Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lonen beginnen te dalen

  •  
12-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
payday.jpg
Sterkste daling in de agrarische sector en de horeca
De lonen in Nederland dalen. De afgelopen jaren viel de daling in lonen nog wel mee, maar nu zie je dat de crisis zich doorvertaalt in de lonen. Vooral in de agrarische sector (min 6,6 procent) en de horeca (min 3,5 procent) worden werknemers hard geraakt.
In 2008 hoorden we wel dat er crisis was, maar toen voelden we dat nog niet in onze portemonnee.
In de bouw zijn de lonen wel licht gestegen (plus 1,4 procent). Osse:
Dit gaat nog over de mensen die werken, niet die verdwenen zijn. In doorsnee waren de lonen in de bouw best redelijk goed. De stijging is niet zo schokkend in vergelijking met de daling in bijvoorbeeld de horeca.
En daar hebben ze alle reden voor: daar zijn redelijke lonen en omstandigheden.
cc-foto: Vince

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

rbakels
rbakels12 apr. 2013 - 6:23

Helaas dalen de prijzen in de HoReCa niet! Ten opzichte zelfs van Duitsland zijn die hier schandalig hoog. Bijna nergens kun je nog een hoofdgerecht krijgen voor onder de € 10. Ja, wel in de pasta-restaurants van de Duitse Vapiano-keten, en daar loopt het dan ook storm. Ik denk dat het brouwerijenkartel hier een funeste rol speelt, plus de gierigheid van Hollandse boekhouders die denken dat hogere prijzen de inkomsten verhogen en niet begrijpen dat je daar veel minder gasten door krijgt.

wvdstraat
wvdstraat12 apr. 2013 - 6:23

Dit bericht is treurig, maar was te verwachten, zeker vwb de genoemde sectoren: Een deel van de agrarische sector is helaas niet vies van een beetje uitbuiting, wat de totale loonsom natuurlijk drukt. Strenge controle op toepassing van de hier geldende arbeidsvoorwaarden is van het grootste belang. De Nederlandse horeca, althans het deel dat met (veel) personeel werkt, bestaat niet uit liefhebbers, maar uit exploitanten en investeerders. "Rijk worden" is voor dergelijke ondernemers het enige doel, ook voor een aantal kleinere. Dat de financiële sector geen enkel besef van de overige samenleving heeft, is al tijdenlang duidelijk. Het is hopelijk te verwachten, dat men bij herstel van de economie onderaan de ladder eindigt. Helaas dient de crisis daarvoor nog een tijdje voort te duren....

lembeck
lembeck12 apr. 2013 - 6:23

En ondanks het zoveel mogelijk bijleren, hetzij practisch, hetzij theorie gaan de lonen toch omlaag, behalve in de financiële wereld. Of weinig in elk geval daar. De Tegenlicht uitzending was duidelijk genoeg, maar vreemd genoeg zijn mensen die al weer vergeten, lijkt het wel.

Voice
Voice12 apr. 2013 - 6:23

Ik weet niet wat aan deze bevinden nieuws is. Het is toch overduidelijk, dat productie werk naar dumplonen gaat. Dat is niet alleen hier, maar ook in Dld, waar iedereen lof over spreekt. De gehele EU/euro heeft dit tot gevolg. Productie werk, waar niet te veel moeilijkheid in zit, dus waar bijv, niet al te veel technisch in gedacht hoeft te worden, verdwijnt allemaal naar minimumlonen, door: a. flexcontracten, b. door buitenlanders dit werk te laten doen. Want wat buitenlanders overhouden van het minimumloon hier is vaak, een maandsalaris daar of zelfs meer. Daar kun je als NL werknemer niet tegen concurreren, dus zul je voor datzelfde loon moeten gaan werken. Dat is ook nog een reden, waarom NL aan het verarmen is. Mensen in dit land op de productie en ook dienstensector (transport) worden door bedrijven gedwongen om voor minder loon te werken en dat langdurig, om zo concurrentie bestendig te blijven met andere Europese landen. Zolang er in de EU geen: a. algemeen minimumloon, b. 1 belastingsysteem, c. geen zelfde regels gelden (wetgeving), d. sociaalsysteem. e. landen niet 1 en dezelfde munt hebben (Polen) enz. enz is er oneerlijke concurrentie mogelijk en dus geen gelijkheid tussen mensen en bedrijven. Dit gaat uiteindelijk ook weer tot enorme spanningen leiden, omdat je nu al in Dld ziet, dat er enorme armoede optreed, in de Duitse gemeenschap. Buitenlanders, doen het werk van Duitse arbeiders voor veel minder als de Duitsers zelf, dus de lonen worden gedrukt. Dat is goed voor de export, maar slecht voor de import en MKB bedrijven in Dld. MKB bedrijven in Dld merken het als eerste als burgers minder te besteden hebben. Enigste oplossing: a. Stop met euro en ga terug naar de uitgangsbeginselen, van de EEG, b. Stop met de EU zoals die nu is en de Euro en verdeel de EU/Euro in een noorderlijk en zuiderlijk deel.

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2013 - 6:23

"Sterkste daling in de agrarische sector en de horeca" Precies daar waar je je zonder graadje uit het naadje mag werken. Dan weet je gelijk waarom 'onderwijs' zo belangrijk zou zijn....waarin doet er nooit toe.

1 Reactie
adriek
adriek12 apr. 2013 - 6:23

Wel wonderlijk (maar niet onverwacht) dat de klappen vallen in gebieden die weinig of niet met de oorzaken van de crisis te maken hebben. In de financiele dienstverlening hebben ze hun zaakjes blijkbaar beter geregeld en worden de bonussen hooguit een tikkie lager. In de bouw verdwijnen in hoog tempo banen, in bovengenoemde sectoren dalen de lonen en de graaiers graaien door.

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2013 - 6:23

Toch logisch in één Europa. We gaan richting een gewogen Europees gemiddelde. We zitten hoog, dus moeten we omlaag om de Pool ergens halverwege tegen te komen.

1 Reactie
rbakels
rbakels12 apr. 2013 - 6:23

Bedenk wel dat lagere lonen producten voor consumenten goedkoper kunnen maken! Alleen is een Chinees nog goedkoper dan een Pool, om van Cambodjaanse slavenarbeid maar te zwijgen.

lembeck
lembeck12 apr. 2013 - 6:23

Mensen die werkzaam zijn in de financiële sector staan wat tevredenheid betreft op de eerste plaats. Gut, hoe zou DAT nu kunnen??

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos12 apr. 2013 - 6:23

Omdat ze daar erg van 'bubbels' houden :-)

bruces
bruces12 apr. 2013 - 6:23

Mensen die werkzaam zijn in de financiële sector staan wat tevredenheid betreft op de eerste plaats. Alleen gaan tienduizenden financiële medewerkers van banken minder tevreden naar het UWV in de komende maanden.

peterh2
peterh212 apr. 2013 - 6:23

Als je de inflatie meetelt is het nog veel meer...

2 Reacties
Rechterhand
Rechterhand12 apr. 2013 - 6:23

Ja als je het zo bekijkt gaat iedereen er sinds jaar en dag op achteruit. Volgens mij zijn er weinig jaren geweest dat we meer erbij kregen dan de inflatie was. Anyway, ik denk dat dit bericht goed nieuws is. Hiermee kunnen we weer een concurrentiepositie weten te bemachtigen ten opzichte van de rest van Europa. En als ze nu ook nog bij de ambtenaren gaan snijden als een slager dan ben ik helemaal tevreden, want daar zitten me toch een hoop grootverdieners en graaiers!

Rechterhand
Rechterhand12 apr. 2013 - 6:23

Peter H. Leuk een plaatje van de vulkaan bromo. Ben ik ook geweest.