Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Lobbyisten runnen Nederland

  •  
23-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Laten we eens ophouden deze belangenbehartigers als deskundigen te behandelen
In de Volkskrant staat een interview met mijnheer Bernhard Wientjes, volgens sommigen de machtigste Nederlander. Hij is een lobbyist. Die zijn principieel principeloos en het interview is een schitterend voorbeeld van de manier waarop de belangenbehartigers de regering in de greep hebben.
Natuurlijk heeft Wientjes geen moeite met Wilders zolang de regering de subsidies en voordeel-regelingen voor ondernemingen maar in stand laat. Hij waarschuwde ooit voor Wilders, nu ligt hij met de pootjes omhoog, kirrend voor de regering die hem alles geeft wat hij wil en niets van hem verlangt.
Het zou stuitend zijn als het niet zo voorspelbaar was. Laten we eens ophouden deze belangenbehartigers als deskundigen te behandelen. Het zijn lobbyisten en we vergeten dat nogal eens in onze corporatieve economie.
In de eerste kamer zitten straks twee lobbyisten als fractieleider, de gemummificeerde Brinkman en Hermans (het is geen toeval dat ze grossieren in bijbaantjes). Van Boxtel werkt bij de verzekeraars. Ons SER-systeem mag op zijn laatste benen lopen, dat zou je in de politiek niet merken.
Dit artikel is eerder verschenen op het weblog van Frans Verhagen Amerika.nl

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

hlok1
hlok123 feb. 2011 - 11:14

je vergeet er een paar, ik denk hierbij vooral aan veerman, winsemius, lubbers, terpstra,

PietPaaltjes
PietPaaltjes23 feb. 2011 - 11:14

Inderdaad de 1e kamer is een belangengroep voor het zakenleven geworden. Omkoping en belangenverstrengeling liggen op de loer. Openheid van bijbaantjes en commissariaten is zeer belangrijk om her controle op te houden.

leeuwenvanj
leeuwenvanj23 feb. 2011 - 11:14

http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/ForumVideo/Pages/Forum_Tweegesprek_Mag_het_bedrijfsleven_verdienen_aan_ontwikkelingshulp__180.aspx?source=%2fPages%2fDefault.aspx Wientjes wilt geld verdienen aan ontwikkelingsgeld die wij met elkaar betalen. Miljarden om landen te helpen om hun markten over te nemen,stijging van de zeespiegel tegen te gaan,baggeren maar aan de andere kant gaan wij niet consuminderen,energie besparen en ga maar zo door. NL bedrijven moeten hun werk in arme landen kunnen doen en zo geld te verdienen. Die bedrijven betalen weinig tot geen belasting en zijn vaak beursgenoteerd,dus ontwikkelingsgeld voor aandeelhouders.

GerritHoltland
GerritHoltland23 feb. 2011 - 11:14

Helemaal mee eens. Journalisten hebben onvoldoende eigen bagage en te weinig middelen om zich ergens serieus in te verdiepen. Dus rennen ze naar de eerste de beste BN-er en die weet daar wel raad mee.

Pjotrs
Pjotrs23 feb. 2011 - 11:14

"het interview is een schitterend voorbeeld van de manier waarop de belangenbehartigers de regering in de greep hebben" Wat een merkwaardige conclusie. Uit het interview blijkt helemaal niet dat Wientjes de regering in de greep heeft. Integendeel: hij was tegen maar heeft zich gedwongen aangepast bij de nieuwe realiteit en probeert er ook nu het beste van te maken.

matrix2
matrix223 feb. 2011 - 11:14

Elke politieke partij vertegenwoordigt een bepaalde industrie, dat is van alle tijden. Vrij logisch dat politici dus ook lobyisten zijn voor deze industrien omdat zij daar hun zeteltjes vandaan halen.

JoopSchouten
JoopSchouten23 feb. 2011 - 11:14

Lobbyisten resultaten: - Kiezers zeiden in het recente verleden massaal nee tegen de Europese grondwet, maar kregen 'm toch. - Ze zeiden massaal nee tegen een paramilitaire missie naar Kunduz, maar krijgen 'm toch. - Ze wijzen massaal de bouw van megastallen af, maar krijgen ze toch. (Met dank aan Karen Soeters.)

objectivist
objectivist23 feb. 2011 - 11:14

[Laten we eens ophouden deze belangenbehartigers als deskundigen te behandelen.] Inderdaad en laat deskundigen ophouden als belangenbehartigers op te treden. De wetenschap neemt steeds meer politieke stelling in. Laat iedereen bij zijn leest blijven.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort23 feb. 2011 - 11:14

Alle eerste kamer leden hebben legio bijbanen. Wel weer een mooie batterijzuurtsunami dit. Wat zou je voorstel zijn ter verandering meneer Verhagen?

1 Reactie
Joaquim
Joaquim23 feb. 2011 - 11:14

Wat dacht u van het voorstel om van het senatorschap een "echte" baan te maken? Gewoon 32 uur per week en 5000 netto per maand plus een verbod op extra inkomsten. Dan zegt u misschien dat we daar geen goede mensen meer voor zullen vinden, maar het soort mensen dat we er nu voor vinden verkoopt ons belang door aan de hoogste bieder. Dat heet socialisme voor de rijken. Hier een linkje naar de ergste bedrijven wat betreft lobbyisten: http://www.newint.org/features/2011/01/01/10-worst-corporate-lobbyists/ Ik zie niet in waarom een volksvertegenwoordiger voor dit soort organisaties zou mogen werken en ook nog een fooi van de belastingbetalers toe krijgen. Verplicht ze dan in ieder geval om in de senaat met een soort schaatspak vol met logo's te zitten. Dan weten we tenminste van welke partij ze zijn.

geejeehaa
geejeehaa23 feb. 2011 - 11:14

Hoe typisch weer dat Verhagen in zijn zoveelste anti-rechts rant vergeet om te noemen dat PvdA-lijsttrekker Barth met haar karrevracht aan bijbaantjes en nevenfuncties ook tot het lobbycircuit behoort.

1 Reactie
Harmen2
Harmen223 feb. 2011 - 11:14

Wat is dat toch met Barth, vertel eens?

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2011 - 11:14

Luyendijk gelezen? Politiek draait om belangen. Politiek draait om tegenstellingen. Het lijkt me dat politici en lobbyisten (belangenbehartigers) bij uitstek de deskundigen zijn op het gebied van het behartigen van belangen. Als zij dat niet meer zijn, wie dan nog wel? Ja, de zesde macht heeft ook invloed. Overigens is Marleen Barth (GGZ) ook een lobbyist, als we het zo willen omschrijven. Tof Thissen (KING/VNG) idem dito. Van Boxtel dus, Tiny Kox is beroepspoliticus, ook een vorm van belangen behartigen... Het wordt nog druk in de Eerste Kamer.

3 Reacties
TanjaC2
TanjaC223 feb. 2011 - 11:14

Mevrouw Barth is zelfs de lobyist bij uitstek, getuige haar bijbaantjes. Alleen een doofstomme blinde gelooft nog dat zij onafhankelijk beslissingen kan nemen. ■lid redactie-adviesraad “Didactief en School” vanaf 1999 ■gastdocent Campus Den Haag Universiteit Leiden vanaf 2002 ■lid bestuur Janna Bosselaarfonds te Haarlem vanaf 2007 ■voorzitter Nationale Vereniging “de Zonnebloem” vanaf februari 2008 ■lid algemeen bestuur VNO-NCW vanaf 2008 ■lid Raad van Toezicht Teleac/NOT vanaf 2008 ■lid Visitatiecommissie SPF en SPOV vanaf 2008 ■lid Adviescommissie Nederland, Antillen en Suriname, SKAN-fonds vanaf 2008 ■lid Maatschappelijke Raad, Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht vanaf 2008 ■voorzitter Raad van Toezicht Bureau Jeugdzorg Noord-Holland vanaf 2009 ■voorzitter Jury “Max van der Kamp, scriptieprijs voor cultuureducatie” vanaf 2009 ■plaatsvervangend lid Commissie Integriteit Publieke Omroep ■lid bestuur Stichting Prinsjesdag Ontbijt vanaf 2009 ■lid Raad van Toezicht Nuffic vanaf 2009 ■lid Raad van Advies Frans Hals Museum ■lid bestuur War Trauma Foundation ■lid externe kring Onderwijsraad ■lid SER (Sociaal-Economische Raad) vanaf januari 2010

JoopSchouten
JoopSchouten23 feb. 2011 - 11:14

Een lobbyist is principieel principeloos. Dat geloof ik wel Wientjes mag van mij de belangen van het bedrijfsleven verdedigen als hij zich maar verre houd van politieke beslissingen. Mensen uit het zakenleven zouden naar mijn idee nooit de politiek in mogen omdat belangenverstrengeling er altijd is (...), direct of indirect. Het is logischerwijs onmogelijk deze te scheiden. Een belang zou in ons aller belang moeten zijn. Van aartsconservatieven en zakenlui valt dit niet te verwachten. Uitzonderingen daargelaten.

GerritHoltland
GerritHoltland23 feb. 2011 - 11:14

Ja ik heb Luyendijk gelezen. Maar dat vind ik een beetje 'huilie huilie' Ik lees dan ook liever Robert Fisk. Het kan wel, maar je moet er wel wat voor over hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2011 - 11:14

Niet alleen Nederland wordt gerund door lobbyisten. in *Europa* is het nog véél erger.

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa23 feb. 2011 - 11:14

Hoe minder democratische controle en transparantie, hoe erger het is gesteld met de mate van lobbyisme. Brussel is idd. echt een drama op dit gebied. En we dragen onze taken en bevoegdheden vrolijk die kant op.

Jan Jansen2
Jan Jansen223 feb. 2011 - 11:14

Ik vond deze aflevering van De slag om Brussel nogal ontluisterend. Embedded parliamentarism en een speciale autoverkoopsite voor Europarlementariërs. http://player.omroep.nl/?aflID=9543386

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2011 - 11:14

Woorden naar mijn hart; Dus stoppen STIVORO adviezen te laten geven over het rookverbod. Je gaat Shell ook niet vragen om adviezen voor boringen in het wad.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer23 feb. 2011 - 11:14

"Je gaat Shell ook niet vragen om adviezen voor boringen in het wad." Wie dan wel trouwens.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 feb. 2011 - 11:14

Ook de milieu organisaties en sociaal maatschappelijke organisaties hebben lobbyisten en ze zitten bij alle politiek partijen. Nogal duidelijk geval van selectieve verontwaardiging en een journalist onwaardig

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort23 feb. 2011 - 11:14

Dit heeft dan ook NIETS met journalisme te maken. Het verschijnt als opinie, en is afkomstig van een weblog. Het is duidelijk de persoonlijke mening van Verhagen, en kan dan ook niet gekwalificeerd worden als een professioneel (journalistiek) stuk.

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2011 - 11:14

Joop is toch eigenlijk ook gewoon een soort Linkse Lobby.

1 Reactie
hlok1
hlok123 feb. 2011 - 11:14

en ook van mijn belastinggeld.

christiaane
christiaane23 feb. 2011 - 11:14

Hieronder lees ik allerlei reacties die wijzen naar andere lobbyisten op het gebied van dieren, natuur, milieu, sociale zaken en gezondheid. Toch zijn die lobbyisten absoluut niet over een kam te scheren met lobbyisten uit het bedrijfsleven en er is daarom ook geen sprake van 'selectieve verontwaardiging'. Bedrijven lobbyen per definitie voor hun 'eigen belang' en dat belang is enkel 'koste wat het kost meer geld verdienen'. De andere lobbyisten komen op voor belangen die ons allemaal aangaan (gezondheid, milieu, sociale samenhang). Hun 'belang' betreft niet het 'eigen belang' uitgedrukt in geld, maar het 'algemeen belang' of 'maatschappelijk belang'. Zo gezegd lobbyen deze lobbyisten dus 'voor een ander', terwijl bedrijven slechts 'voor zichzelf' lobbyen. Een wereld van verschil.

1 Reactie
Voice
Voice23 feb. 2011 - 11:14

Wat een kolder! Ze komen op voor hun eigen portemonnee en groep. Des te groter de groep des te machtiger zijn ze. De asielbranche, het vluchtelingen werk enz. enz. daar gaan miljarden in om, alleen dan wel belastinggeld. Als je kijkt wat mensen daar in deze branche verdienen, met hun advocatuur, managerfuncties of directeursfuncties, dan is het niet meer dan schande te noemen, wat er gebeurd. Nee, links NL, waaronder deze schrijver, zou eerst maar eens in z'n eigen gelederen kunnen kijken ipv. naar anderen te wijzen.