Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Liz Cheney wil het opnemen tegen Trump in de strijd om het presidentschap van de VS

  •  
17-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1770 keer bekeken
  •  

De Republikeinse volksvertegenwoordiger Liz Cheney overweegt serieus om een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Ze wil zo voorkomen dat Donald Trump zich opnieuw in het Witte Huis kan vestigen. Cheney is vice-voorzitter van de parlementaire commissie die de rol van de voormalig president bij de mislukte couppoging van 6 januari vorig jaar onderzoekt. Trump dirigeerde toen zijn aanhangers naar de parlementsgebouwen in Washington die ze vervolgens bestormden om de benoeming van Joe Biden, winnaar van de verkiezingen, te verhinderen. Dat laatste mislukte.

Cheney komt met haar verklaring nadat ze in haar thuisstaat Wyoming bij de voorverkiezingen werd verslagen door een aanhanger van Trump. Harriet Hageman versloeg Cheney met bijna 40 procent verschil. Hageman kreeg 113.000 stemmen van de Republikeinse kiezers in de boerenstaat, Cheney iets meer dan 49.000. De kiezers verweten haar onder mee dat ze door haar werk voor de onderzoekscommissie te weinig aandacht zou hebben voor de belangen van haar thuisstaat. Bovendien wordt haar kwalijk genomen dat ze gestemd heeft voor de impeachment van Trump.

"We moeten de partij terug zien te krijgen naar de positie waar we de waarden en principes waarop deze is gestoeld omarmen. En waar we praten over fundamentele kwesties van burgerschap en wat het betekent om een constitutionele republiek te zijn," verklaarde ze. Cheney zegt dat ze in de komende maanden een definitieve beslissing zal nemen over haar kandidatuur maar ook dat ze alles zal doen om te voorkomen dat Trump opnieuw de macht in handen krijgt.

Voor de Democraten kan de kandidatuur van Cheney problematisch zijn, onder meer omdat ze kan voorkomen dat Republikeinse kiezers overlopen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Joop  den Uil
Joop den Uil18 aug. 2022 - 16:37

Liz lijkt me een kruising tussen Richard Nixon en Hillary Clinton... Afgezien van het kruisen worden wij niet vrolijk van het resultaat....

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 6:11

Er is geen enkele Amerikaanse politicus waar wij in Nederland blij van moeten worden.

Miss Piggy
Miss Piggy18 aug. 2022 - 12:17

Dappere poging. Maar ik denk niet dat ze het van Trump kan winnen. Wat je ook van Turmp vind, hij heeft wel veel charisma. Binnen de partij wordt ze bovendien ook nog wel eens voor 'RINO' uitgescholden (Republican in name only). Een vrij naargeestige term, die sinds ongeveer 2011 wordt gebruikt voor Republikeinen die niet voldoen aan het gospel van of de TEa-party of de Trumpers. Desantis, nu gouverneur van Florida heeft meer kans. Die heeft zowel de uitstraling, is een slimmere politicus en ook meer steun in het midden. Een interessante ontwikkeling is trouwens dat er nu een serieuze poging is om een succesvolle 3e partij op te richten. Die zich richt op het midden. Aangestuurd door o.a. Andrew Yang. Voor de verkiezingen van 2024 zal die waarschijnlijk geen rol spelen, maar voor het gigantisch verdeelde politieke Amerika zou het goed zijn als er eindelijk een serieuze partij komt die de kiezers in het midden vertegenwoordigt. Met de Democraten heb je namelijk een vrolijke potpouri van wat in Nederland VVD-ers, Groen Links, D66, PVDA en Bij1 zou zijn. En met de Republikeinen een rare mix van eveneens VVD, Christenunie, SGP, PVV en Forum.

badgast
badgast18 aug. 2022 - 6:09

Ben niet overtuigd dat dit plan de wereld gaat helpen. Haar kansen om de primaries voor het presidentschap te winnen bij de republieken acht ik niet groot. En succesvolle deelname als onafhankelijk kandidaat lijkt me financieel onhaalbaar.

Olav Meijer
Olav Meijer18 aug. 2022 - 0:28

Liz zit natuurlijk bij een foute partij, en voor haar opvattingen meer in het algemeen zou ik geen lans breken, maar ik heb respect voor haar principiële opstelling en moed. Er zijn dus nog Republikeinen die niet helemaal van lotje getikt zijn.

JasDon
JasDon17 aug. 2022 - 21:48

Cheney is net zo erg als Trump, stemde 96% van de keren mee met zijn initiatieven. Dingentje was de opstand van Trump, alleen daar was ze het niet mee eens.

Volrin
Volrin17 aug. 2022 - 19:09

Minste van 2 kwaden is het positiefste dat ik hierover kan zeggen.

1 Reactie
Volrin
Volrin17 aug. 2022 - 19:47

Ik zie dat Norsemen me voor was.

Jopie666
Jopie66617 aug. 2022 - 18:25

Vrij kansloos alleen een nieuwe conservatieve partij die wel wilt onderhandelen met democraten. Zou over 8 jaar of zo een kans maken. Verder zou het de oude republikeinse partij kapot maken.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier18 aug. 2022 - 8:31

Wat dan weer heel mooi zou zijn.

Backtobasics
Backtobasics17 aug. 2022 - 18:06

Het fenomeen "Karin" komt uit Amerika,( hoewel ik ze tegenwoordig in Nederland ook steeds vaker tegenkom). Misschien een beetje flauw, maar daar moest ik toch even aan denken toen ik haar zag haar stem en manier van praten hoorde.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 aug. 2022 - 20:00

Karen, met een 'e'. En nee, je hebt niet begrepen welk type daarmee bedoeld wordt. Trump is een vrij aardig van een Karen in deze zin.

wittecisnoot
wittecisnoot17 aug. 2022 - 18:02

Kansloos. Als je anti-Trump wilt zijn en scoren, dan moet je bij de democraten zijn. Zelfs daar zal je moeten laten zien dat je een alternatief is die meer is dan een hekwerk tegen Trump. Als republikein kandidaat kan je tegen Trump zijn maar wat belangrijker is: waarom is de republikeinse stem bij jou in betere handen ook als je niets tegen Trump hebt?

1 Reactie
Zandb
Zandb18 aug. 2022 - 5:22

wittecisnoot U vraagt: "Waarom is de republikeinse stem bij jou in betere handen ook als je niets tegen Trump hebt?" Nou, omdat wie niets tegen Trump heeft niet goed wijs is.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 aug. 2022 - 17:27

Vergis je niet in Cheney, ze heeft voor 90% ingestemd met Trump beleid, heeft een stem waar zelfs heksen stil van worden.

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 aug. 2022 - 17:13

Stel dat Cheney vooral stemmen bij 'rechtse' democraten vandaan haalt en bij de middengroepen, twijfelaars....

Rode Diesel
Rode Diesel17 aug. 2022 - 16:56

Ze verliest nota bene in haar thuisstaat Wyoming van haar Republikeinse uitdager Harriet Hageman die Trump welgezind is. Ze stond ver achter in de peilingen.. Dan probeert ze het dus maar op landelijk niveau om het direct op te nemen tegen Trump of wellicht, afhankelijk of die mee mag doen, een van zijn opvolgers met vergelijkbare ideeën?

Kipzonderkop1
Kipzonderkop117 aug. 2022 - 16:52

Fantastisch natuurlijk dat in een democratische partij als de Republikeinse kandidaten het tegen elkaar opnemen om een gooi te doen naar het Amerikaans presidentschap. Maar dat is nog geen garantie dat in 2024 ook alle Amerikanen in de gelegenheid zullen worden gesteld dat ze op een stembureau kunnen stemmen. En niet massaal achter een of andere voordeur en dus niet aangetoond kan worden dat er niet gefraudeerd wordt. Daar ligt toch wel een taak voor de Democraten omdat het de Democraten zijn die de met aanpassing kieswet mogelijk hebben gemaakt dat massaal achter een of andere voordeur stemmen de democratie te grabbel hebben gegooid. Dus waar blijft die Democratische kandidaat die Biden c.s. gaat vertellen dat het allemaal beter moet. En niet alleen met stembureaus. Ook met het voeren van oorlog. Afghanistan, Oekraiene, Taiwan. Waar is het geen puinhoop waar Biden met zijn vingers aan zit. Of neem het nieuwe monsterlijk grote ''investeringplan'' van 750 miljard. In plaats van Amerikanen milieu/klimaatbelasting te laten betalen als ze vervuilen krijgen ze (de rijken en hun ondernemingen) subsidie. Altijd hetzelfde, links lullen en daarna rechtse zakken vullen. Zelfde verhaal met het ''verbeteren'' van Obamacare. Subsidie voor de rijke middenklasse. Paupers komen nergens omdat ze zorg moeten mijden vanwege de hoge voor hun onbetaalbare eigen risico's. https://nos.nl/artikel/2440917-biden-tekent-zwaarbevochten-investeringsplan-onder-meer-miljarden-voor-klimaat

15 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens17 aug. 2022 - 18:14

Kees, Het moeten stemmen op een stembureau sluit veel juist arme kiezers uit, de paupers zoals jij die noemt. Jij bent dus geen vriend van de paupers maar een vijand. Verder vervuilen niet alleen rijken maar ook armen en als een transitie van energie succes moet hebben dan moet begonnen worden met gedragsverandering bij de rijken. Daar is de kans op eerste succes het grootst. Als dat lukt gaat het ook bij de armen lukken. Niet voor niets wordt die groep verleid met Tesla subsidie en inmiddels maken alle auto merken elektrische auto's. Dat Obamacare niet werkt zoals het zou kunnen werken komt door Trump en de republikeinen. Die hebben het plan uitgekleed. Dus als je niet tevreden ben moet je de democraten steunen voor verbetering. Maar dat weet jij natuurlijk wel. Ik denk dat het jou een zorg zal zijn of die paupers van je een toekomst en goede gezondheid hebben. Je probeert slechts je extreem rechtse opvattingen uit te dragen.

oproerkraaier
oproerkraaier17 aug. 2022 - 18:18

koekoek!

Volrin
Volrin17 aug. 2022 - 19:10

Je blijft je gebruikersnaam eer aan doen doen door maar eindeloos de volgende onzin te herhalen: "Maar dat is nog geen garantie dat in 2024 ook alle Amerikanen in de gelegenheid zullen worden gesteld dat ze op een stembureau kunnen stemmen. En niet massaal achter een of andere voordeur en dus niet aangetoond kan worden dat er niet gefraudeerd wordt."

Wie o Wie
Wie o Wie17 aug. 2022 - 19:45

Daan, je begrijpt het totaal niet. Kees neemt het op Voor de paupers, en hij noemt ze Zo vanuit heg Amerikaanse perspectief. Je legt dus weer iemand iets in de Mond wat niet waar is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 aug. 2022 - 20:09

'op een stembureau kunnen stemmen. En niet massaal achter een of andere voordeur en dus niet aangetoond kan worden dat er niet gefraudeerd wordt.' Maar wat je dan dus niet mag doen is aannemen dat er gefraudeerd is. Jouw main man is nou al twee jaar bezig die boodschap te verkondigen, en jij gaat daarin mee? Er is ook helemaal niks aangetoond, of zelfs maar een voorbeeld gegeven dat het fout kan gaan achter die voordeur. En al die veranderingen omdat er 1 joker verloren heeft die niet tegen zijn verlies kan. En d'n Kees jumps on that bandwagon, want Kees is kritisch. Triest.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 aug. 2022 - 20:14

Nee Wie, de paupers waar Kees naar verwijst zijn precies dezelfde mensen die hij niet wil laten stemmen. Hoe wil hij dat doen? Kijk maar naar de voorgestelde veranderingen in kiesdistricten en de regels omtrent verkiezingen in bijvoorbeeld Texas en Georgia. Een tipje: het grootste kiesdistrict in Texas wilde 1 brievenbus gebruiken, voor sommigen 30 mijl ver weg. In Georgia een zelfde strategie, lange rijen voor arme districten. En als klap op de vuurpijl mag je mensen die in de rij staan geen water geven. Degoutant.

GeenProbleem
GeenProbleem18 aug. 2022 - 5:17

@kickstock Lekker racism of low expectations, er vanuit gaan dat ‘paupers’ geen identiteitsbewijs hebben 🙄

Zandb
Zandb18 aug. 2022 - 5:26

Kip En daar gaat ie weer: Fantstisch natuurlijk..... MAAR....... Het geijkte werkwijze. Verder komt uw redenering er op na, dat het natuurlijk niet de schuld van de pestkop is maar de schuld van die losers die niet tegen die pestkop op kunnen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 aug. 2022 - 9:58

@GeenIdee lees je wel wat ik schrijf? ik heb het helemaal niet over het identiteitsbewijs. Dat heeft trouwens niks met expectations te maken, wie wel of niet een identiteitsbewijs heeft, dat kun je gewoon nagaan. Die smiley achter je opmerking, dat is zo'n beetje hetzelfde als juichen nadat je naast hebt geschoten.

GeenProbleem
GeenProbleem18 aug. 2022 - 10:55

@jacco Ik weet heel goed over welke groep ‘paupers’ kipzonderkop en jij praten. Want wat is het toch een baanbrekend concept: jezelf legitimeren als je gaat stemmen. Dat zouden we in Nederland ook eens moeten doen, oh wacht.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop118 aug. 2022 - 12:09

In democratische landen als Nederland kan stemmen maar op een (1) manier, uitzonderingen daargelaten. Dat zou in alle landen zo moeten zijn. Stemmen op het stembureau, stembewijs gecontroleerd, identiteitsbewijs gecontroleerd, stemmen in het hokje zonder dat iemand meekijkt en het stembiljet in de bus. Alleen hypocrieten zullen willen beweren dat deze procedure compleet over de top is omdat niet te bewijzen is dat er niet gefraudeerd is als ongecontroleerd gestemd wordt achter een of andere voordeur o.i.d. Gelukkig krijgen we in Nederland al de kriebels als er meer dan 1 persoon in een stemhokje staat laat staan dat er achter een of andere voordeur gestemd wordt. De verkiezingen in de VS in 2020 zijn er een om heel snel te vergeten. Dat kan veel beter en Biden kan dat ook organiseren. Als hij wil. Iedereen stemmen op het stembureau uitzonderingen daargelaten. Ook al is dat tegen het zere been van hypocrieten die vrezen dat Biden het niet de moeite waard zal vinden om de verkiezingen in 2024 aantoonbaar zonder fraude te laten verlopen.

DaanOuwens
DaanOuwens18 aug. 2022 - 14:28

@ Kees, Jij schrijft: Alleen hypocrieten zullen willen beweren dat deze procedure compleet over de top is omdat niet te bewijzen is dat er niet gefraudeerd Er hoeft ook niet bewezen te worden dat er niet is gefraudeerd er moet bewezen worden dat wel is gefraudeerd. En zeker als de procedure van het verplicht melden tot een veel lagere opkomst leidt dan is dat schadelijk voor de democratie. De opkomst was nu 66% dat is niet erg hoog. Bovendien kan nooit bewezen worden dat iets niet is gebeurd. Je claim is dus zelfs onzinnig. Bovendien haakt een specifiek deel van de kiezers af bij een opkomst plicht op het stembureau namelijk de Amerikaanse pauper. Vandaar dat jouw geneuzel over het verplicht op het stembureau komen jou tot vijand van de pauper maakt. Jij wil die groep hun democratische rechten ontnemen. Dat maakt dit soort teksten erg misplaatst en het is niet meer dan een poging de beweringen van Trump over fraude van een onderbouwing te voorzien. Een mislukte poging.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 aug. 2022 - 14:31

@Kees, geensjoege Die legitimatieregels zijn toch niet veranderd voor 2020? vanwege Covid hebben veel staten besloten alle keizers een stembiljet ste sturen, zodat ze niet naar het stembureau hoefden te komen. Er is op geen enkele wijze ook maar iets van fraude aannemelijk, gemaakt, maar toch moeten de regels nu veranderd worden. Rara waarom. Iedereen krijgt natuurlijk ook maar 1 stembiljet. Dus om te frauderen moet je dan de deuren langs (wel gesteld door T dat dat gebeurde, helaas niet aangetoond). Misschien ook maar import van bamboe verbieden. Nonproblemen hoef je niet op te lossen. Zijn er in Nederland regels hoe bereikbaar stembussen moeten zijn? Ik ben bang dat de Amerikaanse verkiezingen in zijn uitvoering niet altijd vergelijkbaar zijn met hoe we dat in Nederland doen.

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 6:15

@kickstock ‘Er is op geen enkele wijze ook maar iets van fraude aannemelijk, gemaakt, maar toch moeten de regels nu veranderd worden. Rara waarom.’ Nou? Maak het maar hard. Feit is dat jij en DaanOuwens er vanuit gaan dat arme mensen geen ID hebben wat gewoon onvervalst racism of low expectations is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 10:40

'‘Er is op geen enkele wijze ook maar iets van fraude aannemelijk, gemaakt, maar toch moeten de regels nu veranderd worden. Rara waarom.’ Nou? Maak het maar hard.' Zo werkt het niet? In Amerika hebben ze een mooie uitdrukking: 'cry wolf'. Dat is wanneer iemand begint te loeien over een probleem dat eigenlijk geen probleem is. Dat is wat er gebeurt met die 'stolen election'. Iedereen krijgt 1 biljet opgestuurd, mag dat invullen en terugsturen. Als jij meent dat dat zeer fraudegevoelig is dat moet jij dat aantonen. Ik ben nog nooit over een legitimatiebewijs begonnen? Jij begint daarover en schuift dat dan in mijn schoenen. Zo werkt het ook niet. Maar ook daar: de mogelijkheid om te stemmen en je te legitimeren met een bijvoorbeeld een energierekening is fraudegevoeliger dan een legimitatiebewijs, maar ook in staten waar dat mogelijk was zijn enkele individuele gevallen van fraude gesignaleerd, maar allemaal kinderspel bij wat nodig was om verkiezingen echt te beinvloeden. Fraude gepleegd in het voordeel van Trump trouwens (maar nogmaals, geen relevante aantallen) Maar: bijvoorbeeld niet mogen stemmen op zondag, terwijl in de betreffende staat het gros van de zwarte bevolking op zondag stemt (na de kerk), dat is nou het proberen te stelen van verkiezingen. Zelfde met 1 dropbox voor het grootste kiesdistrict in Texas, met reisafstanden tot 50 km. Dat is nou het stelen van verkiezingen. Jammer maar te verwachten dat je dat niet zou zien.

Middenman
Middenman17 aug. 2022 - 16:51

Misschien maakt een goede democratische kandidaat tegenover Trump meer kans dan tegenover Cheney.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 aug. 2022 - 10:00

datr is zeker.

Norsemen
Norsemen17 aug. 2022 - 14:21

Cheney is minder erg dan Trump. Dat is wel het meest positieve wat er over haar te zeggen valt.

1 Reactie
Volrin
Volrin17 aug. 2022 - 19:11

Je was me voor, wilde precies hetzelfde zeggen.

tinekea2
tinekea217 aug. 2022 - 14:09

Mijn stem heeft ze alvast.

4 Reacties
Jozias2
Jozias217 aug. 2022 - 16:52

Ze is voor wapens en tegen abortus…

pahan
pahan17 aug. 2022 - 17:11

Ben je stemgerechtigd dan?

EenMening3
EenMening317 aug. 2022 - 19:41

"Ben je stemgerechtigd dan" Grappig! Ook niet-Amerikanen hebben een mening over wie de Amerikaanse president moet worden, welke partij aan de macht moet zijn en wat het Amerikaanse beleid moet zijn. Terwijl die personen geen enkele invloed hebben op de Amerikaanse politiek. Dat is ergens ook logisch, Amerika is het machtigste land van de wereld, niemand kan om de VS heen. De Yanks zijn onze belangrijkste bondgenoot. Zonder de VS zou Europa naar de pijpen van van Rusland en China moeten dansen en zouden Joop en andere vrije media niet eens bestaan...

pahan
pahan18 aug. 2022 - 5:23

@Eenmening, Inderdaad, grappig. Net doen alsof je een stem uit te brengen hebt en dan zomaar wat roepen terwijl er nog niet eens bekend is wie zich allemaal aan gaan melden voor de Republikeinse kandidatuur. Natuurlijk zal je tegen die tijd een mening (...) hebben, maar het lijkt me leuk om eerst eens te kijken wat de pot schaft.