Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Lokale VVD-leider is tegen Keti Koti-evenement: 'Slavernij heeft ons ook veel welvaart gebracht'

  •  
01-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6874 keer bekeken
  •  
4514850902_aa10b27f0c_o

Verbijstering alom op sociale media vanwege de uitspraken van Yola Hopmans, leider van de VVD in Rheden. De Volkskrant publiceert een reportage over het plan om in de Gelderse gemeente een Keti Koti-evenement te organiseren. In de gemeente ligt een landgoed dat gefinancierd is met de inkomsten uit een Surinaamse plantage die draaide op slavernij. De plaatselijke PvdA stelde daarom voor een Keti Koti-bijeenkomst te organiseren om de burgers te informeren over de sporen van de slavernij die tot op de dag van vandaag in alle hoeken en gaten van de samenleving doordringen. De VVD wilde dat niet, schrijft De Volkskrant:

Yola Hopmans, aanvoerder van de lokale VVD, is beduidend minder enthousiast over het initiatief van Noorman en stemde dan ook tegen. ‘In mijn omgeving vraagt iedereen zich af of er geen belangrijkere dingen zijn waar we onze tijd aan moeten besteden,’ zegt ze. Daar heeft Hopmans zelf wel een antwoord op: ‘Je moet de dingen in hun tijd zien. Daarmee wil ik de slavernij niet goedpraten, maar we moeten ook door. Bovendien moeten we niet vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht.’

Haar verklaring wordt met verbijstering gedeeld.

Yola Hopmans is in het dagelijks leven mediacoach en presenteert zichzelf onder meer met 'Slim met media'. In 2020 kwam ze ook al eens in het nieuws omdat ze een geheime mail met de afspraak van haar coalitie om de oppositie te dwarsbomen per ongeluk naar alle oppositiepartijen stuurde. Dat noemde ze "een beetje dom".

Meer over:

keti koti, vvd, slavernij, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Nicolay2
Nicolay24 jul. 2022 - 11:59

Schaamteloze opmerking van een Neoliberaal. Één van de vele zwarte bladzijdes uit de geschiedenis van de mensheid, heeft alles te maken met de afschuwelijke hebzucht van vele mensen. En in de huidige tijd waarin we nu leven is dat alleen maar erger geworden.

Abma
Abma3 jul. 2022 - 14:22

Forum voor D?????

Mokker
Mokker2 jul. 2022 - 12:24

Gezien alle goedkope spulletjes die zowel de linkse als de rechtse consumentjes nog steeds blijven kopen, loont slavernij nog steeds. Maar weinig mensen die het wat uitmaakt waar hun goedkope zooi vandaan komt en onder welke omstandigheden het is geproduceerd.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist22 jul. 2022 - 10:55

In mijn boreale woonplaats wordt geen ketikoti gevierd maar mijn vrouw en ik vieren het gewoon thuis.

PGS
PGS2 jul. 2022 - 9:43

Zij heeft een punt. De zogenaamde gouden eeuw van Nederland valt samen met het leeg halen van haar kolonieen. Zonder kolonieen was Nederland nooit zo rijk geworden als het toen was.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki2 jul. 2022 - 10:36

Wat u dus beweerd is dat Nederland vooral rijk is geworden door misbruik te maken van anderen en door anderen uit te buiten.

badgast
badgast2 jul. 2022 - 14:24

Dat is een bijzondere stelling. In het programma van de "van Rossems" over Amsterdam vertelt Maarten van Rossem dat in de gouden eeuw niet aan slavernij werd gedaan, maar dat pas in de 18e eeuw slavernij deel uit ging maken van de Nederlandse economie - tot een maximum van van vijf a zes procent. Daar word misschien een enkel individu puissant rijk van, maar Nederland als geheel zeker niet.

Zandb
Zandb3 jul. 2022 - 8:11

PGS Niemand beweert dat ze geen punt heeft. Mensen hebben daar kritiek op, op dat punt dat ze maakt; dat je blij zou moeten zijn met het feit, dat ons die slavernij veel opleverde, dat is namelijk op z'n minst nogal een dom punt, als je dat als reden aan voert dat het NIET nodig is om Keti Koti te vieren.

onyxcumulus
onyxcumulus2 jul. 2022 - 6:43

An sich heeft deze dame natuurlijk wel een goed punt. Het heeft welvaart gebracht. De vraag is echter of je op de manier waarop trots moet zijn?! Doet mij trouwens weer denken aan de VOC mentaliteit opmerking van Balkenende. Ook zo'n opmerking om van te kotsen

2 Reacties
badgast
badgast2 jul. 2022 - 14:26

Hotel het niet over grote bedragen gaat, lijkt t me eerder iets om je over te schamen dan om trots op te zijn. Voor alle betrokkenen uit de keten, trouwens.

badgast
badgast3 jul. 2022 - 11:18

Lees "hoewel" voor "Hotel"

pahan
pahan2 jul. 2022 - 5:57

Destijds was het een verlengde van gangbaar gedrag. Of zijn de verhalen over geronselde zeelieden bijvoorbeeld alleen maar romantisch? Lijfeigene, google er maar eens op.

Zandb
Zandb2 jul. 2022 - 5:48

Noem het maar niet van belang dat ons de slavernij veel opleverde. Ik weet niet hoe het anderen vergaat maar iemand laat zich wel heel erg kennen, als die meent dat het in een bepaalde context geoorloofd is om mensen uit te buiten.

MicroWolf
MicroWolf2 jul. 2022 - 5:22

En de Holocaust was best lucratief voor de producenten van prikkeldraad en Zyklon B. Behoorlijk domme uitspraak van deze VVD-er dus. Maar persoonlijk heb ik zo mijn twijfels bij deze zin: "...de sporen van de slavernij die tot op de dag van vandaag in alle hoeken en gaten van de samenleving doordringen." Wat wordt hier precies bedoeld? Het racisme? Het cultureel archief van Edward Said? De geroofde rijkdommen waarvan slechts een heel klein deel van NL profiteerde? Wat betreft dat laatste: ik denk niet dat de dagloners in hun plaggenhutten, de mijnwerkers met hun stoflongen, en de keuterboertjes erg veel meekregen van de koloniale tijd. Laat staan dat ze ervan profiteerden...

vdbemt
vdbemt2 jul. 2022 - 0:43

Ik herken het morele kompas van de VVD: eigen welvaart belangrijker dan beschaving.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 jul. 2022 - 19:07

Typerend.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout1 jul. 2022 - 18:49

Men kan het gek niet verzinnen of er is wel een raar rechts figuur die iets achterlijks reflecteert uit de dystopie waar de VS tot verworden is. Of het nu Thierry Baudet is over Donald Trump, Frits Bolkestein die liep te dwepen met de visies van Bernard Lewis, iemand die Amerikanen probeerde te overtuigen dat hun troepen in Irak met open armen zouden ontvangen omdat deze snakten naar ''modernisering'' of Yola Hopmans die de Republikeinse senator Tom Cotton imiteert die stelt dat slavernij een ''noodzakelijk kwaad'' was en zelfs wilde dat dit in het onderwijs duidelijk zou worden gemaakt: Tom Cotton describes slavery as a 'necessary evil' in bid to keep schools from teaching 1619 Project https://edition.cnn.com/2020/07/27/politics/tom-cotton-slavery-necessary-evil-1619-project/index.html

5 Reacties
FreddyvD
FreddyvD2 jul. 2022 - 4:58

@Arjan Fernhout, hmmm en toch is het een interessante hypothese dat slavernij een noodzakelijk kwaad is (geweest). Voordat mensen mijn kop eraf willen bijten.... Hoe zou de wereld eruit hebben gezien zonder die duizenden jaren slavernij? Wat ook nog eens interessant is, is dat landen die zich vroeger bezig hielden met slavernij nu over het algemeen gezien veel toleranter zijn en veel meer diversiteit kennen dan landen die zich (bijna) nooit hebben bezig gehouden met slavernij. (In ieder geval in Europa.) Zelf kom ik uit een plek waar wij ongeveer 400 jaar (bijna) slaaf waren en daar zijn ze echt niet zo tolerant tegenover gekleurde mensen dan hier in Nederland en dat maak ik regelmatig mee als ik daar ben aangezien ik getrouwd ben met een Curacaose.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert2 jul. 2022 - 8:28

@ FreddyvD - ...hmmm, en toch is het een interessante hypothese dat de Tweede Wereldoorlog een noodzakelijk kwaad is geweest. Wat heeft dat tijdperk ons niet aan zegeningen gebracht? Ongekende vooruitgang van de technologische ontwikkelingen, die ook uitmondde in de ruimtevaart en al haar prachtige onvoorziene extra kennis. De Amerikanen deden zeer veel bruikbare expertise op bij, en na het werpen van nucleaire bommen op Hiroshima en Nagasaki. De geneeskunde maakte grote sprongen, ofschoon dr. Mengele wat té stoutmoedig te werk ging. Jij poneert een absurd en onacceptabel idee. Ik hoef jouw argumentatie maar even uit te vergroten om dit aan te tonen. Uitbuiting en slavernij mogen niet. Ze zijn misdrijven tegen de menselijkheid. Berechting dient door het hoogste strafhof te geschieden, en de straffen moeten overeenkomstig de ernst van de vergrijpen zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout2 jul. 2022 - 9:42

@ FreddyvD Uw reactie lijkt te komen uit een script van een 'mockumentary'-film, zoals in een ''ripping yarn'' van Michael Palin. "Set them free, I say,'' in "Roger of the RAJ'': https://www.youtube.com/watch?v=2wKA-mWJjZw

C@io1
C@io13 jul. 2022 - 1:44

@Fred welke plek is dat dan Fredje? En je punt is nu dus omdat die mensen op die plek, zijn blijven steken, dat dat normaal is dat ze jegens je vrouw discrimineren omdat ze in meer of mindere mate melaninebegaafd is en/of v dat eiland komt? Waar mijn roots indirect ook liggen trouwens.. Niet dat het een startkwalificatie is, of uitnodiging om met me te komen sollen maar ik ben ook melaninebegaafd Fred. Voor de rest,is je observatie gedeeltelijk waar? Ik denk niet dat je die conclusie kan trekken als we kijken naar hoe in het verleden de "rassen-relaties/-verhoudingen" waren in de VS na de afschaffing vd slavernij (jim crow laws). Of hoe er duidelijke elementen in het maatschappelijk verkeer daar de afgelopen 20 jaar naar terug proberen te gaan, oa bij wijze v onrechtmatig geweld onder meer door politiebeambten welk lang etnische lijnen regelmatig regelrechte executies uit voeren. Red-lining, ontmoedigingsbeleid etnische minderheden om te kunnen stemmen, etnisch profileren+onevenredig verschil tussen blanke US burgers en negroide burgers om in het gevang te geraken voor dezelfde vergrijpen(3 strikes laws), en/of het leven te laten in interactie met wetshandhavers etc. Etc. Je zou die conclusie dus enkel kunnen trekken als je daar over heen kijkt aldaar en alhier bijv. De grondslagen toeslagen affaire en het etnische boete onderzoek.

C@io1
C@io13 jul. 2022 - 1:49

@Fred als beide v mijn reacties er door mogen komen. Dan is het duidelijk dat die zogenaamde hypothese zoals jij het whitewashen van een hatecrime tegen de universele menselijkheid noemt. Toch niet zo interessant zijn adhv de lijnen der gedachtengang welk je posit. Anders kan ik die niet 'dismantelen' met verifieerbare feiten, mening en rationeel uit me koppie binnen circa 5 minuten, buitenom 20 minuten optikken, op een bokkende mobiel. Hoe dan ook Fred, we spreken elkaar vast weer snel op een ander topic. Alvast nog een prettig weekeinde en met vr. Groet. C

C@io1
C@io11 jul. 2022 - 16:49

Opdat er gedegen correcties plaats vinden en recourse mogelijk wordt om deze themas tegen te gaan. 5. Hier gaat mevrouw dan ook de mist in door te stellen dat veel andere zaken belangrijker zijn. Als men hedendaags, de erkenning v. Het misdrijf tegen de mensheid inzake transatlantische slavernij tracht te ondermijnen en/of bagatalliseren. Hoe voorkomt een overheid dat art. 1 pragmatisch gewaarborgt is en herhalingen van soortgelijke strekking zich niet voltrekken tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Cq. Hoe leert men hier van. En hoe waarborgt de overheid diens eigen gemaakte afspraken omtrent dien, zonder aandacht en bewustzijn van de oorzakelijke eigenschappen welk dit soort zaken mogelijk maakten. Dus, tja persoonlijk heb ik heel hard hier om moeten lachen. Omdat, mevrouw de wind uit de zeilen heeft genomen van radicaal en extreem rechts inzake dit thema; op inhoudelijk niveau, met daarbij in, het oogmerk racisme in de polemiek omtrent deze thema's. Onder meer vanwege reeds al plaatsgevonden erkenning van het institutioneel racisme gedurende de toeslagenaffaire. Hetgeen hier dus hedendaags parallel aan loopt. Hartelijk, dank dus mevrouw voor u woorden welk de noodzaak van maatregelen (aandacht/educatie etc.) aangeven irt tot deze viering en diens gronden. Als ook het monddood maken van uw medestanders op de rechter flank diens argumentatie in deze!! Ook al was het maar per ongeluk :D

2 Reacties
FreddyvD
FreddyvD2 jul. 2022 - 5:24

@C@io1, [Het misdrijf tegen de mensheid inzake transatlantische slavernij tracht te ondermijnen en/of bagatalliseren. ] Ach doen wij dat niet allemaal? Wij doen net alsof die 400 jaar slavernij een wit feestje was en negeren hierbij een groot gedeelte van het leed. Dat is hoe mensen tot slaaf werden gemaakt. Niet alleen dat, u noemt alleen de transatlantische slavernij en dat is maar een fractie van de tijd dat er slavernij was/is en maar een fractie van de totale hoeveelheid slaven. Alleen al daarom gaan veel mensen al de mist in. Negeren dat in de tijd dat wij in slaven handelden, er complete stammen waren die elkaar of uitmoorden of elkaar tot slaaf maakten en ze dan aan ons te verkopen. Er was al duizenden jaren langeen bloeiende slavenhandel voordat wij ons er mee bemoeiden en nadat wij ermee stopten ging het gewoon door. Ergo nog volgens sommigen zijn er nu meer slaven dan ooit. Doen alsof de slavernij begon bij de witten en geeindigd is nadat de witten ermee gestopt waren is daarom een vreselijke misser.

C@io1
C@io13 jul. 2022 - 1:23

Beste Fredje weer niks beters te doen.. Het gaat hier specifiek over onze geschiedenis met slavenhandel binnen ons koloniale systeem met oogmerk etniciteit. Als jij nou misdrijven jegens de mensheid wil goed praten v jezelf; onder het mom dat gebeurd overal, dat staat buiten de norm die we hanteren. Vandaar het misdrijf jegens de mensheid. En dat zegt meer over jou persoon, incluis jou lexicon: witten, welk ik nergens noem. Lijkt me blanke mensen, maar goed. Blijkbaar leef jij in een letterlijk zwart witte wereld ala een tekenfilm v kids uit 1940. Zal der nog even aan toe voegen dat men destijds in NL ook al wisten dat dit niet door de beugel kon en om steun te krijgen vd business, de bijbel in dook om zieltjes te winnen voor deze, ook toen, amorele onderneming en mensen te overtuigen, desondanks daar deel aan te nemen: Hun huid is donkerder, het staat in de bijbel dat ze dan minder zijn. Ja ja dezelfde mensen welk wel garnalen eten en basis/gouden regel nummer 1: heb u naaste lief daarmee uit het raam gooiden.. Voor voornamelijk prive en startkapitaal vd NL bank en diens bestuurders. Ja de NL bank zat zelf weinig in de slavernij, maar er was nauwelijks scheiding tussen natuurlijke personen int bestuur; diens investeringen en het beoogde belang vd bank. Daarnaast Fred is buitenom SM en de slaapkamer, tussen consenting adults; slavernij geen keuze v hen die tot slaaf gemaakt worden. Al met al Fred, je reactie is inhoudelijk zwak en transparant.

C@io1
C@io11 jul. 2022 - 16:37

Beste mede-Joopers en mensen, Ik vind dat inzake deze uitspraken deze mevrouw;vandaag een held is, al was het per abuis. Waarom?: 1. Ze erkend de bijdrage vd kolonien aan de welvaart welk wij vandaag de dag kennen in Nederland. 2. Ze ontneemt, onbedoeld in het slavernijverleden en racisme debat welk reeds jaren tiert, de validiteit weg van de meest op de rechter flank gehanteerde argumenten bij radicaal en extreem rechts. En dit wel vanuit diens eigen gelederen en positie als vertegenwoordiger van die flank. Dankjewel mevrouw. Einde discussie. U heeft uw medestanders onder de bus gegooid. 3. Ze toont impliciet verder aan dat ze vanuit dat kader geen grip heeft op de materie. Gezien, het institutionele discriminatie betrof, deze lag aan de grondslagen vd transatlantische slavernij (naast gewin). Daar, is dus weinig aan verandert, getuige de toeslagenaffaire en de rol van dat kenmerk binnen hedendaagse setting. 4. Mevrouw vind het debat wel afgesloten, ik daarentegen enkel de discussie omtrent de door rechts gebezigde argumenten om de staat zijn verantwoordelijkheid te ontlopen cf. Art. 1 GW. Het waarborgen van gelijkwaardigheid en individuele schade voorkomen bij wijze v negatief waardeoordeel op arbitraire kenmerken door het normatief grootdeel jegens minderheden. 4. Daarmee gezegd, maakt mevrouw een sterk betoog, voor pragmatische maatregelen binnen maatschappelijk verkeer en bij de overheid, welk punt 3 waarborgen inzake art. 1.

Zakenpief
Zakenpief1 jul. 2022 - 16:32

Wat is een deel van de VVD toch intellectueel afgezakt, de laatste jaren. Waar zijn de klassiek liberalen zoals Dijkstal, Voorhoeve, Smit-Kroes of zelfs Wiegel? Sinds de VVD de richting van Verdonk is ingeslagen, is de partij echt door de ondergrens heen gegaan.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew2 jul. 2022 - 1:59

@Zakenpief: Sinds de VVD de richting van Verdonk is ingeslagen, (...) ---------------------------- Volgens mij is de VVD de richting van Rutte ingeslagen. Neoliberalisme versus nationalisme-light. Het is het eerste geworden, maar er blijven natuurlijk individuele uitzonderingen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 jul. 2022 - 13:19

Mee eens. De liberale traditie is niet in zijn geheel platvloers. Als je John Locke leest, dan was hij wel met iets anders bezig, dan waar huidige VVD dwazen mee bezig zijn. Het ging hem om : individuele vrijheid Het gaat de ordinaire VVDer om : veel geld, ten koste van letterlijk alles en iedereen

Olav Meijer
Olav Meijer1 jul. 2022 - 15:42

[".....we moeten ook door. Bovendien moeten we niet vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht."] Zeker wel, daarover kan Klaas Knot het e.e.a. uitleggen aan tutYola.

WillemdeGroot
WillemdeGroot1 jul. 2022 - 15:38

Hopmans: 'Je moet de dingen in hun tijd zien.' Jazeker, en dit soort opmerkingen dus ook. Een niet onaanzienlijk deel van de bevolking zou zich zomaar kunnen vinden in wat ze beweert. Het is dus geen eenling, een de-weg-kwijt zijnde politica die dit zegt en meent. Het is inderdaad deze tijd die dit soort opmerkingen en figuren baart. Wat me de laatste tijd in de media opvalt, is een ogenschijnlijke richtingenstrijd die zich voordoet binnen de VVD-gelederen. Grofweg: liberalen, in de klassieke betekenis van het begrip, contra de conservatief en soms tegen extreemrechts aanleunende neoliberalen. Tip: lees het pas uitgekomen boek van Mellink en Oudenampsen, Neoliberalisme. Zeer goed en verhelderend.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 jul. 2022 - 19:10

Van Rossem schreef er ook over, in het boek genaamd : markt fundamentalisme. Ook een heel goed boek. De VVDers die ik gekend heb, indirect, waarom voornamelijk heel erg dom. Heel simpele mensen, die moeite hebben met nadenken en alleen maar om geld geven. Ze zouden hun eigen moeder nog verkopen, voor geld. Ze zijn geobsedeerd door geld, voor de rest interreseert niets ze. Ze zijn amoreel.

J.janssen2
J.janssen21 jul. 2022 - 15:34

Mij verbaast zo'n reactie van zo'n Vvd-politica niets. Vanuit een dergelijk perspectief worden immers ook de hedendaagse " slaven"uitgemolken ten behoeve van de heersende klasse.

1 Reactie
Zandb
Zandb2 jul. 2022 - 5:53

janssen De mening van een VVD-politica is veel minder interessant, dan de reacties daarop zijn. Als mensen met dergelijke meningen menen het best bij de VVD te passen, dan zou het prettig zijn wanneer die VVD duidelijk maakt, dat dat ten onrechte is.

Jonathan2
Jonathan21 jul. 2022 - 13:10

Om dan nog een positief punt in deze opmerkingen te zien. Ze gaf de afschaffing van de slavernij tenminste niet aan als belangrijkste oorzaak voor de huidige stikstofproblemen. Dus ze laat hier wel een opening op rechts voor JA21, BBB,De PVV en het Schorum voor Democratie.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 jul. 2022 - 13:10

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jonathan2
Jonathan21 jul. 2022 - 13:02

Laten we eens kijken naar het antwoord dat de psychopatische hebzucht zo fijn laat blootleggen. Mevrouw, gelukkig niet gezegend met al te veel werkende hersencellen, was zo goed om daar inzicht te geven. Hoewel ze twee redenen aangeeft waarmee ze een rechtvaardiging voor de slavernij geeft, het verschuiven van normen en waarden door de tijd en het geldelijke gewin, waarmee ze gelijk voor een deel de eerste rechtvaardiging onderuit haalt, zegt ze vreemd genoeg het niet goed te praten. Ja, mevrouw, in die tijd pleegden ze de meest afschuwelijke misdaden, deze werden gerechtvaardigd door een leeg racistisch omhulsel, ook wel ideologie genoemd, en de poen die men hiermee kon verdienen. Sterker nog, heel veel misdaden werden gepleegd omdat ze meer welvaart, lees poen, opleveren, ook in deze tijd, dat mevrouw dat als een rechtvaardiging ziet, laat juist zien dat de criminele hebzucht ook in deze tijd nog welig tiert, voor wie het niet wist. Hoe haal je het in botte hersens om poen als een rechtvaardiging voor de meest afschuwelijke misdaden te geven. Antwoord: het huidige morele kompas van deze mevrouw, en laten we eerlijk zijn, nog vele andere, verschilt echt niet zo veel van onze racistische criminele voorouders, en daarmee haal je ook het tweede argument van de verandering door tijd van normen en waarden onderuit.

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...1 jul. 2022 - 18:19

Hear, hear, je hebt helemaal gelijk...

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 jul. 2022 - 19:07

Ja, je kan dan ook zeggen: Wat de maffia doet : mensenhandel etc, dat is ook prima, want het levert veel geld op. Dat is dezelfde logica. Maar goed, veel van die VVD mensen zijn ook niet bijster intelligent, je kan het ze niet echt kwalijk nemen. Ik meen dit serieus. Ze snappen het gewoon écht allemaal niet. Laat ze lekker bitterballetjes eten en biertjes drinken met elkaar en over koetjes en kalfjes babbelen. Dat gaat ze beter af.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 jul. 2022 - 12:48

Yola Hopmans lijkt me een heel enge muts - niet de enige in de VVD, dat laat zich raden. Maar altijd als je denkt dat die figuren een niet meer te evenaren moreel dieptepunt bereikt hebben, word je gauw daarna weer in het ongelijk gesteld. Mensen zonder hart en zonder geweten. Al stoten ze de gekste klanken uit, je begrijpt dan toch dat het weer om geld, luxe, en eigenbelang gaat. "In de tijd zien", "niet goedpraten", "we moeten ook door", en dan, 'to add insult to injury' - "Bovendien moeten we niet vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht." Let op: "bovendien" (belangrijkte is dat...); "niet vergeten" (wordt altijd bij herdenking van tragedies gebruikt); "de slavernij" (pure misdaad); "ONS veel welvaart" (uit misdrijven verkregen luxe voor ons eigen, staat hier feitelijk). Je broek zakt af van zoveel arrogantie en pure stupiditeit. Dat in weinig woorden. En die zijn ook nog eens als een bekentenis te lezen. Waartoe is deze troela nóg in staat? Ik zal het jullie zeggen: Gezien het gemiddelde niveau van de VVD-top in Den Haag zou Yolanda Hopmans zomaar de eerste vrouwelijke premier kunnen worden. En dan zal ze ons voorhouden dat zij zich door de crisis van die dagen genoodzaakt zien om officiëel de slavernij weer in te voeren. Daarvoor roept ze dan een nieuwe nationale feestdag in het leven. (Noten: er is al dertig jaar crisis in ons land, doelbewust veroorzaakt door rechts. En er is nu ook slavernij, al heet dit anders.)

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk1391 jul. 2022 - 13:58

Inderdaad, nu heet dat "iets terug doen voor je uitkering". Dat die uitkering is veroorzaakt door de werkgevers, die weigeren iemand met een uitkering werk te geven EN door de VVD die weigert om werkgevers net zo hard een mes op de keel te zetten om een gezond persoon met een uitkering een baan te geven als zij met de werklozen doen als het gaat om solliciteren. En anders is het wel het miminum loon, dat elk jaar minimummer wordt, omdat het de laatste 40 jaar niet één keer is verhoogd met de inflatie. In de komende 3 jaar gaat het minimum loon omhoog met 7,5 %. BRUTO hé? Daar hou je NETTO dan 4,35 % van over. IN 3 JAAR. Terwijl we alleen al in DIT jaar meer dan 10 % inflatie hebben. Daarbij is deze hele situatie ontstaan door het asociale stemgedrag van de bevolking, die wél roept dat er te veel werkelozen zijn, maar NIET door heeft dat zij daar zelf schuld aan hebben. Want een sociale partij helpt de werkloze om een (vaste) baan te krijgen en een liberale partij laat alles en iedereen in de steek. Wat voor GELD moet alles wijken. Mens, dier, milieu en natuur. Wanneer snapt die domme Nederlander eens dat liberaal beleid alleen voordelig is voor mensen met een enorm hoog inkomen en internationale bedrijven? Ik vrees van nooit.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 jul. 2022 - 14:57

@ Pietje Puk139 - ha, prima bericht. Je brengt voor mij twee nieuwvormingen die ik ga onthouden: "minimummer" - dat is een echte trouvaille. Fonetisch drukt het precies uit wat de inhoud beoogt te zeggen. Steeds lager minimum, steeds meer een nummer in plaats van een mens, iemand die niet gezien en gehoord wordt... mini-mummer. Dit zou ook een geuzennaam bij de komende revolutie kunnen worden: wij minimummers pikken het niet langer! Samen trekken we op tegen de maximummers! We kunnen ons die idioten niet langer veroorloven! "ik vrees van nooit" - mooi hoor. Nederlanders zijn in veertig jaar wel heel erg versimpeld. Hier waren dus maar twee generaties voor nodig. Men zou bijna gaan geloven dat de VVD al die tijd in het geniep psychofarmaca aan ons drinkwater toe liet voegen. Stofjes die willoos en onderdanig maken. Bijna.

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 jul. 2022 - 18:20

Ja, het is te triest voor woorden. Wat zijn we de laatste decennia op allerlei terreinen toch afgegleden. Verstand komt met de jaren zou je toch denken. De realiteit wijst helaas anders uit...

Dehnus
Dehnus1 jul. 2022 - 12:09

Moet je je voorstellen als dit over de holocaust was gezegd. En ja die vergelijking kan je hier maken. Als je de Westelijke en de minder bekende (maar meer slachtoffers kennende) Oostelijke Slavernij bij elkaar optelt, heb je het over een miljoenen mensen die afgemaakt zijn, doodgemarteld zijn of dood gewerkt zijn. In een tijd met een kleinere wereldbevolking. Dit is ook op een industriële schaal gebeurd en daar mag je je ook best boos om maken. Dus als deze vergelijking je boos maakt? Dan moet je eens nadenken op wie je echt boos moet zijn. De mensen die eigenlijk een holocaust goedpraten, of de vergelijking zelf. En ja we hebben het over tientallen miljoenen. En ja ook de holocaust bracht Duitsland tussen 1930 en 1945 veel "welvaart" mits je lid was van de partij en rijk genoeg was. Kon je zo een gestolen huis/kunstwerk/goud/etc krijgen. En ook daar werden mensen tot de dood gewerkt om de industrie maar op peil te houden en goedkope krachten voor de rijke industriëlen te verzorgen. Dus ja misschien eens erkennen dat dit gebeurt is en ngo niet eens zo lang geleden. Want na de afschaffing in de VS? Ging het zuiden daar over op wetjes om zo toch hun slaven te houden. EN nee, niet alleen daar. Je wilt niet weten wat NL in Indonesië en Suriname heeft uitgevreten (Of zelfs zo dichtbij als Nederland zelf met haar werkverschaffing voor bedrijven van "vrindjes"). Het verleden is niet altijd mooi of romantisch. Dus tijd om daar ook eens aandacht aan te schenken!

Martin van der Linde
Martin van der Linde1 jul. 2022 - 11:40

Een mediacoach die dit soort uitspraken doet verraadt een slechte mediacoach te zijn. Of een domme.

Tony Soprano
Tony Soprano1 jul. 2022 - 11:29

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."