Joop

Londense agenten delen racisme en verkrachtingsfantasieën

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Independent Office for Police Conduct report

© File photo dated 06/07/2000 of Charing Cross police station in central London. Police officers exchanged highly offensive racist, sexist and homophobic messages with claims that it was "bante

Londense agenten hebben via WhatsApp en Facebook jarenlang racistische en homo- en vrouwvijandige berichten gedeeld. Agenten die daar iets van zeiden, werden geïntimideerd. Dat blijkt uit een rapport van de toezichthouder op de politie, schrijft het AD.
De zaak kwam aan het rollen toen er een klacht werd ingediend over een agent die op het bureau seks zou hebben gehad met een dronken vrouw. Bij het onderzoek kwamen onder meer berichten met verkrachtingsfantasieën aan het licht.
" In een bericht schreef een mannelijke agent aan een vrouwelijke collega: ‘Ik zou je graag verkrachten… als ik single was… als ik single was, zou ik je bedwelmen met chloroform.’ Een andere agent schreef over het in bed krijgen van vrouwen: ‘Een vrouw in bed krijgen is als het uitsmeren van boter. Je kunt het voor elkaar krijgen met een creditcard, maar dan kost het moeite, het gaat makkelijker en sneller met een mes.’ Weer een andere agent schreef over zijn vrouw: ,,Ik zweer God, ik ga haar slaan.” Ook vonden de IOPC-onderzoekers racistische berichten die gingen over moslims, Afrikaanse kinderen, Somaliërs en vernietigingskamp Auschwitz."
De toezichthouder stelt dat de agenten jarenlang hun gang konden gaan, omdat collega’s door de verziekte cultuur niet aan de bel durfden te trekken. Ze hadden er geen vertrouwen in dat er iets met hun klacht zouden worden gedaan en vreesden represailles. Dat laatste was niet zonder reden. “Er zijn een paar van die kutten die ons verlinken, die ik wil neersteken”, schreef een agent.
Twee agenten die zich misdroegen, zijn ontslagen. Tegen andere medewerkers zijn maatregelen genomen.
Ook in Nederland is racisme, seksisme en jodenhaat een probleem bij de politie. Een week geleden werd nog bekend dat het OM een onderzoek is begonnen naar acht agenten in opleiding die antisemitische teksten en porno verspreidden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen2 feb. 2022 - 15:51

If you pay peanuts, you get monkeys.

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 feb. 2022 - 15:23

Kennelijk is er sprake van een lage socieel-emotionele ontwikkeling onder een deel van de agenten. Wat zou dat zeggen over de selectiecriteria en de interne opleidingen van de (Britse) politie?

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté2 feb. 2022 - 15:23

Socieel=sociaal

Paul250371
Paul2503712 feb. 2022 - 11:15

Goh wat verassend weer. Net zoals hier zal het leeuwendeel van de politie daar ook wel op de PVV achtige van Engeland stemmen. (Geen bron, onderbuik maar imo wel terecht).

Eric Minnens
Eric Minnens2 feb. 2022 - 6:57

- Het lijkt wel alsof het allemaal nog niet erg genoeg is in deze wereld. Het peil van alles en iedereen wordt lager en lager. - O ja? Dus vroeger was alles beter Ouwe lul? - Ja, vroeger hadden we nog geen sociale media en dat soort stuff. - Ouwe lul. - Dat bedoel ik.

6 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté2 feb. 2022 - 15:17

[Dus vroeger was alles beter Ouwe lul?] Nee, sommige dingen waren beter, andere slechter. Wat er onder meer beter was? We wisten wel beter dan ons tegen elkaar op te laten zetten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2022 - 11:18

De geschiedenis van vrouwen bij de politie is er een van vijandigheid, (seksueel) ongewenst gedrag, pesten, intimidatie & uitsluiting. In 1993 was er een #MeToo momentje toen Ien Dales opdracht gaf voor het onderzoek na diverse klachten van vrouwen bij de politiebond. Er volgden rapporten waarmee vervolgens grotendeels niks werd gedaan.

Eric Minnens
Eric Minnens3 feb. 2022 - 13:09

@Danielle ". In 1993 was er een #MeToo momentje" Voor de #metoo-momentjes zijn de sociale media inderdaad wél positief. Ze gaan meteen viraal, i.p.v. dat er eerst bureaula-rapporten over worden geschreven. En Dales, ja, wat een goed 'wijf' was dat!

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2022 - 14:55

Bekend van "Een beetje integer kan niet" las ik. Een bestuurder op hoofdlijnen, die goed leiding kon geven. Daar hebben we er meer van nodig. In haar tijd waren die waarschijnlijk ook zeldzaam.

Hernandez
Hernandez3 feb. 2022 - 21:13

@Le Chat Botte 'We wisten wel beter dan ons tegen elkaar op te laten zetten.' Ahh.. daarom hebben we die 1e en 2e wereldoorlog gehad.

Le Chat Botté
Le Chat Botté9 feb. 2022 - 9:43

@hernandez De twee wereldoorlogen behoren niet tot mijn 'vroeger'. De zeventiger jaren wel.

OlavM
OlavM1 feb. 2022 - 23:41

Walgelijk.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman1 feb. 2022 - 19:50

Inherent aan het beroep, uitvoeren zonder eigen moraal is het credo.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers2 feb. 2022 - 8:01

Domme opmerking.