Joop

Loek Hermans wordt toch maar geen burgemeester van Zutphen

  •  
28-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hermans
Loek Hermans (VVD) ziet af van het interim-burgemeesterschap in Zutphen. Dat heeft dagblad De Stentor vernomen van commissaris van de koning Clemens Cornielje (VVD). De benoeming van de wegens tal van nevenactiviteiten beruchte politicus maakte een storm van protest los.
Hermans, een beruchte functieverzamelaar die eerder dit jaar vertrok als voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, had eerder onder meer als bijbaan het toezichthouderschap van zorgorganisatie MeaVita. Die club ging failliet waardoor 20.000 mensen hun baan kwijt verloren. Vorige maand vonniste de ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam dat het faillissement een gevolg was van wanbeleid. Hermans zag zich genoodzaakt op te stappen als Eerste Kamer-lid.
De VVD-banenmachine bracht hem vervolgens naar Zutphen waar hij aangesteld zou worden als waarnemend burgemeester totdat er een opvolger is gevonden voor vertrekkend burgemeester Arnold Gerritsen (D66). Hermans is eerder burgemeester van Zwolle geweest.
Alle elf fractievoorzitters in Zutphen konden zich aanvankelijk in de voordracht vinden. Ze gingen vorige week dinsdag akkoord met de voordracht. De afgelopen dagen nam de twijfel echter toe. De SP zegde het vertrouwen in hem al op. Ook andere partijen begonnen te twijfelen. Cornielje en Hermans gingen maandagochtend in gesprek met de vertrouwenscommissie in Zutphen, nadat de Zutphense fractievoorzitters zondag al waren samengekomen. Volgens Cornielje nam Hermans vanochtend het besluit. ,,Er was onvoldoende draagvlak voor hem om door te gaan. Daarom heeft hij zich teruggetrokken.” Hermans zijn eerdere benoeming zorgde voor veel ophef in en buiten Zutphen. Zo werd onder meer een petitie opgezet tegen de komst van de VVD-coryfee. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar