Joop

Live webcam in Amerikaanse isoleercellen

  •    •  
06-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cel_300.jpg
National Geographic experiment met eenzame opsluiting
In de Verenigde Staten zitten zo’n 80.000 gevangen in eenzame opsluiting. Ze krijgen niemand te spreken of te zien. National Geographic magazine onderzoekt wat de psychologische effecten daarvan zijn.
Drie vrijwilligers laten zich gedurende twee weken opsluiten in een isoleercel. Via een webcam zijn ze 24 uur per dag te bekijken. Ze twitteren over wat ze ervaren maar kunnen zelf geen berichten ontvangen. Een gevangene in een isoleercel van een Amerikaanse inrichting brengt 22 uur per dag op zijn cel door, 1 uur mag er solo gelucht worden en een kwartier wordt er gebruik gemaakt van een computergestuurde douche. De eenzame opsluiting wordt alom beschouwd als wreed.
Gevoelens van eenzaamheid bevinden zich in hetzelfde deel van de hersens als waar fysieke pijn wordt verwerkt. In de praktijk blijken mensen zo te lijden onder eenzaamheid dat ze bereid zijn enorm ver te gaan om er aan te kunnen ontsnappen.
RTEmagicC_ng_560.jpg

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

PietPelle
PietPelle6 apr. 2010 - 8:16

"Gevoelens van eenzaamheid bevinden zich in hetzelfde deel van de hersens als waar fysieke pijn wordt verwerkt." Je kunt eenzame opstuiting dus betitelen als middeleeuws en een onmenselijke behandeling. Hoe eenzaam is de zwaarst beveiligde gevangenis in Nederland eigenlijk? Uit de woorden van de advocaat van Holleder bijv. kon je duidelijk opmaken dat opsluiting in de Ebi geestelijk zeer zwaar is.

[verwijderd]
[verwijderd]6 apr. 2010 - 8:16

De eenzame opsluiting van de RAF werd aangevochten als onmenselijk wreed...maar het hielp niks. We weten allang hoe wreed en onmenselijk dit is maar dat verandert niks.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 apr. 2010 - 8:16

Ja.... die mensen van de RAF waren ook ontzettende goeierds weetjenog. Lieve mensen! In een isoleercel kom je in de regel als 'gewone' crimineel niet. Dan moet je echt wat naars geflikt hebben, of een gevaar voor jezelf of anderen zijn. Zelfs als crimineel heb je bepaalde rechten, maar je kunt jezelf ophangen in een gewone cel, in een islooercel niet. Dan is de keuze snel gemaakt, om maar een voorbeeld te geven.

HenryH
HenryH6 apr. 2010 - 8:16

RAF-leden waren zo enthousiast over Oost-Duitsland, waar de gevangenissen natuurlijk veel beter waren dan de hedendaagse isoleercellen...