Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Logisch: Gouden Koets naar het museum

  •  
08-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
goudenkoets
Ook volgend jaar zal Koning Willem-Alexander niet met de Gouden Koets naar Prinsjesdag gaan. Na de restauratie gaat het voertuig naar het museum. Van juni tot november zal de Gouden Koets tentoongesteld worden in het Amsterdam Museum.
Volgens de NOS wordt later beslist of het rijtuig ooit weer terugkeert bij Prinsjesdag. Groot lijkt die kans niet. Al in 2011 pleitten de Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) ervoor om de racistische afbeelding van de zijkant van de koets af te halen. Op het zijpaneel zijn halfnaakte Indonesische en Afrikaanse mensen te zien die cadeaus meebrengen voor een witte vrouw.
De afgelopen jaren werd de Gouden Koets gerestaureerd, en nam de kritiek op de 19 e -eeuwse afbeelding verder toe. Zo sprak onder meer het Landelijk Platform Slavernijverleden zich uit tegen gebruik van de koets op Prinsjesdag vanwege de verheerlijking van het slavernijverleden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (81)

frankie48
frankie4810 sep. 2020 - 7:27

Ik snap door het verhaal achter de gouden koets dat hij door de gulheid van de Amsterdammers toentertijd nu als eerste in een Amsterdams museum wordt tentoongesteld, maar het lijkt mij als Amsterdammer niet meer dan billijk dat hij in elke stad, dorp of gehucht in Nederland voor iedereen te bewonderen moet zijn, dus moet een landelijke tour langs al die plaatsen overwogen worden!

Bert de Vries
Bert de Vries9 sep. 2020 - 11:19

Schitterend verhaald. Zo wordt geschiedenis poëzie.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 sep. 2020 - 8:30

De afbeelding wordt tot voet des aanstoots verheven, net als standbeelden, roept bij mij een soortgelijk beeld op van de Isis terroristen die de redactie van Charlie Hebdo om beelden hebben vermoord, ik zeg niet dat mensen die aanstoot nemen aan beelden zoals op de gouden koets zich hieraan schuldig zouden maken, maar de grondhouding is m.i. dezelfde, je zal gehoorzamen, in dit geval goedschiks omdat het tij meezit en onze koning ook niet de lulligste is, en anders wil de beweging door tenaciteit bewijzen het bij het rechte eind te hebben, zich blindstaren op een plaatje of een standbeeld terwijl we verder geen reet opschieten, daardoor komen niet meer banen, worden zwarten niet meer geaccepteerd, ik denk integendeel, het paard achter de gouden koets spannen, mensen voor je zaak winnen vergt tact, inzicht en empathie, het vermogen je in een ander te verplaatsen, je kan ook de strijd aangaan net als de moslim fundamentalisten, uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers, ten koste van de zaak, daarbij heb ik als vrijheidsfundamentalist de stellige mening, wat u niet wilt dat u geschiedt doe het ook een ander niet.

2 Reacties
ton14024
ton140249 sep. 2020 - 11:45

Alleen verliezers? Zet die koets in een museum, juist om het te bewaren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 sep. 2020 - 12:15

"Alleen verliezers? Zet die koets in een museum, juist om het te bewaren. " Voor mijn part gaat ie in de fik, daar gaat het mij niet om, ik word een beetje moe van die symbool politiek, of dacht je dat die hollanders me schuldbewuster zouden tegemoet treden, of dat het echte probleem, achterstelling, vooroordelen en racisme minder wordt, als je dat met ja kan beantwoorden mag van mij de gouden koets in alle kleuren van de regenboog worden overgeschilderd.

JasDon
JasDon8 sep. 2020 - 21:56

Wat een gezeur om wat historische afbeeldingen terwijl iets wat echt in het verleden hoort te liggen, een monarch op basis van erfrecht, op de troon zit.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 sep. 2020 - 20:31

`Tja...' zo hoort men van slachtofferig domrechtse zijde klagen: `Ze pakken ons álles af!! Onze zwarte Piet, ons stukje vlees, onze Boeren, ons strandvuur op Duindorp, ons vuurwerk, onze Sinterklaasoptocht, onze auto en nu ook al onze gouwe koets. Waar moet dat heen met onze maatschappij?'

3 Reacties
ton14024
ton140249 sep. 2020 - 11:55

Naar het oosten. Links pakt het westen af. Ze verkondigen zeespiegelstijging.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2020 - 12:37

Links pakt het westen af. Van wie?

ton14024
ton1402410 sep. 2020 - 12:09

Van slachtofferig domrechtse zijde.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 sep. 2020 - 20:12

Het is een afschuwelijk lelijk protserig ding, uit de tijd dat sommige politici en een groot deel van de gegoede burgerij leden aan een gebrek aan goede smaak en moreel bewustzijn. Je kunt natuurlijk argumenteren dat aan dat laatste niets is veranderd.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 sep. 2020 - 18:03

De Gouden Koets wordt op een "koninklijke" manier uitgefaseerd. Ik denk ik dat veel landgenoten zich enorm storen aan de hedendaagse "ausradier cultus" onder druk van marginale activistische bewegingen. Waar eindigt dit? Deze "Rupsjes Nooitgenoeg" zullen minutieus de stofkam door ons cultureel erfgoed en tradities halen tot alles is gezuiverd van uitingen waar zij aanstoot aan nemen. Best eng als je over nadenkt.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 sep. 2020 - 18:04

erover nadenkt

Bouwman2
Bouwman28 sep. 2020 - 16:24

Gerard Reve, die meer voor de emancipatie van homoseksuelen en de verspreiding van het Nederlandse levenslied gedaan heeft dan de familie Hazes, Johnny Jordaan, Tante Leen en al die andere gestandbeelden bij mekaar, die die een groot schrijver en dichter was, was tevens en enorme pestkop, Die Gerard d us, heeft eens de regels geschreven: me tde tjoekie tjoeki boot naar takkie takkie land. Reve is al jaren lang dood en niemand leest em meer, Bijna niemand. Maar die regels blijven gebeiteld in zijn grafmonument: hier ligt Gerard Reve, de racist. Leg geen bloemen neer sla geen kruis maar maak voort naar de uitgang. Ik vindt dat merkwaardig, want volgens mij was Bouterse, de ex president van Suriname toch ook niet lelieblank. maar werd ie veroordeeld door de Krijgsraad in het proces over de december moorden.

2 Reacties
LaBou
LaBou 9 sep. 2020 - 6:43

Ik mis de koets in deze novelle.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2020 - 19:27

Wat is de betekenis van Reve's grafschrift? (ik kan trouwens geen bevestiging vinden)

Rechtvaardig2
Rechtvaardig28 sep. 2020 - 15:31

Ik denk dat veel mensen hier heel boos om worden. Je moet dingen zetten in het perspectief van de tijdsgeest, willen we alles naar huidige maatstaven converteren blijft er geen kunst meer over (bij wijze van spreke: bommen op Rome).

1 Reactie
Paulus3
Paulus38 sep. 2020 - 21:29

Daar word ie nu ook gezet. In het museum ipv in gebruik.

Wijdeveld
Wijdeveld8 sep. 2020 - 13:56

De gouden koets is een stuk uit de geschiedenis. De mensen die nu zo fanatiek tegen slavernij zijn in Nederland moeten niet vergeten dat zij nu zelf meewerken om eenzelfde slavernij in stand te houden. Hoeveel mensen gaan er in de huidige tijd niet gebukt onder slavernij omdat wij en het grootkapitaal deze moderne slavernij door onze onverzadigbare drang naar meer, meer, meer in stand te houden. We hebben en óók de huidige schreeuwers, niets geleerd van het verleden en doen in principe nog steeds hetzelfde

2 Reacties
Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 14:58

deblaker Dus die afbeeldingen op de Gouden Koets geven de verhoudingen natuurgetrouw weer?

ton14024
ton140248 sep. 2020 - 15:02

Wat kan ik eraan doen, behalve mezelf opknopen? Daar komt jouw betoog op neer.

Vuurtoren2
Vuurtoren28 sep. 2020 - 13:53

Logisch: de bedreigingen op Twitter die in verband met slavernijverleden recent bekend zijn geworden zijn van dien aard dat je daar met goed fatsoen niet van kan wegkijken.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 14:59

Vuurtoren Licht me in. Ik zit niet op twitter.

Vuurtoren2
Vuurtoren28 sep. 2020 - 15:33

Ik ook niet Zand maar in de betere media wordt het breed uitgemeten dus je zal daar je licht moeten opsteken. Tevens aangeraden om dat vaker te doen en niet in alleen maar in je eigen bubble blijven zitten. De vraag schijnt te zijn of het OM op eigen initiatief gaat vervolgen of dat er aangifteformulieren voorgedrukt moeten gaan worden.

LBNB
LBNB8 sep. 2020 - 13:49

De Gouden Koets verdwijnt maar tijdelijk naar het museum. Hopelijk keert de gouden koets daarna weer terug met Prinsjesdag. Ze moeten hun kop niet weer laten hangen naar een activistische minderheid. De afbeeldingen op de koets zijn cultureel erfgoed Nederland en mogen gewoon getoond worden wat mij betreft.

5 Reacties
ton14024
ton140248 sep. 2020 - 14:54

365 dagen per jaar!

Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 15:03

LBNB Cultureel Erfgoed? Wat verstaat u daar dan precies onder? En stel nu eens, dat de Koning geen prijs stelt op dergelijk cultureel erfgoed. Moet hij dan toch, tegen zijn zin, in zo'n ding met dergelijke cultureel erfslecht gaan zitten

Rechtvaardig2
Rechtvaardig28 sep. 2020 - 15:33

De koning stelt de Gouden Koets wel op prijs, maar praat alleen mee met die paar procent drammers om zijn eigen hachie te redden.

Paulus3
Paulus38 sep. 2020 - 21:35

1. Een koning in een koets door de straten om aan te bidden. Ja, daag. 2. Kleinerend colonialisme propaganda. Doe niet zo gek, joh. We lopen ook niet met hakenkruizen de straat op. Cultureel uit of van het verleden wil nog niet zeggen huiding relevant of juist.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 sep. 2020 - 17:07

Nee die komt niet terug met Prinsjesdag, want dat is eigenlijk de enige dag dat deze koets relevant is? Beetje hetzelfde als een compromis vinden rondom ZP: OK, niet tussen 7 december en half november, daartussen wel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 sep. 2020 - 12:20

Ik denk dat weinig mensen weten wat er allemaal op de koets is afgebeeld. Onder anderen ook de Hulde van Nederland met half aangeklede figuren die geschenken aanbieden aan een blanke vrouw gezeten op een troon. Ook in die tijd liepen er geen halfnaakte boeren met een koe rond. Wie zich aan dit soort voorstellingen stoort is niet goed wijs. Hoe komen de toekomstige generaties nu te weten hoe de verhoudingen vroeger lagen als er voortdurend geschiedenis wordt weggemoffeld?

3 Reacties
ton14024
ton140248 sep. 2020 - 13:25

Jij wil dus de aandacht van de regeringsverklaring afleiden met een oude geschiedenis?

jandebakker
jandebakker8 sep. 2020 - 14:37

Ton14024 Dat een on verkozen monarch, na een rijtoertje door de stad, in een historische zaal vol met bijzonder uitgedoste volksvertegenwoordigers de verklaring voorleest leidt natuurlijk niet af.

ton14024
ton140248 sep. 2020 - 17:14

J, afleiden is een optelsom.

Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 11:58

Logisch: alles wat maar een beetje in verband gebracht kan worden met 'fout' of racisme gummen we uit. Misschien moeten we eens leren het verschil te maken tussen een (oorspronkelijke) kunstuiting en opzettelijk racisme. Gaan we zo door met strippen? Dan gaan we zeker binnenkort ook alle musea eens doorspitten; of Franse kastelen afbreken die met bloed zweet en tranen door burgers, lees horigen-slavernij zijn neergezet, kortom een reden valt er altijd wel bij te verzinnen... Het trieste gevolg van mensen die met een moreel kompas trachten zichzelf te zuiveren van hun eigen geschiedenis, aangezet door mensen die in alles slachtoffers zien.

3 Reacties
ton14024
ton140248 sep. 2020 - 13:20

Wie wil die koets uitgummen? Zet hem in een museum. Dan blijft hij bewaard.

Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 17:24

@Ton Volgende stap: waarom staat zo'n 'slavernij verleden' in een museum?

ton14024
ton140249 sep. 2020 - 11:35

Er staat dan met deze koets geen ‘slavernij verleden’ in een museum.

Rugleuning
Rugleuning8 sep. 2020 - 11:57

Eerlijk is eerlijk, het is en blijft een schitterend rijtuig.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 15:05

Eerlijk is eerlijk; het is een afzichtelijk ding.

Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 17:25

@Zandb Het feit dat u een mening heeft, hoeft niet te betekenen dat het ook zo is, feitelijk.

Bouwman2
Bouwman28 sep. 2020 - 11:50

Het is heel druk in de musea, allemaal grijze koppies. Sommigen nog uit de tijd van de Willemien, maar heel veel uit de periode Juliaan.Dat zijn mensen die de oorlog en/of de moeilijke jaren daarna nog hebben doorstaan. Dacht je nu echt dat die gaan zeggen: o wat erg om te zien en dan afjkeurend gaan zitten doen? Ik denk dat ze het een heel mooi schilderij vinden, heel naturel en in pastelkleuren. Net zo mooi als een van Rembrandt die ook wel eens een nu verboden penseel hanteerde. .

2 Reacties
ton14024
ton140248 sep. 2020 - 13:11

Jij schat onze oudjes, grijze koppies, wel erg achterlijk in.

jantje
jantje8 sep. 2020 - 14:05

Mijn koppie was op m'n 50ste al grijs, nee, wit....En oei, er zit ook nog een natuurlijke slag in.. Waardoor ik zo voor een 70 jarige met watergolf door kan gaan. Zo veel kom ik niet in een museum, ik had vaak gebruik kunnen maken van een smoes dat mijn 65 plus kaart thuis ligt. Toch maar niet gedaan. Eerlijk is eerlijk, ik ben op treinstations vaak geholpen door jongere mensen.. En daar maak ik dan wel weer dankbaar gebruik van.. Thanks folks..

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 sep. 2020 - 11:36

Het lijkt me een verstandige beslissing om de Gouden Koets te vrijwaren van een rijtoer door het Haagse tijdens Prinsjesdag. Waarom? Het is immers niet meer van deze tijd dat de burger bij de aanblik van het zijpaneel van het vehikel wordt geconfronteerd met een archaïsch racistisch tafereel die de blanke suprematie in de kolonieën gestalte moet geven. We bemerken een lelieblanke vrouw en een manspersoon van smetteloos Teutoons ras, omringd door inboorlingen -naar het zich laat aanzien- die in opperste aanbidding en dankbaarheid geschenken aanbieden aan de dame. Men ziet zelfs een soort van kanaak door het stof gaan voor de blanke Sahib die hem niet lijkt op te merken want de Meester is bezig een slavenkind een Bijbel te overhandigen. Laat de argeloze toeschouwer langs de kant van de straat verschoond blijven van dit onsmakelijke gebeuren dat op welhaast lugubere wijze voorbij trekt, bewaakt door herauten en palfreniers. Trouwens is goud ordinair sinds Trump zich er overvloedig mee omringt. De Glazen Koets zal naar verluidt de oude gouden vervangen. Een fatsoenlijke Saab cabrio mag ook voor mijn part. Koetsen zijn zó oubollig en geen feest voor de paarden dunkt me, gelet op de koetsier die, jawel, tijdens de rijtoer voorzien is van een heuse zweep!

6 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 12:04

@Hannes En Hannes bepaalt wel wat de argeloze toeschouwer mag zien, gelieerd aan ons aller verleden. Dan maar naar het museum, want daar komt de argeloze niet. Grappig toch? Even denken of die SAAB Familie ook niet iets fout deed gedurende WO2 want dan hebben we weer een ander probleem. Zou een fiets niet beter zijn, of is dat weer te autochtoon NLs? Het wordt steeds triester in NL en je dan maar afvragen waarom FvD etc zo populair worden....

Rutger Groot
Rutger Groot8 sep. 2020 - 12:37

Eens met het besluit om de Gouden Koets in een museum te plaatsen, voorkomt een heleboel discussie die de aandacht van werkelijke problemen alleen maar afleid. Overigens, een aantal van de afbeeldingen op deze koets geven een tijdsbeeld weer van de koloniale overheersing (verheerlijking zo je wilt), maar dat betekent nog niet dat deze afbeeldingen racistisch zijn. En als je dan al een hekel hebt aan de koloniale tijd, gebruik dan het woord inboorling niet, want dat geeft toch echt de vooringenomen superioriteit van de ontwikkelde, westerse samenleving weer.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 sep. 2020 - 15:08

@ Norm die typt: `Het wordt steeds triester in NL en je dan maar afvragen waarom FvD etc zo populair worden….' Het vasthouden aan; en conserveren van archaïsch belijdingsgoed van reactionair Nederland, verdient prioriteit voor Norm en zijn beklagenswaardige geestesgenoten die weigeren mee te gaan met progressie in moderne tijden.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 sep. 2020 - 15:32

@ Rutger `En als je dan al een hekel hebt aan de koloniale tijd, gebruik dan het woord inboorling niet,' Beste Rutger, `k heb het juist gebruikt omdat het begrip `inboorling' net zo politiek incorrect is als `Kanaak', wat in Duitsland een scheldwoord schijnt te zijn voor `Oosterlingen', hetgeen men ook al niet meer mag zeggen volgens de nieuwste sociale etiquette. Dus om deze discussie aan te scherpen; en graag aangezwengeld zie worden door anderen, bedien ik me van zulk vocabulaire graag juist wél.

Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 17:28

@Hannes En de dedaine Hannessen met hun zelfbenoemde 'progressieve' wereldbeeld gaan bepalen wie wel of niet tot de moderne mensheid behoort. Lees je eigen potsierlijke teksten nog eens goed na.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 sep. 2020 - 19:16

` Lees je eigen potsierlijke teksten nog eens goed na.' zegt de Norm. Slechts reactionaire elementen reageren in de gebiedende wijs hier zoals gewoonlijk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 sep. 2020 - 11:31

Mooi, vond het ding toch al verschrikkelijk lelijk en niet van deze tijd. Hetzelfde geldt ook voor de traditie rond Prinsjesdag. Oké de opening van het parlementaire jaar is iets om aan vast te houden, maar waarom zo'n koets of überhaupt dat koninklijk paar en al die hotemetoten al of niet met hoedje. Gewoon een gezamenlijke zitting van de kamers met alle ministers. Verder toespraken van de voorzitters van beide kamers, de premier de minister van financiën en de leiders van alle fracties.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 12:11

@Martin Zeker, gewoon op gympen. Haar wassen, welnee, gewoon jezelf zijn.Lekker NLs, en geen bitterballen meer, maar een stuk wortel.

Uilenspiegel
Uilenspiegel8 sep. 2020 - 10:58

En nu ook de Oranjes "op stal" in een museum, want zeg nu zelf is dat "onderdanig gedoe" nog van deze tijd?

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 12:08

# Uil En niet te vergeten de VVD, oud geld meuk.. Nee dan liever GrachtenGL het verheven NLSe deel van de bevolking, neerkijkend op het (buitenrandstedelijk) gepeupel dat nog steeds vlees eet, en geen mindfulness kent, briefjes van 50 euro her en der in huis legt, om zichzelf vooral niet te laten vergeten hoe goed ze het hebben.....

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 sep. 2020 - 15:48

Het frustratiepeil van het rabiaatrechts-slachtofferig adept Norm kent geen grenzen hier op Joop, dermate dat het zichzelf ermee afwaardeert, zoals zulks in het verleden reeds overvloedig door deze reaguurder werd tentoon gespreid. Jawel, hier op Jóóp nog wel.

Thuiszitter
Thuiszitter8 sep. 2020 - 10:44

Dan had de restauratie ook achterwege kunnen blijven lijkt mij. Andere schildering maken lijkt mij een optie .

3 Reacties
ton14024
ton140248 sep. 2020 - 12:53

Andere schildering is de domste optie.

Thuiszitter
Thuiszitter8 sep. 2020 - 16:06

Ton- dat vind jij , ik niet. Vanwaar dom ?

ton14024
ton140248 sep. 2020 - 17:11

Het is net gerestaureerd. Er zijn andere koetsen genoeg. Het is een document en een cadeau. Kun jij iets dat nog dommer is noemen?

Rechtse Bal6
Rechtse Bal68 sep. 2020 - 10:41

museum is goede (tussen-) oplossing. Let wel: Tentoongesteld met heel wat meer geinteresseerde bezoekers dan 1x per jaar in een zwaaitocht. Alternatief? verkopen aan een oliesheik ...

2 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap8 sep. 2020 - 10:55

Museum kan ook, inderdaad. Je hebt in musea immers van alles. Ook bijvoorbeeld middeleeuws marteltuig etc.

ton14024
ton140248 sep. 2020 - 12:51

Precies Aart.

Aart van de aap
Aart van de aap8 sep. 2020 - 10:24

Aart geeft zijn superieure mening over dit fenomeen Wat Fredje zegt, daar heeft hij een punt. Dit is iets van vroeger. Kunnen we het onderscheid zien ? Snappen we dat zoiets toen was ? Zien we het als een reliek uit vervlogen tijden, of zien we het als een politiek statement in het hier en nu ? Het is maar door wat voor bril je ernaar kijkt. We zien een protserige gouden koets, waar slaven op staan. Een overblijfsel uit de gouden eeuw, ook wel de grauwe eeuw genoemd ( niet onterecht, wat mij betreft ) Dan is dus de vraag. Zie je dat als iets van toen, of zie je het als een symbool voor nu ? Lastig te zeggen. Goed, ik persoonlijk vind het niet erg dat ze het ding weg doen. Toch kijken we dan niet naar de echte problemen. De hardware van de problematiek in NL. Klimaatverwoesting, woningnood, corruptie, neoliberalisme, nepotisme Het is alsof je een blaadje snoeit,maar de wortels laat zitten. Daarom is dit dus schijnpolitiek. De politiek aan het oppervlakte. De politiek voor de normies en parlementariers. Rutte wilt best zwarte piet veranderen. Hij wilt niet dat jij rond kan komen van je maandsalaris. Snappen jullie wat ik bedoel, voor een keer ?

9 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens8 sep. 2020 - 11:03

@Aart van de aap "Aart geeft zijn superieure mening over dit fenomeen" Slager zeker. Die zijn eigen worst keurt. En broodjes aap verkoopt. (Onder de toonbank, want het is verboden.) ????

Max6
Max68 sep. 2020 - 11:08

Aart, ik snap je helemaal.... dit is Nederland anno 2020... Links staat te juichen over hun successen... gender-neutrale toiletten, het verdwijnen van zwarte Piet, de gouden koets, etc, etc Ondertussen vervreemden ze van hun oude achterban en bepaald 'rechts' de onderwerpen die er echt toe doen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 sep. 2020 - 11:41

Ik snap voor een keer wat je bedoelt, Aart. Ik denk dat je in grote lijnen gelijk hebt: als Rutte zijn sociaal-economische agenda verder kan uitrollen over Nederland, dan is hij best bereid om op cultuur wat wisselgeld te geven. Het enige gevaar daarbij is dat een deel van zijn kiezers wegloopt naar de rechterflank, dus is het zaak om het zo te timen dat het niet opvalt, bijvoorbeeld omdat het ondergesneeuwd raakt door ander nieuws (corona). Maar juist dat soort listigheid is onze premier wel toevertrouwd.

Aart van de aap
Aart van de aap8 sep. 2020 - 12:43

@Eric Minnens Hou jij niet van apenworst, in een knapperig pistolet ? Eric en Maximus Ik ben blij dat jullie het met mij eens zijn. Ik ken ook veel mensen, die mij dan 'extreem rechts' noemen, wegens deze mening. Het feit dat ik uberhaupt niet per definitie niet door het stof ga voor KOZP en BLM, maakt mij dan 'extreem rechts'. Zo zouden SPers die tegen identiteit politiek zijn, dan 'extreem rechts' zijn. Een oneerlijke vergelijking. Iemand die klassiek links aanhangt en/of de oude sociaal democratie terug wilt, is niet extreem rechts. Hoe je het ook wendt of keert. Het is gewoon veel kuddegedrag, binnen dat 'intersectioneel' links. Horen bij. Zien en gezien worden. Virtue signalling. Het is niet de kern van links. Het is een groep bestaande uit poseurs. Het gaat hen om de vorm, niet om de inhoud.

ton14024
ton140248 sep. 2020 - 12:48

Je stuurt de man die de troonrede gaat houden in een achterlijke koets naar de volksvertegenwoordiging. Serieus?

itsme3
itsme38 sep. 2020 - 15:13

"Het is maar door wat voor bril je ernaar kijkt. We zien een protserige gouden koets, waar slaven op staan. Een overblijfsel uit de gouden eeuw, ook wel de grauwe eeuw genoemd ( niet onterecht, wat mij betreft )" Op de gouden koets staan geen slaven, maar gewoon de inwoners van de kolonien. De gouden koets dateert uit 1898 (kroning Wilhelmina) en toen was slavernij al lang afgeschaft.

Aart van de aap
Aart van de aap8 sep. 2020 - 20:35

itsme Nee, daar heb je gelijk in. Het zijn niet daadwerkelijke slaven. Wel zit er natuurlijk een koloniale nasmaak aan deze koets. Dan is de vraag, kijken we daar doorheen. Of is het echt propaganda ? Het hele gedoe is sowieso allemaal totaal belachelijk natuurlijk. Prinsesdag en de troonreden en het koningshuis etc. Het hoort eigenlijk sowieso allemaal thuis in het museum.

Paulus3
Paulus38 sep. 2020 - 21:48

Je hebt gelijk dat dit geen loonsverhoging is. Word dit door iemand serieus als 'hardware' 'politiek' gezien? Het is gewoon een beetje opruimen van oud vuil. Mishien doen de roddel blaadjes partijen er iets mee voor een spotje, maar dan hebben we het wel gehad. Ik dacht met een zwarte piet of koets kwestie minder, dat men als volk dan mischien makkelijker naar serieuze dingen kon kijken.

Aart van de aap
Aart van de aap9 sep. 2020 - 8:55

Paulus Nederland staat in de fik ( bij wijzen van ) Maar binnenkort niet bij wijzen van En we zijn nu al jaren en jaren bezig met dit soort poep. Zwarte piet, gouden koets dit/dat. Je zou bijna in complotten gaan geloven. Het lijkt wel een afleidingsmanoeuvre. Laat het volk maar bezig zijn met bijzaken. Iedereen werkeloos, niemand een huis, planeet naar de Filistijnen ? Kijk, daar een zwarte piet !

Fredje3
Fredje38 sep. 2020 - 10:08

Tja, mensen worden steeds dommer en kunnen zichzelf niet meer verplaatsen in andere tijden waardoor alle op nu gereflecteerd wordt en dat ze dit zichzelf nu persoonlijk gaan aantrekken. Triest dat het Koningshuis nu naar deze domheid luisterd, maar dat is ook iets wat nu steeds vaker gebeurd. Kijk maar naar de Sinterklaas intocht, Facebook en noem maar op. Er wordt steeds meer rekening gehouden met de domheid van kleine groepen hardgillende mafkezen.

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 sep. 2020 - 10:15

Het zijn inderdaad de tijden van de gillende gekken . Iedereen is gekwetst en beledigd Tot alles verboden is Ik heb 1984 eigenlijk nooit gelezen maar ik vermoedt dat Orwells maatschappij niet tot stand kwam door huilende burgers. Wie had dat ook kunnen vermoeden.

Lodewijcker99
Lodewijcker998 sep. 2020 - 10:27

Kan een heel eind met je meegaan. Het stoort mij ook dat een klein groepje paupers onze geschiedenis wel even zal herschrijven. Volgens mij is dat alleen toegestaan aan erkende historici. Laten we echter ook Corona niet vergeten. Dit jaar de showstopper en volgend jaar ook nog wel. Laten we niet denken dat deze sluipmoordenaar volgend jaar opeens verdwenen is...

Aart van de aap
Aart van de aap8 sep. 2020 - 10:57

Griezel Ik snap op zich je punt. Het gaat mij er alleen niet zo om, of ze deze koets wel/niet veranderen. Het gaat mij erom dat dit soort politiek, de radicalere politiek in de weg zit. Het verdrukt de meer diepgaande analyses

ton14024
ton140248 sep. 2020 - 12:33

L, er zijn vaccins in fase 3. Er is een redelijke kans dat over een half jaar Europa is gevaccineerd. Over een jaar de hele wereld? Wat jou stoort is gezond verstand.

Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 15:11

Fredje Ik denk dat het probleem meer is dat sommige mensen zich zo goed kunnen verplaatsen in andere tijden en daarbij inzien, dat de houding van nu t.o.v. vroeger ook het heden bepaalt. Bedenk wat je aan moet met het gegeven, dat je je zo goed kan inleven in die Nazi's, dat je hun culturele erfgoed in ere wilt houden.

Buitenstaander
Buitenstaander8 sep. 2020 - 17:34

@Zandb Ach de Nazi's wie zat er niet op te wachten. Zo slaan we elke discussie hier dood als het te ingewikkeld wordt. Misschien is het meer zo dat een bepaalde groep mensen onder het mom van morele superioriteit vindt, dat we met terugwerkende deug-kracht naar het verleden moeten kijken, maar dan wel selectief, zonder perspectief en tijdsgeest. En dus alles wat hen nu niet meer te pas komt moet laten verdwijnen. Dat toont pas echte bekrompenheid aan. Maar blijf vooral gummen, beeldenstorm2.0

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 sep. 2020 - 18:46

@Zandbergen Ik woon in een streek waar de moffen destijds veel bunkers hebben achtergelaten. Enkele weilanden vol. Militair erfgoed. Ik ben er voor dat die blijven staan. Als herinnering aan de oorlog, ook voor de passerende Duitse toeristen die zich dan nog eens realiseren dat ze de oorlog verloren hebben ondanks die militaire versterkingen. Met inleving in welk gedachtegoed dan ook heeft deze overweging helemaal niet te maken.