Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Loverboys glippen nog te vaak door het strafrecht

  •  
24-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2402 keer bekeken
  •  
5267640669_d5178a2b5e_o

© cc-foto: Aimee Heart

Op 16 juli 2022 verscheen in De Telegraaf een artikel over hoe loverboys digitaal opereren. Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) spreekt van een alarmerende situatie omdat het leeuwendeel van het misbruik onopgemerkt blijft. In 2018 luidde ik hierover al de noodklok. Ik kaartte de gevaarlijke ontwikkeling van het uitdagen van tieners op Omegle aan. Samen met RTL Nieuws heb ik daar onderzoek naar gedaan. Dit heeft ertoe geleid dat organisaties die zich inzetten voor jongeren hier voorlichting over geven en hen helpen indien nodig. Tot op de dag is hier nog steeds aandacht voor en daar ben ik erg blij mee.

Anderhalf jaar geleden luidde ik opnieuw de noodklok op deze site met het artikel: Een app als motor achter onlusten en seksuele uitbuiting. Naar mijn mening had de werving van slachtoffers en seksuele uitbuiting via socialmedia al vanaf 2018 aangepakt dienen te worden.

Daarom mis ik in het Telegraaf-artikel de onderbouwing van waarom het online ronselen nu meer lijkt voor te komen en het online ronselen sneller. Ook dat de aangiftebereidheid van slachtoffers laag is vanwege angst voor geweld en schaamte is al veel langer bekend is. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan en er worden pilots gedraaid om die bereidheid te verhogen. De bevindingen uit het onderzoek zijn goed te verklaren en niet nieuw. Er is een lange weg te gaan voordat een slachtoffer besluit hulp te vragen bij de politie.

Bij de MerelvanGroningen Foundation vertellen slachtoffers ons dat ze zelfs min of meer opgelucht zijn als online chantagemateriaal uitlekt omdat ze zelf te uitgeput zijn om er tegen te vechten en het makkelijker is om het te negeren in de hoop dat het vanzelf overwaait, ook als ze nageroepen worden naar aanleiding van het uitgelekte chantage materiaal. We weten ook dat ieder slachtoffer anders reageert op stress. Dit komt door het verdedigingsmechanisme in ons zenuwstelsel dat zelfstandig en onvrijwillig bepaalt hoe iemand reageert: vechten, vluchten of bevriezen.

Seksuele uitbuiting online is daarentegen beter te bewijzen dan de klassieke manier van ronselen en uitbuiten van slachtoffers die 18 jaar of ouder zijn. Er worden dan ook meer online zaken gemeld met betere bewijzen dan ronselen op klassieke wijze.

Het risico bestaat dat we gaan denken dat de klassieke manier van ronselen bijna niet meer voor komt. Niets is echter minder waar. Ook wanneer je als prille 18-jarige gevonden wordt door het PCT-team (prostitutie controle team) van de politie is het voor een slachtoffer nog moeilijk te bewijzen dat er sprake is van dwang. In het ergste geval je word je zelfs verdacht van illegale prostitutie of wordt de zaak tegen de dader geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Het komt ook voor dat de dader een schikkingsvoorstel krijgt, waar het slachtoffer niets aan heeft.

Het justitieel onderzoek en strafproces kunnen jaren in beslag nemen en vragen veel van het slachtoffer. De gevoelens lopen uiteen van slachtoffers die zich als dader behandeld voelen, niet geloofd worden en het gevoel hebben dat de politie niets voor hen doet. Dat is ook logisch, mijns inziens, want het wetboek van strafrecht stamt nog grotendeels uit de tijd van Napoleon en is vooral gebaseerd op de rechten van verdachten. We hebben pas sinds 25 jaar ook oog voor het slachtoffer.

Toch juichen wij vanuit de Foundation de stap naar de politie toe. We investeren hierin door onze medewerkers op te leiden in het strafrecht en ze kennis te laten nemen van de werkwijze en rol van politie bij het opsporen van mensenhandel. Een ervaringsdeskundige kan een belangrijke rol innemen tijdens het proces van aangifte door tijdens het gehele proces naast het slachtoffer te staan.

Het gesprek met politie over aangifte kan het begin zijn naar een strafrechtelijk onderzoek. Indien er na een gesprek met de politie niet tot aangifte wordt overgegaan omdat het slachtoffer daar niet voor kiest is het opnemen van een officiële melding van het gebeurde door de politie ook al heel waardevol. 

Tot slot wil ik iets persoonlijks toevoegen als ex-slachtoffer van een loverboy/mensenhandelaar. In het Telegraaf-artikel vertelt een hulpverlener dat als de slachtoffers bij hen in de opvang zitten, het lastigvallen van de meisjes door de daders meestal stopt. Het is natuurlijk goed dat er hulp is voor slachtoffers, maar het is ook de omgekeerde wereld dat de slachtoffers in de opvang moeten verblijven terwijl de daders vrij rondlopen. Ik gebruik daarom altijd deze uitspraak van de goede keizer Marcus Aurelius: “Straf alleen degene die de misdaad heeft begaan”

cc-foto: Aimee Heart 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Ewout Pool
Ewout Pool25 jul. 2022 - 8:49

En dit is precies het probleem wat er altijd in mijn prostitutie speelt: de prostitutie zegt: “vrijwillig”, en voor een derde (politie, klant) is dat niet te controleren. Dus is bewijsvoering heel lastig. Als onderwijsICT’er ga ik hier wel extra op letten, bedankt!

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 jul. 2022 - 11:09

in mijn prostitutie? Dat is dus de reden dat je niet naar 'sekswerkers' moet gaan. Je weet nooit of ze slachtoffer zijn van dit soort praktijken.

Zandb
Zandb26 jul. 2022 - 6:18

Baloemenz Wanneer u dat principe serieus wilt huldigen, dan kan je heel veel niet meer doen. Kleding kopen of milieuverantwoorde producten bv.

Ewout Pool
Ewout Pool26 jul. 2022 - 14:47

Ongelukkigerwijs zijn de woorden “ in mijn OPTIEK BIJ prostitutie speelt weggevallen, en idd zou ik daarom niet snel een prostituée bezoeken. Ik hoef geen sex met mensen die daartoe gedwongen worden.

Ivan61
Ivan6125 jul. 2022 - 7:28

Dank voor artikel Merel. Jammer genoeg krijgt jullie strijd weinig aandacht in de media. Joop is wederom uitzondering. Heel veel succes en sterkte.

Greendutch
Greendutch25 jul. 2022 - 7:12

niet alleen hier maar overal in de media moet hierover veel meer gepraat en verteld worden, verslag van gedaan worden etc want als het onderwerp méér bekend is wordt het meer besproken >> zo mogelijk ook makkelijker voor slachtoffers om bespreekbaar te maken.

noMan2
noMan224 jul. 2022 - 18:50

De kracht van ervaringsdeskundigheid! Jammer dat de klanten van de seksbranche ook vrijuit gaan, zij creëren de vraag en zijn de aanjagers van deze wantoestanden. Top dat jij eruit bent gekomen! Succes met je verdere strijd tegen dit gruwelijke onrecht! Het allerbeste toegewenst Merel, het wordt je van harte gegund!

1 Reactie
Jozias2
Jozias224 jul. 2022 - 21:33

@noman Dat is maar de vraag. Ik denk dat een man die op zoek is naar betaalde sex niet op zoek is naar betaalde sex met iemand die dat onder dwang doet. Uiteraard dient hij zich ervan te overtuigen dat de dame in kwestie 18+ is maar op welke manier zou in de mensenhandel (dus niet prostitutie door minderjarigen) de voorkeuren van de klant een rol spelen? En de vraag of er een algeheel verbod op prostitutie zou moeten komen is een hele andere discussie.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist224 jul. 2022 - 18:05

Deze reactie is verwijderd

HenryHansen
HenryHansen24 jul. 2022 - 17:48

Deze reactie is verwijderd

Thomas de Kat
Thomas de Kat24 jul. 2022 - 16:56

Belangrijk onderwerp de zorg en nog meer aanpak verdient. Over het onterechte klassieke beeld, hier ook genoemd, zijn nog wel wat belangrijke aanvullingen te maken zoals in bijgevoegd artikel over onderzoek van een goed jaar terug staat beschreven. https://nos.nl/artikel/2370880-rapport-klassiek-beeld-loverboy-achterhaald-uitbuiting-vaak-al-na-een-week

haarklover
haarklover24 jul. 2022 - 16:14

.... In het ergste geval je word je zelfs beschuldigd van illegale prostitutie .... Volgens de Rijksoverheid mag een 18-jarige als prostituee werken. Maar blijkbaar zijn er regels rond prostitutie die vrouwen kwetsbaar maken.