Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Londense politie hanteert nieuwe aanpak: rij verdachten van scooter

  •  
24-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
scooter
Sinds een jaar houdt de Londense politie er een nieuwe aanpak op na bij het aanhouden van verdachten op scooters: agenten rijden hen botweg van hun voertuig. Eventueel letsel wordt op de koop toe genomen, achteraf wordt bekeken of het allemaal door de beugel kon. Omdat het om verdachten gaat, niet om bewezen criminelen, komt de vraag op of deze nieuwe aanpak etnisch profileren in de hand werkt en daar eventueel op volgend, onterecht politiegeweld. Als de aanpak zich concentreert tot bepaalde wijken kan dat tot bijvoorbeeld tot onterechte aanrijdingen leiden.
Een antwoord volgt uit de cijfers. In een jaar tijd werden een aantal* aanrijdingen uitgevoerd door voor dat doel getrainde agenten, waarbij slechts arrestaties werden verricht. In tweederde van de gevallen ging het dus om een onschuldige scooterrijder. Desondanks is de commandant tevreden: “Het publiek verwacht terecht dat we iets doen om Londen veilig te houden.” De Londense politie verspreidde onderstaande video, wellicht om potentiële verdachten af te schrikken. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
*Een eerdere versie van dit artikel sprak van 2000 aanrijdingen in een jaar, op basis van een artikel van RTL Nieuws. The Guardian  meldt 63 aanrijdingen dit jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.