is iedere keer weer schateren.

1 Reactie
Gerald2
Gerald218 aug. 2011 - 12:16

Die PVV-mensjes doen me hieraan denken: http://www.youtube.com/watch?v=hRlyWy4Yyno

clara51
clara5118 aug. 2011 - 12:16

Ik probeer te vinden wat de pvv precies over subsidie en Lowlands heeft gezegd en waar. Geen tweetje van Wilders, geen nieuwsbericht op de pvv-site, het laatste persbericht op de pvv-site is van 23 september 2010 en de laatste opinie van 8 juni 2010 (!). Er is alleen het citaat van de directeur van Lowlands. Heeft iemand een andere bron?

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

Heeft iemand een andere bron? Ik moest even scrollen, maar dit is de link die meer info verschaft http://lowlands.vpro.nl/2011/item/8C8136475C9D6D0C064EF7A3D871A5E7.html

Florian2
Florian218 aug. 2011 - 12:16

Ik dacht dat Lowlands een muziekfestival was en geen linkse subsidieslurper die kindertjes even verteld op wie ze moeten stemmen? Politieke meningen zijn prima maar als directeur Lowlands moet jeje gewoon beperken tot het regelen van het festival en je niet met politiek bemoeien. Ik vind dit namelijk nogal goedkoop: verder kunnen mensen prima hun eigen politieke mening vormen zonder deze nieuwe dominee die wel even zal vertellen wat 'wij' moeten vinden. Prekende dominees (of prekende festival directeuren) zijn in ieder geval niet aan mij besteed.

6 Reacties
Gerald2
Gerald218 aug. 2011 - 12:16

Maar je holt wel anders achter een rechtse subsidieslurper (Wilders) aan! Die tig keer zoveel kost dan Lowlands!

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra18 aug. 2011 - 12:16

== Ik dacht dat Lowlands een muziekfestival was en geen linkse subsidieslurper die kindertjes even verteld op wie ze moeten stemmen? == En je vraag is? (overigens: eerste persoon enkelvoud is stam +t)

kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"Ik dacht dat Lowlands een muziekfestival was en geen linkse subsidieslurper die kindertjes even verteld op wie ze moeten stemmen? " Het is noch het een noch het ander, je conclusie is dus niet van belang, voordat je je op de hoogte hebt gesteld wat Lowlands al jarenlang is. Hier een startpunt: http://www.lowlands.nl/ Overigens, dat kun je hieronder lezen, zijn op Lowlands al jarenlang politici die toespraken houden, onder hen de zeer "linkse" Bolkestein. Gewoon volgende keer eerst informeren, daarna een mening formuleren, dat is volgens mij de juiste volgorde.

kraai21
kraai2118 aug. 2011 - 12:16

"Prekende dominees (of prekende festival directeuren) zijn in ieder geval niet aan mij besteed. " Gelukkig voor jou is aanwezigheid niet verplicht. Je mag gewoon lekker thuis blijven.

cabaray
cabaray18 aug. 2011 - 12:16

Lowlands is een muziekfestival en zoals de beste man ook aangeeft niet links of rechts of hoog of laag. Zijn punt is dat juist het onschuldige Lowlands politiek is gemaakt in het huidige bestel omdat cultuur gezien wordt als iets nodeloos en dus voelt een Lowlands zich aangesproken, door opgelegde btw verhoging, bezuinigingen en wat nog meer. Zo een man ziet een sector bedreigt worden (of elementen van zijn festival belaagt worden) en daar mag hij zich dan over uitspreken. Moet je hem vooral niet zeggen zijn mond te houden als hij zelf ongewild in het politieke klimaat wordt meegesleurd.

Bruinsma2
Bruinsma218 aug. 2011 - 12:16

Waarom mag een festival geen politieke kleur hebben? Waarom zouden meningen niet geuit mogen worden op een festival? Waarom mogen de bezoekers naast dansen en feestvieren niet luisteren naar een mening? Het betreft hier een private ondernemening en geen overheidorgaan. In dictaturen mag dat niet maar in een democratie mag dat wel. Als de PVV ergens wil spreken, eventueel op een festival dan gaat ze haar gang maar. Dat heet vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om denkbeelden te openbaren en de vrijheid om deze te ontvangen. Lees voor het gemak de eerste afdeling van de Grondwet eens grondig door.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Arme man, voelt nattigheid, weet dat zijn "gratis" geld verstrekking "eindig " is. Nu moet hij die mensen mobileseren die hem altijd ruimhartig voorzien hebben van dat "gratis" geld. Dan moet de belager, de PVV worden aangepakt , met NSB vergelijkingen , omdat de PVV vind dat het verstrekken van het "gratis" geld voor een evenement waar € 5,- moet worden afgetikt voor een slap pilsje en een heftige pil, om in de juiste "mood" te komen, in deze tijd van bezuinigingen not done is.. Deze man is Griekenland en de linkse kerk ineen.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2011 - 12:16

omdat de PVV vind dat het verstrekken van het "gratis" geld voor een evenement waar € 5,- moet worden afgetikt voor een slap pilsje en een heftige pil, om in de juiste "mood" te komen, in deze tijd van bezuinigingen not done is.. ====================== Heeft u dat zelf verzonnen of leest u voor uit andermans werk ? ====================== Peet Van Velzen, do 18 augustus 2011 14:36 Subsidie voor lezingen op een privaat lawaai-festival? Waar de jeugd even vijf euro wegtikt voor een pilsje en een pil?

hannogroen
hannogroen18 aug. 2011 - 12:16

Re: Arme man, voelt nattigheid Wat een onzin! Er zijn ongetwijfeld zat gemeentes te vinden die staan te trappelen om een evenement als Lowlands binnen hun grenzen te krijgen. Drie dagen Lowlands levert de (locale) gemeenschap veel meer op dan burgers die thuis met chips en bier voor hun tv blijven hangen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Wat raar dat iedereen tegenwoordig al een prominent criticus is, terwijl niemand deze "bijdehandte" figuur kent. Moet daar dan subsidie voor afgetikt worden? Tja, weer iemand die over de rug van de PVV, zo nodig moet? ( daar zijn toch de toiletten voor?)

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra18 aug. 2011 - 12:16

== Wat raar dat iedereen tegenwoordig al een prominent criticus is, terwijl niemand deze "bijdehandte" figuur kent. Moet daar dan subsidie voor afgetikt worden? == Correctie: niemand kent jou. Nexus en Rob Riemen zijn over de hele wereld bekend.

Gelijkhebber
Gelijkhebber18 aug. 2011 - 12:16

Deze man was woensdag op BNR aan het woord. De kortingen op cultuur en de BTW-verhoging voor theater zijn voor hem de redenen om zich scherp tegen de PVV te keren. Ook meldde hij dat de integratie gewoon goed gaat. Hij woonde al 15 jaar niet meer in een volkswijk maar volgens hem waren er daar geen problemen. Verder zwaaide hij met het Riemenboekje ( herken een fascist in vijf stappen) en liep hij werkelijk helemaal leeg over de overeenkomsten tussen de PVV en de NSB.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1718 aug. 2011 - 12:16

""Ook meldde hij dat de integratie gewoon goed gaat. Hij woonde al 15 jaar niet meer in een volkswijk maar volgens hem waren er daar geen problemen. " Volkswijken waar vele immigranten wonen zijn niet representatief voor de rest van Nederland of Europse grote steden niet voor heel Europa. Maar wordt het wel als zodanig gepresenteerd om een gekleurd plaatje te krijgen. Daarin gaat het fout, want door deze vorm van generalisatie is er sprake van beeldvorming die de werkelijkheid geweld aan doet. En het is deze overeenkomst ten aanzien van de beeldvorming tussen nu en in de jaren '30 waar men op wil wijzen. U moet het grote plaatje bekijken i.p.v. met uw argumentatie de beeldvorming bevestigen.

hendrik8
hendrik818 aug. 2011 - 12:16

Iemand die waarschuwt tegen de terechte overeenkomst tussen de vooroorlogse tijd en nu zou juist meer subsidie moeten krijgen, de rechtse hitsers gebruiken precies dezelfde verhalen over Moslims als ze indertijd tegen Joden gebruikten, als je telkens Moslim vervangt voor Jood heb je gewoon hun oude reacties, trouwens misschien is het niet tot de botte hersens van Gw doorgedrongen maar veel van zijn aanhang is helemaal niet zo gek op Joden, homo's en vrouwenrechten, als ze klaar zijn met de Islam is gewoon de rest aan de beurt.

1 Reactie
Gerald2
Gerald218 aug. 2011 - 12:16

Nu muzikaal verwoord: Manic Streat Preachers- If You Tolerate This http://www.youtube.com/watch?v=cX8szNPgrEs

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Zeer vreemde gedachtengang bij velen hier dat kunst en cultuur, veelal persoonlijk getint, per definitie gesubsidieerd moet worden door Nederlandse staat. Nog los van feit dat we ons lesje in multi.kul kennelijk nog niet voldoende geleerd hebben..

2 Reacties
arieroos
arieroos18 aug. 2011 - 12:16

[Zeer vreemde gedachtengang bij velen hier dat kunst en cultuur, veelal persoonlijk getint, per definitie gesubsidieerd moet worden door Nederlandse staat.] Waarom is dat zo'n vreemde gedachtengang ? Kunst en Cultuur zijn eigenlijk altijd wel op een of andere manier gesubsidieerd. [Nog los van feit dat we ons lesje in multi.kul kennelijk nog niet voldoende geleerd hebben..] Nee, daarom is het ook goed dat mensen als Riemen een podium krijgen. Hij kan ons uitleggen, dat de massamisleiding van Wilders niets meer is dan meervoudige flauwekul ... oftewel multi-kul.

wvdstraat
wvdstraat18 aug. 2011 - 12:16

De vraag, behoefte is altijd "persoonlijk getint". Uw mening over een bescheiden bedrag aan cultuursubsidie geldt voor mij bij o.a: HRA Auto(snel)wegen Politie-inzet bij voetbalwedstrijden Vliegtuigjes en helicoptertjes voor defensie De omroepen WNL, Powned, Tros, EO Het Eurovisie songfestival Fiscale voordelen voor buitenlandse bedrijven etc. etc... Hoeft van mij persoonlijk allemaal niet, mag worden afgeschaft, kost ons een hoop meer en ik vind ook niet dat 'derden' daarover hun mening mogen geven..... Zoiets dan maar ?

JoopSchouten
JoopSchouten18 aug. 2011 - 12:16

Een beetje cultuur voor mijn medelander de PVV-er: http://www.youtube.com/watch?v=QbkdZFhYIOQ Om wat te bedaren. (Maar een ieder die wat 'tranquility' wenst is vanzelfsprekend uitgenodigd mee te luisteren.)

3 Reacties
Gerald2
Gerald218 aug. 2011 - 12:16

Héérlijke muziek, Joop, prachtige clip! Mooi ook het witte paard op de rotsen!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 aug. 2011 - 12:16

Joop, bedankt dat je me King Crimson weer in herinnering hebt gebracht!!!

JoopSchouten
JoopSchouten18 aug. 2011 - 12:16

Graag gedaan Gerald En Syl. Dat witte 'paard' heeft overigens wel wat geitigs lijkt wel (...). Waar blijft de tijd, hè Syl? ; ))) Omdat jullie het zo mooi vinden: http://www.youtube.com/watch?v=uim2jZHZ3YU

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

In elk geval is het weer eens heerlijk te kunnen concluderen dat ze bij de pvv totaal geen sjoege hebben van waarover ze zwetsen. Afgezien nog van de vraag of de pvv in al zijn onnozelheid mag eisen een subsidie stop te zetten, is inmiddels duidelijk dat Lowlands helemaal geen subsidie krijgt. Maar goed, we zijn met het verschijnsel bekend nu: Op het moment dat iemand iets zegt dat door calimero als kritiek wordt ervaren wenst onze voorvechter van de vrijheid dat alle subsidie wordt stopgezet. Liberté Egalité Fraternité. Geen van drieën dus.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten18 aug. 2011 - 12:16

Varieté Zowel liberté de egalité en fraternité door de PéVéVé naar de ratsmodé

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2011 - 12:16

Zo vluchtig is het nu... Lowlands is al weer afgelopen. De directeur zal in de toekomst wel als semi prof gaan akteren. Zijn riant salaris krijgt ( kreeg?)hij door "gratis" geld te incasseren. Gratis geld een andere naam voor soepsidie. Het is in dit geval bedoeld om de "vaste" krachten van Lowlands het hele jaar "gratis geld" te kunnen garanderen. Drie dagen feest, en dan 362 dagen vrij in een schrikkeljaar zelfs nog een dag langer.... Het is ook normaal dat hij iedereen voor NSBer uitmaakt als er druk kwam te staan op deze "luizen" baan. Eigen belang "eerst"??!!

1 Reactie
arieroos
arieroos18 aug. 2011 - 12:16

[Zo vluchtig is het nu... Lowlands is al weer afgelopen. De directeur zal in de toekomst wel als semi prof gaan akteren. Zijn riant salaris krijgt ( kreeg?)hij door "gratis" geld te incasseren. Gratis geld een andere naam voor soepsidie. Het is in dit geval bedoeld om de "vaste" krachten van Lowlands het hele jaar "gratis geld" te kunnen garanderen. Drie dagen feest, en dan 362 dagen vrij in een schrikkeljaar zelfs nog een dag langer.... Het is ook normaal dat hij iedereen voor NSBer uitmaakt als er druk kwam te staan op deze "luizen" baan. Eigen belang "eerst"??!! ] Waarom doe je dit nu eigenlijk, Drammer ? Je weet zelf best wel, dat je hier volslagen onzin zit uit te kramen. En je weet ook, dat je het op zo'n manier doet dat je velen op joop.nl irriteert. Wat is dan het nut het ervan ? Wat denk je te bereiken met postings als deze ?