Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lodewijk Asscher: ik heb spijt van verhuurdersheffing

  •  
25-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1704 keer bekeken
  •  
Als het aan de PvdA ligt, wordt de verhuurdersheffing afgeschaft. Dat zei Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof. De verhuurdersheffing, een extra belasting voor woningbouwcorporaties, werd ingevoerd tijdens Rutte II, toen Asscher vicepremier was.
Al snel bleek dat de belasting ertoe leidde dat woningcorporaties de huren verhoogden om de miljardenheffing te kunnen ophoesten. Ook bouwden zij minder sociale huurwoningen. Inmiddels heeft Asscher dan ook spijt van de belasting. “We hebben een paar dure lessen geleerd in de crisis”, aldus de PvdA-leider. “Er is te veel bezuinigd op wonen.”
“We hebben samen met GroenLinks en de SP een tegenbegroting gemaakt waarin we laten zien dat de verhuurdersverheffing volledig kan worden afgeschaft”, zegt Asscher. Als je dat doet, ontstaat er volgens hem “ruimte voor heel veel meer woningen en betaalbare huren”.
De PvdA wil de komende tien jaar een miljoen woningen bijbouwen. De sociaaldemocraten willen de woningbouw met 14 miljard euro stimuleren. Volgens Asscher is volkshuisvesting een kerntaak van de overheid. Hij wil onder meer kantoren ombouwen tot woningen, omdat mensen ook na de coronacrisis minder naar kantoor zullen gaan. Ook denkt de PvdA-leider aan bouwen op landbouwgrond.
Asscher wil de huurstijgingen aan banden leggen. Verhuurders zouden de huur jaarlijks niet meer mogen verhogen dan de inflatie plus maximaal een procent, vindt hij. Asscher wees erop dat sommige mensen nu de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de huur. “Hier moet de markt getemd worden.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.