Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lof voor Claudia de Breij

  •  
01-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Claudia de Breij luidde op NPO1 2016 uit met een Oudejaarsconference die aan alle voorwaarden voldeed, constateert NRC in een lovende recensie:
"In een briljante vondst typeert ze Geert Wilders als een moeder die tegen haar kinderen schreeuwt: „Doet internet het niet? Dat is de schuld van de elite, al die buren met hun drie routers! Minder, minder, minder! Wat zeg je? De router aan en uit zetten? Nee hoor, op kalme en rationele oplossingen zitten we hier niet te wachten!”"
Ook op Twitter regent het complimenten:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (45)

JeMine
JeMine5 jan. 2017 - 20:42

Wat grappig dat de term één-dimensionaal in de onderstaande reacties zo veelvuldig volstrekt onjuist gebruikt wordt. Herbert Marcuse zou zich omdraaien in zijn graf... De hele conference van Claudia was een oproep om uit die één-dimensionale en daarom polariserende werkelijkheid te stappen. Maar toegegeven, juist het niet begrijpen van dit soort dingen is wat de één-dimensionale mens kenmerkt... ik zou me zorgen maken als ik jullie was! De openingszin van het boek One dimensional men: "Doet de dreiging van een atoomramp waardoor het menselijke ras vernietigd zou kunnen worden niet tevens dienst om juist die krachten te beschermen die dit gevaar doen voortbestaan?" Zou door Carl Schmitt eenvoudig aan zijn Het-begrip-politiek-ideologie kunnen worden toegevoegd. Je hoeft alleen het woord kernramp te vervangen door een tsunami van vluchtelingen of de zogenaamde islamisering van de samenleving... https://www.nrc.nl/nieuws/1997/02/11/carl-schmitt-7341961-a1084204

Minoes2
Minoes24 jan. 2017 - 7:17

Heb de conference zojuist pas gezien. Boven mijn verwachting.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*3 jan. 2017 - 7:37

Goedendag. Hoe wannabe politicus Thiery Baudet toen werd *neergesabeld* op die avond was gewoon geniaal (wat mij betreft)!. Beste mevrouw Claudia de Breij, heel erg bedankt voor uw zeer succesvolle en vermakelijke Oudejaarconference 2016!.

clara51
clara513 jan. 2017 - 0:52

Ik begrijp uit de reacties hieronder dat landgenoten van mij die heel erg bezig zijn met (het in hun ogen verdachte en dus verwerpelijke) policor, De Breij te policor vonden. En dus niet enthousiast waren over deze oudejaarsconference. En dat ik, die wel enthousiast was over deze oudejaarsconference, en zelfs even ontroerd raakte over wat die ene Syrische muzikant zong, dus te policor of te gutmensch ben. In hun ogen. Even goede vrienden, zou ik tegen hen willen zeggen. Want volgens was even goede vrienden precies waar deze conferentie van De Breij over ging.

geen-mening
geen-mening2 jan. 2017 - 11:03

Te veel liedjes/gezang, te veel moralisme en te weinig echte grappen... Vond het een beetje saai en hoog "kijk mij eens aan de "goede" kant staan" gehalte...

Brave Hendrik3
Brave Hendrik32 jan. 2017 - 10:27

Tja, inderdaad, nu je het zegt: de aars van Poetin werd wel erg weinig gelikt, en die krankjorume kapitalistische racistische lamlul met zijn vogelnestje op zijn verlopen kop, werd veels te weinig opgehemeld. Daarnaast: geen doorwrocht pleidooi voor het deporteren (of vergassen) van moslims te bekennen. Kortom: te politiek correct.

1 Reactie
Brave Hendrik3
Brave Hendrik32 jan. 2017 - 12:17

...leugenachtige lamlul met dát vogelnestje...

korheiden
korheiden2 jan. 2017 - 10:02

Claudia viel mij niet tegen. Vooral het eerste gedeelte van haar conference had geslaagde grappen. Omdat ze toch altijd de wereld wil verbeteren vond ik het tweede deel, dat vooral over vluchtelingen ging, wat minder grappig. Het was vooral een moreel appèl, een soort preek, een oproep om toch vooral begrip te tonen voor die arme vluchtelingen. Maar goed, over het algemeen toch een prima voorstelling.

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst2 jan. 2017 - 9:09

Leuke meid, leuke en vooral herkenbare liedjes, mooi gezongen, geroutineerd showvrouw, waardoor het even duurt voor je in de gaten hebt dat ze eigenlijk helemaal niks staat te vertellen en alleen maar wat krantenkoppen herkauwt. Dit was geen oudejaarsconference.

Zandd
Zandd2 jan. 2017 - 7:02

Zoals verwacht: ruim binnen de grenzen van het politiek correcte betamelijke.

Piet de Geus
Piet de Geus2 jan. 2017 - 3:28

Veel meer dan van al die cabaretiers heb ik (eerst op uitzending gemist en vervolgens nieuwjaarsavond in de herhaling) genoten van het optreden van Vrienten, Kooymans en De Groot. En dan vooral van een prachtig nummer van George Kooymans met de prachtige titel 'Touwtje uit de deur'. Het begint hier op 21:45: http://www.npo.nl/vrienten-kooymans-en-de-groot-live-in-concert/29-12-2016/VPWON_1268580 Het is zeker tekstueel van het niveau van de miniatuurtjes die Springsteen in zijn beste nummers schetst of van 'Hey little richt girl' van The Specials. En het perfecte antwoord op het misplaatste sentiment van Jan Terlouw met zijn touwtje uit de deur waardoor iedereen voor hem in katzwijm viel. Want waar hing er precies een touwtje uit de deur? Bij Fleur, die trouwde met een gespierde buschauffeur, een Don Juan die zich ontpopte tot een ware tiran. En terwijl de haantjes die ook op haar vielen lagen te bakken op het strand liep zij langs met een trits kinderen aan haar hand. So much voor misplaatste nostalgie. Ik heb geen enkele cabaretier dat misplaatste sentiment (en daarmee de tijdgeest) zo goed horen vangen als George Kooymans in dat ene simpele liedje.

1 Reactie
Anja Lodewijks
Anja Lodewijks2 jan. 2017 - 10:05

Mooi gezegd!

JanB2
JanB22 jan. 2017 - 0:10

Heb Michaël van Peel gekeken op Canvas. Scherp, tikkeltje bot, chocking voor de ware fatsoensrakker en daarmee bovenop de realiteit. De juiste toon om in te gaan op een zwaar jaar voor Brussel en de Belgen in het algemeen alsook op het internationale kader dat in 2016 is onstaan. Het staartje van het gezever* van Claudia de Breij kwam dan ook als een anticlimax. Als je merkt dat je na enige minuten al in gedachten af begint te dwalen en je niet meer hoort wat mevrouw de Breij "te melden" heeft dan heb je immers met een matige voorstelling van doen. En dat laatste was het geval: zeurderige "knuffelsatire" die perfect aansluit bij de angsthazerige benepen sfeer in Nederland. Iedereen een prettig 2017! * zo noemen ze dat in België

thomschw
thomschw1 jan. 2017 - 23:15

Ik vond het wel aardig. Leuk genoeg om helemaal uit te kijken, maar ik heb niet heel vaak hard moeten lachen. Het was nogal genuanceerd allemaal. Ik heb liever cabaret waar ik ongemakkelijk van word en mij shockeert. Extreem links/rechts maakt ook niet uit, als het maar niet prekerig is en dat is cabaret vaak. Daniel Arends en Hans Teeuwen vind ik het leukst. Guido Weijers is bijvoorbeeld ook heel prekerig geworden. Bijna alsof het ie partijprogramma van de PvdD aan het voorlezen is met z'n "er is genoeg voor iedereen, maar niet voor iedereens hebzucht" preken

Stientje2
Stientje21 jan. 2017 - 20:32

Zo zie je maar dat ieder zijn eigen ding heeft. (Zo heet dat toch tegenwoordig?) Ik heb genoten en er veel plezier aan beleefd. Nog even en er staat een 2e Wim Kan op de planken tijdens de Oudejaarsconference. Ook haar columns hebben mijn bijzondere aandacht.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2017 - 20:09

Heel leuk om dit gezien te hebben. Heel wat beter dan Finkers verleden jaar die er toen bijzonder weinig van bakte. Verder een aantal merkwaardige reacties hier die ik niet goed kan plaatsen.

2 Reacties
Ikkyu
Ikkyu1 jan. 2017 - 23:32

Smaken verschillen. Ik vond Finkers verleden jaar briljant. Claudia de Breij vond ik weinig verassend; eendimensionaal en oppervlakkig.

HTH Vandelden
HTH Vandelden2 jan. 2017 - 7:54

Bij Pieter Derks heb ik enorm gelachen, van Finkers heb ik intens genoten, maar van de Breij werd ik niet echt vrolijk, hoewel het verhaal wel goed in elkaar zat. Maar cabaret is een persoonlijke zaak, niet iedereen houdt van dezelfde grappen.

Gerda rozendal
Gerda rozendal1 jan. 2017 - 16:41

Het had de breedte van een oceaan en de diepgang van een surfplank.

2 Reacties
Freeman2
Freeman22 jan. 2017 - 7:31

Daarom was het een oprechte en grappige weergave van onze maatschappij.

RU486
RU4862 jan. 2017 - 10:32

Dat zou je van 99% van de reacties op Joop.nl ook kunnen zeggen. Wat dat betreft ben ik het wel eens met Freeman. Alleen zou ik het niet grappig willen noemen, maar triest.

JasDon
JasDon1 jan. 2017 - 14:56

Misschien heeft met mijn vooroordelen te maken, maar ik kan er ook niet om lachen. Erg monotoon, te politiek correct en gewoon niet grappig. Daarnaast gewoon vlakke een-dimensionale grappen die een beetje gezocht in haar verhaal waren ingepast.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2017 - 20:08

Politiek correct? Wat bedoelt U.

Piet de Geus
Piet de Geus2 jan. 2017 - 2:45

"Politiek correct? Wat bedoelt U." Dat ze hardnekkig weigerde om fout te worden. Is het je werkelijk ontgaan dat dat je op verwijten komt te staan? Van fouten, dat dan weer wel.

Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2017 - 20:41

Verkeerde antwoord Piet. Ik vroeg me af wat met politiek correct bedoeld werd. Want dat is niet meer wat het was.

Cave Canem
Cave Canem1 jan. 2017 - 14:50

Een verademing na de tenenkrommende dominee-humor van Finkers vorig jaar. En in vergelijking met die slappe hap van Guzman op RTL4. Niet elke kwinkslag van haar was even geslaagd, maar er zat tenminste veel vaart en variatie in. Met afstand de beste en veelzijdigste cabaretière van Nederland.

Reltiet
Reltiet1 jan. 2017 - 14:20

Ik vond er niet zo heel veel aan - wat dat betreft was de uitstekende conference van Herman Finkers vorig jaar wellicht misschien onmogelijk te overtreffen. Voor mij was de Breij veel te geforceerd op zoek naar de volgende dijenkletser en was er te weinig tijd gestoken in duiding en diepgang. Het eerste halfuur had een hoog poep & pies-gehalte en de Breij, normaal toch goed voor zeer sterke originele liedjes, beperkte zich tot slappe en korte covers. Voor mijn gevoel kan ze zoveel beter.

Gaitj
Gaitj1 jan. 2017 - 14:14

zoals De Breij zelf ook al zei: de leukste grap was die van de snackbarhouder die een "Broodje Paaij" verkoopt: Alles erop behalve Curry.

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek21 jan. 2017 - 19:19

Zoals iemand al stelde de diepgang van een surfplank.

Piet de Geus
Piet de Geus2 jan. 2017 - 2:49

De leukste grap was er inderdaad een met een enorme baard.

crumb2
crumb21 jan. 2017 - 14:04

Ik vond't persoonlijk zeer matig. Beetje teveel "happy, happy, joy, joy" naar mijn smaak. Had wel wat scherper gekunt vonnik. Een paar keer kon eea een halve glimlach teweeg brengen. Goeie muzikanten maar waarom zo'n allejezus grote band ? De beste wensen voor iedereen !

3 Reacties
HTH Vandelden
HTH Vandelden1 jan. 2017 - 14:51

Veel erger nog..ik viel halverwege in slaap en werd pas wakker toen ze buiten begonnen te knallen. Maar dat ligt aan mij.....;))

Piet de Geus
Piet de Geus2 jan. 2017 - 2:48

"Had wel wat scherper gekunt" Naar mijn smaak is ze ook veel te behaagziek. Het moet vooral gezellig blijven. Ik heb toch liever dat het schuurt dan wanneer de hele avond aan mijn ballen wordt gekriebeld, want dat kan ik zelf nog wel.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 jan. 2017 - 16:32

Behaagziek is het woord waar ik naar zocht. Dat gold vooral in het verleden, dan krijg je van die grapjes die eindigen met een "ja, toch?" plus bijbehorende vragende blik. Maar ik ging toch eens 'gemist' kijken of ze nog zo was. Ze is een stuk beter en minder behaagziek, maar het blijft een hoog Seth Gaaikema gehalte, het is het allemaal net niet.

JStokx
JStokx1 jan. 2017 - 13:48

Misschien twee keer geglimlacht. Het was naar mijn mening veel te politiek en veel te weinig terugblikkend (met humor) op 2016.

Popiejopie3
Popiejopie31 jan. 2017 - 13:43

Vond de Belgische conference van Michael van Peel veel beter. Keiharde aanval op de hypocrisie van de macht. De Breij koos voor veiligheid. Mensen aanpakken die al impopulair zijn is makkelijk scoren.

Mark Gh
Mark Gh1 jan. 2017 - 13:29

Wij vonden er weinig aan, na een half uurtje hebben we maar weer muziek aangezet. Guzman was eerder op de avond wel leuk. Vergeleken met Finkers vorig jaar was De Breij echt dramatisch slecht.

timblanks
timblanks1 jan. 2017 - 13:19

Op Twitter las ik voornamelijk erg negatieve commentaren van mensen die blijkbaar dachten dat kijken naar deze ojc verplicht was. Zelf vond ik het wel aardig. In ieder geval beter dan Javier Guzman eerder op de avond.

Bram Emanuel
Bram Emanuel1 jan. 2017 - 12:03

Het is niet makkelijk een goede oudejaarsconference te maken, en dat bleek gisteren. Wij zijn na een kleine 20 minuten iets anders gaan kijken, die enkele goede grap maakte de vele tamelijk flauwe niet goed. Nog enkele keren teruggezapped maar dat hielp niet veel. De diepgang van een Freek de Jonge of Youp van het Hek werd node gemist, de voorstelling was vrij eendimensionaal.

1 Reactie
van der Pol
van der Pol1 jan. 2017 - 13:09

Ik heb een vermakelijke avond gehad; deels door gebrek aan beter. Er zaten leuke grappen tussen. Maar 2016 vond ik niet terug in het stuk. Het was inderdaad vrij vlak. En het tempo was enorm hoog. Reflectie en vooruitkijken, waar het toch omgaat, daar was geen tijd voor.

JohnVKR
JohnVKR1 jan. 2017 - 11:30

Echt tranen in mijn ogen van het lachen? Nou nee, dat niet. Maar ik vond het een goede Oudejaarsconference. Beslist beter dan verwacht. Wel zitten er natuurlijk weer een aantal minpunten in. Hoewel er over alle politici grappen worden gemaakt, is de grap over Denk natuurlijk weer het meest laag-bij-de-grond (Denk=Poep). What's new? En dat in Eritrea christenen worden vervolgd is nieuw voor mij, maar ik zal wel iets gemist hebben. En zo zijn er nog wel wat puntjes waar ik vraagtekens bij zet. Maar over het algemeen was het een vermakelijke conference en inderdaad een van de betere zo niet de beste van de afgelopen jaren.

1 Reactie
Pater Familias
Pater Familias2 jan. 2017 - 0:47

"En dat in Eritrea christenen worden vervolgd is nieuw voor mij, maar ik zal wel iets gemist hebben." U mist inderdaad iets. Eritrea heeft een zeer autoritaire regering die nogal wat banden onderhoudt met verschillende extremisten. O.a. Al Shabaab. 1 van de groepen vluchtelingen die Asiel aanvragen in Nederland is afkomstig uit Eritrea. Christenen worden gezien als handlangers van het westen en daarom vervolgd. Het land staat overigens ook wel eens bekend als het Noord-Korea. Een ieder die gepakt wordt tijdens het vluchten wordt geëxecuteerd. Wellicht zijn die puntjes waar u vraagtekens bij zet eens de moeite waard om wat achtergrond informatie over zien te vergaren. Als een oude jaar conference U aan het denken zet dan is in ieder geval dat gelukt.

Bernie2
Bernie21 jan. 2017 - 11:20

Ze is erg goed. Na haar vorige show heb ik Claudia verder in mijn hart gesloten. Scherp, slim, relevant, vertederend, pakkend en een uitmuntend zangeres. Met sketches die gloeiend heet van de naald zijn.

1 Reactie
JanB2
JanB22 jan. 2017 - 0:12

een uitmuntend zangeres Ze zong vals. Echt!

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events1 jan. 2017 - 10:56

Ja, van Claudia de Breij heb ik altijd het idee dat ze policor om door een ringetje te halen is, en dat was ze gisteravond soms ook wel, maar eerlijk is eerlijk, ze was ook veel meer dan dat, en bovenal GEWELDIG goed: het wemelde van de goede grappen, er zat vaart in haar voorstelling, goede muziek, alles. Claudia de Breij heeft bewezen aan de top van het Nederlandse cabaret te staan.