Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lockdown werpt vruchten af: minder nieuwe coronameldingen

  •  
08-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Personeel met commerciële sneltest getest

© DEN BOSCH - Met een wattenstaafje neemt een verpleegkundige van Medicorps wat slijm af uit de neus en mond van een personeelslid. Sinds de wachttijden voor reguliere coronatesten oplopen, zoe

Er zijn het afgelopen etmaal 5703 Nederlanders positief getest op corona, meldt het RIVM zondag. Dat zijn er ruim drieduizend minder dan een week geleden, toen er nog 8740 nieuwe coronagevallen werden gemeld. Op 30 oktober werden er nog meer dan 11.000 besmettingen op een dag gemeld – zij het dat dat mogelijk het gevolg was van een technische storing in de dagen daarvoor.
Ook in de ziekenhuizen gaat het de laatste dagen langzaam weer de goede kant op, meldt de NOS :
" Het is de vijfde dag op rij dat de bezetting in ziekenhuizen (verpleegafdelingen en IC samen) daalt. Er zijn 149 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 99 nieuwe opnames minder dan gisteren."
De daling van het aantal nieuwe coronameldingen volgt op de ‘ gedeeltelijke lockdown’ die het kabinet half oktober invoerde. Cafés en restaurants gingen toen dicht. Ook mogen supermarkten sindsdien geen alcohol meer verkopen vanaf acht uur ’s avonds. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verwacht dat de gedeeltelijke lockdown nog tot ‘diep in december’ van kracht zal blijven.
De afgelopen week werden er gemiddeld 81 coronadoden per dag gemeld. Dat is nog wel een flinke stijging ten opzichte van de week ervoor, toen er gemiddeld 56 Nederlanders per dag overleden aan covid-19.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Peter1957
Peter19578 nov. 2020 - 22:16

'tot diep in december'..................... Hoe dramatisch. :-)

White Knight
White Knight8 nov. 2020 - 18:43

Wat een mooi standaardvoorbeeld van de drogreden "post hoc ergo propter hoc". Om het verband tussen de lockdown en de daling aan te kunnen tonen zou de daling binnen ongeveer vier dagen zichtbaar moeten zijn geweest; dat is de mediane periode dat een besmetting merkbaar wordt. 97.5% is binnen 12 dagen. Wat dus de daling heeft veroorzaakt heeft ongeveer 4 dagen voor de daling opgetreden.

1 Reactie
Welp2
Welp28 nov. 2020 - 23:21

@White Knight Er zijn tal van mogelijke redenen waarom effecten pas later zichtbaar worden : 1) vergeet niet de tijd van aanvragen van een test, analyse van de test en de verwerking van de gegevens in het landelijke bestand. Dit kan al snel een extra marge van 3-4 dagen geven. 2) de afgekondigde lockdown maatregelen van dinsdag 14 oktober gingen (voornamelijk) in vanaf woensdag-avond laat. Effectief was donderdag 16 oktober de eerste dag waar die maatregelen in gingen. 3) veel van de maatregelen hebben hun sterkste effect in het weekend (horeca, sportwedstrijden). Ook hierdoor zijn mogelijk de bulk van de mogelijke besmettingen pas een paar dagen later echt voorkomen. 4) de maatregelen hebben met name effect op het reduceren van besmettingen buitenshuis. Mensen die voor de maatregelen besmet raakten, konden nog steeds huisgenoten daarna besmetten. Naar mijn weten, betreft dit al snel de helft van het totaal aantal besmettingen. 5) het aantal besmettingen was op het moment van de aankondiging van de maatregelen nog aan het toenemen, mogelijkerwijs nog exponentieel. Dit betekent dat de eerste effecten van de maatregelen nog niet per se resulteren in een afname van het aantal besmettingen, maar eerst in een afvlakking/reducering van de (exponentiële) groei. Dit zijn allemaal mogelijke redenen en het valt altijd moeilijk bij een pakket van maatregelen. Maar omgekeerd kun je ook niet een precies moment van daling voorspellen, indien je niet weet hoe sterk deze mogelijke redenen wel of niet meewegen.

Bouwman2
Bouwman28 nov. 2020 - 18:03

Je kunt zeggen over coronavirus wat je witl, maar in mijn omgeving is de toch al erg plezierige sfeer zelfs nog iets verbeterd. We gaan dat volhouden tot coranavirus helemaal weg is, pas dan kan het sjagrijn weer volop baan worden gegeven. Dan krijgen dan keer strijd weer terug als vermaak

1 Reactie
The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 19:05

Bouwman woont in het klooster.

Max_Konijn
Max_Konijn8 nov. 2020 - 17:14

Volgens mij hebben we geen echte Lockdown, gelukkig was onze regering zo slim om alleen de meest noodzakelijke maatregelen te nemen. Alleen op die beslissing met betrekking tot die compleet onzinnige mondkapjes na dan..

2 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen9 nov. 2020 - 7:34

Mondkapjes helpen het aantal besmettingen te verminderen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat en wen er maar aan. Wie weet moeten we deze nog wel jaren dragen. Zeker nu herbesmettingen steeds normaler worden. Of ontken je dat ook.

Fredje3
Fredje39 nov. 2020 - 16:22

@Dave Velzen, dat klopt net zo goed als de milieu testen van de auto's. Onder ideale omstandigheden met goed gebruik helpen mondkapjes wel. Echter als mensen steeds met hun vingers aan de kapjes zitten om deze weer goed te zetten. Niet elke keer weer een ander dragen of de wasbare niet elke keer wassen, dan werken de kapjes alleen maar tegen.

Erik20
Erik208 nov. 2020 - 17:12

Blijkbaar raken toch best veel mensen besmet in de horeca als je zo de cijfers ziet dalen

NoahAmber
NoahAmber8 nov. 2020 - 16:52

Meer testen. Minder besmettingen. Gaat de goede kant op. Met dank aan de maatregelen en de mensen die zich daar aan houden. Klap gerust voor jezelf..

P Haan
P Haan8 nov. 2020 - 15:36

Worden commerciele tests eigenlijk meegeteld? Er zijn steeds meer aanbieders, geen idee of die ook meegenomen worden? Ziekenhuisopnamen en IC bezetting blijven leidend, en die dalen. Mooi.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter8 nov. 2020 - 16:23

Wanneer je positief wordt getest in een commerciële teststraat dan behoren zij dit door te geven aan de GGD. Wordt men zo ziek dat ziekenhuis opname is gewenst dan test de GGD ook nog een keer. Dit is wat ik weet. ( bij mijn vrouw is er nu een commerciële teststraat vandaar )

P Haan
P Haan8 nov. 2020 - 18:51

Ah, thx! Handig om te weten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2020 - 3:03

Het RIVM twijfelt daaraan. Er zijn inmiddels heel wat commerciële teststraten. Daar moet a. een arts bij aanwezig zijn en b. moet alles doorgegeven worden aan de GGD's. Men weet dus niet of dat gebeurt. Er lijkt toch een soort van wildgroei te ontstaan aan teststations.

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 15:19

Als we nu maar genoeg maatregelen handhaven om te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken en het aantal doden rond de 50 per dag blijft hangen, dan kunnen we het nog jaren zo volhouden. Tenslotte zijn er een hele hoop mensen die amper nog de deur uitkomen omdat ze bang zijn om ernstige blijvende schade op te lopen of zelf erger, dus dat helpt ook.

LBNB
LBNB8 nov. 2020 - 14:43

En weer blijkt dat Kuipers er volledig naast zat. Eind oktober stelde hij nog dat we afstevenfen op meer dan 4000 coronapatiënten in de zorg, terwijl dit uit de data al bleek dat dat niet zou gebeuren. Wanneer wordt deze angst predikant nou eens hier op gewezen door de media.

7 Reacties
LaBou
LaBou 8 nov. 2020 - 17:25

Hoeft niet, daar hebben we jou al voor. En net als alle profeten voor je gelooft geen hond je.

LBNB
LBNB8 nov. 2020 - 19:04

@LaBou Nou volgens mij zei ik vorige week dit: [Het is nu al in de data te zien dat de ic’s nooit boven de 800 Covid patiënten gaan uitkomen en het totaal aantal patiënten niet boven de 3000.] Om deze uitspraak werd ik hard aangepakt door o.a jou en Jan B, maar deze is gewoon uitgekomen.

GoudenBergen
GoudenBergen8 nov. 2020 - 21:28

@LBNB Trek je niet te veel aan van deze mensen. Wat jij tot nu toe geschreven hebt, klopt gewoon. Het aantal besmettingen ligt op hetzelfde niveau als een maand geleden, het aantal ziekenhuis opnamen bedraagt 2295 en op de ICs liggen nu 598 corona-patiënten. De regering heeft de juiste maatregelen genomen. Een intelligente lockdown in maart, daarna 4,5 maand meer vrijheid en op 14 oktober een gedeeltelijke lockdown die, waar nodig aangepast wordt. Dat wordt het beleid tot er een werkend vaccin is. Toch ben ik van mening dat er een Parlementaire Enquête moet komen naar het corona-beleid van Rutte III...

LaBou
LaBou 9 nov. 2020 - 7:26

Fanatieke gelovigen moet je niet tegenspreken, want dat heeft geen enkele zin. Ik spreek jou niet tegen, lbnb, zelfs niet als ik niets kan vinden wat jouw uitspraken ondersteund.

Dave Velzen
Dave Velzen9 nov. 2020 - 7:37

Lezen is ook een kunst he, zijn voorspelling was eind oktober 2400 en 4000 eind november. Dat wij in Nederland op tijd waren is ons geluk geweest. In België heeft men meer dan 7000 gehaald en 1400 op de IC.

LBNB
LBNB9 nov. 2020 - 8:54

@gouden Bergen Het probleem is juist dat deze mensen(wellicht onbedoeld) angst zaaien. Ik maak me ernstig zorgen over het feit dat een man als Kuipers steeds horrorscenarios in de media mag brengen. Ik vraag me dan af: schaalt de zorg hun reguliere zorg af op basis van deze scenario's? Ik hoop het niet. Het kabinet heeft grotendeels juist gehandeld ja, maar toch ben ik voor een lossere aanpak a la Zweden. In alle Europese landen die in maart voor een lossere aanpak kozen zie je dat de tweede golf (overduidelijk minder heftig dan de eerste) minder heftig is. Zie bijvoorbeeld Nederland, de UK en Zweden. Dit geeft toch te denken.

LBNB
LBNB9 nov. 2020 - 10:44

@davevelzen [Lezen is ook een kunst he, zijn voorspelling was eind oktober 2400 en 4000 eind november. Dat wij in Nederland op tijd waren is ons geluk geweest. In België heeft men meer dan 7000 gehaald en 1400 op de IC.] Ik heb gezegd dat hij eind oktober nog voorspelde dat de ziekenhuizen op de lijn van 4500 patiënten zaten. Dit was nergens uit op te maken en klopt ook gewoon niet. Dat is kwalijk te noemen. België neemt te strenge maatregelen en zorgt ervoor dat zwakkeren niet beschermd worden door een percentage immuniteit van de sterkeren. Althans dat is de theorie en die klinkt vrij aannemelijk. Dit zie je ook in Spanje, Frankrijk en Italië waar het momenteel erger is dan hier. https://www.parool.nl/nederland/kuipers-slechtste-coronascenario-gaat-nog-steeds-op-voor-ziekenhuizen~bda2d6a2/