Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

  •  
28-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2860 keer bekeken
  •  
50001681071_4622c65a98_3k

© cc-foto: Gilbert Mercier

Longcovid is zo'n ernstige ziekte dat het in de meeste gevallen leidt tot arbeidsongeschiktheid. Het UWV meldt dat 62 procent van de mensen die door de langdurige coronaklachten niet meer konden werken volledig arbeidsongeschikt is. Daarnaast werd 23 procent gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid verklaard.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werden er 736 mensen met longcovidklachten beoordeeld. Dat is een enorme stijging ten opzichte van 2021 toen er over het hele jaar 139 beoordelingen waren van deze patiënten. Het aandeel longcovidpatiënten bedraagt nu circa 3 procent van het totale aantal arbeidsongeschikten. De mensen met longcovidklachten kampen overigens meestal ook met andere gezondheidsklachten. Volgens het UWV is dat bij 61 procent het geval.

Herman Kroneman, medisch adviseur Divisie Sociaal Medische Zaken, UWV: ‘De cijfers weerspiegelen wat onze verzekeringsartsen in de spreekkamer tegenkomen. Ze zien dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten en er dus in veel gevallen sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid. Maar een prognose is vaak nog lastig. De wetenschappelijke kennis over het verloop van Long COVID breidt zich nog elke dag uit, maar veel is nog onzeker. Dat betekent dat het vaak nu nog te vroeg is om te zeggen dat de arbeidsongeschiktheid duurzaam is. Veel cliënten willen dat ook niet, die willen graag herstellen en weer aan de slag. Die willen we dan in een later stadium nog terugzien voor een herbeoordeling. Maar er zijn ook wel degelijk situaties waarin een IVA-uitkering de enig denkbare oplossing is. Ook dat zie je in de cijfers.’

Een IVA-uitkering is de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten die van toepassing op mensen die nog maar minder dan 20 procent van hun oude inkomen kunnen verdienen en geen uitzicht hebben op voldoende verbetering. 

Van iets meer dan de helft van de longcovidpatiënten die zich bij het UWV hebben gemeld, denkt de organisatie dat hun situatie nog kan verbeteren. Zij krijgen een ander type uitkering dan de 8 procent die volledig en „duurzaam” arbeidsongeschikt verklaard zijn. Symptomen die onder longcovidpatiënten het meest voorkomen zijn extreme vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Vooral mensen die ernstig ziek zijn geweest en op de intensive care hebben gelegen, hebben vaak last van de aanhoudende klachten. In de eerste coronagolf, die begon met de vaststelling van de eerste besmetting in Nederland in februari 2020, raakten veel zorgmedewerkers besmet. Meer dan zesduizend mensen uit de zorg en het onderwijs meldden zich tot nu toe bij vakbond FNV met longcovidklachten.

cc-foto: Gilbert Mercier 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.