Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lodewijk Asscher: Leg Europese arbeidsmigratie aan banden

  •  
10-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
31689346495_501a17042c_o
Europese arbeiders die over de grens werken, moeten betaald worden volgens de normen van het land waar ze aan het werk zijn. Dat vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij heeft in een brief aan zijn Europese sociaaldemocratische collega’s opgeroepen de arbeidsmigratie binnen de Europese Unie aan banden te leggen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.
Het vrije verkeer van werknemers behoort tot de basisprincipes van de Europese Unie. Volgens Asscher is dat vrije verkeer echter ‘een businessmodel voor lage lonen’ geworden. En dat moet stoppen, vindt Asscher. Arbeiders uit bijvoorbeeld Polen of Bulgarije die in West-Europa aan de slag zijn, krijgen als het aan Asscher ligt voortaan gewoon betaald volgens de salarisnorm van die West-Europese landen. Eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) diende daartoe een jaar geleden al een voorstel in. Dat voorstel wordt echter door tien lidstaten, voornamelijk uit Oost-Europa, tegengehouden omdat hun goedkopere werknemers anders niet meer aan de slag zouden komen in de andere lidstaten.
Asscher meent echter dat Europa ‘voor te veel mensen een symbool van sociaal onrecht’ is geworden. Dat is volgens hem ook de reden dat steeds meer mensen hun oren laten hangen naar rechtse, populistische partijen die een duidelijk anti-EU-geluid laten horen. Dat rekent Asscher ook zichzelf en zijn eigen partij aan. De PvdA zou zich, net als haar Europese zusterpartijen, onvoldoende hebben ingezet voor een socialer en fatsoenlijker Europa. Iets wat volgens Asscher een van de speerpunten van het nieuwe verkiezingsthema moet worden.
Het reeds bestaande voorstel van Thyssen moet er wat Asscher betreft ‘doorgeduwd’ worden, schrijft hij. ‘Het liefst door de Oost-Europese landen te overtuigen dat ook zij niet gebaat zijn bij uitbuiting van hun mensen.’ Blijven die landen tegenwerken, dan zou hun stem nietig verklaard moeten worden, aldus Asscher. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat dit moet gebeuren. Het is een ideologische keuze: Europa mag geen lagelonencontinent worden. Anders erodeert het draagvlak onder de EU.’
Naast beperkingen voor arbeidsmigratie roept Asscher de sociaaldemocraten ook op hardere afspraken te maken over de aanpak van belastingontwijking door bedrijven. Die hardere aanpak moet volgens Asscher in werking treden zodra er een nieuw handelsverdrag is tussen de EU en het vertrekkende Groot-Brittannië. Ook vindt Asscher dat in dat verdrag moet worden opgenomen dat Groot-Brittannië zijn vennootschapsbelasting niet zo drastisch mag verlagen dat bedrijven de EU verruilen voor de Britse eilanden.
Asscher zou het liefst zien dat de EU-lidstaten een minimumtarief voor de winstbelasting vastleggen en dat tarief ook opleggen aan Groot-Brittannië. Dat zou echter betekenen dat de fiscale soevereiniteit wordt overgedragen aan Brussel, iets waar veel lidstaten pertinent tegen zijn. Maar, zo vindt Asscher: ‘We moeten het regelen, anders jagen we het cynisme over de EU alleen maar verder aan. Het is een kwestie van doorbijten.’
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.