Joop

Lokale partijen lopen opleidingsgeld mis

  •  
16-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
raadstraining-utrecht-300px
Eenderde van de raadszetels, maar nog geen 10% subsidie
Het opleidingsgeld voor raadsleden komt voor het grootste deel bij de landelijke politieke partijen terecht. Lokale partijen krijgen nog geen 10%, terwijl ze meer dan een derde van de raadszetels bezetten.
Dat blijkt uit een overzicht van de verdeling van het opleidingsgeld dat het ministerie van Binnenlandse Zaken op verzoek van vakblad Binnenlands Bestuur heeft gemaakt.
PvdA en CDA krijgen ieder ruim een kwart van het totale budget van vierhonderdduizend euro. De overige landelijke partijen slokken samen nog eens meer dan een ton op. De 143 lokale partijen hebben bij elkaar niet meer dan 30.000 euro ontvangen.
Foto: Sebastiaan ter Burg (Flickr/CC)

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

liez
liez16 nov. 2009 - 6:50

Als opleidingsmanager van GroenLinks wil ik hier graag op reageren. De toekenning van de subsidie heeft niets te maken met de mening van de beslissers over de subsidiepot, maar wel met de aanvraagmethodiek. Alle politiek partijen konden naar rato van het aantal raadsleden subsidie aanvragen bij BZK. De lokale partijen moesten dit dus individueel doen. Hoe veel je aanvroeg, mocht je zelf weten. Wat je kreeg, hing af van het totaal aantal aanvragen. Op hoe veel je dus zou kunnen rekenen, was vooraf niet in te schatten. Een vertegenwoordiger van de lokale partijen liet net bij Goedemorgen NL weten dat de lokale partijen ?53 per raadslid hebben ontvangen. GroenLinks heeft net iets minder per raadslid ontvangen. Wij kunnen per raadslid dus ook geen enorm budget uittrekken. We moeten slim organiseren. Dat is makkelijker als je een landelijke organisatie hebt, dat geef ik meteen toe, hoe bescheiden de beschikbare capaciteit ook is. Oproep aan de lokale partijen: bundel de krachten en stop met klagen.

gnotke
gnotke16 nov. 2009 - 6:50

Het is niet zo erg hoor om opleidingsgeld te missen. De PvdA heeft altijd voldoende geld voor opleiding gekregen en zelfs een instituut ervoor in het leven geroepen. Maar wat doen ze aan het eind van het opleidingstraject: ze gaan met een rechtsfundamentalistische radicale beweging samen in een regering zitten... Dat zal gaan lonen... Kun je beter geen opleiding krijgen maar gezond verstand gebruiken.